RI&E: Risico Inventarisatie & Evaluatie

Risico’s beperken is vooruitkijken
De basis voor het werken aan goede arbeidsomstandigheden is het kennen van de risico’s die er in jouw organisatie zijn. Als je de risico’s van jouw organisatie kent, kun je gericht werken aan het voorkomen van ongewenste situaties en het voorbereiden op de inzet van de medewerkers uit jouw bedrijfsnoodorganisatie. 

Elke organisatie kent bedrijfsspecifieke risico’s. Vaak zijn dit er meer dan je in eerste instantie denkt. Niet alleen mogelijke ongelukken met machines, materieel of aanwezigheid van gevaarlijke stoffen zijn risico's, maar ook de werkdruk en de belasting van je personeel kunnen behoorlijke risico’s vormen. Volgens de Arbowet (artikel 5) is elke werkgever de risico's in de organisatie te inventariseren en om gevaren en risicobeperkende maatregelen te beschrijven.

Wat is een RI&E?

RI&E staat voor Risico Inventarisatie en Evaluatie. Elk bedrijf met personeel moet laten onderzoeken of er bij het werk dat gedaan wordt gevaren zijn voor de werknemers van het bedrijf. Dit wordt schriftelijk vastgelegd en getoetst door een gecertificeerde arbodienst of deskundige.
 
Het gaat hierbij om gevaren met betrekking tot veiligheid, maar ook gezondheid en welzijn van het personeel. In de RI&E wordt voor de gevonden gevaren een risico inschatting gemaakt. Er wordt vastgelegd hoe vaak medewerkers aan het gevaar worden blootgesteld, wat de kans is dat er iets gebeurd en wat de impact hiervan is.
 
Tenslotte bevat de Risico Inventarisatie en Evaluatie een Plan van Aanpak (PvA). Hierin wordt beschreven welke stappen de werkgever gaat ondernemen m.b.t. de gevonden gevaren en wanneer dit uitgevoerd zal worden.

Is een RI&E verplicht?

Het antwoord op deze vraag is duidelijk: ja, voor alle werkgevers vanaf 1 FTE is een RI&E maken verplicht. Het maakt dus niet uit hoe groot of klein je bedrijf is, alleen wanneer je ZZP'er (zelfstandige zonder personeel) bent, is het niet verplicht. Het maakt hierbij niet uit of je werkt met vaste mensen, tijdelijke krachten, vrijwilligers of stagiaires. Heb je geen RI&E? Dan riskeer je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Lees er meer over in ons artikel over de RI&E verplichting.
 
Wat is er nog meer verplicht op het gebied van bedrijfsveiligheid?
 

Hoe komt een RI&E tot stand?

Voor het opstellen van de Risico Inventarisatie en Evaluatie is het noodzakelijk om te weten wat er daadwerkelijk speelt binnen jouw organisatie. Maar hoe komt dit tot stand en welke stappen zijn er nodig om tot een RI&E op maat voor jouw bedrijf te komen? Onze veiligheidskundigen doorlopen een stappenplan om een zo compleet mogelijke risico inventarisatie te maken voor jouw bedrijf. 

1.  Inventariseren van alle risico's binnen jouw bedrijf
2.  Evalueren van de risico's
3.  Plan van Aanpak
4.  Toetsing van de RI&E 
5.  Aan de slag!

Word preventiemedewerker en ga aan de slag met RI&E


Je mag binnen je bedrijf zelf een RI&E opstellen. Het is wel verplicht om deze RI&E op te stellen samen met een opgeleide preventiemedewerker en deze persoon om advies te vragen. Om te leren hoe je een kwalitatief goede en volledige RI&E opstelt en onderhoudt, is onze cursus preventiemedewerker een aanrader. In slechts drie dagen leer je alles over de rol van de preventiemedewerker en ga je aan de slag met het opstellen van een RI&E voor jouw bedrijf. Daarnaast leer je deze ook te onderhouden. Wij leren jou om als preventiemedewerker toegevoegde waarde te creëren voor je bedrijf, risico’s te beperken en te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden.

Wij kunnen je helpen

Risico Inventarisatie & Evaluatie
Alle zorg uit handen
Het inventariseren en evalueren van risico's is een dynamisch en continu proces. Omstandigheden kunnen wijzigen, maar ook wet- en regelgeving zijn aan verandering onderhevig. Daarnaast ontwikkelt de techniek zich in razend tempo, hetgeen ook weer nieuwe risico's met zich meebrengt. Met het opstellen van de RI&E nemen wij het inventariseren van risico’s in jouw organisatie en het opstellen van het plan van aanpak uit handen. Daarnaast regelen wij de verplichte toetsing van jouw RI&E.
 
Risico Inventarisatie & Evaluatie
Ondersteuning
Wanneer je een RI&E opstelt voor jouw organisatie kunnen wij jou advies op maat leveren. Heb je alle risico's in kaart gebracht? Sluit je plan van aanpak aan op de risico's in jouw organisatie? Deze vragen en nog veel meer stellen en beantwoorden wij voor jou. Wij denken graag met je mee en ondersteunen je in het opstellen van de RI&E en het plan van aanpak. Als je dat wenst, regelen we ook de verplichte toetsing.
 
Risico Inventarisatie & Evaluatie
Toetsing
Nadat de risico's binnen jouw organsiatie zijn geïnventariseerd en geëvalueerd, is de volgende stap om de RI&E te laten toetsen. Deze toetsing van de RI&E wordt gedaan door een onafhankelijke, gecertificeerde Hogere Veiligheidskundige. Niet in alle gevallen is een toetsing van de RI&E noodzakelijk. Dit hangt af van de grootte van jouw organisatieen of er een RI&E-instrument beschikbaar is.
 

Zorg voor een dynamische RI&E

Een gezond bedrijf investeert in een veilige en gezonde werkomgeving. En dat begint met het inventariseren en evalueren van de risico’s: je stelt een RI&E op. Maar dit is geen statisch document. Sterker nog, het werkt pas echt als het een ‘levend’ of dynamisch document is. Dus haal dat document uit je la. Deel en bespreek het met al je medewerkers. Zo gaat een RI&E leven en verklein je met elkaar de risico’s. Lees onze 6 tips voor een dynamische RI&E: 

>> Zo blijft jouw RI&E dynamisch

Veelgestelde vragen

Waar staat RI&E voor?

RI&E staat voor Risico Inventarisatie & Evaluatie. 

Waarom een RI&E maken?

Een Risico Inventarisatie en Evaluatie is bedoeld om de risico's in je bedrijf inzichtelijk te maken, zodat je kunt werken aan het beperken hiervan. Daarnaast kun je je met deze kennis voorbereiden op een gevaarlijke situatie, mocht deze zich onverhoopt toch voordoen.

Wanneer is een RI&E verplicht?

Een RI&E is verplicht als je bedrijf meer dan 1 werknemer heeft. Dus alleen wanneer je ZZP'er (zelfstandige zonder personeel) bent is dit niet verplicht.

Hoe ziet een Risico Inventarisatie en Evaluatie eruit?

Het is een document met daarin een risico inventarisatie van de gevaren in een bedrijf. Daarnaast bevat het document een Plan van Aanpak waarin wordt beschreven welke stappen het bedrijf gaat nemen om de gevonden risico's te beperken en in welk tijdsbestek.

Is toetsing van een RI&E verplicht?

Toetsing van een RI&E is verplicht als je bedrijf meer dan 25 werknemers heeft of als je een niet-erkend RI&E instrument hebt gebruikt.

Hoe vaak moet een RI&E getoetst worden?

De frequentie van toetsing is niet wettelijk vastgelegd, maar een bedrijf is wel verplicht om een actuele RI&E te hebben. Wanneer er grote veranderingen in het bedrijf plaatsvinden, zoals een verhuizing, ben je dus verplicht om het te herzien. Daarnaast wordt sowieso geadviseerd om een RI&E tenminste eens in de 4-5 jaar te herzien, omdat er altijd veranderingen plaatsvinden in het bedrijf. 

Kan ik zelf een RI&E opstellen?

Ja dat kan, hier zijn tools voor beschikbaar. Als je bedrijf meer dan 25 werknemers heeft of als je een niet-erkend RI&E instrument hebt gebruikt, ben je wel verplicht om de opgestelde RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of deskundige. 
 

Wat kost een RI&E?

Er is geen vaste prijs te noemen voor het opstellen van een RI&E. Elke organisatie is anders en heeft te maken met andere omstandigheden, zoals het soort bedrijf, de branche, aantal werknemers en het aantal vestigingen. Ook hangt de prijs af van hoeveel je zelf wilt regelen via je eigen preventiemedewerker en hoeveel je uitbesteed. Wil je meer informatie? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.