De veiligheid van onze klanten begint bij de deskundigheid van onze instructeurs

Onnodig te zeggen dat bij BHV.NL kwaliteit hoog in het vaandel staat. Dat geldt voor alles en zeker voor onze instructeurs. Zij zijn het die onze deelnemers opleiden en daarmee een enorme invloed hebben op hoe goed onze cursisten in noodsituaties handelen. De veiligheid van onze klanten begint bij de deskundigheid van onze instructeurs. Zo simpel is het. Ook instructeur worden? Bekijk onze vacatures!

Continu investeren in opleiding en ontwikkeling

Maar hoe simpel ook, het brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. De verantwoordelijkheid om de best opgeleide instructeurs te hebben. ‘Vandaar dat we niets aan het toeval overlaten en veel investeren in hun opleiding en ontwikkeling. En dat begint al tijdens de sollicitatieprocedure. Het is een pré als mensen al wat ervaring met of kennis over veiligheid hebben. Maar veel belangrijker is hun affiniteit met veiligheid in combinatie met hun vermogen kennis en vaardigheden over te dragen op anderen. Daarom willen we dat de sollicitant in de tweede ronde van het sollicitatieproces al een kleine training geeft over een onderwerp waar hij of zij zich prettig bij voelt. Dat is meestal een onderwerp dat met veiligheid te maken heeft, bijvoorbeeld over het blussen van een brand of een reanimatie. We kijken naar de leerdoelen -zijn die er en worden ze behaald in die korte training -  en naar de manier waarop de kandidaat met groepen werkt’, zegt Franco Verberkt, bij BHV.NL verantwoordelijk voor de instructeurs en docenten.

Mentor begeleidt ‘instructeur in opleiding’ intensief

Gaat dit goed, dan wordt de kandidaat aangenomen en komt hij bij BHV.NL in dienst. Op dat moment krijgt hij een mentor, een senior instructeur die hem onder zijn hoede neemt en hem begeleidt gedurende een traject van zeven weken. In die zeven weken volgt de ‘instructeur in opleiding’ de trainingen die hij straks zelf als eerste gaat geven: Basis BHV (tweedaagse opleiding), Praktijkdag BHV (blended learning), en de Herhalingcursus BHV. We vinden het belangrijk dat de instructeurs zelf ervaren hoe het is om deelnemer te zijn. Daarom volgen ze eerst de trainingen voor ze hem mogen geven. Na deze drie trainingen doen ze de opleiding tot Ploegleider BHV en halen ze hun diploma Eerste Hulp. Dit zijn de basistrainingen, de rest komt later.

Daarna loopt de ’instructeur in opleiding’ een paar weken mee en doorloopt daarbij de volgende fases:
1.    hij kijkt mee hoe zijn mentor een training geeft en krijgt daarbij de opdracht om heel gericht te observeren: hoe gaat de trainer om met het lesmateriaal, hoe speelt hij in op vragen van de deelnemers etc.
2.    hij mag – onder toezicht van zijn mentor - een deelles verzorgen. Na afloop krijgt hij feedback, en als de mentor het na verloopt van tijd echt vertrouwt, mag hij
3.    uiteindelijk zelf lessen geven. Uiteraard ook weer onder toezicht van zijn mentor die na de lessen de sterke punten en de verbeterpunten met hem bespreekt.
De ‘instructeur in opleiding’ maakt elke week een reflectieverslag, dat besproken wordt met de mentor. Als ook de zelfstandige lessen goed gaan, komt Franco Verberkt een of meer lessen volgen. Hij kijkt naar alle factoren die ervoor zorgen dat de stof goed wordt overgedragen, zoals didactische vaardigheden, leermiddelen, leerstijlen, contact maken met de groep, beheersing van de theorie. Alleen als dat allemaal in orde is, krijgt de ‘instructeur in opleiding’ het certificaat ‘Instructeur BHV’ en mag hij als zelfstandig instructeur aan de slag.
 

Coach blijft leren en ontwikkelen stimuleren

Daar eindigt het natuurlijk niet mee. De instructeurs halen na deze basis ook externe certificaten: Instructeur Eerste Hulp Oranje Kruis of Rode Kruis bijvoorbeeld, en Instructeur Brand, Ontruiming en Communicatie van het NVB (Nederlandse Vereniging van Bedrijfshulpverlening), een certificaat dat gevraagd wordt bij (internationale) aanbestedingen.

Franco: ‘Alle instructeurs hebben een coach die hen een paar keer per jaar spreekt. Die gesprekken vormen de basis van de gerichte bijscholing die iedere zomer wordt georganiseerd en waarin de instructeurs hun kennis verbreden, verdiepen en zich specialiseren op een of meer gebieden. In de whatsApp groep die de instructeurs onderling hebben, worden continu artikelen gedeeld en kennis gehaald en gebracht. Leren en ontwikkelen is zo een integraal onderdeel van werken bij BHV.NL. Onze visie ‘Leren stopt nooit’ dragen we uit naar de instructeurs en alle anderen die bij ons werken. Daarom staat in de jaarlijkse planningsgesprekken het onderwerp leren en ontwikkelen altijd op de agenda. Daarom ook besteden we veel aandacht aan de evaluatieformulieren van onze deelnemers en verwerken we hun feedback. Want daar zitten soms heel relevante suggesties bij waarmee we onze trainingen kunnen verbeteren. En daarmee de leerervaring van onze cursisten optimaliseren.’

Als je continu bezig bent met het ontwikkelen van je instructeurs, wil je ook bezig blijven met het ontwikkelen van je cursussen. Vandaar dat we jaarlijks ons lesprogramma vernieuwen

Alle prioriteit aan kwaliteit instructeurs

‘De kwaliteit van onze instructeurs is te belangrijk om er niet alle prioriteit aan te geven. Wij willen niet dat zij in hun vrije tijd voor hun eigen opleiding moeten zorgen. Wij faciliteren dat 100%. Alleen zo bepalen wij hoe hoog de kwaliteitslat ligt. Dat zijn wij aan onszelf en vooral aan onze klanten verplicht,’ aldus Franco Verberkt.

Zelf instructeur worden?

Heb jij ook passie voor veiligheid en wil je dit naar anderen overbrengen? Dan is een van onze opleidingen tot veiligheidsdocent- of instructeur misschien wel wat voor jou! Bekijk hier ons aanbod aan opleidingen.

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.