Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) verplicht voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. En dan maakt het niet uit of je werkt met vaste mensen, tijdelijke krachten, vrijwilligers of stagiaires. De RI&E is verplicht voor iedereen, behalve ZZP’ers. Alleen als de medewerkers samen minder dan 40 uur per week werken, kun je gebruik maken van een gezondheidschecklist als vervanger voor de RI&E. In alle andere gevallen schrijft de Arbowet voor dat je een RI&E moet hebben. Heb je die niet, dan riskeer je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Wat is een RI&E?
Een RI&E is een lijst waarmee je inzichtelijk maakt wat binnen jouw bedrijf de belangrijkste gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor je medewerkers zijn. Ook de arbeidsongevallen die zich in het verleden hebben voorgedaan, moeten in de RI&E staan. De RI&E wordt aangevuld met een Plan van Aanpak voor het wegnemen van de risico's.
Wat kan ik met een RI&E?
Volgens de Arbowet ben je als werkgever verplicht je werknemers een veilige werkomgeving te bieden. De RI&E geeft je een goed beeld van de belangrijkste risico’s binnen je bedrijf op het gebied van veilig en gezond werken. De arbowet verplicht ook een Plan van Aanpak als verplicht onderdeel van de RI&E, waarin staat welke risicobeperkende maatregelen wanneer en door wie worden genomen om de veiligheid te borgen.
Hoe vaak moet ik een RI&E uitvoeren?
Een RI&E moet altijd actueel en volledig zijn. Hoe vaak je een RI&E moet herzien, hangt af van de veranderingen binnen de organisatie en de omgeving, zoals een nieuwe bedrijfslocatie of nieuw machinepark. Zijn er zaken die veranderen, dan moet je een nieuwe RI&E (laten) maken of de RI&E actualiseren.
Is een RI&E-toetsing verplicht?
De wet verplicht dat een RI&E getoetst wordt door een gecertificeerde deskundige. Maar er zijn uitzonderingen. Het hangt af van de grootte van jouw bedrijf en het soort RI&E-instrument dat gebruikt wordt, of je RI&E getoetst moet worden.
Wat zijn de gevolgen als ik geen RI&E heb?
Kun je bij een controle door de Nederlandse Arbeidsinspectie geen geldige RI&E laten zien, dan kan de inspecteur je een waarschuwing of een boete geven. De hoogte van de boete is afhankelijk van de grootte van je bedrijf en kan oplopen tot € 4.500. Maar belangrijker nog dan de hoogte van de boetes is de veiligheid van je mensen. Een RI&E is verplicht omdat het de onmisbare basis is voor een veilige werkomgeving.
Hulp bij het opstellen van een RI&E?
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:
Veelgestelde vragen
Is een RI&E verplicht?
Ja, een RI&E is verplicht voor alle bedrijven met meer dan 1 FTE. Hieronder vallen ook
stagiaires, vrijwilligers of tijdelijke krachten. Op onze RI&E pagina kun je meer lezen over hoe je een RI&E opstelt voor jouw bedrijf.
stagiaires, vrijwilligers of tijdelijke krachten. Op onze RI&E pagina kun je meer lezen over hoe je een RI&E opstelt voor jouw bedrijf.
Is toetsing van een RI&E verplicht?
In de meeste gevallen moet een RI&E getoetst worden door een gecertificeerd deskundige, maar er zijn uitzonderingen op deze eis. Dit hangt af van de grootte van je bedrijf en het soort RI&E instrument dat je gebruikt.
Wat gebeurt er als ik geen RI&E heb?
Als je geen RI&E hebt en je wordt gecontroleerd, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot €4.500.
Lees meer
-
-
De veiligheidsgame: hoe organiseer je dit en wat is daarbij nodig?Wil jij meer bewustzijn en betrokkenheid creëren bij medewerkers als het gaat om veilig werken? Dat kan nu op een bijzonder leuke manier! De Veiligheidsgame van BHV.NL is namelijk een spelvorm die je kunt inzetten om dat in één week voor elkaar te krijgen.
-
-
-
-
-
-
-