Hoe overtuig je het MT van het belang van veiligheid op de werkvloer?

Veiligheid is meer dan het opleiden van BHV’ers. Ook een RI&E, een plan van aanpak, een gedegen bedrijfsnoodorganisatie én oefenen en trainen zijn belangrijk voor veiligheid. Maar daar zijn wel middelen voor nodig. Een cultuur waarin veiligheid centraal staat, begint met het commitment van het (top)management. Maar wat nou als de prioriteiten van het MT elders liggen? En kostenbesparing en omzet belangrijker is. Hoe overtuig je hen dan van het belang van veiligheid op de werkvloer? Dat doe je door gebruik te maken van het argument waar (bijna) alle managers gevoelig voor zijn: geld! Overtuig hen ervan dat veiligheid alleen maar voordelen heeft.

Tip 1: Analyseer eerdere schades, ongevallen en ziekteverzuim

Zijn er eerder medewerkers langdurig ziek geweest door bijvoorbeeld psychosociale arbeidsbelasting of is er schade ontstaan door onveilig werken? Gebruik die situaties om uit te rekenen wat dit het bedrijf heeft gekost. Denk daarbij aan de kosten van schade aan apparatuur, machines en voertuigen. Maar ook wat het heeft gekost om beschadigde en dus onverkoopbare producten en grondstoffen te vervangen. Ook een zieke medewerker kost het bedrijf extra geld. Al gauw tussen de 200 en 400 euro per dag!¹ Als bedrijf betaal je namelijk niet alleen het salaris bij ziekzijn, maar ook voor de gevolgen van het ziek zijn: de vervanging, de eventuele reïntegratiekosten en de tijd dat P&O en de leidinggevende ermee bezig zijn.
 
Door de schades, ongevallen en het ziekteverzuim te analyseren wordt duidelijk wat je zou kunnen besparen door betere veiligheidsmaatregelen te nemen. Kijk ook naar de oorzaken, zie je een patroon? Als blijkt dat mensen bijvoorbeeld regelmatig en langdurig uitvallen omdat ze ongezonde lucht inademen, kan een goede luchtverversing veel ziekteverzuim voorkomen.

Tip 2: Reken uit wat de kosten van verloop zijn

Als mensen zich veilig voelen en plezier in hun werk hebben, zijn ze niet alleen gemotiveerder maar hebben ze ook veel minder de neiging een andere baan te zoeken. En dat is, zeker in deze tijd waarin er meer vacatures zijn dan mankrachten, een enorm voordeel. Nieuwe mensen werven kost veel moeite, tijd én geld. Als het al is gelukt om een nieuwe collega te vinden, zijn er niet alleen de kosten van het wervingsbureau of P&O, maar ook de weken zo niet maanden die het kost voor een nieuwe medewerker net zo productief is als zijn of haar voorganger. Want laten we wel wezen: het zijn meestal de beste mensen die als eerste vertrekken. Let op! Vergeet ook de extra kosten niet wanneer een lid van de bedrijfsnoodorganisatie opstapt. De vervanger zal in dat geval moeten worden opgeleid, én moeten oefenen om zijn rol goed te kunnen vervullen.

Tip 3: Onderzoek hoe je procedures, werkinstructies en het veiligheidsgedrag van personeel kan verbeteren.

Werkprocedures en -regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Goede werkprocedures, instructies en regels zorgen ervoor dat mensen veilig en gedisciplineerd werken, en minder fouten maken. Het draagt ook bij aan de productiviteit en de kwaliteit van hun werk. Je begrijpt dat een hogere productiviteit en een betere kwaliteit ook financiële voordelen heeft: er worden meer en betere producten geleverd. Breng daarom de werkprocedures en instructies in kaart en kijk waar verbeterpunten zijn. Vergeet daarbij ook niet te inventariseren of deze bij het personeel bekend zijn en worden toegepast. Door naar de procedures, instructies én het gedrag te kijken, kun je niet alleen de kosten laten zien aan het management, maar kom je ook meteen met een eerste set aan verbeterpunten die uiteindelijk geld opleveren.
 
Een voorbeeld: misschien kom je erachter dat medewerkers niet voldoende op de hoogte zijn van de werkinstructies. In dat geval kan het invoeren van een periodieke toolboxmeeting handig zijn. Een ander verbeterpunt kan zijn: een procedure om bijna-ongelukken te registeren invoeren. Door ook die incidenten te analyseren, zie je waar het mis gaat en kun je de veiligheid verbeteren. Een gratis registratieformulier vind je in ons artikel over het registreren van bijna-ongevallen.

Tip 4: Laat zien hoe belangrijk veiligheid voor opdrachtgevers is

Voor steeds meer organisaties is de veiligheid waarmee hun leveranciers werken een criterium om met hen samen te werken. In de bouw, elektrotechniek, chemie en industrie is bijvoorbeeld een VCA-diploma heel vaak een voorwaarde om mee te mogen doen met aanbestedingen, of om een klus binnen te halen. En ook cateraars die werken voor de overheid wordt gevraagd om aan bepaalde eisen te voldoen, zoals het hebben van een BHV-certificaat. Voldoe je niet aan de eisen van de opdrachtgever? Dan doe je simpelweg niet meer mee.

Kortom, veiligheid levert geld op. En voor geld is het management meestal heel gevoelig. Breng de kosten, opbrengsten en processen in kaart, stel verbeterpunten voor en doe daar je voordeel mee! Laat je ook inspireren door de veiligheidsaanpak van andere organisaties. Zorg voor de munitie, waarmee jij het management vol vertrouwen kan overtuigen van het belang van veiligheid op de werkvloer. 

¹ MKBServicedesk

Weet jij al waar jij in 2023 op in gaat zetten? Ontdek hoe het ervoor staat in jouw organisatie.

Doe de BHV Veiligheidscheck!

Wij helpen jou graag aan alle informatie, zodat jij vol vertrouwen het management kan overtuigen van het belang van bedrijfsveiligheid. Juist in deze onvoorspelbare tijden. Ben je er in de coronaperiode bijvoorbeeld achter gekomen dat het lastig is de bezetting van je BHV-organisatie op orde te houden? Of dat het toch wel erg belangrijk is om op een juiste wijze om te kunnen gaan met mensen die ongepast en ongewenst gedrag vertonen of de huisregels niet naleven? Met onze veiligheidschecklist krijg jij inzicht in hoe jouw organisatie er op dit moment voor staat. Wil je eens sparren met een van onze veiligheidsexperts

 

Lees meer

 • De rol van de Nederlandse Arbeidsinspectie
  De Nederlandse Arbeidsinspectie maakt werken veiliger, gezonder en eerlijker
  De Nederlandse Arbeidsinspectie wil maar één ding: eerlijk, gezond en veilig werk, en bestaanszekerheid voor iedereen. Een stabiele inkomstenbron hebben en jezelf goed voelen dus. Deze organisatie is niet voor niets onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar hoe pakt de Nederlandse Arbeidsinspectie deze missie aan en wat is hun rol precies? En wat moet jij als werkgever of organisatie écht weten? Dat lees je hier. 
 • KEN N TRAIN DE 5 FASES VAN BHV TIJDENS EEN CALAMITEIT
  Ken en train de 5 fasen van BHV tijdens een calamiteit
  Ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid binnen jouw organisatie of inzetbaar als BHV’er? Dan is het van belang dat je de vijf fases kent van een inzet van bedrijfshulpverlening. Voor de eerste drie fases is meestal genoeg aandacht, alleen de laatste twee worden nog weleens vergeten. Zonde! Want dat zijn precies de onderdelen waarmee jij goed voor BHV’ers en medewerkers zorgt. De oplossing? Trainen.
 • Brand kun je niet voorkomen. Dit kun we samen wl doen!
  Brand kun je niet voorkomen. Dit kun we samen wl doen!
  Voorkomen is beter dan genezen, luidt een in hulpverlenerskringen veelgebruikt spreekwoord. In het geval van brand is dat ook zo, maar helaas gaat die vlieger niet op. Een brand kun je namelijk niet voorkomen. Zoals de onzinkbaar geachte Titanic zonk, kan het veiligste gebouw ter wereld in vlammen opgaan. Daarom richten we ons bij BHV.nl op het zo klein mogelijk maken van de gevolgen van een brand.  Samen zorgen we voor veiligheid!
 • Vijf tips om jouw BHV'ers extra te waarderen
  Vijf tips om jouw BHV'ers extra te waarderen
  Een keer per jaar is het tijd om je BHV’ers eens extra in het zonnetje te zetten. En dit is niet helemaal onlogisch, aangezien alle BHV’ers er mede voor zorgen dat de veiligheid in de organisatie gewaarborgd blijft. De enige vraag die nu overblijft is: hoe zorg je ervoor dat je ze de waardering geeft die ze verdienen? In dit artikel delen wij een aantal tips om vóór en tijdens de Dag van de BHV jouw BHV’ers extra te bedanken.
 • Het belang van een goede veiligheidscultuur binnen jouw organisatie
  Het belang van een goede veiligheidscultuur binnen jouw organisatie
  Dat veiligheid op de werkvloer belangrijk is, daar zijn we het met z’n allen wel over eens. Maar hoe zorg je er nou voor dat de veiligheid binnen de organisatie geborgd is? De veiligheidscultuur binnen jouw organisatie is allesbepalend voor of er veilig wordt gewerkt. 
 • Hybride werken? Zo houd je je bedrijfsnoodorganisatie toch scherp!
  De bedrijfsnoodorganisatie op orde houden in tijden van hybride werken
  Hybride werken: voor veel bedrijven is het na de coronacrisis blijvend gebleken. Maar de keuze om meer thuis te werken heeft nogal wat gevolgen voor de bezetting op afdelingen en de verschillende locaties waar wordt gewerkt. En dit geldt ook voor de zorg voor bedrijfsveiligheid.
 • Afbeelding stabiele zijligging
  De stabiele zijligging: niet moeilijk, wel van levensbelang
  De stabiele zijligging is wellicht niet de meest comfortabele positie die er is. Daar merkt degene die in de stabiele zijligging wordt gelegd als het goed is ook niets van. De stabiele zijligging wordt namelijk toegepast als iemand buiten bewustzijn is, maar nog wel gewoon ademt. Hiermee stabiliseer je het slachtoffer. In dit artikel vertellen we je meer over deze belangrijke houding.
 • Blaren voorkomen en behandelen doe je zo
  Blaren voorkomen en behandelen doe je zo
  Het zijn misschien wel de grootste vijanden van deelnemers aan de vierdaagse en andere wandeltochten: blaren. Zelfs de meest geoefende wandelaars, maar ook hardlopers, krijgen er soms last van. In dit artikel vertellen we je hoe blaren ontstaan, hoe je ze het beste kunt verzorgen en wat je kunt doen om ze te voorkomen.
 • Het vaak onderschatte belang van een preventiemedewerker
  Het vaak onderschatte belang van een preventiemedewerker
  Het is weer zover: de week van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Natuurlijk is dit onderwerp altijd belangrijk voor iedere organisatie. Deze lijst met risico’s moet namelijk altijd up-to-date zijn, zodat je veiligheid op de werkvloer kunt waarborgen. En daarom is dit een mooi moment om de persoon die de RI&E opstelt eens extra aandacht te geven: de preventiemedewerker. Het hebben van een preventiemedewerker is verplicht voor iedere organisatie waar medewerkers werken. Maar waarom is een preventiemedewerker zo belangrijk en hoe kun je ervoor zorgen dat deze collega binnen jouw organisatie goed is opgeleid? Dat lees je hier.  

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
Fijn dat je onze website bezoekt. Als je op OK klikt, ga je akkoord met het feit dat wij cookies gebruiken. Wil je weten waarom? Lees onze cookie- en privacyverklaring.
Cookies uitschakelen