Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus

zaterdag 27 november 2021
We blijven veilig trainen!
Ook met de versoepeling blijven wij zorg dragen voor een veilige training. Wij werken met persoonlijke beschermingsmiddelen en volgen het brancheprotocol veilig trainen en de richtlijnen van het RIVM. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen met betrekking tot de getroffen maatregelen voor onze trainingen. 
 

Gewijzigde richtlijnen hulpverlening 

Wat zijn de richtlijnen voor hulpverlenen ten tijden van de COVID-19 pandemie?

Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen in geval van een calamiteit. Om jou als hulpverlener te adviseren hoe je de hulpverlening het beste kan aanpakken hebben we heel beknopt wat informatie voor je op een rij gezet: https://www.bhv.nl/over/artikelen/reanimatie-en-hulpverlening-tijdens-de-corona-covid-19-pandemie/

Trainen tijdens de coronapandemie

Is het veilig om een training te volgen?

Om een veilige manier van trainen te garanderen blijven wij in al onze trainingen voldoen aan de richtlijnen van het RIVM en het brancheprotocol. In het kort wat dit betekent voor onze trainingen:
 • Iedere cursist die deelneemt aan een cursus verklaart gezond te zijn en te voldoen aan de gezondheidsverklaring.
 • Iedere cursist krijgt een veiligheidspakketje (wegwerphandschoenen, verbandmiddelen) dat na de cursus wordt weggegooid.
 • ​Bij het uitvoeren van verschillende handelingen is het dragen van wegwerphandschoenen en een mondkapje verplicht!
 • ​Tijdens de reanimatieoefening is het gebruik van een face-shield verplicht (verstrekt door BHV.NL).

Hoe wordt een training gegeven tijdens de coronapandemie?

De richtlijnen van het RIVM hebben een grote invloed op de manier waarop wij onze trainingen geven. Om de veiligheid van onze cursisten te garanderen hebben wij een aantal maatregelen getroffen en een veiligheidsprotocol opgesteld. Dit op basis van het branchebrede protocol (opgesteld door het Rode Kruis, Het Oranje Kruis, NIBHV, NRR en BVBN).

Kunnen praktische handelingen, zoals de stabiele zijligging en de noodvervoersgreep van Rautek, wel geoefend worden?

Wij blijven veilig trainen conform de richtlijnen van het RIVM en het brancheprotocol.

Bij het uitvoeren van verschillende handelingen is het dragen van wegwerphandschoenen verplicht! Bijvoorbeeld tijdens gezamenlijke oefeningen of het trainen met een Lotusslachtoffer. BHV.NL zorgt voor een gratis trainingssetje voor elke cursist.

Tijdens de reanimatieoefening hanteren wij naast onze gebruikelijke strenge hygiënische maatregelen de volgende aangescherpte regels:
Gebruik face-shield verplicht (verstrekt door BHV.NL).

Kunnen we ervan uitgaan dat iedereen die een cursus volgt gezond is?

Om dit te kunnen garanderen hebben we een gezondheidsverklaring opgesteld. Door deel te nemen aan de cursus verklaart iedere cursist overal nee op te antwoorden en te voldoen aan deze verklaring. Bekijk hier de gezondheidsverklaring.

Hoe gaan we om met coronagevallen? Kan iemand die het coronavirus heeft gehad een cursus volgen en daarmee nog andere mensen besmetten?

Ja je kan een cursus volgen als je het coronavirus hebt gehad. Als een test heeft bevestigd dat je het coronavirus had én je je een week na start van de symptomen beter voelt én je gedurende 24 uur geen gezondheidsklachten meer hebt gehad, ben je genezen. Je draagt het virus dan niet meer bij je je en kunt andere mensen dan niet meer besmetten. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.  

Online trainen

Kan ik (of kunnen mijn medewerkers) een digitale BHV cursus volgen?

Ja dit is mogelijk. We hebben een nieuwe, online BHV cursus waarbij je thuis BHV-kennis en vaardigheden opdoet of opfrist. In een online leeromgeving en met de juiste hulpmiddelen oefen je thuis en word je online begeleid door een van onze instructeurs.

Kunnen we nu al aan de slag met de e-learning en later het praktijkdeel inplannen?

Cursus annuleren

Ik wil een open lijn cursus annuleren of verplaatsen. Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?

Onze algemene annuleringsvoorwaarden zijn: 
 • Kosteloos verplaatsen kan tot 2 weken (10 werkdagen) voor aanvang van de cursus per e-mail. Na deze termijn zijn hier kosten aan verbonden.
 • Kosteloos annuleren kan tot 4 weken (20 werkdagen) voor aanvang van de cursus per e-mail. Na deze termijn zijn hier kosten aan verbonden. 
 • ​Wordt een cursus minder dan 2 weken (10 werkdagen) voor aanvang geannuleerd, dan is een volledige vergoeding van het cursusgeld verschuldigd.
 • Indien je tijdens de cursus niet aanwezig bent, ben je ons het volledige cursusbedrag verschuldigd.

Dit is conform onze algemene voorwaarden

Ik wil een incompany cursus annuleren of verplaatsen. Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?

Vanaf 3 maart 2021 zijn wij weer aan het trainen en hanteren wij onze algemene voorwaarden. Daarin staat vermeld wat de gevolgen zijn van verplaatsing of annulering. Betreft het annulering van één cursist voor een incompany cursus? Dan is het afhankelijk van de groepsgrootte of je daarvoor betaalt. Het starttarief is gebaseerd op 6 cursisten. Voor elke extra aanwezige cursist betaal je een meerprijs. De factuur wordt opgemaakt aan de hand van de getekende presentielijst. Dat betekent dus dat je alleen betaalt voor cursisten die aanwezig zijn geweest, tenzij anders afgesproken bij bijvoorbeeld een afspraak met je organisatie of een groepsprijs.

Is het mogelijk om een andere cursist naar een cursus te sturen?

Het is niet mogelijk om een andere cursist te sturen. Alleen cursisten die zijn aangemeld, worden toegelaten tot de cursus. Wil je een andere cursist sturen, neem dan contact op met BHV.NL via info@bhv.nl of 024 373 09 77.

BHV bezetting

Heeft covid-19 invloed op onze RI&E?

We moeten met zijn allen rekening houden met covid-19, ook op de werkvloer. Als werkgever dien je daarom aanpassingen en maatregelen te nemen ter bescherming van je medewerkers. Deze aanpassingen hebben invloed op de RI&E en het Plan van Aanpak. Lees hier meer

Veel medewerkers werken nog thuis en er zijn minder werknemers aanwezig. Hoe zit het met de veiligheid en de aanwezigheid van BHV’ers?

Ook in deze tijd heb je als werkgever een zorgplicht zoals gesteld in de Arbowet en moet er dus een actieve bedrijfsnoodorganisatie aanwezig zijn. Bekijk ons artikel “Zo houd je je bedrijfsnoodorganisatie toch scherp!” 

Hoe waarborg ik mijn BHV-bezetting in deze tijd?

Hoe gaat de overheid/arbeidsinspectie om met een te lage BHV bezetting?

Neem hiervoor contact op met de Inspectie SZW, te bereiken op 0800-5151 of via het contactformulier op hun website: https://meldingen.inspectieszw.nl/forms/formulier/ct0.aspx/

Verlopen van certificering

Wordt het BHV certificaat verlengd na het volgen van de e-learning?

De e-learning is alleen ter ondersteuning. We versturen geen BHV pasjes na het afronden van de e-learning. Wel ontvang je een bewijs van deelname aan de e-learning. Het BHV certificaat wordt alleen verkregen wanneer een door BHV.NL erkende instructeur heeft gezien dat een deelnemer aan alle leerdoelen van de training heeft voldaan. 

Wat als onze BHV certificering is verlopen binnen de periode dat er geen trainingen werden gegeven? Binnen welke termijn is verlenging mogelijk?

Vanaf 3 maart 2021 trainen wij weer volledig. Voor het verlopen van certificaat hanteren we een termijn van drie maanden. Jouw certificaat mag dus maximaal 3 maanden verlopen zijn. Zorg dat je certificaat niet verloopt en schrijf je snel in.

Kunnen we de BHV training een jaar overslaan i.v.m. de coronacrisis?

Op het moment dat je de BHV training een jaar overslaat, heb je een niet getrainde en niet gecertificeerde bedrijfsnoodorganisatie. Dit raden wij af. Daarnaast zijn je medewerkers volgend jaar niet meer in het bezit van een BHV certificaat dat recht geeft op toelating tot een herhalingstraining en zullen de medewerkers de basisopleiding opnieuw moeten volgen. Vanaf 3 maart 2021 trainen wij weer volledig dus schrijf je snel in.

Certificering Rode Kruis/Het Oranje kruis

Hoe zit het met de geldigheid van de certificering vanuit Het Oranje Kruis?

Vanaf 3 maart start Het Oranje Kruis weer met de examinering. Het Oranje Kruis certificaat mag maximaal 6 maanden verlopen zijn. Voor meer informatie bekijk de website van Het Oranje Kruis: https://www.hetoranjekruis.nl/nieuws/2020/03/ikk-handhaving-coulance/

Lees meer

 • Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
  Opfrisweken: wat weet jij (nog) over BHV?
  Jaarlijks je kennis blijven bijhouden en vergroten is, zeker op gebied van veiligheid, erg van belang. Hierom lanceren wij opnieuw, vanaf 20 juni tot en met eind augustus, onze opfrisweken. Tijdens deze maanden lichten wij verschillende onderwerpen uit, om je kennis en zekerheid in handelen te vergroten.
 • Arbeidsinspectie meldt 60 dodelijke arbeidsongevallen in 2021
  Arbeidsinspectie meldt 60 dodelijke arbeidsongevallen in 2021
  Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op de werkvloer. Helaas gebeuren er in Nederland iedere dag arbeidsongevallen waarbij medewerkers gewond raken of zelfs overlijden. Als werkgever ben je verplicht om de ernstige gevallen te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. In sommige gevallen wordt de situatie dan verder onderzocht. Ook registreert de Arbeidsinspectie het aantal ongelukken om te monitoren of dit cijfer stijgt of daalt. Het resultaat in 2021: een daling van het aantal gemelde arbeidsongevallen, terwijl het aantal dodelijke slachtoffers gelijk blijft. Dit toont opnieuw aan dat het van levensbelang is om bedrijfsveiligheid hoog op de agenda te zetten. Welke stap zet jij vandaag om veiliger te werken en (dodelijke) bedrijfsongevallen te voorkomen?
 • Aandacht RI&E vanuit het ministerie SZW
  Aandacht voor de RI&E vanuit het ministerie SZW
  Deze week valt er bij ondernemers een brief in de brievenbus van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarin ze extra aandacht vestigen op de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
 • BHV.NL scoort opnieuw hoog in CEDEO klanttevredenheidsonderzoek, met 91,8% EN 96,4%
  BHV.NL scoort opnieuw hoog in CEDEO klanttevredenheidsonderzoek, met 91,8% EN 96,4%
  Bij BHV.NL maken we onze beloften graag waar, zodat onze klanten tevreden zijn. Het liefst nog méér dan tevreden. Om er zeker van te zijn dat dat zo is, vragen we één keer per twee jaar aan Cedeo om een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren. 
 • Het belang van risicogericht trainen belicht in het Tv-programma ‘Doe maar duurzaam’ van RTL Z.
  Het belang van risicogericht trainen belicht in het Tv-programma ‘Doe maar duurzaam’ van RTL Z.
  Op 12, 13 en 14 maart was BHV.NL te zien in het programma ‘Doe maar duurzaam’, van RTL Z.
 • Trainen tijdens de coronapandemie
  Trainen tijdens de coronapandemie
  Nieuws 17-02-2022: We trainen veilig volgens ons veiligheidsprotocol en de richtlijnen van het RIVM.
   
 • De focuspunten van de Nederlandse Arbeidsinspectie voor 2022
  De focuspunten van de Nederlandse Arbeidsinspectie voor 2022
  ​Bij BHV.NL focussen we ons op gezonde en veilige werkomstandigheden. Net zoals de Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen SZW) dat doet. Naast dat het belangrijk is om veiligheid goed op orde te hebben voor de gezondheid van je eigen mensen, klanten en bezoekers is het ook slim: want zo kun je boetes voorkomen.
 • Nieuw! Cursus omgaan met agressie en ander ongewenst gedrag nu ook individueel te volgen
  Nieuw! Cursus omgaan met agressie en ander ongewenst gedrag nu ook individueel te volgen
  Intimidatie, agressie, discriminatie en kwetsende scheldpartijen. Allemaal vormen van grensoverschrijdend gedrag dat steeds vaker voorkomt. Het is belangrijk dat je voorbereid bent en weet hoe je hiermee om moet gaan. Om dit voor iedereen mogelijk te maken is de cursus omgaan met ongewenst gedrag nu ook individueel te volgen.
 • Tijdelijke aanpassing Arbeidsomstandighedenbesluit vanwege bestrijding coronavirus (SARS-CoV-2)
  Tijdelijke aanpassing Arbeidsomstandighedenbesluit vanwege bestrijding coronavirus (SARS-CoV-2)
  Aanvullende maatregelen arbeidsomstandighedenbesluit om kans op besmetting met het coronavirus te voorkomen en beperken.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
Fijn dat je onze website bezoekt. Als je op ‘OK’ klikt, ga je akkoord met het feit dat wij cookies gebruiken. Wil je weten waarom? Lees onze cookie- en privacyverklaring.
Cookies uitschakelen