Cursus Hoofd BHV Strategisch
Een goed ingerichte bedrijfsnoodorganisatie valt of staat met de deskundigheid van het Hoofd BHV. De belangrijkste taken van het Hoofd BHV Strategisch zijn het inrichten en borgen van de bedrijfsnoodorganisatie. Wil je een deskundig Hoofd BHV op strategisch niveau worden of je deskundigheid vergroten? Dan is deze cursus uitermate geschikt voor jou.
>> Ontdek hier alles over de rol van Hoofd BHV
>> Ontdek hier alles over de rol van Hoofd BHV
Ik wil snel meer weten over
Even geduld, de cursussen worden geladen...
Is deze cursus Hoofd BHV geschikt voor jou?
Deze cursus is bestemd voor jou als je:
- managementverantwoordelijkheid draagt voor (een onderdeel van) de bedrijfsnoodorganisatie;
- verantwoordelijk bent voor het voorbereiden, implementeren en het in stand houden van de bedrijfsnoodorganisatie en de bedrijfshulpverlening in de organisatie;
- de bedrijfsnoodorganisatie en de bedrijfshulpverlening wilt inrichten conform NEN8112:2017 en daar een beleidsplan voor wilt maken.
- beschikt over MBO+ werk- en denkniveau.
Wat leer je tijdens de cursus Hoofd BHV
Als Hoofd BHV Strategisch ben je beleidsmatig verantwoordelijk voor de bedrijfsnoodorganisatie en bedrijfshulpverlening in de organisatie waarin je werkzaam bent. De taken van een Hoofd BHV Strategisch zijn bijvoorbeeld het organiseren en borgen van de bedrijfshulpverlening en het zorgen voor communicatie. Deze cursus sluit hierop aan door onder andere aandacht te besteden aan:
- risicoanalyse;
- beheersmaatregelen;
- noodscenario’s;
- ontwerp van de bedrijfsnoodorganisatie;
- implementatie en borging van het beleid;
- communicatie met diverse partijen.
Het schrijven van een beleidsplan
Tijdens, tussen en na de cursusdagen schrijf je een beleidsplan dat door een externe examinator wordt beoordeeld. Op de examendag verdedig je je beleidsplan. Je schrijft je apart in voor het examen. Buiten de trainingsdagen is de verwachtte tijdsinvestering ongeveer 20 uur.
Het beleidsplan is een document dat je schrijft voor eigen organisatie. Hierin wordt het proces vastgelegd dat volgens NEN8112:2017 doorlopen wordt voor het inrichten en borgen van de eigen bedrijfsnoodorganisatie.
Het beleidsplan is een document dat je schrijft voor eigen organisatie. Hierin wordt het proces vastgelegd dat volgens NEN8112:2017 doorlopen wordt voor het inrichten en borgen van de eigen bedrijfsnoodorganisatie.
Wat is het resultaat van de cursus Hoofd BHV?
Na het afronden van deze cursus:
- heb je inzicht in bedrijfsnoodorganisaties op basis van NEN8112:2017;
- kan je de bedrijfshulpverleningsorganisatie inrichten volgens de geldende normen;
- beschik je over een actueel beleidsplan;
- kan je het geleerde toepassen in je eigen situatie;
- nadat je geslaagd bent voor het Hoofd BHV examen ontvang je een officieel diploma van het PBNA.
Het examen Hoofd BHV Strategisch
Na het opstellen van je beleidsplan neem je deel aan het examen. Je schrijft je apart in voor het Hoofd BHV examen (examenkosten €345,- excl. BTW), zodat je examen kan doen op een moment dat het goed uit komt, maar wel binnen 18 maanden na de start van de cursus.
Het examen bestaat uit twee delen:
Het examen bestaat uit twee delen:
- Eerst geef je een korte presentatie aan (maximaal 5) medekandidaten en de examencommissie. Hierbij vertel je over je bedrijfsnoodorganisatie en zaken waar je tegenaan bent gelopen tijdens het opstellen van het beleidsstuk.
- Vervolgens heb je een gesprek met de examencommissie over je beleidsstuk en de keuzes die je gemaakt hebt. Voorafgaand aan het examen lever je het beleidsstuk in, zodat de examinatoren zich voor kunnen bereiden.
Waar kan je deelnemen aan de cursus Hoofd BHV Strategisch?
Je kan op een aantal centraal gelegen locaties in Nederland deelnemen. De examendag kan op een beperkt aantal locaties plaatsvinden.
Hoe lang duurt de cursus Hoofd BHV?
De cursus duurt drie dagen exclusief de examendag. Je hebt les op de volgende tijden:
- Dag 1: 09.00 – 16.00 uur
- Dag 2: 09.00 – 16.00 uur
- Dag 3: 09.00 – 16.00 uur
Na de cursus Hoofd BHV weet je:
- welke wet- en regelgeving geldt op het gebied van bedrijfsveiligheid;
- hoe je een beleidsstuk over de Bedrijfsnoodorganisatie opstelt voor jouw eigen organisatie, hierbij bepaal je zelf de scope;
- wat het inhoudt om beleidsmatig verantwoordelijk te zijn voor het voorbereiden, implementeren en in stand houden van het bedrijfshulpverleningsbeleid in je eigen organisatie.
Veelgestelde vragen
Wie heeft de leiding bij een ontruiming?
Bij een ontruiming heeft de BHV-coördinator of de persoon die is aangewezen als hoofd van de BHV de leiding. Zij coördineren en sturen het ontruimingsproces aan, zorgen voor communicatie, begeleiding van medewerkers en controle van de evacuatie.
Wat doet een hoofd bhv?
Het hoofd BHV is verantwoorlijk voor de beleidsmatige kant van de bedrijfsnoodorganisatie (BNO). Het hoofd BHV zorgt ervoor dat de bedrijfsnoodorganisatie in staat is om effectief te reageren op calamiteiten en noodsituaties met als doel te zorgen voor bedrijfscontinuIteit.