Dit zijn de verschillende soorten brandwonden

Een zeer pijnlijke ervaring is het hebben van een brandwond. Er zijn verschillende manieren om aan een brandwond te komen. Hete thee over je heen krijgen, een ongeluk bij de barbecue, blootstelling aan chemicaliën, te lang in de Spaanse zon en ga zo maar door. Er zijn verschillende soorten gradaties brandwonden die we onderscheiden. In dit artikel gaan we in op de verschillen.  
Eerst even de basis. Wanneer spreken we van een brandwond? Een brandwond is een wond die ontstaat als de huid in contact komt met temperaturen boven de veertig graden Celsius voor een langere tijd. Dat is dus niet zo warm als je misschien zou denken. Ook bij temperaturen onder nul kun je verschijnselen krijgen die op brandwonden lijken. Deze heten bevriezingswonden

We onderscheiden drie verschillende gradaties brandwonden door hete vloeistoffen, hete objecten en open vuur. Van minst erg tot ergst: oppervlakkige, gedeeltelijke en volledige verbrandingen.

Hoe ontstaat een brandwond?

Dat kan overal gebeuren. Veel brandwonden vinden hun oorzaak thuis. Je morst bij het afgieten van de aardappels kokend heet water over je arm. Je raakt per ongeluk een gloeiende kookplaat aan. Je komt in aanraking met elektriciteit. Je strijkt per ongeluk de rug van je hand mee. Ongelukken die leiden tot brandwonden zitten in minuscule hoekjes.

Soorten brandwonden

De ene brandwond is de andere niet. Hieronder gaan we in op de verschillen.
 • Oppervlakkige verbrandingen
  Oppervlakkige verbrandingen, zoals bij verbanding door de zon, kenmerken zich door roodheid van de huid en een branderig gevoel. Deze brandwonden tasten meestal alleen de oppervlakkige laag van de huid aan en veroorzaken meestal geen blaarvorming. De verbrande huid is rood, droog, pijnlijk en voelt vaak soepel aan. Bij een oppervlakkige tweedegraads verbranding kan ook de opperhuid beschadigd zijn, en kan sprake zijn van blaarvorming. De huid is dan rood of roze glanzend, vochtig, pijnlijk, soepel aanvoelend en bedekt met blaren die intact zijn

  .
 • Gedeeltelijke verbrandingen
  Bij een gedeeltelijke verbranding is, behalve de opperhuid, ook de lederhuid aangetast. De lederhuid is de huid direct onder de opperhuid, ofwel de tweede huidlaag. Bij dit type verbranding is er een duidelijke blaar of wond zichtbaar. Bij blarenvorming zit er plasma in de blaar. De blaar heel houden voorkomt infectie gevaar Deze wond is roodachtig of wit, met een mat, niet-egaal oppervlak. Als de blaarvorming stuk is er grote kans op infectie gevaar. Dit moet steriel afgedekt worden. Daarnaast is de wond erg pijnlijk, voelt deze stug aan en is deze bedekt met blaren die zijn gevuld met vocht.
   
 • Volledige verbrandingen
  Volledige verbrandingen zijn de meest ernstige en tasten alle huidlagen aan. Opperhuid, Lederhuid en Onderhuids bindweefsel, resulterend in witte, zwarte of geblakerde huid en vaak gevoelloosheid vanwege beschadigde zenuwen. Hierbij is de huid wit of juist zwart, droog en stug. De huid voelt als het ware aan als leer.  
Oppervlakkig

 
Gedeeltelijk

 
Volledig

De behandeling van brandwonden

Vereist een brandwond een medische behandeling en zo ja, welke? Dat ligt helemaal aan de ernst ervan. Voor een oppervlakkige verbranding is behandeling door een arts vaak niet nodig. Bij een gedeeltelijke of volledige verbranding is een ingreep vaak wél noodzakelijk, soms zelfs een opname in het ziekenhuis. Dat ligt aan de aard van het letsel en de plaats en diepte van de aangedane gebieden.

De Rule of Nine

Hoe ernstig het is, wordt bepaald met de zogeheten Rule of Nine. Hierbij wordt het lichaam verdeeld in elf gebieden van ieder negen procent bij volwassenen. Bij een baby en kind liggen de percentages anders qua procenten van het totale lichaamsoppervlakte. Bij 5 procent van het lichaam gedeeltelijk en volledige verbranding bel je de huisarts. Als in totaal meer dan 9 procent van het lichaam door gedeeltelijke en volledige verbranding van het lichaam, is ziekenhuisopname noodzakelijk

Meer weten? Meld je aan voor een training van BHV.nl

Wil je er zeker van zijn dat je weet hoe je moet handelen bij brandwonden? Schrijf je dan in voor onze trainingen, zoals BHV Basis met Veiligheidsimpuls of BHV HerhalingDe docenten van BHV.nl spijkeren jouw kennis bij, zodat je kunt handelen met zekerheid

Lees meer

 • hesjes bhv
  Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
  Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
   
 • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.