De voordelen van eigen veiligheidstrainers in jouw organisatie
Wist jij dat je collega’s in jouw organisatie kunt laten opleiden tot trainer? Namelijk op het gebied van BHV, EHBO en ongewenst gedrag. Of misschien wil je zelf wel als BHV’er, ploegleider of coördinator trainer worden. Waar je ook voor kiest: het opleiden van eigen trainers in je organisatie biedt meerdere voordelen. Op het gebied van financiën, tijd, goed werkgeverschap én veiligheid. Benieuwd hoe dat zit? In dit artikel lees je er alles over.
Eigen trainers in huis
Waarom zou je dat willen: eigen trainers laten opleiden? Als organisatie kun je hiervoor verschillende redenen hebben. Veiligheid is namelijk een breed thema. Afhankelijk van jouw type onderneming of de branche waarin je werkt, kan een bepaald onderwerp bijvoorbeeld blijvend extra aandacht nodig hebben. Denk aan omgaan met agressie en ongewenst gedrag, bedrijfshulpverlening (BHV) of EHBO. Of misschien werk je bij een grote organisatie en wil je veel collega’s een (herhalings)cursus geven? Hoe fijn is het dan als je eigen trainers in huis hebt die op het juiste moment hiermee aan de slag kunnen. We zetten de voordelen van collega’s opleiden tot trainer voor je op een rij.
- Prijsvoordeel
Heeft de medewerker die de opleiding gaat doen al de benodigde voorkennis? Dan levert een eigen trainer al snel een gunstig kostenplaatje op. Hoeveel? Dat verschilt per cursus. Om je een beeld te geven: bij meer dan 10 cursisten (gedragstrainer), 5 cursisten (EHBO) en 11 cursisten (BHV) profiteer je in het eerste jaar al van een prijsvoordeel*. Natuurlijk betaal je voor het opleiden van de trainer en het actueel houden van deze kennis, maar je hebt géén kosten per cursist. Zo kun je dus met een kleinere investering eindeloos personeel opleiden!
- Goed werkgeverschap
Je ziet het regelmatig in het nieuws voorbijkomen; goed werkgeverschap is belangrijker dan ooit. Medewerkers willen de ruimte krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen. Voor veel mensen geeft het delen van kennis een flinke portie voldoening. Door collega’s deze doorgroeikans te bieden, scoor je als werkgever extra punten op dit vlak. Je bindt collega’s aan je organisatie én zorgt voor een veiligere werkvloer. Win-win.
- Maatwerk to the max
Een eigen trainer kent de organisatie, deelnemers en risico’s beter dan wie dan ook. Zo kan de trainer makkelijk passend onderwijs aanbieden en de training afstemmen op wat er speelt. Denk aan specifieke situaties: werken met gevaarlijke stoffen (industrie), vergiftiging en drank en drugs (in de zorg of bij uitgaansgelegenheden). Bovendien kan de trainer meer tijd besteden aan extra begeleiding van cursisten, wanneer dat nodig is.
- Duurzaam en efficiënt
Met een eigen trainer in huis, kun je trainen wanneer het uitkomt. Het is makkelijker om rekening te houden met roosters, flexwerken en onregelmatige diensten. Wil je de cursus over meerdere dagdelen verdelen? Dan doe je dat! Bij het inplannen van de cursus ben je niet afhankelijk van een externe partij en dat maakt je een stuk flexibeler. Bovendien heb je geen extra reistijd en -kosten: lekker efficiënt én beter voor onze aardbol.
- Méér dan alleen een trainer
Als we iemand hebben opgeleid tot trainer, kan deze collega nog meer voor je organisatie betekenen dan alleen het geven van trainingen:
- Een eigen BHV-instructeur kan een goede scenario- of ontruimingsoefening opzetten, evalueren én de organisatie gericht trainen op de verbeterpunten.
- Als trainer heb je alle benodigde informatie om als inhoudsdeskundige te opereren. En dat is fijn, zo’n sparringpartner in huis.
Geschikt of ongeschikt
Natuurlijk, iedereen kan zich laten opleiden tot trainer. Het is echter wél handig als de trainer in spé al ervaring heeft met het presenteren voor groepen. Ook ben je in het voordeel als je de nodige trainerscapaciteiten in huis hebt en een verhaal goed kunt overbrengen. Voor de opleiding ‘Trainer agressie en ongewenst gedrag’ is geen vooropleiding noodzakelijk. Bij de andere opleidingen zoals ‘Trainer BHV-instructeur’ of ‘Trainer EHBO-instructeur’ vragen we wel om bepaalde voorkennis. Dan rest nog maar één vraag: hoeveel tijd kost een trainersopleiding? Dat verschilt per opleiding. Het kost je minimaal 4 lesdagen, bijvoorbeeld voor het thema ongewenst gedrag, tot maximaal 14 dagen als het gaat over BHV.
Bewijs in de praktijk
Denk je nu ‘klinkt goed, maar werkt dit ook in de praktijk’? Dat begrijpen wij. Daarom schreven we een mooie case over Zuyd Hogeschool. In deze whitepaper lees je hoe de school docenten opleidt tot EHBO-trainers volgens de richtlijnen van het Rode Kruis. Zeven docenten komen hiermee tegemoet aan de wens van studenten: het krijgen van EHBO-training. Dit was geen standaard onderdeel van het lesprogramma, maar is nu buiten hun standaard curriculum om te volgen. Het maatwerk dat we leverden voor Zuyd-Hogeschool werd erg gewaardeerd.
*Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de trainer alleen de training tot trainer hoeft te volgen, en dus alle benodigde voorkennis heeft. We hebben de kosten voor de trainersopleiding gedeeld door de kosten per deelnemer om uit te rekenen vanaf hoeveel cursisten dit voordeel oplevert. Bij de kosten per deelnemer is uitgegaan van de kosten voor een fysieke training, zonder e-learning.
*Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de trainer alleen de training tot trainer hoeft te volgen, en dus alle benodigde voorkennis heeft. We hebben de kosten voor de trainersopleiding gedeeld door de kosten per deelnemer om uit te rekenen vanaf hoeveel cursisten dit voordeel oplevert. Bij de kosten per deelnemer is uitgegaan van de kosten voor een fysieke training, zonder e-learning.
Ook trainers opleiden voor jouw organisatie?
Ben jij enthousiast geworden en start je nog liever vandaag dan morgen met het laten opleiden van trainers? Mooi. Dan gaan we graag met je in gesprek!
Lees meer
-
Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteitenHet voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
-
Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentraWoonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
-
Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomstWil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
-
Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitieWil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.
-
8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloerVeel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht!
-
5 trends die impact hebben op de veiligheid in jouw organisatieHoe vaak check jij de staat van veiligheid in jouw organisatie? Misschien denk je dat je dit maar één keer goed hoeft te regelen, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk altijd ontwikkelingen die invloed hebben op veilig werken. Welke? We bespreken hier de belangrijkste van dit moment.
-
Vergis je niet: dit is de financiële impact van een bedrijfsongevalHet is dé nachtmerrie van iedere werkgever: een bedrijfsongeval. Wellicht een cliché, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Elke onderneming gaat gepaard met veiligheidsrisico’s. In sommige sectoren zijn de risico’s groter dan gemiddeld, maar over het algemeen geldt dat overal waar mensen werken calamiteiten op de loer liggen. In dit artikel lees je meer over bedrijfsongevallen: hoe vaak komen ze voor? Wat zijn de financiële gevolgen? En wat kan je doen om het te voorkomen?
-
6 redenen om géén BHV’er te worden – en waarom die niet kloppenEr bestaan nog misvattingen over het belang van bedrijfshulpverlening (BHV) en de rol van het BHV-team. In dit artikel zullen we zes veelvoorkomende redenen behandelen waarom sommige mensen besluiten om geen BHV'er te worden, en waarom deze redenen niet helemaal kloppen.
-