Stilzitten? Go!

Stilzitten is slecht voor je gezondheid. Maar you either love it or hate it en misschien is het een tijdelijke bevlieging maar het werkt wel: Pokémon Go krijgt veel mensen in beweging. Een beetje toegewijd pokétrainer loopt gerust kilometers zodat eieren uitkomen, om pokégyms op te zoeken voor pokémongevechten of om Pikachu in bezit te krijgen.

​Nederlandse Norm Gezond Bewegen

Nederlandse Norm Gezond Bewegen, een internationale norm voor gezond bewegen, stelt dat volwassenen zo’n 30 minuten per dag intensieve lichaamsbeweging nodig hebben. Maar ook al kom je daa raan toe; langdurig stilzitten brengt andere negatieve gevolgen met zich mee dan de positieve gevolgen die bij een half uur beweging horen. Zet je de 8,7 uren die de gemiddelde Nederlander per dag aan stilzitten besteedt tegenover die dertig minuten beweging, klinkt dat ook wel logisch.

James Levine, onderzoeker en arts bij de Mayo Clinic in Amerika, deed onderzoek naar de mogelijk ernstige gevolgen van stilzitten. In zijn onderzoek vergeleek hij twee groepen: één groep met minder dan twee uur screentime per dag, één groep die meer dan vier uur per dag achter een televisie- of computerscherm doorbrengt. Wat bleek? De stilzitters hebben meer dan 125% meer kans op een cardiovasculaire aandoening zoals een hartaanval.

Risicotoeslag aanvragen?

Moet je nu meteen je baas aan zijn mouw trekken voor een risicotoeslag? Welnee: een groot deel van deze ‘stilzitrisico’s’ is te voorkomen door meer beweging. Bij opstaan worden al binnen 90 seconden diverse lichaamsprocessen geactiveerd door zwaartekracht. Als je opstaat leunt je gewicht op je benen, wat zorgt voor nieuwe energie in je cellen. Hierdoor gaan processen werken die een positieve invloed hebben op onder andere bloedsuiker en cholesterol. Vetten en suikers worden gemakkelijker afgebroken, wat zorgt voor minder kans op overgewicht en dus verminderde kans op bijkomende gevolgen zoals diabetes type 2, gewrichtsaandoeningen of anders.

De Amerikaanse onderzoeker Shawn Youngstedt legde een verband tussen stilzitten en het psychisch welzijn. Hij toonde aan dat mensen die meer dan acht uur per dag zittend doorbrengen minder goed slapen dan zij die minder dan acht uur per dag stilzitten. Wie minder goed slaapt ervaart minder concentratie, is prikkelbaarder en maakt meer fouten. Daarnaast zijn slechte slapers gevoeliger voor stress, angststoornissen en depressies. Toch is een wandeling met Pokémon Go hierin geen onbetwiste oplossing: ditzelfde onderzoek toont namelijk ook dat de computer of smartphone een negatief effect heeft op een goede nachtrust.

Pokémon Go

Met ruim 1,3 miljoen Pokémon Go-spelers in Nederland lijkt in elk geval een rage te zijn ontstaan die ons in beweging brengt. Ben je niet zo’n pokétrainer? Onderbreek dan in elk geval het zitten één keer per half uur met minimaal twee minuten. Loop naar een collega toe in plaats van een mail te sturen of maak van telefoneren of overleggen een staande activiteit. Wel een pokétrainer? Neem dan gerust een poképauze en wandel gezamenlijk naar de pokégym om de hoek; kun je daar meteen uitvechten wie morgen de post ophaalt.

​Bedrijfsrisico’s beperken is vooruitkijken

Elke organisatie kent bedrijfsspecifieke risico’s. Vaak zijn dit er meer dan je in eerste instantie denkt. Niet alleen mogelijke ongelukken met machines, materieel of aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, maar ook de werkdruk en de belasting van het personeel kunnen behoorlijke risico’s vormen.

Lees meer

 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 
 • BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  Hoe zit het nu precies met bedrijfshulpverlening? Wat is wel en niet verplicht? En waar moet je aan voldoen als werkgever?
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Het antwoord op deze vraag is duidelijk: Elk bedrijf in Nederland is verplicht zich voor te bereiden op noodsituaties. Het is daarom handig, en wordt vaak geëist, om een bedrijfsnoodplan te hebben. Want met een bedrijfsnoodplan kan bedrijfsschade en menselijk leed zoveel mogelijk beperkt worden.
 • Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Je moet er toch niet aan denken: er breekt brand uit en de mensen in het gebouw – je collega’s en jullie bezoekers -  raken in paniek. Ze weten maar één ding: ze willen er zo snel mogelijk weg. Maar door de angst kunnen ze niet meer helder denken, door de rookontwikkeling zien ze de uitgangen niet meer en door hun haast om weg te komen duwen ze anderen omver.
 • Wie doet wat als het erop aankomt?
  Wie doet wat als het erop aankomt?
  Dat BHV’ers onmisbaar zijn bij een ontruiming is bekend. Als mensen in geval van nood zo snel mogelijk het pand moeten verlaten, zijn het de BHV’ers die dit in goede banen leiden. Maar weet je ook dat er behalve die BHV’ers op de werkvloer nog veel meer mensen betrokken zijn bij bedrijfsveiligheid? Weet jij wat hun rollen, taken en verantwoordelijkheden zijn?
 • Samenwerken loont!
  Samenwerken loont!
  Hoe verleen je zo snel en zo goed mogelijk hulp aan een of meerdere slachtoffers en hoe werk je daarbij zo goed mogelijk samen? Hoe voorkom je dat iedereen naar elkaar blijft kijken en mensen te laat in actie komen? Wie neemt de leiding en zorgt dat ook de anderen doen wat ze moeten doen?
  Het antwoord is simpel: ga gezamenlijk trainen en oefenen. Want alleen dan raak je zo op elkaar ingespeeld dat je elkaar in noodsituaties feilloos weet te vinden.
   

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen