De veiligheid van onze klanten begint bij de deskundigheid van onze instructeurs

Onnodig te zeggen dat bij BHV.NL kwaliteit hoog in het vaandel staat. Dat geldt voor alles en zeker voor onze instructeurs. Zij zijn het die onze deelnemers opleiden en daarmee een enorme invloed hebben op hoe goed onze cursisten in noodsituaties handelen. De veiligheid van onze klanten begint bij de deskundigheid van onze instructeurs. Zo simpel is het. Ook instructeur worden? Bekijk onze vacatures!

Continu investeren in opleiding en ontwikkeling

Maar hoe simpel ook, het brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. De verantwoordelijkheid om de best opgeleide instructeurs te hebben. ‘Vandaar dat we niets aan het toeval overlaten en veel investeren in hun opleiding en ontwikkeling. En dat begint al tijdens de sollicitatieprocedure. Het is een pré als mensen al wat ervaring met of kennis over veiligheid hebben. Maar veel belangrijker is hun affiniteit met veiligheid in combinatie met hun vermogen kennis en vaardigheden over te dragen op anderen. Daarom willen we dat de sollicitant in de tweede ronde van het sollicitatieproces al een kleine training geeft over een onderwerp waar hij of zij zich prettig bij voelt. Dat is meestal een onderwerp dat met veiligheid te maken heeft, bijvoorbeeld over het blussen van een brand of een reanimatie. We kijken naar de leerdoelen -zijn die er en worden ze behaald in die korte training -  en naar de manier waarop de kandidaat met groepen werkt’, zegt Franco Verberkt, bij BHV.NL verantwoordelijk voor de instructeurs en docenten.

Mentor begeleidt ‘instructeur in opleiding’ intensief

Gaat dit goed, dan wordt de kandidaat aangenomen en komt hij bij BHV.NL in dienst. Op dat moment krijgt hij een mentor, een senior instructeur die hem onder zijn hoede neemt en hem begeleidt gedurende een traject van zeven weken. In die zeven weken volgt de ‘instructeur in opleiding’ de trainingen die hij straks zelf als eerste gaat geven: Basis BHV (tweedaagse opleiding), Praktijkdag BHV (blended learning), en de Herhalingcursus BHV. We vinden het belangrijk dat de instructeurs zelf ervaren hoe het is om deelnemer te zijn. Daarom volgen ze eerst de trainingen voor ze hem mogen geven. Na deze drie trainingen doen ze de opleiding tot Ploegleider BHV en halen ze hun diploma Eerste Hulp. Dit zijn de basistrainingen, de rest komt later.

Daarna loopt de ’instructeur in opleiding’ een paar weken mee en doorloopt daarbij de volgende fases:
1.    hij kijkt mee hoe zijn mentor een training geeft en krijgt daarbij de opdracht om heel gericht te observeren: hoe gaat de trainer om met het lesmateriaal, hoe speelt hij in op vragen van de deelnemers etc.
2.    hij mag – onder toezicht van zijn mentor - een deelles verzorgen. Na afloop krijgt hij feedback, en als de mentor het na verloopt van tijd echt vertrouwt, mag hij
3.    uiteindelijk zelf lessen geven. Uiteraard ook weer onder toezicht van zijn mentor die na de lessen de sterke punten en de verbeterpunten met hem bespreekt.
De ‘instructeur in opleiding’ maakt elke week een reflectieverslag, dat besproken wordt met de mentor. Als ook de zelfstandige lessen goed gaan, komt Franco Verberkt een of meer lessen volgen. Hij kijkt naar alle factoren die ervoor zorgen dat de stof goed wordt overgedragen, zoals didactische vaardigheden, leermiddelen, leerstijlen, contact maken met de groep, beheersing van de theorie. Alleen als dat allemaal in orde is, krijgt de ‘instructeur in opleiding’ het certificaat ‘Instructeur BHV’ en mag hij als zelfstandig instructeur aan de slag.
 

Coach blijft leren en ontwikkelen stimuleren

Daar eindigt het natuurlijk niet mee. De instructeurs halen na deze basis ook externe certificaten: Instructeur Eerste Hulp Oranje Kruis of Rode Kruis bijvoorbeeld, en Instructeur Brand, Ontruiming en Communicatie van het NVB (Nederlandse Vereniging van Bedrijfshulpverlening), een certificaat dat gevraagd wordt bij (internationale) aanbestedingen.

Franco: ‘Alle instructeurs hebben een coach die hen een paar keer per jaar spreekt. Die gesprekken vormen de basis van de gerichte bijscholing die iedere zomer wordt georganiseerd en waarin de instructeurs hun kennis verbreden, verdiepen en zich specialiseren op een of meer gebieden. In de whatsApp groep die de instructeurs onderling hebben, worden continu artikelen gedeeld en kennis gehaald en gebracht. Leren en ontwikkelen is zo een integraal onderdeel van werken bij BHV.NL. Onze visie ‘Leren stopt nooit’ dragen we uit naar de instructeurs en alle anderen die bij ons werken. Daarom staat in de jaarlijkse planningsgesprekken het onderwerp leren en ontwikkelen altijd op de agenda. Daarom ook besteden we veel aandacht aan de evaluatieformulieren van onze deelnemers en verwerken we hun feedback. Want daar zitten soms heel relevante suggesties bij waarmee we onze trainingen kunnen verbeteren. En daarmee de leerervaring van onze cursisten optimaliseren.’

Als je continu bezig bent met het ontwikkelen van je instructeurs, wil je ook bezig blijven met het ontwikkelen van je cursussen. Vandaar dat we jaarlijks ons lesprogramma vernieuwen

Alle prioriteit aan kwaliteit instructeurs

‘De kwaliteit van onze instructeurs is te belangrijk om er niet alle prioriteit aan te geven. Wij willen niet dat zij in hun vrije tijd voor hun eigen opleiding moeten zorgen. Wij faciliteren dat 100%. Alleen zo bepalen wij hoe hoog de kwaliteitslat ligt. Dat zijn wij aan onszelf en vooral aan onze klanten verplicht,’ aldus Franco Verberkt.

Zelf instructeur worden?

Heb jij ook passie voor veiligheid en wil je dit naar anderen overbrengen? Dan is een van onze opleidingen tot veiligheidsdocent- of instructeur misschien wel wat voor jou! Bekijk hier ons aanbod aan opleidingen.

Lees meer

  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.