Corné Stander
Corné Stander Instructeur veiligheid

Instructeur Corné aan het woord

Het leuke aan instructeur zijn? De afwisseling van de werkzaamheden! En natuurlijk dat je mensen wat kan leren over veiligheid. Van jongs af aan heb ik dat al willen doen: mensen wat bijbrengen.

Van móeten naar willen

Het leuke aan ons vak is dat je mensen ziet groeien en veranderen op een dag. Als er iemand ’s ochtends binnenkomt en zegt: “Ik moet BHV doen”, dan is dat nooit leuk. Ik probeer er dan alles aan te doen, dat deze persoon aan het einde van de dag met een ander instelling naar huis gaat. Als iemand dan zegt “Ik heb een hele leuke dag gehad en zie het niet als moeten, én ik heb er thuis ook wat aan”, dan heb ik mijn doel behaald.

Een tijdje terug stond ik voorafgaand aan een training bij een man in de lift. Mijn bedrijfskleding met BHV.NL logo was niet zichtbaar omdat ik mijn jas nog aan had. Hij zei dat hij die dag naar een BHV training moest. Daarna zat hij natuurlijk bij mij in de groep, dus ik zei tegen hem: “Jij móet BHV doen he? Dus als jij vanavond thuis bent en er gebeurt wat met je vrouw, dan ben je geen BHV’er?” Zo probeer ik het om te buigen van iets wat verplicht wordt door de baas, naar iets wat altijd zinvol is en méér dan bedrijfshulpverlening.

Opleidingstraject

Ik ben sinds januari 2017 in dienst als instructeur en ik heb zes opdrachten meegekregen. Daar heb ik er nu vijf van gedaan. Ik heb een keer laten vallen dat ik zwemmen leuk vind, dus ik geef inmiddels ook trainingen bij Optisport. Nu moet ik als laatste nog de opleiding tot Rode Kruis instructeur afronden.

De eerste training alleen in het zwembad zei ik met mijn grote mond tegen de cursisten: “Jongens jullie moeten 15 meter onder water zwemmen (ik had de pilon een stukje verder gegooid), en als jullie het allemaal halen, dan doe ik ook mee!” Ze haalden het natuurlijk allemaal, dus toen was ik aan de beurt. 

De eerste 6 weken ben ik opgeleid door mijn mentor Johan. Het leuke is, dat als ik nu bij een bedrijf kom waar hij vorig jaar geweest is, dat ze zeggen dat we precies hetzelfde lesgeven. Met vragen kan ik altijd bij hem terecht. We hebben samen een band opgebouwd. Logisch als je 6 weken lang met elkaar meeloopt. Johan is echt een EHBO man en ik een brandweerman met een medische achtergrond. Maar ik heb heel veel van hem geleerd en leer nog steeds iedere dag bij. Bijvoorbeeld wanneer ik een keer met iemand meeloop of bij de interne bijscholing EHBO. Daar zie ik dan wel een beetje tegenop, want je moet zelf lesgeven aan mede instructeurs. En iedereen heeft natuurlijk hartstikke veel kennis!

Veiligheid creëren door openheid

Voorafgaand aan de training stel ik mezelf open door mij voor te stellen. Daarna wil ik veiligheid creëren. Daarom zeg ik altijd dat als er dingen zijn, dat niks te gek is. Als iemand wat persoonlijks meegemaakt heeft, mag hij/zij gewoon weglopen. Ik wil dat cursisten zich veilig voelen. Ik heb pas een leuke dag als de cursisten een leuke dag hebben gehad, en natuurlijk als ze iets geleerd hebben! Als dit niet het geval is, probeer ik er toch alles uit te halen om een training te laten slagen.

 

Ben je gelijk een slechte BHV’er als je wegloopt? Wat is het allerbelangrijkste bij BHV? Je eigen veiligheid!

Eigen veiligheid eerst

Ik probeer de filmpjes in de training altijd in te leiden. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat er iemand wegloopt. Bijvoorbeeld als iemand onlangs wat heeft gezien of een reanimatie heeft meegemaakt. Of iemand voelt zicht gewoon even niet fijn. Ik zeg altijd dat ze zich niet hoeven te schamen. Want ben je gelijk een slechte BHV’er als je wegloopt? Wat is nou het allerbelangrijkste bij BHV? Je eigen veiligheid! En heeft het te maken met je eigen veiligheid, dan loopt je weg en krijg je van mij een dikke pluim. Als ik dit vertel, durven ze ook weg te lopen tijdens de training als ze het even moeilijk hebben. En als het echt niet gaat, neem ik iemand apart om samen te oefenen. Op die manier creëer je een veilige leeromgeving, waarbij niemand hoeft te kijken. Dus dan halen we gewoon de pop naar buiten!

Blijven leren en ontwikkelen

Ik wil nog meer leren en breder inzetbaar zijn. Ik zou me ook graag meer specialiseren in het maken van bedrijfsnoodplannen. Gebouwcontrole, bedrijven helpen, meer de brand technische kant. En ook meer op wet- en regelgeving, het meer voorzien van informatie aan de klant.

Afgelopen maart heb ik de week van de veiligheid gedraaid bij een zorginstelling. Dat was eigenlijk een pilot. We hebben daar een basis neergezet en uit de evaluatie blijkt dat ze het nog een keer willen. Maar wel op één voorwaarde: dat ik het weer ga geven. Dat zijn de leuke dingen. De klant zei: “Corné, wat wil je zelf geven?’ Dat zijn de dingen waar ik in wil doorgroeien. Maar ik heb nog niet echt een beeld van hoe en wat. Je weet toch nooit hoe het loopt.

Zelf instructeur worden?

Heb jij ook passie voor veiligheid en wil je dit naar anderen overbrengen? Dan is een van onze opleidingen tot veiligheidsdocent- of instructeur misschien wel wat voor jou! Bekijk hier ons aanbod aan opleidingen.

Lees meer

 • Van BHV naar een BuurtAED
  Van BHV naar een BuurtAED
  BHV’er worden. Voor sommige cursisten is het een verplichting, terwijl anderen het zelf graag willen en het belang inzien.
 • Scouts veiligheidsbewust maken
  Scouts veiligheidsbewust maken
  Op het gebied van veiligheid kun je er niet vroeg genoeg bij zijn. Zo dachten ze ook bij Waterscouting Cuijk. Daar hebben ze namelijk het insigne “Veiligheid” in het leven geroepen.
 • Instructeur Magda aan het woord
  Instructeur Magda aan het woord
  Als instructeur ben je het gezicht van BHV.NL. Wij rijden dagelijks het hele land door, komen over de vloer bij uiteenlopende bedrijven en staan voor verschillende groepen cursisten.
 • De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
  De enorme impact van fatale bedrijfsongevallen
  Doe er alles aan om de veiligheid op je werk zo goed mogelijk te borgen zodat jij en je collega’s na een dag werken weer veilig thuiskomen.
 • Instructeur Ronald aan het woord
  Instructeur Ronald aan het woord
  BHV'er, dat ben je niet zomaar. Je moet natuurlijk wel wat kunnen! BHV'er zijn is namelijk geen vrijheid blijheid. Ik leg de lat daarom hoog voor mezelf en dat doe ik ook voor de cursisten. 
 • HELP! Ik word BHV'er
  HELP! Ik word BHV'er
  Je hoort er bij BHV.NL pas écht bij, wanneer je bent geslaagd voor je BHV cursus. Ik heb er ruim een maand op moeten wachten, maar het moment is dan eindelijk daar: mijn pasje is binnen, dus ook ik mag mijzelf een BHV’er noemen.
 • Instructeur Geert aan het woord
  Instructeur Geert aan het woord
  Mensen vragen wel eens aan mij: “Is niet iedere dag hetzelfde als je een training geeft?” Maar het is nooit hetzelfde. Wat het instructeur zijn zo leuk maakt is dat je elke keer te maken hebt met andere cursisten, een ander soort training en een andere reactie.
 • Het onmogelijke scenario
  Het onmogelijke scenario
  Als instructeur EHBO reis ik elke werkdag af naar klanten door het hele land. De ene dag een herhalingstraining BHV, de andere dag een scenario-oefening gericht op risicogericht handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen