Tips voor een optimale RI&E

Sinds 1 januari 1994 is de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) verplicht voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. De RI&E geeft je een goed beeld van de risico’s binnen je bedrijf op het gebied van veilig en gezond werken. Het opstellen van een goede RI&E is dan ook erg belangrijk maar niet echt makkelijk. We geven je daarom  tips die je kunnen helpen bij het opstellen van een optimale RI&E.

1. Bepaal je doelstellingen

Zoveel organisaties, zoveel meningen: de ene organisatie wil alle risico’s zo volledig en gedetailleerd mogelijk beschreven hebben, de andere houdt het liever lean en mean. Zolang de RI&E maar actueel is en alle risico's erin worden opgenomen. Bepaal daarom vooraf, en in overleg met alle betrokkenen, wat je wilt bereiken met de RI&E. De vorm, planning en uitwerking bepaal je zelf. 

2. Kijk het kunstje af bij andere partijen of laat je adviseren door deskundigen

Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Sterker nog: waarom zou je je tijd besteden aan het opnieuw bedenken van iets wat bij een bevriende organisatie of bij je buurman al prima draait? Praat eens met hen, laat je goed informeren, en loop samen een rondje in hun pand. Of schakel BHV.NL in. Wij kunnen samen met jou bekijken of je ook echt alle risico's in kaart hebt gebracht. Sluit je plan van aanpak echt goed aan op de risico's in jouw organisatie?

3. Sluit aan op de praktijk

Start niet vanuit de wet- en regelgeving maar vanuit je zorg voor de mensen en hun veiligheid. Zorg dat de informatie vooral praktisch is en snel toepasbaar. Betrek medewerkers en toekomstige gebruikers bij het opzetten van een RI&E. Het mes snijdt dan aan twee kanten: je krijgt direct feedback uit de praktijk en je vergroot de betrokkenheid van de mensen. Natuurlijk moet je de wet- en regelgeving volgen, maar dat is niet de basis van waaruit je start.

4. Maak de meerwaarde duidelijk

Investeren in veiligheid wordt nog wel eens gezien als kostenpost. Maar niets is minder waar, want veilig werken levert enorm veel op: minder uitval dus lager ziekteverzuim, minder fouten die hersteld moeten worden en een hogere werknemerstevredenheid, om maar eens wat te noemen.

5. Communiceer!

Voor veruit de meeste mensen is veiligheid niet iets waar ze continu mee bezig zijn, en in de waan van alle dag worden de afspraken over veilig werken dan ook lang niet altijd nagekomen. Het is net als met dat radiospotje over inbraakpreventie: ‘Ik blijf het toch zeggen hoor’: je moet veiligheid voortdurend en via verschillende communicatiekanalen onder de aandacht blijven brengen. Gebruik je nieuwsbrieven, de website, social media en zorg dat je steeds wat nieuws te vertellen hebt:
 • sluit aan op de actualiteiten (ongevallen of nieuwe wet- en regelgeving)
 • geef tips of concrete voorbeelden (best practices, zeker ook van eigen collega’s

6. Bekijk je RI&E van tijd op tijd opnieuw

Jouw organisatie is aan verandering onderhevig, te denken aan: meer medewerkers, verhuizing naar een nieuwe locatie of wijzigingen binnenpands en veranderingen in wetgeving of normen. Zorg dat je daarom van tijd op tijd je RI&E opnieuw bekijkt en (laat) onderzoek(en) of deze nog actueel is.

BRON: www.rie.nl 

BHV.NL kan je helpen

Wil je de zorgen uit handen laten nemen of ben je op zoek naar advies, ondersteuning en toetsing?
Wij van BHV.NL staan voor je klaar. 
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
 • Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening. Op zowel emotioneel, communicatief en sociaal vlak. Ontdek welke aandachtspunten er zijn en waar je rekening mee moet houden.
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  BHV’er ben je niet alleen op je werk voor de veiligheid van je collega’s, maar ook privé is het relevant om BHV-kennis te hebben en te weten hoe je moet handelen. Want je wilt toch niet machteloos moeten toekijken als iemand in jouw omgeving iets overkomt? 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 
 • De werking van het BHV-team
  De werking van het BHV-team
  BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? 
 • BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat veiligheid voor je werknemers, bezoekers en klanten goed geregeld is, omdat wij hier dagelijks mee bezig zijn. Helaas merken wij dat er nog veel onduidelijkheid is over welke verplichtingen je als organisatie hebt.
 • BHVer worden als je al EHBOer bent?
  BHVer worden als je al EHBOer bent?
  Heb je al een EHBO-diploma op zak en word je ook verantwoordelijk voor het ontruimen van je organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Volg dan een BHV-cursus Brand en Ontruiming en word allround BHV’er!   
 • Werken tijdens een hittegolf
  Werken tijdens een hittegolf
  Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen