Waar moet een goede RI&E minimaal aan voldoen?

De Arbowet stelt expliciet eisen aan een RI&E: zo moeten o.a. de gevaren en risico-beperkende maatregelen beschreven worden en moet er een plan van aanpak zijn.
Sinds 1 januari 1994 is de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) verplicht voor alle werkgevers met meer dan 1 FTE. De Arbowet is er heel duidelijk over: of je nu werkt met vaste mensen, tijdelijke krachten, vrijwilligers of stagiaires: een RI&E is verplicht voor iedereen, behalve ZZP’ers. Logisch natuurlijk, want een RI&E is onmisbaar voor de veiligheid in je bedrijf. De overheid vindt de RI&E zo belangrijk dat je een boete krijgt van de Inspectie SZW als je geen RI&E hebt.

Waarom is een RI&E verplicht?

Volgens de Arbowet ben je als werkgever verplicht je werknemers een veilige werkomgeving te bieden. De RI&E helpt je daarbij: dit overzicht maakt duidelijk wat binnen jouw bedrijf de belangrijkste gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn. De arbowet verplicht ook een Plan van Aanpak als verplicht onderdeel van de RI&E, waarin staat welke risicobeperkende maatregelen wanneer en door wie worden genomen om de veiligheid te borgen. 
 

Stelt de Arbowet eisen aan een RI&E?

Jazeker: de RI&E is zo belangrijk dat de Arbowet heel expliciet de eisen vermeldt waar een RI&E in ieder geval aan moet voldoen. Een RI&E moet:
 • een overzicht geven van de risico’s die het werk met zich meebrengt
 • de gevaren en de risico-beperkende maatregelen beschrijven
 • een overzicht geven van de risico’s voor bijzondere categorieën werknemers (in ieder geval voor jeugdige werknemers en zwangere werknemers of medewerkers die borstvoeding geven)
 • een beschrijving geven van hoe werknemers toegang hebben tot preventiemedewerkers, bedrijfsartsen, veiligheidsdeskundigen, arbeids- en organisatiedeskundigen en de arbodienst
 • een plan van aanpak bevatten met maatregelen om de risico’s te voorkomen of te beperken en bij iedere maatregel uit het plan van aanpak aangegeven wanneer die wordt uitgevoerd.
 • ​getoetst worden op alle mogelijke risico's.

Dat is nogal wat. En terecht. Want een goed veiligheidsbeleid en een goede veiligheidscultuur staat of valt met een goede RI&E. Dat is de basis waarop de bedrijfshulpverlening is ingericht. En je weet: als de basis niet goed is, wordt het huis dat je erop bouwt nooit een stabiel bouwwerk. Dat geldt ook voor de veiligheid in je bedrijf: als je de risico’s niet goed geïnventariseerd en geëvalueerd hebt, heb je nooit de zekerheid dat je alle gevaren goed in beeld hebt, waardoor je onnodig meer risico loopt.
 

Hulp nodig bij het opstellen van een RI&E?

BHV.NL kan het inventariseren van de risico’s in jouw organisatie en het opstellen van het plan van aanpak van je overnemen en een RI&E opstellen. We bieden ook ondersteuning als je wel zelf een RI&E opstelt. En als je dat wil, regelen we eveneens de verplichte toetsing van de RI&E. Wil je hier meer over weten?
Bel dan met 024 – 373 09 77.  Of vraag vrijblijvend een offerte aan.
 
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  BHV’er ben je niet alleen op je werk voor de veiligheid van je collega’s, maar ook privé is het relevant om BHV-kennis te hebben en te weten hoe je moet handelen. Want je wilt toch niet machteloos moeten toekijken als iemand in jouw omgeving iets overkomt? 
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 
 • De werking van het BHV-team
  De werking van het BHV-team
  BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? 
 • BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat veiligheid voor je werknemers, bezoekers en klanten goed geregeld is, omdat wij hier dagelijks mee bezig zijn. Helaas merken wij dat er nog veel onduidelijkheid is over welke verplichtingen je als organisatie hebt.
 • BHVer worden als je al EHBOer bent?
  BHVer worden als je al EHBOer bent?
  Heb je al een EHBO-diploma op zak en word je ook verantwoordelijk voor het ontruimen van je organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Volg dan een BHV-cursus Brand en Ontruiming en word allround BHV’er!   
 • Werken tijdens een hittegolf
  Werken tijdens een hittegolf
  Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.
 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen