Risico Inventarisatie & Evaluatie - RI&E

Risico’s beperken is vooruitkijken
Basis voor het werken aan goede arbeidsomstandigheden is het kennen van de risico’s die er in jouw organisatie zijn. Als je de risico’s van jouw organisatie kent, kun je gericht werken aan het voorkomen van ongewenste situaties en het voorbereiden op de inzet van de medewerkers uit jouw bedrijfsnoodorganisatie. 

Elke organisatie kent bedrijfsspecifieke risico’s. Vaak zijn dit er meer dan je in eerste instantie denkt. Niet alleen mogelijke ongelukken met machines, materieel of aanwezigheid van gevaarlijke stoffen zijn risico's, maar ook de werkdruk en de belasting van je personeel kunnen behoorlijke risico’s vormen. Volgens de Arbowet (artikel 5) is elke werkgever verplicht om gevaren en risicobeperkende maatregelen te beschrijven.

Is een RI&E verplicht?

Het antwoord op deze vraag is duidelijk: ja, voor alle werkgevers vanaf 1 FTE is de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) verplicht. En dan maakt het niet uit of je werkt met vaste mensen, tijdelijke krachten, vrijwilligers of stagiaires. Heb je geen RI&E? Dan riskeer je een boete van de Inspectie SZW.   

Wat is nog meer verplicht? 
 

Hoe komt een RI&E tot stand?

Voor het opstellen van de RI&E is het noodzakelijk om te weten wat er daadwerkelijk speelt binnen jouw organisatie. Maar hoe komt een RI&E tot stand en welke stappen zijn er nodig om tot een RI&E op maat voor jouw bedrijf te komen? Onze veiligheidskundigen doorlopen een stappenplan om een zo compleet mogelijke risico inventarisatie te maken voor jouw bedrijf. 

1.  Inventariseren van alle risico's binnen jouw bedrijf
2.  Evalueren van de risico's
3.  Plan van Aanpak
4.  Toetsing van de RI&E 
5.  Aan de slag!

Wij kunnen je helpen

Risico Inventarisatie & Evaluatie
Alle zorg uit handen
Het inventariseren en evalueren van risico's is een dynamisch en continu proces. Omstandigheden kunnen wijzigen, maar ook wet- en regelgeving zijn aan verandering onderhevig. Daarnaast ontwikkelt de techniek zich in razend tempo, hetgeen ook weer nieuwe risico's met zich meebrengt. Met het opstellen van de RI&E nemen wij het inventariseren van risico’s in jouw organisatie en het opstellen van het plan van aanpak uit handen. Daarnaast regelen wij de verplichte toetsing van jouw RI&E.
 
Risico Inventarisatie & Evaluatie
Ondersteuning
Wanneer je een RI&E opstelt voor jouw organisatie kunnen wij jou advies op maat leveren. Heb je alle risico's in kaart gebracht? Sluit je plan van aanpak aan op de risico's in jouw organisatie? Deze vragen en nog veel meer stellen en beantwoorden wij voor jou. Wij denken graag met je mee en ondersteunen je in het opstellen van de RI&E en het plan van aanpak. Als je dat wenst, regelen we ook de verplichte toetsing.
 
Risico Inventarisatie & Evaluatie
Toetsing
Nadat de risico's binnen jouw organsiatie zijn geïnventariseerd en geëvalueerd, is de volgende stap om de RI&E te laten toetsen. Deze toetsing van de RI&E wordt gedaan door een onafhankelijke, gecertificeerde Hogere Veiligheidskundige. Niet in alle gevallen is een toetsing van de RI&E noodzakelijk. Dit hangt af van de grootte van jouw organisatieen of er een RI&E-instrument beschikbaar is.
 

Zorg voor een dynamische RI&E

Een gezond bedrijf investeert in een veilige en gezonde werkomgeving. En dat begint met het inventariseren en evalueren van de risico’s: je stelt een RI&E op. Zo’n RI&E is geen statisch iets. Sterker nog, een RI&E werkt pas echt als het een ‘levend’ of dynamisch document is. Dus haal dat document uit je la. En deel en bespreek het met al je medewerkers. Zo gaat een RI&E leven en verklein je met elkaar de risico’s. 
>> Ligt jouw RI&E te verstoffen?

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen