Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen

Laat de zon in je hart, My heart will go on, Dreaming with a broken heart … Waarschijnlijk is het hart het meest bezongen orgaan dat er bestaat. Dat het hart ook buiten de muziek onnoemelijk belangrijk is, hoeven we niet uit te leggen. Net zoals dat er ook hartgerelateerde problemen zijn, zoals een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen. Deze drie termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. In dit artikel leggen we het verschil uit.

Hartinfarct

Bij een hartinfarct, ook wel een hartaanval genoemd, raakt een kransslagader van het hart verstopt. Een kransslagader is ongeveer zo dik als een rietje en zorgt voor de transport van zuurstofrijk en voedingsstofrijk bloed naar je hart. Bij een verstopping krijgt een deel van je hart geen zuurstof meer. 

Hoe herken je een hartinfarct?
De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, kaken, rug en maagstreek. Je kunt hierbij ook zweten, braken of erg misselijk zijn. Daarnaast komen er ook minder duidelijke klachten voor bij een hartinfarct, zoals extreme moeheid, kortademigheid of duizeligheid. Deze komen iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat moet je doen?
Houden de hartklachten in rust langer dan vijf minuten aan? Aarzel dan niet langer en bel 112. Telefonisch krijg je direct de juiste hulp. Let op: ga niet met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Het is beter als er een ambulance komt, want dan kun je onderweg al de juiste zorg krijgen.

Hartstilstand

Een hartstilstand is levensbedreigend. Hierbij stopt het hart met kloppen en pompt het dus ook geen bloed meer rond. Dat zorgt ervoor dat de organen geen bloed - en dus ook geen zuurstof en voedingsstoffen - meer krijgen. Binnen korte tijd raak je bewusteloos. Al na vier tot zes minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op. De meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand is een hartinfarct. Een hartstilstand kan ook komen door andere hartproblemen.

Hoe herken je een hartstilstand?
Bij een hartstilstand raakt de getroffene binnen enkele seconden bewusteloos. De normale ademhaling stopt. Iemand kan nog wel naar adem happen, maar dit is gaspen, ofwel een agonale ademhaling. Dat uit zich in een zware, luidruchtige ademhaling (snurkend geluid) die doet denken aan die van een vis op het droge.

Wat moet je doen?
Bel direct 112, of vraag een omstander dit te doen! Vraag ook aan omstanders een AED te halen als die in de buurt is! Vervolgens start je met reanimeren. Sluit zo snel mogelijk een AED aan als die gebracht wordt bij het slachtoffer. Hierbij telt echt iedere seconde. Alleen door reanimatie en de inzet van een AED is de kans op overleving groter!

Hartfalen

Hartfalen is een chronische ziekte. De pompfunctie van het hart werkt in dat geval niet meer goed. Bij deze ziekte gaat het hart langzaam achteruit. De meest voorkomende oorzaken zijn een eerder hartinfarct en een langdurige hoge bloeddruk. 

Hoe herken je hartfalen?
Bij hartfalen gaat je hart vaak geleidelijk achteruit. In het begin hoef je er niet veel van te merken, maar na een tijdje ontstaan er klachten. In eerste instantie alleen als je je inspant, maar in een later stadium ook in rust. Hoe erg je klachten zijn, hangt af van de ernst van het hartfalen. En sowieso kun je je de ene dag fitter voelen dan de andere dag. Mensen met een verminderde hartfunctie houden vaak ook meer vocht vast. 

Fris je kennis op met onze cursussen!


Wil je zeker zijn dat je in het geval van hartgerelateerde aandoeningen zo goed mogelijk kunt ingrijpen? Bijvoorbeeld door 112 te bellen, te reanimeren of een AED goed te kunnen aansluiten? Schrijf je dan in voor onze trainingen, zoals BHV Basis met Veiligheidsimpuls of BHV Herhaling.

Lees meer

 • hesjes bhv
  Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
  Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
   
 • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.