Veelgestelde vragen tijdens het coronavirus

dinsdag 29 september 2020
We blijven veilig trainen! We begrijpen dat het bij onze klanten en cursisten veel vragen oproept over hoe wij onze trainingen organiseren. Daarom geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen met betrekking tot de getroffen maatregelen voor onze trainingen. 

Gewijzigde richtlijnen hulpverlening 

Wat zijn de richtlijnen voor hulpverlenen ten tijden van de COVID-19 pandemie?

Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen in geval van een calamiteit. Om jou als hulpverlener te adviseren hoe je de hulpverlening het beste kan aanpakken hebben we heel beknopt wat informatie voor je op een rij gezet: https://www.bhv.nl/over/artikelen/reanimatie-en-hulpverlening-tijdens-de-corona-covid-19-pandemie/

Trainen in een 1,5m maatschappij

Is het weer veilig om een training te volgen?

Om een veilige manier van trainen te kunnen garanderen, is er een speciaal brancheprotocol opgesteld. Dit protocol is via werkgevers organisatie VNO-NCM aangeboden aan het ministerie. Daarnaast hanteren wij voor onze trainingen onze eigen strenge veiligheidsmaatregelen om te voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. In het kort wat dit betekent voor onze trainingen:
 • Per deelnemer 6 m² ruimte beschikbaar
 • Iedere cursist die deelneemt aan een cursus verklaart daarmee gezond te zijn en te voldoen aan de gezondheidsverklaring.
 • Extra veiligheids- en hygiënemaatregelen waar onze trainingslocaties aan moeten voldoen
 • De instructeur neemt de veiligheids- en hygiënemaatregelen van BHV.NL door met alle cursisten
 • Iedere cursist krijgt een veiligheidspakketje (wegwerphandschoenen, verbandmiddelen) dat na de cursus wordt weggegooid
 • Volop de gelegenheid om handen te wassen. Zowel voor, tijdens als na de training.

Hoe wordt een training gegeven in een 1,5 meter maatschappij?

De nieuwe richtlijnen van het RIVM hebben een grote invloed op de manier waarop wij onze trainingen geven. Daarom hebben we een aantal maatregelen getroffen en een veiligheidsprotocol opgesteld, zodat we de veiligheid van onze cursisten kunnen garanderen. Dit gebeurt op basis van het branchebrede protocol (opgesteld door het Rode Kruis, Het Oranje Kruis, NIBHV, NRR en BVBN) dat medio mei beschikbaar wordt. Bekijk hier het protocol Veilig trainen van BHV.NL

Kunnen praktische handelingen, zoals de stabiele zijligging en de noodvervoersgreep van Rautek, wel geoefend worden in een 1,5 meter samenleving?

Deze oefeningen kunnen alleen op de juiste wijze uitgevoerd worden op speciaal beschikbare poppen. Indien deze niet aanwezig zijn kunnen cursisten in tweetallen oefenen door op 1,5 meter afstand van elkaar de rol van slachtoffer en hulpverlener aan te nemen. De hulpverlener voert de juiste handelingen uit in het luchtledige en benoemt daarbij welke stappen hij/zij neemt. Simultaan reageert het slachtoffer hierop en voert zelf de handelingen uit. Het slachtoffer komt uiteindelijk in de juiste positie te liggen zonder aangeraakt te worden. Daarnaast maken we het mogelijk om thuis op een veilige manier te oefenen met een familielid en/of huisgenoot met onze online instructies.

Kunnen we ervan uitgaan dat iedereen die een cursus volgt gezond is?

Om dit te kunnen garanderen hebben we een gezondheidsverklaring opgesteld. Door deel te nemen aan de cursus verklaart iedere cursist over nee op te antwoorden en te voldoen aan deze verklaring. Bekijk hier de gezondheidsverklaring.

Hoe gaan we om met coronagevallen? Kan iemand die het coronavirus heeft gehad een cursus volgen en daarmee nog andere mensen besmetten?

Ja je kan een cursus volgen als je het coronavirus hebt gehad. Als een test heeft bevestigd dat je het coronavirus had én je je een week na start van de symptomen beter voelt én je gedurende 24 uur geen gezondheidsklachten meer hebt gehad, ben je genezen. Je draagt het virus dan niet meer bij je je en kunt andere mensen dan niet meer besmetten. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.  

Cursus annuleren

Ik wil een cursus annuleren. Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?

Mocht je onverhoopt niet kunnen deelnemen, de cursus willen annuleren of verplaatsen, dan hanteren wij onze algemene annuleringsvoorwaarden:
 • Kosteloos verplaatsen kan tot 2 weken (10 werkdagen) voor aanvang van de cursus per e-mail. Na deze termijn zijn hier kosten aan verbonden.
 • Kosteloos annuleren kan tot 4 weken (20 werkdagen) voor aanvang van de cursus per e-mail. Na deze termijn zijn hier kosten aan verbonden.
 • Indien je tijdens de cursus niet aanwezig bent, ben je ons het volledige cursusbedrag verschuldigd.
Dit is conform onze algemene voorwaarden.
 

Is het mogelijk om een andere cursist naar een cursus te sturen?

Het is niet mogelijk om een andere cursist te sturen. Alleen cursisten die zijn aangemeld, worden toegelaten tot de cursus. Wil je een andere cursist sturen, neem dan contact op met BHV.NL via info@bhv.nl of 024 373 09 77.

BHV bezetting

Bijna iedereen werkt momenteel thuis en er zijn maar een aantal werknemers aanwezig die op gepaste afstand en verdeeld over verschillende afdelingen werken. Hoe zit het met de veiligheid en de aanwezigheid van BHVĺers?

Ook in deze tijd heb je als werkgevers een zorgplicht zoals gesteld in de Arbowet en moet er dus een actieve bedrijfsnoodorganisatie aanwezig zijn

Hoe gaat de overheid/arbeidsinspectie om met een te lage BHV bezetting?

Neem hiervoor contact op met de Inspectie SZW, te bereiken op 0800-5151 of via het contactformulier op hun website: https://meldingen.inspectieszw.nl/forms/formulier/ct0.aspx/fCT0Intro 

Verlopen van certificering

Wordt het BHV certificaat verlengd na het volgen van de e-learning?

De e-learning is alleen ter ondersteuning. We versturen geen BHV pasjes na het afronden van de e-learning. Wel ontvang je een bewijs van deelname aan de e-learning. Het BHV certificaat wordt alleen verkregen wanneer een door BHV.NL erkende instructeur heeft gezien dat een deelnemer aan alle leerdoelen van de training heeft voldaan. 

Wat als onze BHV certificering verloopt binnen de periode dat er geen trainingen worden gegeven? Binnen welke termijn is verlenging mogelijk?

We hebben standaard een coulance regeling van drie maanden. Vallen deze drie maanden binnen de periode van intelligente lockdown, dan wordt deze regeling met maximaal drie maanden verlengd vanaf het einde van de lockdown.

Kunnen we de BHV training een jaar overslaan i.v.m. de coronacrisis?

Op het moment dat je de BHV training een jaar overslaat, heb je een niet getrainde en niet gecertificeerde bedrijfsnoodorganisatie. Dit raden wij af. Daarnaast zijn je medewerkers volgend jaar niet meer in het bezit van een BHV certificaat dat recht geeft op toelating tot een herhalingstraining en zullen de medewerkers de basisopleiding opnieuw moeten volgen. 

Certificering Rode Kruis/Het Oranje kruis

Hoe zit het met de geldigheid van de certificering vanuit Het Oranje Kruis?

Het Oranje Kruis gaat momenteel soepeler om met de vervaldata van EHBO-certificering. BHV.NL heeft verlenging aangevraagd voor cursisten waarvan het certificaat verloopt in de periode 16 maart tot en met 31 mei zodra wij meer informatie hebben nemen wij hierover contact met je op. Blijf onze website in de gaten houden of kijk op de website van Het Oranje Kruis voor meer informatie: https://hetoranjekruis.nl/nieuws/2020/03/faq-omtrent-het-coronavirus-en-examens/

Lees meer

 • We blijven veilig trainen!
  We blijven veilig trainen!
  Nu het coronavirus in Nederland is opgelaait, zijn er extra, strengere maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus verder verspreidt. Bij BHV.NL volgen we de richtlijnen van het RIVM en blijven we op dezelfde veilige manier trainen, volgens het veiligheidsprotocol dat we eerder hebben opgesteld. Want juist in deze tijd is het belangrijk om een goede bedrijfsnoodorganisatie te hebben en je bedrijfshulpverleners goed te trainen.
 • Vernieuwd programma voor de cursus co÷rdinator BHV basis
  Vernieuwd programma voor de cursus co÷rdinator BHV basis
  Onze afdeling productontwikkeling- en innovatie kijkt regelmatig met een kritische blik naar onze eigen cursusprogramma’s. Is de inhoud van de training nog actueel en sluit deze aan bij de verwachtingen van een bepaalde rol? Soms zien we dan dat een aanpassing van een programma gewenst is. Daarom vernieuwen we de cursus coördinator BHV basis.
 • Week van de RI&E 2020
  Week van de RI&E 2020
  Iets later dan gepland, maar ook dit jaar is er weer een Week van de RI&E. 21 t/m 25 september staat in het teken van het onder de aandacht brengen van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) onder ondernemers. 
 • BHV.NL neemt het Groningse Precare over
  BHV.NL neemt het Groningse Precare over
  Februari dit jaar heeft BHV.NL het Groningse Precare overgenomen. Nu is het moment daar dat Precare verder gaat onder de naam BHV.NL.
 • NIEUW BIJ BHV.NL: D╔ VEILIGHEIDSGAME!
  NIEUW BIJ BHV.NL: D╔ VEILIGHEIDSGAME!
  Met trots presenteren we, als eerste in Nederland, de Veiligheidsgame waarbij je door middel van gamification de veiligheid van jouw organisatie vergroot.
 • Vernieuwd programma voor de cursus ploegleider met e-learning
  Vernieuwd programma voor de cursus ploegleider met e-learning
  We hebben het lesprogramma van de cursus Ploegleider Basis met e-learning aangepast. Waarom onze afdeling productontwikkeling deze training heeft aangepast en wat er zoal nieuw is in deze cursus, lees je hieronder.
 • Daarom BHV.NL!
  Daarom BHV.NL!
  Stapje voor stapje gaan we allemaal weer opstarten en mogen we weer trainen! Dat is fijn, want juist nu is veiligheid extra belangrijk. En bedrijfsveiligheid staat of valt met de inzet en het handelen van de BHV’ers en de samenwerking van jullie veiligheidsorganisatie. 
 • Protocol EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen gereed!
  Protocol EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen gereed!
  Het protocol om EHBO-, BHV- en reanimatiecursussen te kunnen geven in de nieuwe anderhalvemetermaatschappij is gereed. Het protocol is opgesteld door De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), het NIBHV, het Oranje Kruis, het Rode Kruis en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN).
 • Vanaf september ook op zaterdag trainen mogelijk!
  Vanaf september ook op zaterdag trainen mogelijk!
  Vanaf september hebben wij ook trainingen op zaterdagen gepland. Plan je cursus zo snel mogelijk in zodat je zeker weet dat je kan trainen wanneer het jou uitkomt.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen