Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV

Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
Je wil dat bedrijfsveiligheid top-of-mind is in jouw organisatie. Begrijpelijk. Natuurlijk zorg je ervoor dat collega’s uit de BHV-organisatie op tijd een cursus volgen, of dat nou een basis BHV-cursus is of een modulaire training op maat. Maar om het thema écht levend te houden, kun je ook op andere manieren de bedrijfsnoodorganisatie trainen en oefenen. We delen hier 5 inspirerende manieren die jou helpen om effectief aan de slag te gaan met BHV.

1. Organiseer een BHV-dag

Een BHV-dag is een hele dag die volledig in het teken staat van BHV. Dat maakt indruk! Tijdens deze dag zetten we de theorie om naar de praktijk. Jouw BHV’ers rouleren tussen verschillende oefeningen, waar ook een spelelement aan gehangen kan worden. Dat is leerzaam, leuk én goed voor de teamspirit. Bovendien is het voor medewerkers ook fijn om te weten dat ze elkaar kunnen helpen in geval van nood. Voor de oefeningen zijn er meerdere mogelijkheden. En indien de benodigde competenties worden behandeld, kun je na deze dag jouw BHV’ers ook nog eens certificeren. Dan hebben ze meteen hun competenties op orde. Je organiseert een BHV-dag in je eigen organisatie, of je komt naar ons oefencentrum. Eens zien hoe dat er uitziet? Bekijk de video over de BHV-dag van PwC Nederland.

2. Uitdagende scenario-oefening

Hoe realistischer een oefening, hoe beter. Want op die manier kun je goed testen of het bedrijfsnoodplan en de BHV-organisatie goed functioneren als er echt nood is. Wat kan er in jouw organisatie gebeuren? Er zijn verschillende scenario’s te bedenken om mee te oefenen. Bijvoorbeeld brand- of rookontwikkeling op kantoor of in de keuken. Maar je zou ook kunnen denken aan een ontruiming door een gaslek, elektriciteitsuitval of bommelding. Werk je met gevaarlijke stoffen? Dan is een explosie in een opslag niet ondenkbaar. Of oefen met een bezoeker die onwel is geworden of gewond is geraakt. Hiervoor kun je een lotusslachtoffer inzetten; dat is iemand die gespecialiseerd is in het zo realistisch mogelijk grimeren van ernstige verwondingen en het uitbeelden van ziektebeelden. Een lotusslachtoffer biedt meerwaarde, realistischer dan dat wordt het niet! Op zoek naar een ijzersterke scenario-oefening? Wij helpen je er graag bij. Met een scenario-boek vol scenario’s die voor je kunnen uitvoeren, is er altijd een passende voor jouw organisatie.

3. Levensecht oefenen in een mobiele trainingsunit

Een mobiele trainingsunit is dé manier om levensecht te oefenen met brand. Medewerkers openen de deur naar een ruimte waar een beginnende brand is. Zo ervaren ze de hitte van een brand en oefenen ze met blussen in een realistische en veilige situatie. Er kan geoefend worden met verschillende soorten branden en dus ook met verschillende blusmiddelen. Denk aan brandhaarden of een vlam in de pan. Ook is er de mogelijkheid om te oefenen met toedraaiende en afdraaiende deuren. Het effect? Deelnemers weten na de training precies wat te doen wanneer er brand uitbreekt. Naast leerzaam, is dit ook nog eens leuk. Je kunt dit bovendien combineren met een BHV-training: BHV.NL - mobiel trainingscentrum.

4. BHV en EHBO combineren in één training

Wat doe je als er brand uitbreekt? En hoe handel je als er een collega onwel wordt? Bij veel organisaties zijn er risico’s op de werkvloer die om zowel uitgebreide EHBO-vaardigheden als BHV-kennis vragen. Dan is het slim om een combinatie-opleiding te organiseren voor collega’s. Veel werk of lastig? Nee hoor. Hiervoor hebben we namelijk al een handig pakket klaarstaan, waarbij we een EHBO-opleiding combineren met brandbestrijding, communicatie en ontruiming. Deze slimme combinatie zorgt voor extra kennis en vaardigheden en dat merk je: bedrijfshulpverleners zijn breed inzetbaar binnen de BHV-organisatie. Medewerkers zijn getraind en geoefend op een veel uitgebreider pakket aan incidenten. En dat is fijn. Meer weten over deze combinatie-opleiding? Lees hier meer over de combinatie-opleiding.

5. Volop actie met de BHV-actiekaart

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Kennis en vaardigheden blijven herhalen is de sleutel tot een geoliede bedrijfsnoodorganisatie. Om dit levendig te houden, is het leuk om hier een spel van te maken of er een wedstrijdelement aan te koppelen. Bijvoorbeeld met quizvragen als ‘zijn alle brandblussers nog goed bereikbaar’ of ‘zijn alle nooduitgangen vrij en opgeruimd’? Zo weet je zeker dat iedereen er fanatiek mee aan de slag gaat en vergroot je meteen het veiligheidsbewustzijn. Ook dit hoef je niet zelf uit te denken en uit te werken. Er staat een gratis te downloaden actiekaart voor je klaar. Dus: fris je kennis op met de BHV opfriskaart!

Start met een BHV-scan

Wil je aan de slag met bedrijfsveiligheid, maar weet je nog niet zo goed hoe het er nou voorstaat in jouw organisatie? Of zijn er ontwikkelingen en weet je niet waar te beginnen? Dan kun je ook eerst een BHV-scan laten doen. Zo ga je goed voorbereid van start. Lees hier meer over de BHV-scan.

 

Meer informatie of een keer sparren?

Wil je aan de slag met de bedrijfsveiligheid in jouw organisatie? Onze adviseurs helpen je graag verder! Zijn staan voor je klaar met extra informatie, advies of om gewoon eens te sparren.

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.
 • Een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
  8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
  Veel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht! 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.