Waar moet een goede RI&E minimaal aan voldoen?

De Arbowet stelt expliciet eisen aan een RI&E: zo moeten o.a. de gevaren en risico-beperkende maatregelen beschreven worden en moet er een plan van aanpak zijn.
Sinds 1 januari 1994 is de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) verplicht voor alle werkgevers met meer dan 1 FTE. De Arbowet is er heel duidelijk over: of je nu werkt met vaste mensen, tijdelijke krachten, vrijwilligers of stagiaires: een RI&E is verplicht voor iedereen, behalve ZZP’ers. Logisch natuurlijk, want een RI&E is onmisbaar voor de veiligheid in je bedrijf. De overheid vindt de RI&E zo belangrijk dat je een boete krijgt van de Inspectie SZW als je geen RI&E hebt.

Waarom is een RI&E verplicht?

Volgens de Arbowet ben je als werkgever verplicht je werknemers een veilige werkomgeving te bieden. De RI&E helpt je daarbij: dit overzicht maakt duidelijk wat binnen jouw bedrijf de belangrijkste gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn. De arbowet verplicht ook een Plan van Aanpak als verplicht onderdeel van de RI&E, waarin staat welke risicobeperkende maatregelen wanneer en door wie worden genomen om de veiligheid te borgen. 
 

Stelt de Arbowet eisen aan een RI&E?

Jazeker: de RI&E is zo belangrijk dat de Arbowet heel expliciet de eisen vermeldt waar een RI&E in ieder geval aan moet voldoen. Een RI&E moet:
 • een overzicht geven van de risico’s die het werk met zich meebrengt
 • de gevaren en de risico-beperkende maatregelen beschrijven
 • een overzicht geven van de risico’s voor bijzondere categorieën werknemers (in ieder geval voor jeugdige werknemers en zwangere werknemers of medewerkers die borstvoeding geven)
 • een beschrijving geven van hoe werknemers toegang hebben tot preventiemedewerkers, bedrijfsartsen, veiligheidsdeskundigen, arbeids- en organisatiedeskundigen en de arbodienst
 • een plan van aanpak bevatten met maatregelen om de risico’s te voorkomen of te beperken en bij iedere maatregel uit het plan van aanpak aangegeven wanneer die wordt uitgevoerd.
 • ​getoetst worden op alle mogelijke risico's.

Dat is nogal wat. En terecht. Want een goed veiligheidsbeleid en een goede veiligheidscultuur staat of valt met een goede RI&E. Dat is de basis waarop de bedrijfshulpverlening is ingericht. En je weet: als de basis niet goed is, wordt het huis dat je erop bouwt nooit een stabiel bouwwerk. Dat geldt ook voor de veiligheid in je bedrijf: als je de risico’s niet goed geïnventariseerd en geëvalueerd hebt, heb je nooit de zekerheid dat je alle gevaren goed in beeld hebt, waardoor je onnodig meer risico loopt.
 

Hulp nodig bij het opstellen van een RI&E?

BHV.NL kan het inventariseren van de risico’s in jouw organisatie en het opstellen van het plan van aanpak van je overnemen en een RI&E opstellen. We bieden ook ondersteuning als je wel zelf een RI&E opstelt. En als je dat wil, regelen we eveneens de verplichte toetsing van de RI&E. Wil je hier meer over weten?
Bel dan met 024 – 373 09 77.  Of vraag vrijblijvend een offerte aan.
 

Lees meer

 • Werken tijdens een hittegolf
  Werken tijdens een hittegolf
  Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.
 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 
 • BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  Hoe zit het nu precies met bedrijfshulpverlening? Wat is wel en niet verplicht? En waar moet je aan voldoen als werkgever?
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Elk bedrijf in Nederland is namelijk verplicht zich voor te bereiden op noodsituaties. Het is daarom handig, en wordt vaak geëist, om een bedrijfsnoodplan te hebben. Want met een bedrijfsnoodplan kan bedrijfsschade en menselijk leed zoveel mogelijk beperkt worden.
 • Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Je moet er toch niet aan denken: er breekt brand uit en de mensen in het gebouw – je collega’s en jullie bezoekers -  raken in paniek. Ze weten maar één ding: ze willen er zo snel mogelijk weg. Maar door de angst kunnen ze niet meer helder denken, door de rookontwikkeling zien ze de uitgangen niet meer en door hun haast om weg te komen duwen ze anderen omver.
 • Wie doet wat als het erop aankomt?
  Wie doet wat als het erop aankomt?
  Dat BHV’ers onmisbaar zijn bij een ontruiming is bekend. Als mensen in geval van nood zo snel mogelijk het pand moeten verlaten, zijn het de BHV’ers die dit in goede banen leiden. Maar weet je ook dat er behalve die BHV’ers op de werkvloer nog veel meer mensen betrokken zijn bij bedrijfsveiligheid? Weet jij wat hun rollen, taken en verantwoordelijkheden zijn?

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen