Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!

maandag 1 januari 2024
Goede voornemens, ze horen bij het nieuwe jaar als de muziek van ABBA, overgebleven oliebollen eten op nieuwjaarsdag en ontdekken dat je wéér geen miljonair bent geworden met je staatslot. Maar bij een nieuw jaar horen ook goede voornemens. Die hebben een belangrijke overeenkomst met kerstbomen: ze sneuvelen vaak in de eerste helft van januari. Ben je op zoek naar een voornemen waar je langer iets aan hebt? Word dan bhv’er!
In het leven gaat er weleens iets mis, dat hoeven we je heus niet te vertellen. Er kan brand uitbreken. Iemand in je omgeving kan een been breken of bewusteloos raken. En zo zijn er nog honderden voorbeelden die we hier niet allemaal gaan opnoemen. Wat er ook gebeurt: wanneer er nood aan de man (of vrouw) is, staat de ware bhv’er op. Hij of zij weet precies wat er moet gebeuren en houdt het hoofd koel. Zonder bhv’ers zou de wereld een stuk minder veilig zijn. Daarom adviseren wij van BHV.nl: word bhv’er! Hier is waarom.

Veiligheid voorop

Of: safety first, hoewel dat minder goed allitereert. Als jij bhv’er bent, draag je eigenhandig bij aan een veiligere wereld. Je vergroot de veiligheid van de mensen om je heen, maar ook die van jezelf. Jij weet hoe je moet handelen in noodsituaties, zoals brand, ongelukken of medische noodgevallen. Daarmee maak je niet alleen het verschil in zulke gevallen, maar het vergroot ook de gemoedsrust van de mensen dicht bij je. En wat te denken van je eigen gemoedsrust? Mocht het nodig zijn, dan weet jij, beste bhv’er, precies hoe je moet handelen. Dat is een heel fijn gevoel, kunnen we je verklappen.
 
Trouwens, bhv’er ben je niet alleen op je werk. Neem je kennis na werktijd vooral lekker met je mee; zeg maar dat het van ons mag. Want ook thuis, onderweg of ergens anders gaat er weleens iets mis. Als volleerd bhv’er ben je ook dan de reddende engel.

Wettelijke verplichting

In Nederland is bhv verplicht voor alle bedrijven met minstens één medewerker – en dat zijn er nogal wat in ons land. Dat betekent dat je als werkgever moet voorzien in voldoende mensen die getraind zijn en weten hoe ze in noodsituaties moeten handelen. Door aandacht te besteden aan je bhv-apparaat geef je niet alleen de veiligheid een boost, maar voldoe je ook alleen aan de wettelijke eisen.

Je redt er levens mee

In een noodsituatie telt elke seconde. Door snel te reageren kun je het verschil maken tussen leven en dood. In een bhv-training leer je om snel en adequaat te reageren. Niet afwachten, maar in actie komen – natuurlijk zonder je eigen veiligheid uit het oog te verliezen. Bij een reanimatie, ontruiming of brand kun je daarmee levens redden.

Goed voor je veelzijdigheid

Als bhv’er word je zodanig opgeleid dat je op bijna alle noodsituaties een antwoord hebt. We leren je brandjes blussen, slachtoffers stabiliseren, verbanden leggen, reanimeren, ontruimen, evacueren, kalmeren en nog veel meer. Deze vaardigheden zijn extreem nuttig op je werkplek, maar komen ook in het dagelijks leven van pas. Ben je getuige van een verkeersongeval, een ongelukkige valpartij op het sportveld of gaat er iemand op de versafdeling van de supermarkt gestrekt? Jij weet hoe te handelen!

Teamwork leveren

Eigenhandig een drukverband aanleggen of iemand met een brandwond naar de dichtstbijzijnde kraan begeleiden lukt meestal nog wel. Maar in veel situaties moet je echt als team opereren. Tijdens een bhv-training leren we je daarom om samen te werken. Er zijn heel wat verschillende rollen, en succes in een noodsituatie valt of staat met een goede taakverdeling. Hoe vaker je samen traint, hoe beter je weet wat je aan elkaar hebt. Dat versterkt de teamgeest op de werkvloer.

Goed voor je zelfvertrouwen

Na het afronden van de bhv-training heb je meer vertrouwen in je vermogen om in noodsituaties te handelen. Dat zorgt voor meer zelfredzaamheid en gemoedsrust. Vanzelfsprekend hoop je niet dat er iets misgaat, maar áls de situatie erom vraagt, ben jij er klaar voor.

Een duurzame investering

Natuurlijk, het kost tijd om je te laten opleiden tot bhv’er. Je moet trainingen volgen om de basis onder de knie te krijgen. En het is belangrijk om je kennis op peil te houden, dus je bent elk jaar wel een paar dagdelen zoet. Maar besef gerust dat dit een hele goede investering is. Een investering in je eigen veiligheid, maar ook in de veiligheid van de mensen in je omgeving.

Meld je aan!

Als je twijfelt om bhv’er te worden, geven we graag het beslissende zetje: doen! Je krijgt er geen spijt van. Kijk hier voor meer informatie over onze cursussen

Lees meer

 • hesjes bhv
  Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
  Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
   
 • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.