Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten

Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.

Sociale veiligheid

Een aanzienlijk aantal middelbare scholieren en docenten krijgt te maken heeft met verschillende vormen van ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie en bedreiging. Zo kreeg 57% van de leerkrachten te maken met ongewenst gedrag, bleek uit een onderzoek van DUO (2023). Deze vormen van onveiligheid kunnen negatieve gevolgen hebben op het welzijn en de motivatie. Ook de toegang tot digitale technologieën en sociale media hebben nieuwe uitdagingen gecreëerd op het gebied van online veiligheid.  Hierdoor worden jongeren en docenten geconfronteerd met de verspreiding van haatberichten, het delen van persoonlijke informatie en het online verspreiden van schadelijke content. Maar hoe kun je hier als school het beste mee om gaan? Stel duidelijke gedragsregels op en neem klachten serieus. Bied training aan personeel aan over grenzen, wederzijds respect en het melden van incidenten.

Door aandacht te besteden aan psychosociale veiligheid creëer je als school een omgeving waarin docenten en leerlingen zich gerespecteerd, ondersteund en veilig voelen. Dit bevordert een gezonde leeromgeving waarin iedereen kan floreren en zich optimaal kan ontwikkelen. Naast een sociaal veilige plek moet de school ook aan allerlei fysieke veiligheidseisen voldoen.

Fysieke veiligheid

De schoolomgeving moet een veilige haven zijn voor iedereen. Het is tijd om een kritische blik te werpen op de infrastructuur. Zijn de brandveiligheidsvoorschriften op orde? Zijn er genoeg nooduitgangen? Controleer en verbeter.
  • Zorg ervoor dat brandalarmsystemen, nooduitgangen en brandblusapparatuur in overeenstemming zijn met de specifieke vereisten van het voortgezet onderwijs.
  • Voer regelmatige controles en brandoefeningen uit, rekening houdend met de grotere omvang van de school en de aanwezigheid van speciale ruimtes zoals scheikundelaboratoria.
  • Inspecteer de schoolgebouwen en -faciliteiten op mogelijke gevaren, zoals beschadigde vloeren, onstabiele meubels of onveilige sportfaciliteiten.
  • Zorg ervoor dat gangen, trappenhuizen en andere veelgebruikte ruimtes goed verlicht en vrij van obstakels zijn.
  • Implementeer passende beveiligingsmaatregelen voor het voortgezet onderwijs, zoals toegangscontrolesystemen bij ingangen, cameratoezicht op strategische locaties en de aanwezigheid van bewakingspersoneel tijdens drukke periodes, zoals schooluren, evenementen en de examenstunt.
Recente gebeurtenissen, zoals bommeldingen op scholen en incidenten waarbij wapens werden meegenomen, hebben het belang van veiligheid op middelbare scholen benadrukt. Bedreigingen en geweld op school zijn ernstige zaken die onmiddellijke aandacht vereisen. Organiseer regelmatig oefeningen om de reactie op noodsituaties te verbeteren, zoals ontruimingen en evacuaties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en richtlijnen met betrekking tot veiligheid op school.

Bewustwording van risico's

Het is van vitaal belang dat leerlingen en personeel bewust worden gemaakt van de mogelijke risico's en de juiste veiligheidsmaatregelen. Om als school ervoor te zorgen dat iedereen bekend is met de procedures in geval van nood is het belangrijk regelmatig veiligheidstrainingen te organiseren. Daarnaast is het belangrijk dat leerlingen bewust gemaakt worden van het belang van veiligheid, zoals het vermijden van gevaarlijke situaties en het melden van verdachte activiteiten.

Wij hebben veel ervaring in het onderwijs die we graag met je delen. Al onze cursussen en trainingen hebben we daarom aangepast op het onderwijs. Qua inhoud en voorbeelden, maar ook op de manier waarop we de stof behandelen. Onze docenten zijn experts die precies weten wat de veiligheidsrisico’s voor jouw onderwijsinstelling zijn.

Wil je fysieke veiligheid en sociale veiligheid in één pakket trainen? Dat kan door middel van modulair trainen. Dan stellen wij samen met jou een passend cursuspakket samen zodat we jouw onderwijsinstelling zo veilig mogelijk kunnen maken.

 
  • DUO https://www.duo-onderwijsonderzoek.nl/wp-content/uploads/2022/10/Rapportage-Sociale-veiligheid-van-leerkrachten-PO-2022-7-oktober-2022.pdf
  • Nederlands Jeugdinstituut (NJi): https://www.nji.nl/nl/Cijfers-Pesten
  • Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-jeugd-en-onderwijs/scholen-en-leerlingen/sociale-veiligheid-op-school
  • Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC): https://www.wodc.nl/onderzoeksdatabase/2995-wapenbezit-en-wapengebruik-in-de-schoolomgeving.aspx
  • Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schoolgebouwen-en-duurzaamheid/scholen-veilig-en-duurzaam

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.
  • Een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
    8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
    Veel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht! 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.