Handelen met meer zekerheid? Lees dan zeker dit artikel!

Als BHV’er is het belangrijk dat je handelt met zekerheid. Dat houdt in dat je vertrouwen hebt in je eigen handelen en niet wordt geremd door twijfels. Twijfel je, dan kan dat leiden tot vertraging in schakelsnelheid en onderling vertrouwen binnen de hele bedrijfsnoodorganisatie. En dat wil je niet, zeker niet als elke seconde telt.  
Dit betekent zeker niet dat je roekeloos te werk moet gaan en risico’s niet goed moet afwegen. Het gaat erom dat je in het geval van een calamiteit het hoofd koel houdt, terugvalt op je kennis en ervaring, en daarmee resoluut de juiste keuze maakt, zonder de gevolgen van die keuzes uit het oog te verliezen. Dat leren wij je. Tijdens een cursus van BHV.NL oefen je zekerheid in handelen, maar ook de competenties die bij jouw rol als bedrijfshulpverlener horen. 

Twijfel niet en schrijf je zeker in!

Wil jij ook met zekerheid kunnen handelen als BHV’er? Twijfel dan niet! Schrijf je dan nu in voor een BHV-basis- of BHV-herhalingscursus. Neem contact met ons op voor vragen, of vraag een vrijblijvende offerte aan voor een groepstraining. Bij BHV.NL staan we voor je klaar om jou de vaardigheden en kennis te bieden die je nodig hebt om met zekerheid te kunnen handelen in noodsituaties. Dat is een ding dat zeker is. 

Wanneer handel je met zekerheid?

Om met zekerheid te kunnen handelen, moet je aan zeven voorwaarden voldoen. We sommen ze voor je op: 
  • Je moet intrinsiek gemotiveerd zijn om BHV’er te willen zijn. Anderen willen helpen in noodsituaties moet in jouw dna zitten. 
     
  • Het is belangrijk om over de juiste bagage te beschikken, in de vorm van kennis en vaardigheden. Als BHV’er moet je weten hoe je handelt en welke hulpmiddelen je daarvoor nodig hebt. Die kennis zorgt voor zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen zorgt dat je niet bevriest, maar optreedt.
     
  • Oefenen, oefenen, oefenen. Door regelmatig te oefenen en te leren door te doen, krijg je steeds meer vertrouwen in je eigen vaardigheden. Dit helpt je om met zekerheid te handelen in noodsituaties. Tijdens een BHV-cursus van BHV.NL oefen je de vijf fases van een inzet van bedrijfshulpverlening.
     
  • Zie fouten en om hulp vragen niet als falen. Niemand is perfect, zelfs een BHV’er niet. Het is belangrijk dat je weet wat je kunt, maar ook wat je niet kunt, zodat je de juiste rol binnen de bedrijfsnoodorganisatie kunt bekleden. Accepteer dat je fouten maakt; dat is menselijk. Vraag om hulp wanneer dat nodig is en sta open voor feedback. Feedback is geen kritiek, maar een cadeautje dat je helpt nóg beter te worden. 
     
  • Ben je bewust van je rol. En weet wanneer je wél of juist níét in actie moet komen. Ook belangrijk: zorg dat je collega’s weten wat jouw rol is, zodat ze weten wat ze moeten doen in geval van nood. 
     
  • Investeer in samenwerking. In een geoliede BHV-organisatie is geen plek voor ego’s. Samenwerken en trainen zijn sleutels tot succes. Zo leer je wat je aan elkaar hebt, leer je elkaar vertrouwen en oefen je jullie procedures. Daarmee doe je je werk met véél meer vertrouwen. 
     
  • Zorg dat je op de hoogte bent van de risico’s. Jouw organisatie kent ongetwijfeld specifieke risico’s. Door de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) en het bedrijfsnoodplan door te nemen, krijg je een goed beeld van de afspraken en de procedures die jullie bedrijfsnoodorganisatie moet volgen. 
Kun je een vinkje zetten achter deze zeven voorwaarden? Dan ben jij lekker bezig! Maar blijf wel serieuze aandacht geven aan je vaardigheden. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Goed getrainde mensen hoeven niet na te denken; die nemen intuïtief de juiste stappen. Maar geef je geen aandacht aan je skills, dan zullen je kennis en vaardigheden verwelken.

Risicogerichte, realistische trainingen

Bij BHV.NL bieden wij trainingen aan die ervoor zorgen dat je met zekerheid handelt. Geen droge lesstof, maar leren door te doen. Met risicogerichte trainingen op basis van calamiteiten waarmee je in aanraking kunt komen. We houden ons cursusprogramma up-to-date, conform actuele richtlijnen en regels. Ons lesprogramma is gevarieerd, aantrekkelijk en we zorgen dat het naadloos aansluit op jouw leerbehoeften en benodigde competenties. 

Hierboven, bij punt 4, schreven we dat je moet openstaan voor feedback. Dat doen wij natuurlijk ook! We evalueren onze cursusprogramma’s jaarlijks. En we luisteren aandachtig naar de feedback van onze klanten en passen onze trainingen daarop aan. Zo houden we onze lespakketten in ontwikkeling en onze cursisten in topvorm. 

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.