Hoe overtuig je het MT van het belang van veiligheid op de werkvloer?

Je kunt het echt overal lezen: een cultuur waarin veiligheid centraal staat, begint met het commitment van het (top)management. Maar wat als dat management niet zo betrokken is? Wat als hun prioriteiten elders liggen? Als omzet en kostenbesparingen belangrijker zijn? Hoe overtuig je hen dan van het belang van veiligheid op de werkvloer? Dat doe je door gebruik te maken van het argument waar (bijna) alle managers gevoelig voor zijn: geld! Overtuig hen ervan dat veiligheid geen geld kost, maar juist geld bespaart. Breng de kosten en opbrengsten in kaart:

Tip 1: Reken uit wat de kosten zijn van schades, ongevallen en ziekteverzuim

Heb je wel eens berekend hoe duur het is om schades te repareren? Schades aan apparatuur, machines, voertuigen en grondstoffen? Weet je wat het kost om beschadigde en dus onverkoopbare producten te vervangen? Heb je enig idee hoeveel een zieke medewerker kost? Tussen de 200 en 400 euro per dag!¹ Het kost je namelijk niet alleen zijn of haar salaris, maar je betaalt ook voor de gevolgen van het ziek zijn: de vervanging, de eventuele reïntegratiekosten, de tijd dat P&O en de leidinggevende ermee bezig zijn.
 
Door de oorzaken van de schades, de ongevallen en het ziekteverzuim te analyseren wordt duidelijk wat je zou kunnen besparen door betere veiligheidsmaatregelen te nemen. Als blijkt dat mensen regelmatig en langdurig uitvallen omdat ze ongezonde lucht inademen bijvoorbeeld, kan een goede luchtverversing veel ziekteverzuim voorkomen.

Tip 2: Reken uit wat een veiligere omgeving betekent voor de productiviteit en kwaliteit

Werkprocedures en -regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Ze zorgen ervoor dat mensen veilig en gedisciplineerd werken, en minder fouten maken, waardoor ze minder tijd kwijt zijn aan het herstellen van die fouten. Ze voelen zich veiliger, wat enorm bijdraagt aan het plezier waarmee ze werken, en aan de productiviteit en de kwaliteit van hun werk. Je begrijpt dat een hogere productiviteit en een betere kwaliteit ook financiële voordelen heeft: er worden meer en betere producten geleverd.

Tip 3: Reken uit wat de kosten van verloop zijn

Als mensen zich veilig voelen en plezier in hun werk hebben, zijn ze niet alleen gemotiveerder maar hebben ze ook veel minder de neiging een andere baan te zoeken. En dat is, zeker in deze tijd waarin goed personeel steeds minder makkelijk te vinden is, een enorm voordeel. Het kost veel tijd en dus geld om nieuwe mensen te werven. Want het zijn niet alleen de kosten van het wervingsbureau of P&O, maar ook de weken zo niet maanden die het kost voor een nieuwe medewerker net zo productief is als zijn of haar voorganger. Want laten we wel wezen: het zijn meestal de beste mensen die als eerste vertrekken. 

Tip 4: Laat zien hoe belangrijk veiligheid voor opdrachtgevers is

Voor steeds meer organisaties is de veiligheid waarmee hun leveranciers werken een criterium om met hen samen te werken. In de bouw is een VCA-diploma heel vaak een voorwaarde om mee te mogen doen met aanbestedingen, of om een klus binnen te halen. Maar niet alleen in de bouw, ook in andere sectoren wordt veilig werken een besliscriterium. En voldoe je niet aan de eisen die een opdrachtgever op dat vlak stelt, dan doe je simpelweg niet meer mee.

Het zal duidelijk zijn: veiligheid levert geld op. En voor geld is het management meestal heel gevoelig. Breng de kosten en opbrengsten in kaart en doe daar je voordeel mee! Wij zorgen voor de munitie, waarmee jij het management vol vertrouwen kan overtuigen van het belang van veiligheid op de werkvloer. 

¹ MKBServicedesk

Bedrijfsveiligheid in 5 stappen

Wij helpen je graag aan alle informatie, zodat jij vol vertrouwen het management kan overtuigen van het belang van veiligheid op de werkvloer. Er komt namelijk heel wat kijken bij het organiseren van bedrijfsveiligheid. Maar we kunnen je op weg helpen met vijf stappen. 

Lees meer

 • BHVer worden als je al EHBOer bent?
  BHVer worden als je al EHBOer bent?
  Heb je al een EHBO-diploma op zak en word je ook verantwoordelijk voor het ontruimen van je organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Volg dan een BHV-cursus Brand en Ontruiming en wordt allround BHV’er!   
 • Werken tijdens een hittegolf
  Werken tijdens een hittegolf
  Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.
 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 
 • BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  Hoe zit het nu precies met bedrijfshulpverlening? Wat is wel en niet verplicht? En waar moet je aan voldoen als werkgever?
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Elk bedrijf in Nederland is namelijk verplicht zich voor te bereiden op noodsituaties. Het is daarom handig, en wordt vaak geëist, om een bedrijfsnoodplan te hebben. Want met een bedrijfsnoodplan kan bedrijfsschade en menselijk leed zoveel mogelijk beperkt worden.
 • Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Je moet er toch niet aan denken: er breekt brand uit en de mensen in het gebouw – je collega’s en jullie bezoekers -  raken in paniek. Ze weten maar één ding: ze willen er zo snel mogelijk weg. Maar door de angst kunnen ze niet meer helder denken, door de rookontwikkeling zien ze de uitgangen niet meer en door hun haast om weg te komen duwen ze anderen omver.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen