Hoe overtuig je het MT van het belang van veiligheid op de werkvloer?

Je kunt het echt overal lezen: een cultuur waarin veiligheid centraal staat, begint met het commitment van het (top)management. Maar wat als dat management niet zo betrokken is? Wat als hun prioriteiten elders liggen? Als omzet en kostenbesparingen belangrijker zijn? Hoe overtuig je hen dan van het belang van veiligheid op de werkvloer? Dat doe je door gebruik te maken van het argument waar (bijna) alle managers gevoelig voor zijn: geld! Overtuig hen ervan dat veiligheid geen geld kost, maar juist geld bespaart. Breng de kosten en opbrengsten in kaart:

Tip 1: Reken uit wat de kosten zijn van schades, ongevallen en ziekteverzuim

Heb je wel eens berekend hoe duur het is om schades te repareren? Schades aan apparatuur, machines, voertuigen en grondstoffen? Weet je wat het kost om beschadigde en dus onverkoopbare producten te vervangen? Heb je enig idee hoeveel een zieke medewerker kost? Tussen de 200 en 400 euro per dag!¹ Het kost je namelijk niet alleen zijn of haar salaris, maar je betaalt ook voor de gevolgen van het ziek zijn: de vervanging, de eventuele reïntegratiekosten, de tijd dat P&O en de leidinggevende ermee bezig zijn.
 
Door de oorzaken van de schades, de ongevallen en het ziekteverzuim te analyseren wordt duidelijk wat je zou kunnen besparen door betere veiligheidsmaatregelen te nemen. Als blijkt dat mensen regelmatig en langdurig uitvallen omdat ze ongezonde lucht inademen bijvoorbeeld, kan een goede luchtverversing veel ziekteverzuim voorkomen.

Tip 2: Reken uit wat een veiligere omgeving betekent voor de productiviteit en kwaliteit

Werkprocedures en -regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Ze zorgen ervoor dat mensen veilig en gedisciplineerd werken, en minder fouten maken, waardoor ze minder tijd kwijt zijn aan het herstellen van die fouten. Ze voelen zich veiliger, wat enorm bijdraagt aan het plezier waarmee ze werken, en aan de productiviteit en de kwaliteit van hun werk. Je begrijpt dat een hogere productiviteit en een betere kwaliteit ook financiële voordelen heeft: er worden meer en betere producten geleverd.

Tip 3: Reken uit wat de kosten van verloop zijn

Als mensen zich veilig voelen en plezier in hun werk hebben, zijn ze niet alleen gemotiveerder maar hebben ze ook veel minder de neiging een andere baan te zoeken. En dat is, zeker in deze tijd waarin goed personeel steeds minder makkelijk te vinden is, een enorm voordeel. Het kost veel tijd en dus geld om nieuwe mensen te werven. Want het zijn niet alleen de kosten van het wervingsbureau of P&O, maar ook de weken zo niet maanden die het kost voor een nieuwe medewerker net zo productief is als zijn of haar voorganger. Want laten we wel wezen: het zijn meestal de beste mensen die als eerste vertrekken. 

Tip 4: Laat zien hoe belangrijk veiligheid voor opdrachtgevers is

Voor steeds meer organisaties is de veiligheid waarmee hun leveranciers werken een criterium om met hen samen te werken. In de bouw is een VCA-diploma heel vaak een voorwaarde om mee te mogen doen met aanbestedingen, of om een klus binnen te halen. Maar niet alleen in de bouw, ook in andere sectoren wordt veilig werken een besliscriterium. En voldoe je niet aan de eisen die een opdrachtgever op dat vlak stelt, dan doe je simpelweg niet meer mee.

Het zal duidelijk zijn: veiligheid levert geld op. En voor geld is het management meestal heel gevoelig. Breng de kosten en opbrengsten in kaart en doe daar je voordeel mee! Wij zorgen voor de munitie, waarmee jij het management vol vertrouwen kan overtuigen van het belang van veiligheid op de werkvloer. 

¹ MKBServicedesk

Bedrijfsveiligheid in 5 stappen

Wij helpen je graag aan alle informatie, zodat jij vol vertrouwen het management kan overtuigen van het belang van veiligheid op de werkvloer. Er komt namelijk heel wat kijken bij het organiseren van bedrijfsveiligheid. Maar we kunnen je op weg helpen met vijf stappen. 

Lees meer

 • Reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen. Lees snel verder.
 • De rol van preventiemedewerker
  De rol van preventiemedewerker
  In het kader van onze nieuwe cursus preventiemedewerker, gaan we wat dieper in op de rol van preventiemedewerker. Want weet jij wat er allemaal wordt verwacht van een preventiemedewerker? 
 • Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Een van je verantwoordelijkheden als organisatie is het inrichten van je bedrijfsnoodorganisatie. Met een adequaat ingerichte bedrijfsnoodorganisatie, afgestemd op de veiligheidsrisico's in jouw organisatie, ben je voorbereid op het moment dat zich tijdens werkzaamheden een calamiteit voordoet. Daardoor zijn de veiligheid en bedrijfscontinuïteit geborgd. Hierbij komen er verschillende vragen boven. Wat is een bedrijfsnoodorganisatie bijvoorbeeld, hoe ziet die eruit? Welke rollen zijn er en welke taken horen daarbij? Maar ook: hoe hou je de bedrijfsnoodorganisatie op peil? En hoe kan BHV.NL je daar dan bij helpen?
 • Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Alleen die modules volgen die voor jouw organisatie van belang zijn. Modulair trainen bij BHV.NL is niet duurder, maar wel effectiever.
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening. Op zowel emotioneel, communicatief en sociaal vlak. Ontdek welke aandachtspunten er zijn en waar je rekening mee moet houden.
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  BHV’er ben je niet alleen op je werk voor de veiligheid van je collega’s, maar ook privé is het relevant om BHV-kennis te hebben en te weten hoe je moet handelen. Want je wilt toch niet machteloos moeten toekijken als iemand in jouw omgeving iets overkomt? 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen