Stilzitten? Go!

Stilzitten is slecht voor je gezondheid. Maar you either love it or hate it en misschien is het een tijdelijke bevlieging maar het werkt wel: Pokémon Go krijgt veel mensen in beweging. Een beetje toegewijd pokétrainer loopt gerust kilometers zodat eieren uitkomen, om pokégyms op te zoeken voor pokémongevechten of om Pikachu in bezit te krijgen.

​Nederlandse Norm Gezond Bewegen

Nederlandse Norm Gezond Bewegen, een internationale norm voor gezond bewegen, stelt dat volwassenen zo’n 30 minuten per dag intensieve lichaamsbeweging nodig hebben. Maar ook al kom je daa raan toe; langdurig stilzitten brengt andere negatieve gevolgen met zich mee dan de positieve gevolgen die bij een half uur beweging horen. Zet je de 8,7 uren die de gemiddelde Nederlander per dag aan stilzitten besteedt tegenover die dertig minuten beweging, klinkt dat ook wel logisch.

James Levine, onderzoeker en arts bij de Mayo Clinic in Amerika, deed onderzoek naar de mogelijk ernstige gevolgen van stilzitten. In zijn onderzoek vergeleek hij twee groepen: één groep met minder dan twee uur screentime per dag, één groep die meer dan vier uur per dag achter een televisie- of computerscherm doorbrengt. Wat bleek? De stilzitters hebben meer dan 125% meer kans op een cardiovasculaire aandoening zoals een hartaanval.

Risicotoeslag aanvragen?

Moet je nu meteen je baas aan zijn mouw trekken voor een risicotoeslag? Welnee: een groot deel van deze ‘stilzitrisico’s’ is te voorkomen door meer beweging. Bij opstaan worden al binnen 90 seconden diverse lichaamsprocessen geactiveerd door zwaartekracht. Als je opstaat leunt je gewicht op je benen, wat zorgt voor nieuwe energie in je cellen. Hierdoor gaan processen werken die een positieve invloed hebben op onder andere bloedsuiker en cholesterol. Vetten en suikers worden gemakkelijker afgebroken, wat zorgt voor minder kans op overgewicht en dus verminderde kans op bijkomende gevolgen zoals diabetes type 2, gewrichtsaandoeningen of anders.

De Amerikaanse onderzoeker Shawn Youngstedt legde een verband tussen stilzitten en het psychisch welzijn. Hij toonde aan dat mensen die meer dan acht uur per dag zittend doorbrengen minder goed slapen dan zij die minder dan acht uur per dag stilzitten. Wie minder goed slaapt ervaart minder concentratie, is prikkelbaarder en maakt meer fouten. Daarnaast zijn slechte slapers gevoeliger voor stress, angststoornissen en depressies. Toch is een wandeling met Pokémon Go hierin geen onbetwiste oplossing: ditzelfde onderzoek toont namelijk ook dat de computer of smartphone een negatief effect heeft op een goede nachtrust.

Pokémon Go

Met ruim 1,3 miljoen Pokémon Go-spelers in Nederland lijkt in elk geval een rage te zijn ontstaan die ons in beweging brengt. Ben je niet zo’n pokétrainer? Onderbreek dan in elk geval het zitten één keer per half uur met minimaal twee minuten. Loop naar een collega toe in plaats van een mail te sturen of maak van telefoneren of overleggen een staande activiteit. Wel een pokétrainer? Neem dan gerust een poképauze en wandel gezamenlijk naar de pokégym om de hoek; kun je daar meteen uitvechten wie morgen de post ophaalt.

​Bedrijfsrisico’s beperken is vooruitkijken

Elke organisatie kent bedrijfsspecifieke risico’s. Vaak zijn dit er meer dan je in eerste instantie denkt. Niet alleen mogelijke ongelukken met machines, materieel of aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, maar ook de werkdruk en de belasting van het personeel kunnen behoorlijke risico’s vormen.

Lees meer

 • Reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen. Lees snel verder.
 • De rol van preventiemedewerker
  De rol van preventiemedewerker
  In het kader van onze nieuwe cursus preventiemedewerker, gaan we wat dieper in op de rol van preventiemedewerker. Want weet jij wat er allemaal wordt verwacht van een preventiemedewerker? 
 • Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Een van je verantwoordelijkheden als organisatie is het inrichten van je bedrijfsnoodorganisatie. Met een adequaat ingerichte bedrijfsnoodorganisatie, afgestemd op de veiligheidsrisico's in jouw organisatie, ben je voorbereid op het moment dat zich tijdens werkzaamheden een calamiteit voordoet. Daardoor zijn de veiligheid en bedrijfscontinuïteit geborgd. Hierbij komen er verschillende vragen boven. Wat is een bedrijfsnoodorganisatie bijvoorbeeld, hoe ziet die eruit? Welke rollen zijn er en welke taken horen daarbij? Maar ook: hoe hou je de bedrijfsnoodorganisatie op peil? En hoe kan BHV.NL je daar dan bij helpen?
 • Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Alleen die modules volgen die voor jouw organisatie van belang zijn. Modulair trainen bij BHV.NL is niet duurder, maar wel effectiever.
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening. Op zowel emotioneel, communicatief en sociaal vlak. Ontdek welke aandachtspunten er zijn en waar je rekening mee moet houden.
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  BHV’er ben je niet alleen op je werk voor de veiligheid van je collega’s, maar ook privé is het relevant om BHV-kennis te hebben en te weten hoe je moet handelen. Want je wilt toch niet machteloos moeten toekijken als iemand in jouw omgeving iets overkomt? 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen