Welk blusmiddel voor welke brand?

Vind jij het lastig om te onthouden welke blusser geschikt is voor het blussen van welk type brand? Je bent niet de enige! Daarom leggen we je het in dit artikel nog eens uit. Zo weet jij voortaan welk blusmiddel je moet gebruiken als er brand uitbreekt. Want iedere brandblusser is voorzien van een symbool dat aangeeft voor welke brand het geschikt is.
Wil je leren met welk blusmiddel je een brand blust en oefenen hoe je een brandblusser gebruikt? Volg een BHV cursus

Welke brandblusser(s) heb ik nodig?

Een brandblusser is verplicht in elke werkomgeving. Maar welke blusser is het meest geschikt voor jullie organisatie? De keuze van een brandblusser hangt af van welke materialen en stoffen er in een ruimte of pand bevinden en dus het soort brand dat kan ontstaan.

Verschillende soorten brandblussers

Omdat je niet elke brand kan blussen met hetzelfde blusmiddel, zijn er verschillende brandblussers. Deze brandblussers hebben verschillende blusstoffen met ieder een andere werking. De symbolen op de brandblussers geven aan voor welke type brand je de blusser kunt gebruiken.

(Sproei)-schuimblusser
Schuimblussers bestaan uit een mengsel van water en schuim en zijn daarmee niet schadelijk voor het milieu. De blussende werking van een schuimblusser is het afdekken van het vuur, waardoor er geen zuurstof meer bij de brand kan. Hierdoor verhindert het blusmiddel dat het vuur opnieuw oplaait.  Het voordeel van het blussen met een schuimblusser is dat het weinig tot geen nevenschade aanbrengt, een lange spuitduur heeft, kan blussen onder spanning (tot 1.000 volt) en een koelend effect heeft. Het nadeel van een schuimblusser is dat het een duurder blusmiddel is en dat het niet vriesbestendig is.
Geschikt voor brandklasse: A en B

CO2-blusser
Het grote voordeel van het blussen met een CO2-blusser is dat het weinig tot geen nevenschade veroorzaakt. CO2-blussers worden daarom vaak opgehangen in ruimtes met daarin kostbare apparatuur zoals server- en computerruimten, keukens en hoogspanningsinstallaties. Het nadeel van het blussen met een CO2-blusser is dat het geen indringend vermogen heeft, waardoor het vuur weer makkelijk kan oplaaien na het blussen. Daarnaast is het een relatief duur blusmiddel en kan het brand(vries)wonden veroorzaken.  Let er dus op dat je een CO2-blusser nooit gebruikt op een persoon.
Geschikt voor brandklasse: B

Poederblusser
Het grote voordeel van een poederblusser is dat je er veel verschillende soorten branden mee kan blussen. Daarnaast is het een relatief goedkoop blusmiddel, niet vorstgevoelig en kan het onder spanning blussen. Het grootste nadeel van het blussen met een poederblusser is dat het grote nevenschade aanbrengt. Ook is de kans op herontsteking van het vuur groot, omdat een poederblusser amper een koelend effect heeft.
Geschikt voor brandklasse:  A, B, C

Vetblusser
Een vetblusser is hét blusmiddel voor in de keuken. Deze is namelijk geschikt voor het blussen van vetbranden die door hoge temperaturen (320ºC) in de pan worden veroorzaakt. In een vetblusser zit chemisch blusschuim wat een afdekkende laag vormt en de temperatuur van het vet of de olie verlaagt. Hierdoor kan er geen herontsteking plaatsvinden. 
Geschikt voor brandklasse: A, B, F 

Brandslanghaspel
Doordat een brandslanghaspel is aangesloten op de waterleiding, kun je hiermee onbeperkt blussen. Een brandslanghaspel heeft een minimale lengte van 20 meter. Hiermee hoor je elk punt in je bedrijfspand te kunnen bereiken en blussen. Het nadeel van water als blusmiddel is dat het alleen te gebruiken is voor brandklasse A en dat het niet geschikt om nabij elektrische apparaten te gebruiken.
Geschikt voor brandklasse: A

Blusdeken
De blussende werking van een blusdeken is het wegnemen van de zuurstof. Je gebruikt een blusdeken met name voor het blussen van kleding (personen), computer beeldschermen en TV’s en kleine brandjes zoals een prullenbak of barbecue.
Geschikt voor brandklasse: A
Brandklasse Brandbaar materiaal Blusmiddel
A Vaste stoffen:
kantoorartikelen, hout, textiel
- Schuimblusser
- Poederblusser
- Brandslanghaspel
- Blusdeken
B Vloeistoffen:
verf, benzine, olie
- Schuimblusser
- Poederblusser
- CO2-blusser
C Gassen: aardgas, lpg, butaan - Poederblusser
D Metalen:
aluminium, magnesium, lithium
- Poederblusser geschikt voor klasse D (metaalblusser)
F Oliën en vetten: frituurolie - Vetblusser
- Sproeischuimblusser voor brandklasse ABF

Leren blussen?

Wil je in de praktijk leren hoe je verschillende blusmiddelen moet gebruiken? Volg dan een BHV cursus en leer tijdens deze cursus alles over het bestrijden van een brand.  

Wil je het hele jaar door kennis opfrissen? Dat kan met BHVcontinu

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.