VCA-VOL cursus

De VCA-VOL cursus geeft inzicht in onveilige situaties en de voordelen van werken onder veilige omstandigheden. Tijdens de cursus leer je wat er nodig is om jou en je medewerkers veilig te laten werken bij risicovolle werkzaamheden of in een risicovolle omgeving. Het stelt je jou, als leidinggevende, in staat om medewerkers te motiveren, sturen en corrigeren op het gebied van veilig werken. Zo draagt de cursus bij aan het voorkomen van letsel en uitval op de werkvloer en aan het vergroten van de bedrijfscontinuïteit. Na de cursus wordt een examen afgenomen waarin je laat zien dat je de kennis beheerst om te kunnen zorgen voor een veilige werkomgeving. Wanneer je voor het examen slaagt, ontvang je een VCA-certificaat.
Inschrijven Bekijk prijzen en data Offerte

Ik wil snel meer weten over

spinner
Even geduld, de cursussen worden geladen...

VCA-VOL cursus in 1 dag

In deze VCA-VOL cursus  neem je de theorie in je eigen tijd en tempo door aan de hand van een lesboek. Daarna heb je een oefendag op locatie en aan het einde van de dag maak je meteen het examen. Zo sluit je de VCA-VOL cursus in 1 dag af!

Wat is de tijdsinvestering?

 • Theorie: zelfstudie met behulp van het VCA lesboek: gemiddeld 6 uur.
 • Oefendag, inclusief examen, van 08.30 tot 16.45 uur

Waaruit bestaat de cursus?


Een paar weken voorafgaand aan het examen krijg je een boek waarin alle benodigde informatie staat over VCA-VOL. Op de dag van het examen is er een oefendag, waarop je dieper ingaat op de leerstof. Dit doe je aan de hand van actieve en interactieve werkvormen. De docent is er om al je vragen te beantwoorden en meer informatie te geven. Aan het eind van de oefendag vindt het VCA-VOL examen plaats.

Tijdens de VCA-VOL cursus leer je hetzelfde als tijdens de VCA basiscursus met daarnaast een verdiepingsslag op een aantal onderdelen, waaronder: 

1. Voorbereiden, bespreken en inspecteren van werkzaamheden
 • Regelgeving en veiligheidsregels
 • Veilig werken, overleg en inspecties
 • Preventie
2. Uitvoeren van werkzaamheden
 • Werkplek
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Arbeidsmiddelen
 • Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
3. Beheersen van specifieke gevaren
 • Gevaarlijke stoffen
 • Elektriciteit en straling
 • Brand en explosie
4. Beheersen van incidenten en noodsituaties
 • Ongevallen
 • Noodsituaties

Wat levert het op?

Na de VCA-VOL cursus weet je:
 • wat jouw rol als leidinggevende is op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu;
 • hoe je gevaarlijke situaties moet herkennen;
 • hoe je je medewerkers hun werkzaamheden veilig kunt laten uitvoeren;
 • hoe je je medewerkers risico’s tot een minimum kunt laten beperken.

Is deze VCA-cursus geschikt voor mij?


Als je als operationeel leidinggevende op je werk soms te maken krijgt met risicovolle werkzaamheden, dan is het verstandig om je VCA-VOL certificaat te halen. Soms is het behalen van je VCA-VOL certificaat ook een voorwaarde om ergens te mogen werken of moet je als ZZP’er over een VCA-VOL certificaat beschikken.
 
Ben je een werknemer die geen leidinggevende functie heeft, maar voornamelijk uitvoerende werkzaamheden uitvoert? Dan is de VCA-VOL cursus niet geschikt voor jou en moet je de VCA-basiscursus volgen.
 

De VCA-VOL cursus is inclusief:

 • VCA-lesboek
 • Het VCA-VOL examen
 • Bij goed gevolg theorie en praktijk een zelf te downloaden certificaat
 • Koffie, thee, lunch- en locatiekosten

Wat maakt de cursus uniek?

Met het lesboek kun je op elke plek aan de slag met de leerstof, op een moment dat het jou uitkomt: just in time, just in place. Vind je een bepaald onderwerp lastig? Dan kun je het desbetreffende hoofdstuk nog eens doornemen. De oefendag helpt jou om de opgedane kennis te laten beklijven, door op een actieve en manier met de leerstof aan de slag te gaan, samen met andere deelnemers. Je bepaalt je eigen leerproces; vind je een onderwerp nog lastig? Dan wordt daar meer aandacht aangegeven. Op deze manier ben je helemaal klaar om het examen te maken!

Het VCA-VOL examen


Het VCA-VOL examen wordt aan het einde van de praktijkdag afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. Dit examen duurt ongeveer een uur. Als je slaagt, ontvang je een officieel erkend certificaat met een rechtsgeldigheid van tien jaar.

Incompany

Wil je liever een groep cursisten op jouw eigen locatie laten opleiden? Wij verzorgen ook incompany VCA-VOL cursussen in de vorm van een offline zelfstudie met een praktijkdag. Voor deze praktijkdag regel jij de locatie en doen wij de rest. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Wat is VCA-VOL?

VCA-VOL is een veiligheidsdiploma voor medewerkers in een leidinggevende functie en ZZP-ers. Met een VCA-VOL-certificaat toon je aan dat je weet hoe je zelf en hoe jouw medewerkers op een veilige manier hun werkzaamheden uit kunnen voeren. 

Wanneer is VCA-VOL verplicht?

Een VCA-certificaat is niet wettelijk verplicht, maar wordt wel steeds vaker door werkgevers verplicht. Het is voor een bedrijf belangrijk om een VCA-certificaat te hebben, omdat ze hiermee kunnen aantonen dat ze voldoen aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet. Daarom moet je als werknemer steeds vaker een VCA hebben om ergens aan de slag te kunnen. De VCA-VOL cursus is bedoeld voor leidinggevenden en ZZP-ers. Voor andere werknemers is er de VCA-basiscursus.

Hoe lang is mijn VCA-VOL certificaat geldig?

Als je slaagt voor het VCA-VOL examen ontvang je een certificaat dat 10 jaar geldig is. Daarna wordt het tijd om je kennis opnieuw op te frissen en het VCA examen opnieuw te maken om je certificaat te behouden.

Kan ik een VCA-VOL proefexamen maken?

Deze VCA VOL cursus is inclusief lesboek. Met het lesboek kun je van tevoren de lesstof doornemen en oefenen voor het examen. Op deze manier kun je jezelf optimaal voorbereiden.

Wat kost de VCA-VOL cursus?

Onze cursus kost 290 euro. Dit is inclusief het studiemateriaal, de examenkosten, het certificaat, koffie, thee en lunch tijdens de cursusdag. Prijzen zijn exlusief 21% BTW.

 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.