RI&E: onmisbaar voor de bedrijfsveiligheid

Mensen moeten hun werk kunnen doen zonder lichamelijke of psychische problemen op te lopen. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. De Arbowet beschrijft de taken en mogelijkheden die de werkgever, de werknemers, de ondernemingsraad, de arbodienst en de Nederlandse Arbeidsinspectie hebben, en helpt je een goed arbobeleid binnen je bedrijf op te zetten. 

Naleven Arbowet valt kwantitatief en kwalitatief tegen

Maar zoals wel vaker met wetten het geval is, is er een behoorlijk verschil tussen theorie en praktijk. Want hoe helder de Arbowet op papier ook is beschreven, in de praktijk valt het naleven van de wet zowel kwantitatief (het aantal bedrijven dat volledig aan de arboverplichtingen voldoet) als kwalitatief (de manier waarop bedrijven met hun arboverplichtingen omgaan) nogal tegen. Dat blijkt uit het onderzoek dat de Nederlandse Arbeidsinspectie ook dit jaar weer gedaan heeft. Een samenvatting van het onderzoek vind je elders op onze site, onder de titel Hoe veilig werkt Nederland? In dit artikel gaan we wat dieper in op twee van de opvallendste conclusies van dit onderzoek en hoe onwenselijk die zijn.

Onderzoeksresultaten

Twee conclusies uit het onderzoek van de Inspectie vielen ons bijzonder op:
1. De RI&E wordt steeds meer gezien als een administratieve verplichting dan als een belangrijke basis voor het veiligheidsbewustzijn in een bedrijf
2. De verplichtingen tot het hebben van een plan van aanpak (38%), een RI&E (45%) en een preventiemedewerker (47%) worden het minst nageleefd.
 
Het is opmerkelijk én zorgelijk dat relatief weinig bedrijven een RI&E hebben. Werken aan veilige arbeidsomstandigheden begint immers bij het kennen van de risico’s die er in een organisatie zijn. Want alleen als die risico’s bekend zijn, kun je gericht werken aan het voorkomen van ongewenste situaties en verhogen van de veiligheid van de medewerkers.
 
Elke organisatie kent bedrijfsspecifieke risico’s. En dat zijn er vaak meer dan je in eerste instantie denkt. Niet alleen mogelijke ongelukken met machines en materieel of de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, maar ook de werkdruk en de belasting van de mensen kunnen behoorlijke risico’s vormen. Volgens artikel 5 van de Arbowet is elke werkgever verplicht om die risico’s en gevaren in kaart te brengen en risicobeperkende maatregelen te beschrijven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want je kunt geen gevaren en risico’s beschrijven en dus geen passende maatregelen nemen als je niet weet wat alle gevaren zijn.

RI&E kan veiligheidscultuur verhogen

Het inventariseren en evalueren van risico's is een dynamisch en continu proces. De omstandigheden kunnen wijzigen, maar ook de wet- en regelgeving. Daarnaast ontwikkelt de techniek zich in razend tempo, wat ook weer nieuwe risico's met zich meebrengt. Daarom is het zaak je RI&E regelmatig te (laten) toetsen.

De RI&E werkt optimaal als het een ‘levend’ document is, waarin het gehele proces rondom arbeidsveiligheid binnen het bedrijf wordt vastgelegd en voortdurend wordt aangepast. Je kunt een RI&E dan gebruiken om de veiligheidscultuur op een hoger plan te tillen. Self-assessment-tools en de methode van ‘de ladder’ van veiligheidscultuur kunnen je daarbij helpen.

Sterk aan te bevelen: RI&E in combinatie met veiligheidscultuur

Een veiligheidscultuur is het geheel van waarden, uitgangspunten, percepties en gewoonten over het omgaan met gezondheids- en veiligheidsrisico’s. Een gedeeld opvattingensysteem over hoe belangrijk gezondheid en veiligheid zijn in het bedrijf en hoe de mensen moeten handelen als er wat misgaat. Sommige veiligheidsculturen zijn meer op controle gericht (compliance), andere meer op leren (participatie). Participatie komt voort uit een intrinsieke motivatie van iedereen binnen het bedrijf om veilig te werken. Dat vraagt van elke medewerker een meer proactieve en lerende houding. Participatie is overigens niet per definitie beter dan compliance; een goede balans verdient de voorkeur.

Een sterke veiligheidscultuur in combinatie met een actuele RI&E is nodig om de arbo-instrumenten effectief en preventief te kunnen inzetten. Een veiligheidscultuur creëren is, in tegenstelling tot het hebben van een RI&E, geen wettelijke verplichting, maar helpt absoluut om aan de verplichtingen van de Arbowet te voldoen. Bovendien is een goede veiligheidscultuur een voorwaarde om gezond en veilig te werken. En dat is waar het uiteindelijk om draait.


Bron: ​Nederlandse Arbeidsinspectie, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Staat van de arbeidsveiligheid, ‘Iedereen een veilige én gezonde werkplek’

Risico Inventarisatie & Evaluatie

Basis voor het werken aan goede arbeidsomstandigheden is het kennen van de risico’s. Als je de bedrijfsspecifieke risico’s van je organisatie kent, kun je gericht werken aan het voorkomen van ongewenste situaties en aan het voorbereiden op de inzet van jouw bedrijfsnoodorganisatie. Wij kunnen je helpen met het in kaart brengen van alle risico's van jouw organisatie. 

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.