Stilzitten? Go!

Stilzitten is slecht voor je gezondheid. Maar you either love it or hate it en misschien is het een tijdelijke bevlieging maar het werkt wel: Pokémon Go krijgt veel mensen in beweging. Een beetje toegewijd pokétrainer loopt gerust kilometers zodat eieren uitkomen, om pokégyms op te zoeken voor pokémongevechten of om Pikachu in bezit te krijgen.

​Nederlandse Norm Gezond Bewegen

Nederlandse Norm Gezond Bewegen, een internationale norm voor gezond bewegen, stelt dat volwassenen zo’n 30 minuten per dag intensieve lichaamsbeweging nodig hebben. Maar ook al kom je daa raan toe; langdurig stilzitten brengt andere negatieve gevolgen met zich mee dan de positieve gevolgen die bij een half uur beweging horen. Zet je de 8,7 uren die de gemiddelde Nederlander per dag aan stilzitten besteedt tegenover die dertig minuten beweging, klinkt dat ook wel logisch.

James Levine, onderzoeker en arts bij de Mayo Clinic in Amerika, deed onderzoek naar de mogelijk ernstige gevolgen van stilzitten. In zijn onderzoek vergeleek hij twee groepen: één groep met minder dan twee uur screentime per dag, één groep die meer dan vier uur per dag achter een televisie- of computerscherm doorbrengt. Wat bleek? De stilzitters hebben meer dan 125% meer kans op een cardiovasculaire aandoening zoals een hartaanval.

Risicotoeslag aanvragen?

Moet je nu meteen je baas aan zijn mouw trekken voor een risicotoeslag? Welnee: een groot deel van deze ‘stilzitrisico’s’ is te voorkomen door meer beweging. Bij opstaan worden al binnen 90 seconden diverse lichaamsprocessen geactiveerd door zwaartekracht. Als je opstaat leunt je gewicht op je benen, wat zorgt voor nieuwe energie in je cellen. Hierdoor gaan processen werken die een positieve invloed hebben op onder andere bloedsuiker en cholesterol. Vetten en suikers worden gemakkelijker afgebroken, wat zorgt voor minder kans op overgewicht en dus verminderde kans op bijkomende gevolgen zoals diabetes type 2, gewrichtsaandoeningen of anders.

De Amerikaanse onderzoeker Shawn Youngstedt legde een verband tussen stilzitten en het psychisch welzijn. Hij toonde aan dat mensen die meer dan acht uur per dag zittend doorbrengen minder goed slapen dan zij die minder dan acht uur per dag stilzitten. Wie minder goed slaapt ervaart minder concentratie, is prikkelbaarder en maakt meer fouten. Daarnaast zijn slechte slapers gevoeliger voor stress, angststoornissen en depressies. Toch is een wandeling met Pokémon Go hierin geen onbetwiste oplossing: ditzelfde onderzoek toont namelijk ook dat de computer of smartphone een negatief effect heeft op een goede nachtrust.

Pokémon Go

Met ruim 1,3 miljoen Pokémon Go-spelers in Nederland lijkt in elk geval een rage te zijn ontstaan die ons in beweging brengt. Ben je niet zo’n pokétrainer? Onderbreek dan in elk geval het zitten één keer per half uur met minimaal twee minuten. Loop naar een collega toe in plaats van een mail te sturen of maak van telefoneren of overleggen een staande activiteit. Wel een pokétrainer? Neem dan gerust een poképauze en wandel gezamenlijk naar de pokégym om de hoek; kun je daar meteen uitvechten wie morgen de post ophaalt.

​Bedrijfsrisico’s beperken is vooruitkijken

Elke organisatie kent bedrijfsspecifieke risico’s. Vaak zijn dit er meer dan je in eerste instantie denkt. Niet alleen mogelijke ongelukken met machines, materieel of aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, maar ook de werkdruk en de belasting van het personeel kunnen behoorlijke risico’s vormen.

Lees meer

 • Aangescherpte richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Aangescherpte richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen. Lees snel verder.
 • Tips voor het organiseren van een toolboxmeeting
  Tips voor het organiseren van een toolboxmeeting
  Het succes van een goede toolboxmeeting zit in het bespreekbaar maken van werksituaties die impact hebben op de veiligheid en gezondheid van iedereen op de werkvloer. Een toolbox begin je met het bewust maken van onveilig werken en sluit je af met concrete afspraken die iedereen naleeft om veilig en gezond te werken. 
 • Wat is een toolboxmeeting?
  Wat is een toolboxmeeting?
  Met het inzetten van een toolboxmeeting kun je het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie en de veiligheid op de werkplek vergroten. Maar wat is nou precies een toolboxmeeting en wanneer en waarom zet je het in?  
 • Tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer
  Tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer
  Als BHV-team ben je bewust van veiligheid op de werkvloer. Maar hoe krijg je veiligheid onder de aandacht van iedereen op de werkvloer? Bekijk hieronder onze tips en kijk wat past bij en werkt binnen jullie organisatie.
 • Veiligheid maak je samen met de nieuwe Veiligheidsgame van BHV.NL
  Veiligheid maak je samen met de nieuwe Veiligheidsgame van BHV.NL
  Bedrijven die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan weten: veiligheid maak je samen. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van bhv’ers en leidinggevenden. Iedere werknemer draagt zijn steentje bij. Daarom introduceert BHV.NL de Veiligheidsgame, een leuke en effectieve manier om het veiligheidsbewustzijn onder werknemers te vergroten.
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 
 • De werking van het BHV-team
  De werking van het BHV-team
  BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? 
 • BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat veiligheid voor je werknemers, bezoekers en klanten goed geregeld is, omdat wij hier dagelijks mee bezig zijn. Helaas merken wij dat er nog veel onduidelijkheid is over welke verplichtingen je als organisatie hebt.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen