BHV instructeur worden?

Bij BHV.NL zijn we continu bezig met het helpen en begeleiden van organisaties om hun werkplek (nog) veiliger te maken. Dit doen we onder andere door het opleiden van werknemers tot bekwame bedrijfshulpverleners, die kunnen en durven te handelen bij een calamiteit. Maar waarom zouden we onze kennis en expertise in het opleiden van BHV’ers voor onszelf houden als we het ook kunnen delen? Daarom introduceren we: de BHV Instructeur opleiding. Deze opleiding is bedoeld voor bevlogen BHV’ers die hun kennis en passie willen inzetten om anderen op te leiden tot BHV’er.
 
De visie van BHV.NL is dat leren een sociaal, actief en constructief proces is. We geloven dat effectief leren plaatsvindt door interactie tussen mensen. Door samen te werken en met elkaar te discussiëren kom je tot nieuwe kennis, vaardigheden en houdingen. Bovendien zijn wij van mening dat het actief verkennen van je voorkennis en zelf sturing geven aan het leerproces ervoor zorgt dat alle geleerde informatie beter blijft hangen.
 
Deze visie vormt de basis voor de opleiding tot BHV instructeur. Tijdens de opleiding werk je veel samen met andere deelnemers veel samen, ben je bezig met praktijkopdrachten en houd je een portfolio bij. Maar je loopt ook stage en moet zelf regelmatig een les verzorgen. Hierbij ontvang je feedback van elkaar. De docent heeft hierin een coachende en begeleidende rol.

EHBO en brand & ontruiming

De opleiding tot BHV instructeur is opgesplitst in twee aparte opleidingen: de opleiding tot instructeur EHBO en de opleiding tot instructeur Brand & Ontruiming. Als een van de twee opleidingen al behaald is, hoeft alleen nog de andere opleiding gevolgd te worden om als BHV instructeur gecertificeerd te worden. Het is ook mogelijk om een van beide opleidingen te volgen en hier je certificaat voor te halen.
 
In de opleidingen wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van didactische vaardigheden. Aan de hand van verschillende opdrachten worden de juiste vaardigheden aangeleerd om goed voor de groep te kunnen staan. Zo observeer je bijvoorbeeld de docent bij een cursus en verzorgen je zelf korte lessen over een van de onderwerpen uit de opleiding. Daarnaast wordt alle benodigde informatie gegeven om als inhoudsdeskundige te opereren. Zo wordt er bij de opleiding tot EHBO instructeur ingegaan op benodigde Eerste Hulp competenties, zoals verslikking, reanimatie en bloedingen. Om deze Eerst Hulp competenties aan te leren wordt gebruikt gemaakt van de OTIC methode. Ook bij de opleiding tot B&O instructeur ga je dieper in op de inhoud. Zo komen de onderwerpen gevaarlijke stoffen, communicatie en ontruiming aan bod en wordt er geoefend op het oefencentrum.

Tijdsinvestering

De BHV instructeur opleiding duurt 14 dagen en is opgesplitst in twee onderdelen. Het maakt niet uit in welke volgorde je deze opleidingen volgt. 

Certificaat BHV instructeur behaald, en dan?

Na het voltooien van beide opleidingen en het behalen van het certificiaat BHV instructeur, ben je bevoegd om BHV trainingen te geven. Denk hierbij aan: 
  • Het opleiden van collega's tot BHV'er
  • Bij andere organisaties werknemers opleiden tot BHV'er
    • Vanuit een organisatie, zoals BHV.NL
    • ​Als zelfstandige 

BHV trainingen die je kunt geven na het behalen van je certificaat:

Onze opleidingen tot docent/instructeur

Heb jij een passie voor veiligheid en wil je dit graag naar anderen overbrengen? Dan is een van onze opleidingen tot veiligheidsdocent- instructeur wat voor jou. Of combineer beide opleidingen en wordt allround BHV instructeur! Bekijk hieronder welke opleiding bij jou past. 
Docent/instructeur
EHBO Het Oranje Kruis
Tijdens de opleiding tot EHBO instructeur leer je alles wat nodig is om zelfstandig EHBO-cursussen te geven, conform de richtlijnen en uitgangspunten van Het Oranje Kruis
 
Docent/instructeur
Brand & ontruiming
Ligt jouw interesse bij brand & ontruiming en haal jij energie uit het overbrengen van kennis en het aanleren van vaardigheden? Volg dan de opleiding tot docent brand & ontruiming! 
 
Docent/Trainer
Opleiding tot gedragstrainer
Heb je interesse om anderen te leren hoe om te gaan met ongewenst, ongepast, of zelfs agressief gedrag? Volg dan onze opleiding tot gedragstrainer. Wij leren je hoe je zelfstandig gedragstrainingen kan geven.
 

Ervaringen van onze instructeurs

Benieuwd hoe het is om instructeur te zijn en om dagelijks voor groepen cursisten te staan? Onze eigen instructeurs weten er alles van. Lees hier de ervaringsverhalen van een aantal van onze instructeurs. 

Interesse in de opleiding tot BHV instructeur?

De opleiding tot Instructeur BHV volgen bij BHV.NL brengt je veel. We hebben deskundige docenten die ervoor zorgen dat je zeker en bekwaam voor de groep staat. De opleiding bestaat uit een actief studieprogramma, met zowel online als offline activiteiten. En we besteden veel aandacht aan het vergroten van zelfvertrouwen, onder andere door reflectie en oefeningen die zo dicht mogelijk tegen de werkelijkheid aan liggen.   

Meer weten over de opleiding tot Instructeur BHV? Neem dan contact op met ons via info@bhv.nl of bel 024 – 373 09 77.

Veelgestelde vragen

Voor wie is de BHV instructeursopleiding bedoeld?

De Instructeursopleiding BHV is bedoeld voor iedereen die passie heeft voor bedrijfshulpverlening- en veiligheid en deze passie over wil brengen op anderen.

Wanneer mag je deelnemen aan de opleiding tot BHV instructeur?

Als je de opleiding tot BHV instructeur wilt volgen, moet je een geldig EHBO diploma en een geldig Kinder EHBO diploma van het Rode Kruis hebben. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een geldig Basis BHV certificaat en een geldig Basis BHV Ploegleider certificaat. Tot slot moet je twee e-learning modules met een voldoende hebben afgerond, namelijk de e-learning Brand & Ontruimen en de e-learning Ploegleider.

Ik ben al opgeleid tot Instructeur EHBO, moet ik dan de hele opleiding volgen?

De BHV instructeur opleiding bestaat uit twee lossen opleidingen: de Instructeursopleiding EHBO en de Instructeursopleiding B&O. Wanneer je een van de twee opleidingen al hebt gevolgd en daar een diploma voor hebt behaald, hoef je alleen nog de andere opleiding te volgen.

Wat is de studiebelasting van de Instructeursopleiding BHV?

De opleiding bestaat uit 14 niet aaneengesloten face-to-face dagen, waarvan twee examendagen. Tussen de face-to-face dagen wordt verwacht dat je ongeveer 80 uur aan zelfstudie besteedt. Ook loop je twee dagen stage.

Waarom zou ik de opleiding tot BHV instructeur bij BHV.NL volgen?

Kenmerkend voor onze opleiding is de persoonlijke aanpak. De hele opleiding wordt door dezelfde deskundige docent gegeven, die veel feedback geeft en al je vragen beantwoordt. Daarnaast is het een blended opleiding, wat betekent dat de opleiding bestaat uit zowel face-to-face dagen als uit online zelfstudie. Tot slot ga je actief aan de slag met de andere deelnemers en oefen je veel met voor de groep staan. Hierdoor breng je je opgedane kennis meteen in de praktijk.

Als organisatie meerdere medewerkers opleiden tot instructeur?

Vanaf 6 deelnemers verzorgen we onze instructeursopleidingen ook incompany. Heb je hier interesse in? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan of bekijk onze klantcase van Hogeschool Zuyd waar we zeven docenten hebben opgeleid tot instructeur EHBO.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.