VCA basiscursus

De VCA basiscursus geeft inzicht in onveilige situaties en de voordelen van werken onder veilige omstandigheden. Een VCA-certificering is belangrijk voor werknemers die in een risicovolle werkomgeving werken. Als medewerker laat je met een VCA-certificaat zien dat je op de hoogte bent van de veiligheidsregelgeving en dat je kunt bijdragen aan het voorkomen van ongevallen. Veel bedrijven stellen een VCA-certificaat als eis om een baan te krijgen, dus het behalen van je diploma draagt ook bij aan een grotere kans op werk.
 
Inschrijven Bekijk prijzen en data Offerte

Ik wil snel meer weten over

spinner
Even geduld, de cursussen worden geladen...

VCA basis in 1 dag

Bij deze VCA basiscursus ontvang je een lesboek. Je neemt thuis in je eigen tijd en tempo de theorie door. Daarna heb je een oefendag waarop je samen met een docent gaat oefenen met de lesstof. Aan het einde van die dag maak je direct het VCA-examen. 

Wat is de tijdsinvestering?

 • Theorie: offline zelfstudie met behulp van het VCA lesboek, gemiddeld 6 uur.
 • Oefendag, inclusief VCA examen, van 08.30 tot 16.45 uur

Waaruit bestaat de cursus?

Een paar weken voorafgaand aan het examen krijg je een lesboek waarin alle benodigde informatie staat over VCA. Hiermee kan je studeren voor het examen. Op de dag van het examen is er een oefendag, waarop je dieper ingaat op de leerstof. Dit doe je aan de hand van actieve en interactieve werkvormen. De docent is er om al je vragen te beantwoorden en meer informatie te geven. Aan het eind van de oefendag vindt het examen plaats.

Tijdens de VCA basiscursus leer je alles over:

1. Voorbereiden, bespreken en inspecteren van werkzaamheden
 • Regelgeving en veiligheidsregels
 • Veilig werken, overleg en inspecties
 • Preventie
2. Uitvoeren van werkzaamheden
 • Werkplek
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Arbeidsmiddelen
 • Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
3. Beheersen van specifieke gevaren
 • Gevaarlijke stoffen
 • Elektriciteit en straling
 • Brand en explosie
4. Beheersen van incidenten en noodsituaties
 • Ongevallen
 • Noodsituaties

Wat levert het op?

Na de VCA-basiscursus weet je:
 • hoe je gevaarlijke situaties moet herkennen;
 • hoe je de werkzaamheden op je werk veilig kunt uitvoeren;
 • hoe je risico’s op je werk tot een minimum kunt beperken;
 • hoe je je kennis over veiligheid, gezondheid en milieu in de praktijk kunt toepassen.

Is deze VCA-basiscursus in 1 dag geschikt voor mij?

Als je als medewerker of tijdelijke arbeidskracht op je werk soms te maken krijgt met risicovolle werkzaamheden of je soms werk moet verrichten in risicovolle omstandigheden, dan is het verstandig om je VCA certificaat te halen. Soms is het behalen van je VCA certificaat ook een voorwaarde om ergens te mogen werken.
 
Ben je leidinggevende of ZZP-er en krijg je in je werk regelmatig te maken met risicovolle omstandigheden? Dan is de VCA-VOL cursus waarschijnlijk geschikter voor jou.

De VCA-basiscursus level 1 is inclusief:

 • VCA-lesboek
 • VCA-examenkosten
 • Bij goed gevolg theorie en praktijk een zelf te downloaden certificaat
 • Koffie, thee, lunch- en locatiekosten

Wat maakt de cursus uniek?

Met het boek kun je op elke plek aan de slag met de leerstof, op een moment dat het jou uitkomt: just in time, just in place. Vind je een bepaald onderwerp lastig? Dan kun je het desbetreffende hoofdstuk nog eens doornemen. De oefendag helpt jou om de opgedane kennis te laten beklijven, door op een actieve manier met de leerstof aan de slag te gaan, samen met andere deelnemers. Je bepaalt je eigen leerproces; vind je een onderwerp nog lastig? Dan wordt daar meer aandacht aangegeven. Op deze manier ben je helemaal klaar om het examen te maken!

Het VCA examen (ECABO)

Het VCA examen (ECABO) wordt afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. Dit duurt ongeveer een uur. Als je slaagt, ontvang je een officieel erkend certificaat met een rechtsgeldigheid van tien jaar.  

Incompany

Wil je liever een groep cursisten op jouw eigen locatie laten opleiden? Wij verzorgen ook incompany VCA basis cursussen in de vorm van een offline zelfstudie met een praktijkdag. Voor deze praktijkdag regel jij de locatie en doen wij de rest. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Wat is VCA-basis?

VCA-basis is een veiligheidsdiploma. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. VCA Basis, ook wel B-VCA, is bedoeld voor werknemers in een uitvoerende functie, die geen leidinggevende rol hebben. Met een VCA-basis certificaat toon je aan dat je de basiskennis hebt die nodig is om veilig te werken.

Hoe lang is een VCA-basis certificaat geldig?

Een VCA-certificaat is 10 jaar geldig. Daarna wordt het tijd om je kennis opnieuw op te frissen en het VCA examen opnieuw te maken om je certificaat te behouden.

Wat is de tijdsinvestering van de VCA basiscursus?

Gemiddeld besteed je zo'n 6 uur aan zelfstudie voor het examen. Daarnaast heb je een oefendag op locatie en het examen. De oefendag en het examen vinden plaats op één dag.

Hoe lang duurt het VCA-examen?

Het VCA-examen duurt 1 uur.

Wat is het verschil tussen VCA-basis en VCA-VOL?

VCA basis is bedoeld voor medewerkers met een uitvoerende functie. VCA vol is bedoeld voor medewerkers met een leidinggevende functie en ZZP-ers.

Wat kost de VCA-basiscursus?

Onze VCA basiscursus kost 290 euro. Dit is inclusief het studiemateriaal, de examenkosten, het certificaat, koffie, thee en lunch tijdens de cursusdag. Getoonde prijzen zijn exclusief 21% BTW.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.