Waar moet een goede RI&E minimaal aan voldoen?

De Arbowet stelt expliciet eisen aan een RI&E: zo moeten o.a. de gevaren en risico-beperkende maatregelen beschreven worden en moet er een plan van aanpak zijn.
Sinds 1 januari 1994 is de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) verplicht voor alle werkgevers met meer dan 1 FTE. De Arbowet is er heel duidelijk over: of je nu werkt met vaste mensen, tijdelijke krachten, vrijwilligers of stagiaires: een RI&E is verplicht voor iedereen, behalve ZZP’ers. Logisch natuurlijk, want een RI&E is onmisbaar voor de veiligheid in je bedrijf. De overheid vindt de RI&E zo belangrijk dat je een boete krijgt van deNederlandse Arbeidsinspectie als je geen RI&E hebt.

Waarom is een RI&E verplicht?

Volgens de Arbowet ben je als werkgever verplicht je werknemers een veilige werkomgeving te bieden. De RI&E helpt je daarbij: dit overzicht maakt duidelijk wat binnen jouw bedrijf de belangrijkste gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn. De arbowet verplicht ook een Plan van Aanpak als verplicht onderdeel van de RI&E, waarin staat welke risicobeperkende maatregelen wanneer en door wie worden genomen om de veiligheid te borgen. 
 

Stelt de Arbowet eisen aan een RI&E?

Jazeker: de RI&E is zo belangrijk dat de Arbowet heel expliciet de eisen vermeldt waar een RI&E in ieder geval aan moet voldoen. Een RI&E moet:
 • een overzicht geven van de risico’s die het werk met zich meebrengt
 • de gevaren en de risico-beperkende maatregelen beschrijven
 • een overzicht geven van de risico’s voor bijzondere categorieën werknemers (in ieder geval voor jeugdige werknemers en zwangere werknemers of medewerkers die borstvoeding geven)
 • in kaart brengen wat het risico is op ongewenste omgangsvormen en welke maatregelen je neemt om het risico te minimaliseren
 • een beschrijving geven van hoe werknemers toegang hebben tot preventiemedewerkers, bedrijfsartsen, veiligheidsdeskundigen, arbeids- en organisatiedeskundigen en de arbodienst
 • een plan van aanpak bevatten met maatregelen om de risico’s te voorkomen of te beperken en bij iedere maatregel uit het plan van aanpak aangegeven wanneer die wordt uitgevoerd.
 • ​getoetst worden op alle mogelijke risico's.
Dat is nogal wat. En terecht. Want een goed veiligheidsbeleid en een goede veiligheidscultuur staat of valt met een goede RI&E. Dat is de basis waarop de bedrijfshulpverlening is ingericht. En je weet: als de basis niet goed is, wordt het huis dat je erop bouwt nooit een stabiel bouwwerk. Dat geldt ook voor de veiligheid in je bedrijf: als je de risico’s niet goed geïnventariseerd en geëvalueerd hebt, heb je nooit de zekerheid dat je alle gevaren goed in beeld hebt, waardoor je onnodig meer risico loopt.
 

Hulp nodig bij het opstellen van een RI&E?

BHV.NL kan het inventariseren van de risico’s in jouw organisatie en het opstellen van het plan van aanpak van je overnemen en een RI&E opstellen. We bieden ook ondersteuning als je wel zelf een RI&E opstelt. En als je dat wil, regelen we eveneens de verplichte toetsing van de RI&E. Wil je hier meer over weten?
Bel dan met 024 – 373 09 77.  Of vraag vrijblijvend een offerte aan.
 
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.