De meerwaarde van een lotusslachtoffer tijdens een training

Je hebt er vast al eens over gehoord of gelezen: een lotusslachtoffer. Maar wat is het nou eigenlijk? En waarom zou je een lotusslachtoffer inzetten tijdens een BHV of EHBO training of een scenario-oefening?

In het kort: wat is een lotusslachtoffer?

De afkorting LOTUS staat voor Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers. Een lotusslachtoffer kan worden ingezet tijdens een BHV-, EHBO training of scenario-oefening en kan hierin een belangrijke rol spelen. Deze heeft daarbij de volgende taak:
  • Realistische grimeren van letsels en ziektebeelden
  • Het realistisch uitbeelden van ziektebeelden
  • Het realistisch uitbeelden van ongevalsituaties die binnen de organisatie voor kunnen komen
  • Het meedenken en in scene zetten van een ongevalsituatie

Waarom trainen met een lotusslachtoffer

Een lotusslachtoffer is gespecialiseerd in het zo realistisch mogelijk grimeren van ernstige verwondingen en het uitbeelden van ziektebeelden. Het doel hiervan is het nabootsen van een mogelijke praktijksituatie in de werkomgeving van een cursist. Lotusslachtoffers zijn voor onze instructeurs een levend hulpmiddel om cursisten handelingen en inzichten nog beter aan te leren. Aan de hand van het gedrag van een lotusslachtoffer leert een cursist om de juiste diagnose te stellen, ziektebeelden te herkennen en hier zijn hulp op toe te passen. Het gaat hier om verwondingen en/of ziektebeelden waarbij een lotusslachtoffer reageert op de behandeling van een BHV’er. Doordat er met de inzet van een lotusslachtoffer heel realistisch geoefend kan worden, zorgen we ervoor dat cursisten hun kennis ook daadwerkelijk durven toepassen in de praktijk en dus met zekerheid kunnen handelen.

De inzet van een lotusslachtoffer in onze trainingen

Onze cursisten vinden het trainen met een lotusslachtoffer echt een meerwaarde. Met het inzetten van een lotusslachtoffer kunnen verwondingen en ziektebeelden klassikaal getoond worden. Wanneer een lotusslachtoffer wordt ingezet tijdens scenario-oefeningen en er gebruik gemaakt kan worden van het pand, wordt de inzet door de BHV’ers zeer realistisch getraind en geeft dit een extra waardevolle dimensie aan een BHV-oefening.

Met het oefenen met een lotusslachtoffer vragen wij groepjes cursisten vaak om zelf scenario’s te bedenken die zij samen met het lotusslachtoffer gaan acteren. De ander stelt dan de diagnose en past hulp toe. Cursisten zijn hier vaak heel enthousiast over en volgens hen zijn deze oefeningen vaak niet van echt te onderscheiden. Wanneer het lotusslachtoffer cursisten bij een scenario-oefening grimeert en uitlegt hoe te acteren, komen de cursisten helemaal in hun rol en raken zij goed op elkaar ingespeeld. Gezamenlijk oefenen en leren verbetert de samenwerking van het BHV-team!

Ook realistisch oefenen?

Modulair trainen maakt het mogelijk om zelf de inhoud van je training samen te stellen. Zo selecteer je de modules die voor jouw organisatie relevant zijn. Daarnaast kun je een training uitbreiden met een scenario- of ontruimingsoefening.

Lees meer

  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.