Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!

In je kinderjaren heb je vast wel een keer een schaafwond op je knie gehad. Dan gaf je moeder of vader er een kusje op en was de ergste pijn meestal wel genezen. Die techniek werkt nog steeds goed, maar bij een adequate behandeling van schaafwonden komt nét wat meer kijken. Daar vertellen we je graag meer over.
Maak je als voetballer een keer een sliding op een kunstgrasveld? Of overschat je je stuurmanskunsten op de mountainbike of racefiets enigszins? Grote kans dat je snel daarna de trotse bezitter van een schaafwond bent. Schaafwonden komen behoorlijk vaak voor. Hoewel een schaafwond vaak niets ernstigs is, kan het behoorlijk pijnlijk zijn. Het is wel belangrijk om zo’n wond goed te behandelen, anders kunnen er infecties optreden en ben je een stuk verder van huis.

Volg een BHV basiscursus of BHV herhaalcursus 

Hoe behandel je een schaafwond?

Als we een top vijf moesten maken van meest onderschatte wonden, stond de schaafwond daar vast in. Veel mensen behandelen een schaafwond namelijk niet, en denken dat het vanzelf wel overgaat. In sommige gevallen is daar niets mis mee, maar bij een wat diepere schaafwond is een goede behandeling wel degelijk belangrijk.
 
Hier zijn de stappen die je moet volgen om een schaafwond goed te behandelen.
 • Spoel de wond goed schoon met lauw, stromend drinkwater. Eén of twee minuten spoelen is voldoende. Is er geen water in de buurt? Gebruik dan een niet-kleurend, waterig ontsmettingsmiddel.
   
 • Krijg je met water niet al het vuil uit de wond? Gebruik dan een zacht borsteltje of washandje. Gebruik geen watten, want die laten stofdeeltjes achter. Je kunt ook een pincet gebruiken om oppervlakkig zittend vuil te verwijderen, zoals steentjes of glasscherven.  
   
 • Is er sprake van een kleine schaafwond? Dan is behandelen niet nodig. Je kunt de wond dan het beste, na het spoelen, aan de lucht laten drogen. Er komt dan een beschermend korstje op de wond.
   
 • Zit de wond onder je kleding? Dat is vervelend, want kleding kan over de wond schuren en aan de wond vast gaan zitten. In dat geval is het beter om een pleister te plakken, of een niet-verklevend steriel verband aan te (laten) leggen.
   
 • Twijfel je welke behandeling nodig is, of krijg je de wond niet goed schoon? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe lang duurt het tot een schaafwond is genezen?

Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Een kleine, ondiepe wond is natuurlijk sneller genezen dan een grote en diepe wond. Maar er zijn meer zaken die een rol spelen, zoals de algehele gezondheid van de gewonde, en hoe goed de wond wordt verzorgd.

In het algemeen kunnen oppervlakkige schaafwonden binnen enkele dagen tot een week genezen. In die tijd zul je merken dat zich een korstje of nieuwe huidlaag op de beschadigde plek vormt. Hoewel het soms verleidelijk is om aan zo’n korst te zitten pulken, raden we je aan om dat niet te doen. Het kan het genezingsproces vertragen en zelfs tot littekens leiden. Op zo’n souvenir zit je vast niet te wachten.

Heb je een diepere en/of grotere schaafwond? Dan kan het wel een aantal weken duren voordat je wond is geheeld. Soms is een helpende medische hand nodig. Vooral als er tekenen van een infectie optreden, zoals roodheid, zwelling, warmte, of pus uit de wond.

Ons advies: geduld!

Een schaafwond op je elleboog, knie of gezicht is in weinig culturen een schoonheidssymbool en het is best te begrijpen dat je snel weer een gave huid wilt. Maar soms is geduld de beste remedie. Dat geldt ook voor de schaafwond. Laat - indien nodig na een eerste behandeling - de natuur haar werk doen. Controleer wel of de wond geneest en of er geen tekenen van infectie of andere complicaties optreden. Als de wond niet binnen de hierboven beschreven tijd lijkt te genezen of je vermoedt een infectie, is het verstandig om de huisarts te bellen. 

Bescherm de plek van de wond

Nadat de wond genezen is, vormt zich een nieuw huidlaagje. Mogelijk is er ook sprake van (lichte) littekens. Die huid is kwetsbaar; vergelijk het gerust met een babyhuid die nog niet veel zon heeft gezien. Het is belangrijk om het getroffen gebied extra goed te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon. Hydrateer de plek goed, dat bevordert het genezingsproces. En des te sneller kom jij weer wondvrij voor de dag.

Schaaf je kennis bij met onze trainingen!

Het is een enorm cliché, maar clichés zijn vaak waar en deze ook: voorkomen is beter dan genezen. Hoe je dat doet? We helpen je graag op weg met een lijstje:
 • Draag beschermende kleding als je risicovolle dingen gaat doen. Zoals mountainbiken, stagediven, skeeleren of crossfitten. Knie- en elleboogbeschermers kunnen een hoop problemen voorkomen.
   
 • Wees alert op je omgeving en vermijd ruwe oppervlakken indien mogelijk. Neem bijvoorbeeld extra voorzorgsmaatregelen bij het werken met gereedschappen of tijdens het doen van klusjes.
   
 • Zorg voor veilig materiaal. Ga je voor het eerst na een lange winter racefietsen, loop je fiets dan eerst goed na – of laat dat doen. En zorg dat je sportuitrusting in orde is.
   
 • Mocht het toch een keer misgaan, zorg dan dat je een eerstehulpkit binnen handbereik hebt. Je hoeft echt niet met een grote EHBO-koffer te gaan mountainbiken, maar met een flesje niet-kleurend waterig ontsmettingsmiddel, een pincet en een paar pleisters in je zadeltasje kun je jezelf of je fietsmaat een uitstekende dienst bewijzen.

Schaaf je kennis bij met onze trainingen!

Wil je zeker zijn dat je in het geval van een (schaaf)wond weet wat je moet doen? Schrijf je dan in voor onze trainingen, zoals BHV Basis met Veiligheidsimpuls of BHV Herhaling. De docenten van BHV.nl schaven jouw kennis bij, zodat je kunt handelen met zekerheid.

Lees meer

 • hesjes bhv
  Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
  Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
   
 • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.