Veiligheid maak je samen met de nieuwe Veiligheidsgame van BHV.NL

Bedrijven die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan weten: veiligheid maak je samen. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van bhv’ers en leidinggevenden. Iedere werknemer draagt zijn steentje bij. Daarom introduceert BHV.NL de Veiligheidsgame, een leuke en effectieve manier om het veiligheidsbewustzijn onder werknemers te vergroten.
“De Veiligheidsgame is een online spel waarmee spelers hun kennis van veiligheid op het werk vergroten”, vertelt Vincent Keizer, opleidingskundige bij BHV.NL. “In teams krijgen deelnemers quizvragen voorgeschoteld, gaan ze battles aan en voeren ze opdrachten uit. Gaandeweg leren ze op een interactieve manier over levensreddend handelen, brandveiligheid en ontruimingen”, aldus Vincent.

Sneller handelen in risicosituaties

Vincent: “We hebben deze game ontwikkeld omdat wij merken dat mensen zonder veiligheidskennis niet goed weten hoe ze moeten handelen in risicosituaties. Daarbij gaat kostbare tijd verloren; tijd waarin iedere werknemer een verschil kan maken. Al is het maar door te weten wie de bhv’ers op kantoor zijn en wat bijvoorbeeld de kortste route naar de AED is.”
 
“We weten uit ervaring dat regelmatig oefenen de enige manier is om in onveilige situaties sneller te handelen”, legt Hans de Bruyn – directeur van BHV.NL - uit. “De Veiligheidsgame maakt dat mogelijk op een leuke, laagdrempelige manier. Dat is bijvoorbeeld interessant voor organisaties bij wie veiligheidsdenken geen dagelijkse routine is, zoals kantooromgevingen, distributiecentra of onderwijsinstellingen. Dit soort organisaties krijgt steeds vaker te maken met onveiligheid. Denk aan werknemers die onwel worden op kantoor, agressie van klanten bij een balie, of jongeren die wapens meenemen naar school. Weet jij wat je moet doen in zo’n situatie?”

Virtuele en werkelijke wereld versterken elkaar

“Met de Veiligheidsgame betrek je in één klap jouw hele organisatie bij bedrijfsveiligheid”, legt Vincent uit. “Iedereen in je organisatie kan deelnemen. Het kost werknemers maximaal een kwartiertje per dag en in zeven dagen doorlopen ze de hele game. Aan het einde hebben deelnemers belangrijke basiskennis over veiligheid op het werk opgedaan en zijn ze zich bewuster van de rol die ze zelf spelen in het creëren van een veilige werkomgeving.”
 
Tijdens het spelen van de Veiligheidsgame lopen de virtuele en werkelijke wereld in elkaar over. Vincent: “In de game doe je kennis op, die je vervolgens in praktijk brengt door opdrachten uit te voeren op de werkvloer. In de game leren deelnemers bijvoorbeeld over verschillende brandveiligheidsmaatregelen. Daarna gaan ze in teams op zoek naar de brandveiligheidsmaatregelen in hun eigen werkomgeving en maken daar foto’s van. Zo brengen ze hun kennis meteen in praktijk en plaatsen ze die in de context van hun eigen werkomgeving.”
 
Hans vertelt waarom BHV.NL als eerste partij in de BHV-sector een serious game op de markt brengt. “Wij proberen altijd innovatieve onderwijsvormen toe te passen. Met de game leiden we geen individuen op maar helpen we direct een hele organisatie verder. Daarnaast richt de Veiligheidsgame zich niet op het behalen van kwalificaties of certificaten, maar op daadwerkelijk gedrag. Je ontdekt hoe snel medewerkers reageren, hoe ze samenwerken, wat het effect is van handelingen en of iedereen meewerkt.”

Laagdrempelig en effectief

“De game bevat een aantal elementen die het een effectief leermiddel maken”, legt Vincent uit. “Het is erg laagdrempelig voor werknemers om te starten met spelen en de game nodigt uit om verder te gaan. Doordat spelers in teams zijn onderverdeeld, motiveren ze elkaar. En het competitie-element tussen teams stimuleert deelnemers om door te spelen en te winnen.”
 
Deelnemers brengen de kennis die ze opdoen in de game meteen in praktijk tijdens de opdrachten. Daardoor blijft opgedane kennis beter hangen. “De game bevat ook reflectiemomenten over de uitgevoerde opdrachten”, vertelt Vincent. “Die reflectiemomenten zetten spelers aan het denken over hun eigen acties. Dat zorgt ervoor dat ze de volgende keer dat ze in eenzelfde situatie komen, beter en bewuster handelen.”
 
Tijdens de game is een belangrijke rol weggelegd voor bhv’ers. Vincent: “Zij coachen de niet-bhv’ers die het spel spelen en beoordelen de ingediende opdrachten door punten en badges uit te reiken. Dit maakt hen zichtbaarder en zorgt ervoor dat zij meer gewaardeerd worden in de organisatie.”

Iedereen wint

“Een belangrijk doel van de Veiligheidsgame is dat organisaties en werknemers zich beseffen dat iedereen verantwoordelijk is voor de bedrijfsveiligheid”, vervolgt Hans. “Wij zijn ervan overtuigd dat werknemers die de game doorlopen hebben, sneller reageren in risicosituaties.”
 
“Daarnaast vergroot de game het veiligheidsgevoel onder werknemers, omdat ze beter weten wat voor veiligheidsmaatregelen hen beschermen en hoe ze moeten handelen in geval van nood. Dat veiligheidsgevoel gaan ze ook uitstralen en overdragen op bijvoorbeeld bezoekers. Het effect van de game werkt dus door op meerdere niveaus.”
 
Vincent voorspelt dat de Veiligheidsgame ook positief is voor bhv’ers. “De rol die zij hebben in het spel zorgt voor verbinding onderling. Ik ben ervan overtuigd dat ze ook meer erkenning gaan krijgen van collega’s voor de belangrijke rol die ze spelen in het bedrijf. Daardoor zullen medewerkers hun aanwijzingen beter opvolgen in echte veiligheidssituaties. Dat kunnen we straks daadwerkelijk aantonen, want de resultaten van de game worden gemeten en gepresenteerd in een rapportage voor opdrachtgevers. Onder andere een nulmeting en een eindmeting tonen de progressie die werknemers hebben geboekt in hun veiligheidskennis. In dit spel wint dus echt iedereen.”

Hoe veilig is jouw organisatie?

Ben je benieuwd of de Veiligheidsgame ook iets is voor jouw organisatie? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. We maken samen een scan van je organisatie om te zien of de game een grote kans van slagen heeft in jullie bedrijfssituatie. 

Wil je weten hoe veilig jouw organisatie op dit moment is? Doe dan gratis onze veiligheidscheck. Met deze veiligheidscheck weet je niet alleen hoe het ervoor staat met de veiligheid van jouw organisatie maar helpt je ook met de volgende stap in jouw veiligheidsbeleid. Voldoe jij bijvoorbeeld aan alle verplichtingen? En sluit de huidige situatie aan bij jouw veiligheidsambitie? Ook als je wil sparren met een expert staan wij voor je klaar. Wij ondersteunen je niet alleen bij het opleiden en inrichten van je bedrijfsnoodorganisatie, maar ook bij het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van jouw organisatie. 

Lees meer

 • Hoe richt je een effectieve bedrijfsnoodorganisatie in? (en de bijbehorende rollen)
  Hoe richt je een effectieve bedrijfsnoodorganisatie in? (en de bijbehorende rollen)
  Lees alles over het belang van een goede bedrijfsnoodorganisatie en hoe je deze effectief inricht voor jouw bedrijf.
 • Wat doet een Crisis Management Team?
  Wat doet een Crisis Management Team?
  Zorg voor overzicht en effectieve communicatie tijdens een crisis of calamiteit in jouw organisatie.
 • Wat doet een preventiemedewerker?
  Wat doet een preventiemedewerker?
  Zorg voor optimale veiligheid en arbeidsomstandigheden en voorkom bedrijfsongevallen in jouw organisatie als Preventiemedewerker.
 • Wat doet een Hoofd BHV?
  Wat doet een Hoofd BHV?
  Als Hoofd BHV ben je hét aanspreekpunt als het gaat over bedrijfsveiligheid en weet je alle ins en outs van een goede bedrijfsnoodorganisatie.
 • Wat doet een coördinator BHV?
  Wat doet een coördinator BHV?
  Samen met het Hoofd BHV draag je de verantwoordelijkheid voor een goed gecoördineerde en operationele bedrijfshulpverlening in jouw organisatie.
 • Wat doet een ploegleider BHV?
  Wat doet een ploegleider BHV?
  Neem de operationele leiding bij een calamiteit in je bedrijf en zorg dat BHV’ers hun werk veilig kunnen doen als Ploegleider BHV.
 • Wat doet een bedrijfshulpverlener (BHV'er)?
  Wat doet een bedrijfshulpverlener (BHV'er)?
  Help slachtoffers, bestrijd een eventuele brand en breng medewerkers in veiligheid in noodsituaties. Word jij bedrijfshulpverlener in jouw organisatie?
 • Wat doet een EHBO’er?
  Wat doet een EHBO’er?
 • Wat doet een Ontruimer?
  Wat doet een Ontruimer?

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen