De voordelen van eigen veiligheidstrainers in jouw organisatie

Wist jij dat je collega’s in jouw organisatie kunt laten opleiden tot trainer? Namelijk op het gebied van BHV, EHBO en ongewenst gedrag. Of misschien wil je zelf wel als BHV’er, ploegleider of coördinator trainer worden. Waar je ook voor kiest: het opleiden van eigen trainers in je organisatie biedt meerdere voordelen. Op het gebied van financiën, tijd, goed werkgeverschap én veiligheid. Benieuwd hoe dat zit? In dit artikel lees je er alles over.

Eigen trainers in huis

Waarom zou je dat willen: eigen trainers laten opleiden? Als organisatie kun je hiervoor verschillende redenen hebben. Veiligheid is namelijk een breed thema. Afhankelijk van jouw type onderneming of de branche waarin je werkt, kan een bepaald onderwerp bijvoorbeeld blijvend extra aandacht nodig hebben. Denk aan omgaan met agressie en ongewenst gedrag, bedrijfshulpverlening (BHV) of EHBO. Of misschien werk je bij een grote organisatie en wil je veel collega’s een (herhalings)cursus geven? Hoe fijn is het dan als je eigen trainers in huis hebt die op het juiste moment hiermee aan de slag kunnen. We zetten de voordelen van collega’s opleiden tot trainer voor je op een rij.
 
 • Prijsvoordeel
  Heeft de medewerker die de opleiding gaat doen al de benodigde voorkennis? Dan levert een eigen trainer al snel een gunstig kostenplaatje op. Hoeveel? Dat verschilt per cursus. Om je een beeld te geven: bij meer dan 10 cursisten (gedragstrainer), 5 cursisten (EHBO) en 11 cursisten (BHV) profiteer je in het eerste jaar al van een prijsvoordeel*. Natuurlijk betaal je voor het opleiden van de trainer en het actueel houden van deze kennis, maar je hebt géén kosten per cursist. Zo kun je dus met een kleinere investering eindeloos personeel opleiden! 
   
 • ​Goed werkgeverschap
  Je ziet het regelmatig in het nieuws voorbijkomen; goed werkgeverschap is belangrijker dan ooit. Medewerkers willen de ruimte krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen. Voor veel mensen geeft het delen van kennis een flinke portie voldoening. Door collega’s deze doorgroeikans te bieden, scoor je als werkgever extra punten op dit vlak. Je bindt collega’s aan je organisatie én zorgt voor een veiligere werkvloer. Win-win. 
   
 • Maatwerk to the max
  Een eigen trainer kent de organisatie, deelnemers en risico’s beter dan wie dan ook. Zo kan de trainer makkelijk passend onderwijs aanbieden en de training afstemmen op wat er speelt. Denk aan specifieke situaties: werken met gevaarlijke stoffen (industrie), vergiftiging en drank en drugs (in de zorg of bij uitgaansgelegenheden). Bovendien kan de trainer meer tijd besteden aan extra begeleiding van cursisten, wanneer dat nodig is.
   
 • Duurzaam en efficiënt
  Met een eigen trainer in huis, kun je trainen wanneer het uitkomt. Het is makkelijker om rekening te houden met roosters, flexwerken en onregelmatige diensten. Wil je de cursus over meerdere dagdelen verdelen? Dan doe je dat! Bij het inplannen van de cursus ben je niet afhankelijk van een externe partij en dat maakt je een stuk flexibeler. Bovendien heb je geen extra reistijd en -kosten: lekker efficiënt én beter voor onze aardbol. 
   
 • Méér dan alleen een trainer
  Als we iemand hebben opgeleid tot trainer, kan deze collega nog meer voor je organisatie betekenen dan alleen het geven van trainingen:
  - Een eigen BHV-instructeur kan een goede scenario- of ontruimingsoefening opzetten, evalueren én de organisatie gericht trainen op de verbeterpunten.
  - Als trainer heb je alle benodigde informatie om als inhoudsdeskundige te opereren. En dat is fijn, zo’n sparringpartner in huis.
Kortom: tel uit je winst! Op het gebied van financiën, tijd, goed werkgeverschap én veiligheid pak je als organisatie je voordeel met één of meerdere eigen trainers in huis.

Geschikt of ongeschikt

Natuurlijk, iedereen kan zich laten opleiden tot trainer. Het is echter wél handig als de trainer in spé al ervaring heeft met het presenteren voor groepen. Ook ben je in het voordeel als je de nodige trainerscapaciteiten in huis hebt en een verhaal goed kunt overbrengen. Voor de opleiding ‘Trainer agressie en ongewenst gedrag’ is geen vooropleiding noodzakelijk. Bij de andere opleidingen zoals ‘Trainer BHV-instructeur’ of ‘Trainer EHBO-instructeur’ vragen we wel om bepaalde voorkennis. Dan rest nog maar één vraag: hoeveel tijd kost een trainersopleiding? Dat verschilt per opleiding. Het kost je minimaal 4 lesdagen, bijvoorbeeld voor het thema ongewenst gedrag, tot maximaal 14 dagen als het gaat over BHV.  

Bewijs in de praktijk

Denk je nu ‘klinkt goed, maar werkt dit ook in de praktijk’? Dat begrijpen wij. Daarom schreven we een mooie case over Zuyd Hogeschool. In deze whitepaper lees je hoe de school docenten opleidt tot EHBO-trainers volgens de richtlijnen van het Rode Kruis. Zeven docenten komen hiermee tegemoet aan de wens van studenten: het krijgen van EHBO-training. Dit was geen standaard onderdeel van het lesprogramma, maar is nu buiten hun standaard curriculum om te volgen. Het maatwerk dat we leverden voor Zuyd-Hogeschool werd erg gewaardeerd.

*Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de trainer alleen de training tot trainer hoeft te volgen, en dus alle benodigde voorkennis heeft. We hebben de kosten voor de trainersopleiding gedeeld door de kosten per deelnemer om uit te rekenen vanaf hoeveel cursisten dit voordeel oplevert. Bij de kosten per deelnemer is uitgegaan van de kosten voor een fysieke training, zonder e-learning.

Ook trainers opleiden voor jouw organisatie?

Ben jij enthousiast geworden en start je nog liever vandaag dan morgen met het laten opleiden van trainers? Mooi. Dan gaan we graag met je in gesprek!

Lees meer

 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.