Een hartstilstand op de werkvloer

Een collega zakt ineens in elkaar op kantoor. Er is geen teken van leven. Een andere collega start meteen met reanimeren, de BHV’er haalt de AED. Het is een heftig moment. Maar zodra de eerste schrik voorbij is en professionele hulp is ingeschakeld, rijst al snel een andere vraag: Is dit een arbeidsongeval? 

Wanneer is er sprake van een arbeidsongeval?

Volgens de Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een arbeidsongeval een ongeluk dat plaatsvindt tijdens het werk, waarbij sprake is van: 
  • Letsel 
  • Ziekenhuisopname 
  • Overlijden
Maar niet elk incident op de werkvloer valt automatisch onder deze noemer. Er moet ook sprake zijn van een oorzakelijk verband met het werk. Dat is waar het bij medische incidenten zoals een hartstilstand vaak ingewikkeld wordt. 

Hartstilstand door werk?

Een hartstilstand kan een arbeidsongeval zijn, maar dat is het niet per definitie. Het hangt sterk af van de omstandigheden. Enkele voorbeelden: 
Wél een arbeidsongeval:
  • De hartstilstand ontstaat na langdurige blootstelling aan extreme werkdruk of stress. 
  • Een medewerker krijgt een hartstilstand na fysieke overbelasting tijdens werk. 
  • De medische noodsituatie ontstaat door gevaarlijke stoffen of omstandigheden op de werkplek. 
Géén arbeidsongeval:
  • De hartstilstand is het gevolg van een bestaande hartaandoening of persoonlijke medische oorzaak. 
  • Er zijn geen aanwijzingen dat het werk of de werkomstandigheden hierbij een rol speelden. 
  • In de praktijk blijkt het lastig om dit als werkgever zelf te beoordelen. Daarom geldt bij twijfel: melden! 

Melding doen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie

Wanneer een medewerker op het werk een hartstilstand krijgt die leidt tot ziekenhuisopname of overlijden, is de werkgever verplicht om dit te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Ook als het (mogelijk) niet werkgerelateerd is. De inspectie onderzoekt het incident en bepaalt of het als arbeidsongeval wordt geclassificeerd. 

Niet melden kan leiden tot forse boetes en juridische risico’s. Veiligheid en transparantie gaan boven alles. 

Los van de juridische vraag of het om een arbeidsongeval gaat, is één ding zeker: snel en adequaat handelen kan levens redden. Een goed opgeleide BHV’er herkent een hartstilstand, start met reanimatie en weet hoe de AED werkt. Dat eerste optreden is cruciaal voor de overlevingskans van het slachtoffer. 

Bij BHV.NL trainen we BHV’ers om niet alleen te handelen bij brand en ontruiming, maar ook bij medische noodsituaties zoals een hartstilstand. Want op dat soort momenten maakt het niet uit of iets een ongeval is of niet. Wat telt, is dat iemand het overleeft. 

Bij twijfel is het belangrijk om het incident te melden bij de Arbeidsinspectie. En voor werkgevers geldt: zorg dat je BHV-organisatie op orde is. Want wanneer elke seconde telt, wil je erop kunnen vertrouwen dat je collega's weten wat ze moeten doen. 

Lees meer

  • Hoe vaak moet je een EHBO-cursus herhalen?
    Hoe vaak moet je een EHBO-cursus herhalen?
    Heb jij je EHBO-diploma behaald en denk je dat je wel even vooruit kunt? Helaas is dat niet het geval. Om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden, is het essentieel om je EHBO-cursus periodiek te herhalen. In dit artikel leggen we uit waarom herhaling cruciaal is, hoe snel je kennis kan vervagen en hoe vaak je de cursus moet volgen om effectief voorbereid te blijven in noodsituaties.
  • Calamiteit op de werkvloer: wie doet wat?
    Calamiteit op de werkvloer: wie doet wat?
    Op de werkvloer kan het elke dag gebeuren: een ongeluk, een medische noodsituatie, of een calamiteit waarbij direct handelen nodig is. Maar wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de eerste hulp in zo’n situatie? Is het de BHV'er, de preventiemedewerker, of de EHBO’er? En hoe werkt de samenwerking tussen deze rollen? In dit artikel leggen we uit wie wat doet bij een noodsituatie en wat de wettelijke verplichtingen zijn.
  • Wat moet er in een EHBO-koffer zitten? Een checklist voor elke werksituatie én onderweg
    Wat moet er in een EHBO-koffer zitten? Een checklist voor elke werksituatie én onderweg
    Een ongeluk zit in een klein hoekje. Of het nu op kantoor is, onderweg of op een bouwplaats, een goed uitgeruste EHBO-koffer kan levens redden. Maar wat moet jij als EHBO'er nu precies in een EHBO-doos hebben? En zijn er verplichtingen voor bedrijven? In dit artikel geven we je een handige checklist voor verschillende werksituaties, inclusief de redenen waarom bepaalde producten essentieel zijn. Ook kijken we naar specifieke benodigdheden voor bepaalde situaties, zoals de werkbus, vrachtwagen of sportomgeving.
  • 3 redenen om een EHBO-cursus te volgen (ook als je denkt dat je het nooit nodig hebt)
    3 redenen om een EHBO-cursus te volgen (ook als je denkt dat je het nooit nodig hebt)
    Een val van de trap. Een allergische reactie. Een kind dat zich verslikt. Of iemand die plotseling in elkaar zakt. Je hoopt dat het je nooit overkomt. Maar als het gebeurt, wil je één ding zeker weten: dat je weet wat je moet doen. Een EHBO-cursus volgen is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij het plannen van je werkweek, maar het is wél iets dat echt verschil kan maken. Thuis, op werk, op straat of bij de sportvereniging. EHBO-kennis is universeel toepasbaar. Hier zijn 3 sterke redenen om die cursus toch echt op je to-do-lijst te zetten.
     
  • De waarde van een BHV certificaat: meer dan een verplicht papiertje
    De waarde van een BHV certificaat: meer dan een verplicht papiertje
    Voor veel mensen is het BHV-certificaat vooral iets wat ‘moet’. Maar wist je dat het veel meer oplevert dan alleen het afvinken van een wettelijke verplichting? Een BHV-certificaat staat voor kunnen handelen in noodsituaties. Voor zekerheid, veiligheid en verantwoordelijkheid. Voor jezelf én voor anderen. En dat is flink wat waard, voor zowel werkgevers als werknemers.
  • Wat is het verschil tussen Hoofd BHV Operationeel en Hoofd BHV Strategisch?
    Wat is het verschil tussen Hoofd BHV Operationeel en Hoofd BHV Strategisch?
    Binnen een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie spelen zowel Hoofd BHV Operationeel/Coördinator als Hoofd BHV Strategisch een essentiële rol in de bedrijfshulpverlening. Maar wat is precies het verschil tussen deze functies, en hoe vullen ze elkaar aan?
  • Hoe kies je een geschikte preventiemedewerker?
    Hoe kies je een geschikte preventiemedewerker?
    Een preventiemedewerker speelt een cruciale rol in de veiligheid binnen een organisatie. Maar hoe kies je de juiste persoon voor deze functie? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten, welke vaardigheden essentieel zijn en hoe je ervoor zorgt dat je preventiemedewerker goed voorbereid is op zijn of haar taak.
  • Wat is het verschil tussen een BHV'er en een preventiemedewerker?
    Wat is het verschil tussen een BHV'er en een preventiemedewerker?
    Zowel BHV’ers (bedrijfshulpverleners) als preventiemedewerkers spelen een cruciale rol in het waarborgen van veiligheid op de werkvloer. Toch is er veel onduidelijkheid over de rol van een preventiemedewerker. Wat zijn de belangrijkste verschillen en hoe vullen deze rollen elkaar aan? In dit artikel vertellen we je alles over de taken, verantwoordelijkheden en hoe ze samenwerken voor een veiligere werkomgeving. 
  • 7 tips voor veiligheid op kantoor
    7 tips voor veiligheid op kantoor: dit ben je verplicht
    Als werkgever in de zakelijke dienstverlening wil je een veilige werkomgeving creëren voor je medewerkers, klanten en bezoekers. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Maar wist je dat er wettelijke verplichtingen zijn die specifiek gelden voor kantoorpanden? We zetten de belangrijkste verplichtingen en praktische tips voor je op een rij. Zo kun je direct checken of jouw kantoor voldoet aan de eisen én hoe je veiligheid naar een hoger niveau tilt.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.