Hoe overtuig je het MT van het belang van veiligheid op de werkvloer?

Je kunt het echt overal lezen: een cultuur waarin veiligheid centraal staat, begint met het commitment van het (top)management. Maar wat als dat management niet zo betrokken is? Wat als hun prioriteiten elders liggen? Als omzet en kostenbesparingen belangrijker zijn? Hoe overtuig je hen dan van het belang van veiligheid op de werkvloer? Dat doe je door gebruik te maken van het argument waar (bijna) alle managers gevoelig voor zijn: geld! Overtuig hen ervan dat veiligheid geen geld kost, maar juist geld bespaart. Breng de kosten en opbrengsten in kaart:

Tip 1: Reken uit wat de kosten zijn van schades, ongevallen en ziekteverzuim

Heb je wel eens berekend hoe duur het is om schades te repareren? Schades aan apparatuur, machines, voertuigen en grondstoffen? Weet je wat het kost om beschadigde en dus onverkoopbare producten te vervangen? Heb je enig idee hoeveel een zieke medewerker kost? Tussen de 200 en 400 euro per dag!¹ Het kost je namelijk niet alleen zijn of haar salaris, maar je betaalt ook voor de gevolgen van het ziek zijn: de vervanging, de eventuele reïntegratiekosten, de tijd dat P&O en de leidinggevende ermee bezig zijn.
 
Door de oorzaken van de schades, de ongevallen en het ziekteverzuim te analyseren wordt duidelijk wat je zou kunnen besparen door betere veiligheidsmaatregelen te nemen. Als blijkt dat mensen regelmatig en langdurig uitvallen omdat ze ongezonde lucht inademen bijvoorbeeld, kan een goede luchtverversing veel ziekteverzuim voorkomen.

Tip 2: Reken uit wat een veiligere omgeving betekent voor de productiviteit en kwaliteit

Werkprocedures en -regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Ze zorgen ervoor dat mensen veilig en gedisciplineerd werken, en minder fouten maken, waardoor ze minder tijd kwijt zijn aan het herstellen van die fouten. Ze voelen zich veiliger, wat enorm bijdraagt aan het plezier waarmee ze werken, en aan de productiviteit en de kwaliteit van hun werk. Je begrijpt dat een hogere productiviteit en een betere kwaliteit ook financiële voordelen heeft: er worden meer en betere producten geleverd.

Tip 3: Reken uit wat de kosten van verloop zijn

Als mensen zich veilig voelen en plezier in hun werk hebben, zijn ze niet alleen gemotiveerder maar hebben ze ook veel minder de neiging een andere baan te zoeken. En dat is, zeker in deze tijd waarin goed personeel steeds minder makkelijk te vinden is, een enorm voordeel. Het kost veel tijd en dus geld om nieuwe mensen te werven. Want het zijn niet alleen de kosten van het wervingsbureau of P&O, maar ook de weken zo niet maanden die het kost voor een nieuwe medewerker net zo productief is als zijn of haar voorganger. Want laten we wel wezen: het zijn meestal de beste mensen die als eerste vertrekken. 

Tip 4: Laat zien hoe belangrijk veiligheid voor opdrachtgevers is

Voor steeds meer organisaties is de veiligheid waarmee hun leveranciers werken een criterium om met hen samen te werken. In de bouw is een VCA-diploma heel vaak een voorwaarde om mee te mogen doen met aanbestedingen, of om een klus binnen te halen. Maar niet alleen in de bouw, ook in andere sectoren wordt veilig werken een besliscriterium. En voldoe je niet aan de eisen die een opdrachtgever op dat vlak stelt, dan doe je simpelweg niet meer mee.

Het zal duidelijk zijn: veiligheid levert geld op. En voor geld is het management meestal heel gevoelig. Breng de kosten en opbrengsten in kaart en doe daar je voordeel mee! Wij zorgen voor de munitie, waarmee jij het management vol vertrouwen kan overtuigen van het belang van veiligheid op de werkvloer. 

¹ MKBServicedesk

Doe de BHV Veiligheidscheck!

Wij helpen jou graag aan alle informatie, zodat jij vol vertrouwen het management kan overtuigen van het belang van bedrijfsveiligheid. Juist in deze onvoorspelbare tijden. Ben je er in de coronaperiode bijvoorbeeld achter gekomen dat het lastig is de bezetting van je BHV-organisatie op orde te houden? Of dat het toch wel erg belangrijk is om op een juiste wijze om te kunnen gaan met mensen die ongepast en ongewenst gedrag vertonen of de huisregels niet naleven? Met onze veiligheidschecklist krijg jij inzicht in hoe jouw organisatie er op dit moment voor staat. Wil je eens sparren met een van onze veiligheidsexperts

 

Lees meer

 • Aangescherpte richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Aangescherpte richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen. Lees snel verder.
 • Tips voor het organiseren van een toolboxmeeting
  Tips voor het organiseren van een toolboxmeeting
  Het succes van een goede toolboxmeeting zit in het bespreekbaar maken van werksituaties die impact hebben op de veiligheid en gezondheid van iedereen op de werkvloer. Een toolbox begin je met het bewust maken van onveilig werken en sluit je af met concrete afspraken die iedereen naleeft om veilig en gezond te werken. 
 • Wat is een toolboxmeeting?
  Wat is een toolboxmeeting?
  Met het inzetten van een toolboxmeeting kun je het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie en de veiligheid op de werkplek vergroten. Maar wat is nou precies een toolboxmeeting en wanneer en waarom zet je het in?  
 • Tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer
  Tips voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer
  Als BHV-team ben je bewust van veiligheid op de werkvloer. Maar hoe krijg je veiligheid onder de aandacht van iedereen op de werkvloer? Bekijk hieronder onze tips en kijk wat past bij en werkt binnen jullie organisatie.
 • Veiligheid maak je samen met de nieuwe Veiligheidsgame van BHV.NL
  Veiligheid maak je samen met de nieuwe Veiligheidsgame van BHV.NL
  Bedrijven die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan weten: veiligheid maak je samen. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van bhv’ers en leidinggevenden. Iedere werknemer draagt zijn steentje bij. Daarom introduceert BHV.NL de Veiligheidsgame, een leuke en effectieve manier om het veiligheidsbewustzijn onder werknemers te vergroten.
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 
 • De werking van het BHV-team
  De werking van het BHV-team
  BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? 
 • BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat veiligheid voor je werknemers, bezoekers en klanten goed geregeld is, omdat wij hier dagelijks mee bezig zijn. Helaas merken wij dat er nog veel onduidelijkheid is over welke verplichtingen je als organisatie hebt.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen