Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!

Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  

Efficiënte bedrijfsnoodorganisatie

Bij een calamiteit is er vaak onrust. Soms zelfs paniek. Gelukkig heb je BHV’ers in huis die weten wat te doen, de rust bewaren en de leiding nemen. Ze verlenen hulp, ondernemen de juiste acties en schakelen professionele hulpverlening in. Hoe beter zij op elkaar zijn ingespeeld, hoe sneller en efficiënter zij kunnen acteren. En zoals iedereen weet, telt bij een ongeval of noodsituatie elke seconde. Om een sterk staaltje teamwork neer te zetten, is gezamenlijk oefenen essentieel. Teambuilding dus! Samen trainen helpt teams op de volgende vlakken: 
  • Teamgevoel: samenwerking, betrokkenheid en effectief ingespeeld raken op elkaar 
  • Saamhorigheid zorgen voor een sterkere band tussen teamleden 
  • Zekerheid in handelen door samenwerking bedrijfsnoodorganisatie te toetsen 
  • Communicatie: bewustwording van het belang van de onderlinge samenwerking tijdens een calamiteit 
  • Productiviteit: heldere taken en verantwoordelijkheden voor iedereen 

5 voordelen van samen oefenen

Veel organisaties laten BHV’ers individueel een cursus volgen, zodat zij de juiste kennis en certificaten in huis hebben. Dat is natuurlijk een goede basis, maar samen als bedrijfsnoodorganisatie oefenen, biedt extra voordelen. We zetten de 5 belangrijkste voor je op een rij.
  • Voor sommige organisaties zijn ontruimingsoefeningen verplicht. Door regelmatig te oefenen, voldoe je aan wettelijke voorschriften en normen voor noodplanning en bedrijfsveiligheid. Check, die kun je afvinken!
     
  • Het oefenen van een ontruiming of scenario zorgt ervoor dat jouw BHV-organisatie goed voorbereid is op calamiteiten en noodsituaties. Zo'n oefening legt knelpunten bloot en met deze inzichten kun je het teamwork meteen verbeteren. Ook ontdek je meteen of de aansturing wel efficiënt is. Doen, leren en verbeteren dus! 
     
  • Door samen te oefenen, raak je vertrouwd met je eigen én elkaars rol. Je weet welke verantwoordelijkheid je hebt, wat anderen op zich nemen en handelt daardoor zekerder. Dat zorgt voor een efficiënte en effectieve handelswijze bij een noodsituatie. Scenario-oefeningen zijn heel realistisch en kun je helemaal inrichten op jouw organisatie. BHV.NL organiseert deze oefeningen op basis van de vijf fasen van een BHV-inzet: alarmeren, verkennen, inzet, nabespreken en nazorg. Mocht er echt iets gebeuren, dan weet je precies hoe te handelen.  
     
  • Ken je jullie eigen plan, alle procedures en de inzet van het team? Hoe snel is het BHV-team ter plaatse? Wat is de reactietijd? Hoe effectief is de communicatie en hoe goed zijn de BHV’ers op elkaar ingespeeld? Relevante vragen die de moeite waard zijn om eens te stellen. Door samen te oefenen, ontdek je de zwakke punten van de bedrijfsnoodorganisatie. Misschien is iedere BHV’er heel bekwaam en op de hoogte van de eigen rol, maar minder van de andere BHV’ers. Bovendien verhoog je door te oefenen met de hele organisatie ook het veiligheidsbewustzijn van andere medewerkers. Dat draagt weer bij aan een betere veiligheidscultuur binnen jouw organisatie.
     
  • Heeft iedereen aan zijn of haar taak voldaan, maar verliep de oefening toch niet helemaal soepel? Dan kan het zijn dat de procedure aanscherping nodig heeft. Ook dit komt soms uit een gezamenlijke oefening naar voren. In andere gevallen is er met de procedure niets mis, maar kan het nodig zijn om vaker te oefenen zodat de samenwerking beter verloopt. 

Opbouw oefening

Als we vanuit BHV.NL voor jouw organisatie met een oefening aan de slag gaan, doen we dit in 3 stappen.
  • Stap 1: voorbespreking. 
    Tijdens een gesprek met BHV.NL vertel je alles over de risico’s binnen jouw organisatie en de opzet van jullie bedrijfsnoodorganisatie. Op basis van die risico’s en het team kiezen we een oefening uit het scenarioboek of ontwikkelen wij een scenario dat feilloos bij jullie situatie past.  

    Afhankelijk van de risico’s, eerdere oefeningen en de kennis en ervaring van het BHV-team bepalen we de fase van de oefening. Deze fase bepaald of we de oefening vooraf aankondigen of niet en of we de oefening uitbreiden met acteurs, lotusslachtoffers en of dat we deze eventueel zelfs in samenwerking met externe hulpdiensten zoals brandweer en ambulance organiseren. 
     
  • Stap 2: uitvoering. 
    Daarna gaan we oefenen. Afhankelijk van de fase en het gekozen scenario zetten wij acteurs en/of lotusslachtoffers in en begeleiden wij de oefening. Zo kunnen alle medewerkers volledig mee-oefenen.  
     
  • Stap 3: evalueren. 
    Wat ging er goed? Wat kan er beter? In de mondelinge nabespreking met de groep bespreken we samen wat er al soepel verliep, maar vooral waar nog verbeterpunten zitten. BHV.NL zorgt voor verslaglegging in een waarnemingsformulier en in overleg bepalen we hoe we door kunnen pakken op de verbeterpunten. Hierover geven onze ervaren specialisten graag advies. 

Effectief en gestructureerd oefenen

De effectiviteit van oefenen hangt af van de kwaliteit van de scenario’s én een goede voorbereiding. Het is zonde om hier tijd en energie in te steken en niet het maximale eruit te halen. BHV.NL heeft veel ervaring met dit soort oefenen en kan helpen bij een gestructureerd oefenprogramma, coaching van het team en registratie van de oefening. Zo kunnen we gezamenlijk evalueren en continue verbetering waarborgen. Wil je meer weten over onze ontruimings- en scenario oefeningen of een offerte aanvragen? Bekijk dan alle informatie.

Lees meer

  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.