Samenwerken loont!

Hoe verleen je zo snel en zo goed mogelijk hulp aan een of meerdere slachtoffers en hoe werk je daarbij zo goed mogelijk samen? Hoe voorkom je dat iedereen naar elkaar blijft kijken en mensen te laat in actie komen? Wie neemt de leiding en zorgt dat ook de anderen doen wat ze moeten doen?
Het antwoord is simpel: ga gezamenlijk trainen en oefenen. Want alleen dan raak je zo op elkaar ingespeeld dat je elkaar in noodsituaties feilloos weet te vinden.
En dat is geen overbodige luxe. Integendeel: samen trainen is hard nodig. Want of je nu met elkaar in een winkelstraat zit of in een bedrijfsverzamelgebouw en hoe ver de soorten dienstverlening soms ook uit elkaar liggen: jullie zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid van de medewerkers, bezoekers en klanten.
 
Veiligheid en bedrijfshulpverlening zijn verantwoordelijkheden die je met elkaar deelt. Want elke dag kan er namelijk wel iets gebeuren. Ongelukken, ongevallen, er kan brand uitbreken waardoor er direct ontruimd moet worden. Klanten kunnen onwel worden of misschien zelfs een hartinfarct krijgen. Het is dan letterlijk van levensbelang dat iedereen weet wat hij moet doen en wie hij moet alarmeren om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk een of meer hulpverleners ter plaatse zijn.

Samenwerken heeft alleen maar voordelen

Op wat voor manier jullie ook samenwerken of ‘samenwonen’, voor de bedrijfsnoodorganisatie zul je zaken met elkaar moeten afspreken en samenwerken. Je zit tenslotte onder hetzelfde dak of in dezelfde straat en als zich een calamiteit voordoet, kun je niet naar de ander wijzen maar moet je het met elkaar oppakken.  Samenwerken heeft alleen maar voordelen: met elkaar weet je meer. Er zijn simpelweg ook meer BHV’ers beschikbaar, en dat is zeker bij ontruimingen of geweld en vandalisme erg prettig. Je voelt je met elkaar verantwoordelijk, en houdt elkaar scherp. Je helpt elkaar. En alleen al de wetenschap dat je in geval van calamiteiten op elkaar kunt terugvallen, maakt dat je je veel steviger en zekerder voelt.

Samenwerken begint met samen trainen

Een optimale samenwerking begint met samen trainen. Samen trainen bevordert de communicatie en het begrip voor elkaar, jullie oefenen met en leren van elkaar, en stellen een gezamenlijk BHV-beleid op. Doordat jullie allemaal dezelfde training doen, weten jullie heel goed wat je aan elkaar hebt en kunnen jullie elkaar blindelings vinden. En dat is een niet te onderschatten voordeel in situaties waarin het er echt op aankomt.

Daar komt nog bij dat samen trainen aanmerkelijk goedkoper is. Een voordeel dat kan oplopen tot wel 35% per deelnemer.
 
Wil je zes of meer mensen opleiden? Dan zijn onze incompany trainingen interessant. Onze docenten komen naar jouw locatie, of naar een door jou geregelde locatie, om de groepscursus te verzorgen. Als je dat wilt, regelen wij een locatie voor je. Deze cursussen kunnen we eventueel aanvullen met workshops, scenario oefeningen en ontruimingsoefeningen, uiteraard afhankelijk van wat bij jullie nodig en wenselijk is.

Meer weten over onze incompany trainingen?

Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk gesprek of vraag een vrijblijvende offerte aan. We helpen je graag!

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.