BHV-scan
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je de door jou opgezette bedrijfsnoodorganisatie wilt laten beoordelen door een deskundig adviseur. Misschien zijn er ontwikkelingen in jouw organisatie? De omgeving kan bijvoorbeeld veranderen, waardoor de mensen in jouw organisatie andere veiligheidsrisico’s lopen. Maar ook een verbouwing, hybride gaan werken of de overname van het bedrijf kunnen redenen zijn. Is jouw bedrijfsnoodorganisatie (BNO) nog op orde? Met een BHV-scan kom je erachter hoe jouw organisatie ervoor staat op het gebied van veiligheid.
Wat is een BHV-scan?
Een BHV-scan is een advies op maat over de bedrijfsnoodorganisatie van jouw organisatie. Hierin nemen we ook jullie veiligheidsambities mee. Het geeft inzicht in de status van je bedrijfsnoodorganisatie, laat zien waar het goed gaat, welke verbeterpunten er zijn en – indien nodig - aan welke verplichtingen je nog moet voldoen.
Het advies dat we opstellen baseren we op de Arbowet en op de norm NEN8112 voor bedrijfsnoodorganisaties. Deze norm is gebaseerd op risico-denken en gaat uit van BIO beheersmaatregelen (bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch).
Het advies dat we opstellen baseren we op de Arbowet en op de norm NEN8112 voor bedrijfsnoodorganisaties. Deze norm is gebaseerd op risico-denken en gaat uit van BIO beheersmaatregelen (bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch).
Wat levert het jouw organisatie op?
- Een adviesrapport op maat met daarin:
- jouw actuele veiligheidssituatie en onze bevindingen;
- advies over de te nemen maatregelen en verbeterpunten. - Je BHV'ers zijn voorbereid op de risico's waaraan de organisatie blootgesteld kan worden.
- Inzicht in of de bedrijfsnoodorganisatie voldoet aan wet- en regelgeving.
Hoe gaan we te werk?
Een ervaren adviseur maakt een ronde door jouw organisatie om te kijken hoe het gesteld staat met de bedrijfsnoodorganisatie. Daarnaast gaat de adviseur uitgebreid met je in gesprek over hoe het in jouw organisatie allemaal geregeld is op het gebied van bedrijfsveiligheid en bedrijfshulpverlening. Op basis van zijn bevindingen stelt hij een adviesrapport op.
De volgende aspecten worden meegenomen tijdens de BHV-scan.
- Status RI&E
- Het BHV-beleid
- Specifieke veiligheidsrisico's, waaronder omgevingsrisico's
- Draagvlak binnen jouw organisatie
- Aantal BHV'ers en hun kennisniveau
- Bedrijfsnoodplan
- Veiligheidsvoorzieningen en -processen, waaronder de brandveiligheid van het pand
- Veiligheids- en vluchtwegmarkeringen
- BHV-middelen
De tijdsinvestering
Het bedrijfsbezoek duurt ongeveer 3 uur. Belangrijk is dat tijdens deze drie uur een vertegenwoordiger van de BHV-organisatie (ploegleider en hoofd BHV), de preventiemedewerker en een vertegenwoordiger van de facilitaire dienst aanwezig zijn.
Veelgestelde vragen
Waarom zou ik een BHV-scan laten uitvoeren?
Er zijn verschillende redenen om een BHV-scan te laten uitvoeren. Voorbeelden kunnen zijn:
- verandering van de omgeving
- grote verbouwing
- verhuizing van het bedrijf
- grote organisatiewijzigingen
- reorganisatie
- overname van het bedrijf
- willen toetsen of het bedrijf voldoet aan wet en regelgeving
- je wil graag overgaan tot certificering en checken of hiervoor alles op orde is
Is een BHV-scan geschikt voor mijn organisatie?
Een BHV-scan is geschikt voor iedere organisatie, zowel voor startende organisaties als organisaties die al zeer geoefend zijn.