Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV

Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
Je wil dat bedrijfsveiligheid top-of-mind is in jouw organisatie. Begrijpelijk. Natuurlijk zorg je ervoor dat collega’s uit de BHV-organisatie op tijd een cursus volgen, of dat nou een basis BHV-cursus is of een modulaire training op maat. Maar om het thema écht levend te houden, kun je ook op andere manieren de bedrijfsnoodorganisatie trainen en oefenen. We delen hier 5 inspirerende manieren die jou helpen om effectief aan de slag te gaan met BHV.

1. Organiseer een BHV-dag

Een BHV-dag is een hele dag die volledig in het teken staat van BHV. Dat maakt indruk! Tijdens deze dag zetten we de theorie om naar de praktijk. Jouw BHV’ers rouleren tussen verschillende oefeningen, waar ook een spelelement aan gehangen kan worden. Dat is leerzaam, leuk én goed voor de teamspirit. Bovendien is het voor medewerkers ook fijn om te weten dat ze elkaar kunnen helpen in geval van nood. Voor de oefeningen zijn er meerdere mogelijkheden. En indien de benodigde competenties worden behandeld, kun je na deze dag jouw BHV’ers ook nog eens certificeren. Dan hebben ze meteen hun competenties op orde. Je organiseert een BHV-dag in je eigen organisatie, of je komt naar ons oefencentrum. Eens zien hoe dat er uitziet? Bekijk de video over de BHV-dag van PwC Nederland.

2. Uitdagende scenario-oefening

Hoe realistischer een oefening, hoe beter. Want op die manier kun je goed testen of het bedrijfsnoodplan en de BHV-organisatie goed functioneren als er echt nood is. Wat kan er in jouw organisatie gebeuren? Er zijn verschillende scenario’s te bedenken om mee te oefenen. Bijvoorbeeld brand- of rookontwikkeling op kantoor of in de keuken. Maar je zou ook kunnen denken aan een ontruiming door een gaslek, elektriciteitsuitval of bommelding. Werk je met gevaarlijke stoffen? Dan is een explosie in een opslag niet ondenkbaar. Of oefen met een bezoeker die onwel is geworden of gewond is geraakt. Hiervoor kun je een lotusslachtoffer inzetten; dat is iemand die gespecialiseerd is in het zo realistisch mogelijk grimeren van ernstige verwondingen en het uitbeelden van ziektebeelden. Een lotusslachtoffer biedt meerwaarde, realistischer dan dat wordt het niet! Op zoek naar een ijzersterke scenario-oefening? Wij helpen je er graag bij. Met een scenario-boek vol scenario’s die voor je kunnen uitvoeren, is er altijd een passende voor jouw organisatie.

3. Levensecht oefenen in een mobiele trainingsunit

Een mobiele trainingsunit is dé manier om levensecht te oefenen met brand. Medewerkers openen de deur naar een ruimte waar een beginnende brand is. Zo ervaren ze de hitte van een brand en oefenen ze met blussen in een realistische en veilige situatie. Er kan geoefend worden met verschillende soorten branden en dus ook met verschillende blusmiddelen. Denk aan brandhaarden of een vlam in de pan. Ook is er de mogelijkheid om te oefenen met toedraaiende en afdraaiende deuren. Het effect? Deelnemers weten na de training precies wat te doen wanneer er brand uitbreekt. Naast leerzaam, is dit ook nog eens leuk. Je kunt dit bovendien combineren met een BHV-training: BHV.NL - mobiel trainingscentrum.

4. BHV en EHBO combineren in n training

Wat doe je als er brand uitbreekt? En hoe handel je als er een collega onwel wordt? Bij veel organisaties zijn er risico’s op de werkvloer die om zowel uitgebreide EHBO-vaardigheden als BHV-kennis vragen. Dan is het slim om een combinatie-opleiding te organiseren voor collega’s. Veel werk of lastig? Nee hoor. Hiervoor hebben we namelijk al een handig pakket klaarstaan, waarbij we een EHBO-opleiding combineren met brandbestrijding, communicatie en ontruiming. Deze slimme combinatie zorgt voor extra kennis en vaardigheden en dat merk je: bedrijfshulpverleners zijn breed inzetbaar binnen de BHV-organisatie. Medewerkers zijn getraind en geoefend op een veel uitgebreider pakket aan incidenten. En dat is fijn. Meer weten over deze combinatie-opleiding? Lees hier meer over de combinatie-opleiding.

5. Volop actie met de BHV-actiekaart

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Kennis en vaardigheden blijven herhalen is de sleutel tot een geoliede bedrijfsnoodorganisatie. Om dit levendig te houden, is het leuk om hier een spel van te maken of er een wedstrijdelement aan te koppelen. Bijvoorbeeld met quizvragen als ‘zijn alle brandblussers nog goed bereikbaar’ of ‘zijn alle nooduitgangen vrij en opgeruimd’? Zo weet je zeker dat iedereen er fanatiek mee aan de slag gaat en vergroot je meteen het veiligheidsbewustzijn. Ook dit hoef je niet zelf uit te denken en uit te werken. Er staat een gratis te downloaden actiekaart voor je klaar. Dus: fris je kennis op met de BHV opfriskaart!

Start met een BHV-scan

Wil je aan de slag met bedrijfsveiligheid, maar weet je nog niet zo goed hoe het er nou voorstaat in jouw organisatie? Of zijn er ontwikkelingen en weet je niet waar te beginnen? Dan kun je ook eerst een BHV-scan laten doen. Zo ga je goed voorbereid van start. Lees hier meer over de BHV-scan.

 

Meer informatie of een keer sparren?

Wil je aan de slag met de bedrijfsveiligheid in jouw organisatie? Onze adviseurs helpen je graag verder! Zijn staan voor je klaar met extra informatie, advies of om gewoon eens te sparren.

Lees meer

 • hesjes bhv
  Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
  Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
   
 • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHVer op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHVer op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhver maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhver maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.