5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt

In de wereld anno nu hebben we te maken met een eindeloze stroom aan informatie. Tijd is schaars en iedereen is druk. Uitgebreide en langdurige cursussen waarbij deelnemers veel informatie tot zich krijgen zijn niet altijd meer haalbaar en nog erger; niet effectief. Toch is het op het gebied van veiligheid en BHV van levensbelang dat medewerkers de juiste kennis en vaardigheden vergaren, en deze op ieder moment paraat hebben. Gelukkig kan dit nu ook zonder grote tijdsinvesteringen en op een bijzonder effectieve manier. De oplossing? Microlearning.

Wat is microlearning?

Microlearning is een leerbenadering die draait om het leveren van kleine, behapbare stukjes informatie aan deelnemers van scholingen of cursussen. Meestal in de vorm van korte modules, video's, quizzen of interactieve sessies. De inhoud is gericht op direct toepasbare kennis, waardoor deelnemers snel nieuwe informatie kunnen opnemen en toepassen in hun werk of dagelijks leven. Ideaal voor de kennis en vaardigheden waarvan we willen dat BHV’ers en EHBO’ers deze leren.  
Klinkt goed, maar hoe weet je nu of microlearning écht de oplossing is voor deze tijd met drukke agenda’s en volle hoofden? Laat dat maar aan de wetenschap over. Zo zijn er meerdere onderzoeken die theoretisch onderbouwen dat microlearning een positief effect heeft. We delen er een aantal:  
 • The Spacing Effect: A Case Study in Microlearning (Ebbinghaus, 1885/1964). 
  Dit onderzoek neemt het effect van gespreide herhalingen in microlearning onder de loep en de impact ervan op het onthouden van informatie. De conclusie? Herhaling van informatie over een bepaalde periode leidt tot betere retentie dan massaal leren. 
   
 • Cognitieve Belastingstheorie: microlearning minimaliseert cognitieve overbelasting door informatie te presenteren in kleine, behapbare brokken. Hierdoor zijn de deelnemers of studenten beter in staat om complexe concepten te begrijpen en te onthouden. 
   
 • The Impact of Microlearning on Student Engagement: dit onderzoek kijkt naar hoe microlearning de betrokkenheid van studenten in het onderwijs kan vergroten. De uitkomst? Leerlingen zijn meer betrokken en nemen de informatie beter in zich op.  
Over deze onderzoeken kunnen we pagina’s vol schrijven. Maar, wij geloven in korte en behapbare stukjes informatie! Wil je toch meer de diepte in? Google op bovenstaande termen en je vindt onderzoeken genoeg.

Overtuigende cijfers

We weten dus dat onderzoeken aantonen dat microlearning een doeltreffende aanpak van leren en trainen is. Maar hoe zit het met de praktijk: wat is nu concreet het merkbare effect? Gelukkig is ook dat in beeld gebracht. Kijk maar eens naar deze overtuigende statistieken*: 
 • Microlearning zorgt voor meer dan 20% meer informatiebehoud dan lange trainingen. Deze resultaten kwamen naar voren uit Duits onderzoek, waarbij er drie experimentele groepen werden samengesteld. In elke experimentele groep varieerde de verhouding tussen leerinhoud en testmomenten. Aan de ene kant van het spectrum kregen de deelnemers alle leerinhoud in één keer gepresenteerd, gevolgd door een uitgebreide eindtets. Aan de andere kant kregen de deelnemers na elk hoofdstuk vragen. De laatste groep presteerde het best.
   
 • Microlearning zorgt voor 50% meer betrokkenheid. Hubspot meldt dat microlearning de betrokkenheid en voltooiing van online training met 4x verhoogt. 
   
 • Microlearning kan leiden tot een hogere productiviteit doordat de kennis beter wordt onthouden en de taken beter worden uitgevoerd. Onderzoeken wijzen op een toename van 23% tot 130%. 
   
 • Leren in hapklare stukjes maakt de overdracht van het leren in het klaslokaal naar het bureau 17% meer doeltreffend
   
 • Microlearning met versterking van kennis kan de reproductie tot 60% verbeteren.  
   
 • Bedrijven die microlearning gebruiken, zien hun betrokkenheid en productiviteit met 130% toenemen vergeleken met bedrijven die het niet gebruiken. 
   
 • 78% van de werknemers voelde zich na de microtraining zekerder tijdens het uitvoeren van taken. Uit onderzoek blijkt dat microtraining het vertrouwen en de nauwkeurigheid van het werk vergroot. 
*Bron: EasyLMS 2023 

5 voordelen

Kijkend naar deze theorieën en cijfers, zien we dus dat microlearning verschillende voordelen biedt. We zetten de 5 belangrijkste voor je op een rij.
 • Efficiënt: microlearning zorgt voor een betere retentie van informatie, ofwel: je houdt de informatie beter vast. Volgens het Ebbinghaus-vergeetcurve-model onthoud je informatie beter wanneer je deze herhaaldelijk en gespreid ontvangt. Microlearning maakt gebruik van deze principes door informatie in kleine stukjes aan te bieden en regelmatig te herhalen.
   
 • Betrokkenheid: de lerende heeft snel resultaat en beloning. Ieder stukje dat is afgerond, geeft een goed gevoel. Dit verhoogt de betrokkenheid.  
   
 • Snel resultaat: na het afronden van een les weet je als deelnemer meteen meer over een bepaald onderwerp. Je kunt het direct toepassen én het motiveert om door te gaan naar een volgende microlearning. 
   
 • Tijd: korte leersessies zorgen voor minder mentale belasting. Bovendien is het makkelijk voor deelnemers om een cursus te volgen, omdat het niet veel tijd kost en makkelijker in te plannen is in drukke agenda’s. Deelnemers kunnen efficiënt leren in korte tijdsblokken, zonder hun werkzaamheden lang te moeten onderbreken.  
   
 • Flexibel: microlearning biedt flexibiliteit in tijd en plaats. De leermodules kunnen worden aangepast aan individuele behoeften en leerstijlen, waardoor deelnemers op hun eigen tempo kunnen leren en op elk gewenst moment toegang hebben tot leermateriaal. Maar ook is de content en het aanbod snel te veranderen, waardoor de inhoud makkelijker actueel en op maat te maken is.  
Als we deze voordelen vertalen naar jouw organisatie waar je medewerkers wilt opleiden tot bijvoorbeeld BHV’er, kun je stellen dat de leermethode microlearning bijdraagt aan het veiliger maken van de werkomgeving! Cursisten nemen de inhoud beter op en zijn vaker in het jaar bezig met het thema veiligheid.

​Slim leren = veilig werken

Zijn dan alle opleidingen en onderwerpen geschikt voor microlearning? Nee, waarschijnlijk niet. Het ene onderwerp leent zich er beter voor dan het andere. Zo vragen complexe, technische concepten om veel meer achtergrondinformatie. Het onderwerp veiligheid leent zich er echter perfect voor. Korte en eenvoudige leersessies zorgen ervoor dat medewerkers belangrijke veiligheidsprocedures zoals het evacueren van het kantoor in een mum van tijd onthouden. Maar ook kennis en vaardigheden over hoe te handelen bij een calamiteit, zoals een brand of een gewonde collega. Door dit regelmatig te herhalen, hebben medewerkers deze kennis altijd paraat. Ze kunnen veel beter ophalen hoe te handelen, dan wanneer zij jaarlijks alle informatie in één keer ontvangen.   

De kracht van microlearning bij BHV.NL

Bij BHV.NL maken we graag gebruik van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en technologische mogelijkheden. Zo kunnen onze klanten profiteren van efficiënter leren en betere resultaten behalen. We hebben de principes van microlearning dan ook toegepast in onze volgende leeroplossingen:  
 • Veiligheidsimpuls  
  In onze online leeromgeving gaan deelnemers aan de slag met periodiek leren, in plaats van één leermoment. Ze hebben toegang tot een rijk gevulde bibliotheek, ook ideaal als naslagwerk. Veiligheidsimpuls is inbegrepen voor de trainingen BHV basis. Geen training afnemen maar wel gebruikmaken van Veiligheidsimpuls? Ook dat kan! 
   
 • Continu leren  
  Voor het functioneren van jouw veiligheidsorganisatie is het belangrijk dat de kennis van jouw BHV’ers, EHBO’ers en/of medewerkers met VCA-diploma actueel blijft. Het up to date houden van deze kennis, dat is waar het bij continu leren om draait. Met ons continu leren platform maken we leren persoonlijk en altijd en overal beschikbaar! We bieden namelijk leerstof aan die op dat moment actueel en relevant is. Aan de hand van persoonlijke resultaten bieden we extra uitleg of verdieping. Naast BHV, EHBO en VCA breiden we binnenkort uit met de trainingen Weerbaarheid en Crisismanagement. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan alle informatie over continu leren

Vragen of een keer vrijblijvend in gesprek?


Neem contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Lees meer

 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.
 • Een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
  8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
  Veel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht! 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.