Brand sneller dan de brandweer?

Wat zou jij meenemen als je huis in brand staat? Duik je nog even naar fotoboeken, haal je je favoriete spijkerbroek uit de kast en sleep je de tv onderweg nog mee naar buiten? Think again…
Door het gebruik van kunststoffen in meubels kan een kleine brand zich snel uitbreiden tot grote brand. Dit maakt dat je slechts drie minuten de tijd hebt om jezelf in veiligheid te brengen. Met de wetenschap dat de brandweer gemiddeld acht minuten nodig heeft om ter plaatse te komen, kunnen we zeggen dat een brand sneller is dan de brandweer. Wie een brandend huis moet ontvluchten, heeft geen tijd om spullen van waarde mee te pakken maar moet direct in actie komen. Maar hoe dan? Of belangrijker: hoe voorkom je een brand?

Om bewustwording en veiligheid te creëren slaan diverse verenigingen en instituten de handen ineen voor de Nationale Brandpreventieweken in de maand oktober. Onderzoek naar de effectiviteit van rookmelders, uitgevoerd door de Brandweeracademie, presenteert een confronterend resultaat: hoewel in 70% van de woningen een rookmelder geplaatst is, werkt slechts 45% van die rookmelders. Rookmelders die volgens de huidige regelgeving en adviezen zijn opgehangen, leveren al een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in woningen. Echter, van alle rookmelders is slechts 35% op de juiste plek geplaatst. Het plaatsen van een rookmelder in een ruimte heeft namelijk maar beperkt effect wanneer iemand zich in deze ruimte bevindt: deze zal te laat afgaan om nog te kunnen vluchten.

​Gesloten binnendeuren + hoorbare rookmelders = minder slachtoffers bij brand

Op elke verdieping in huis dient een rookmelder geplaatst te worden en jaarlijks gecontroleerd te worden. Ken de vluchtroutes in huis, schaf een branddeken aan of koop een brandblusser om een beginnende brand te doven. Een tweede belangrijke preventietip is het sluiten van binnendeuren. Bij een brand is rook de grootste bedreiging omdat het lichaam geen zuurstof krijgt wanneer je rook inademt. Door binnendeuren te sluiten houd je de giftige rook langer buiten je verblijfsruimte in het geval van brand.

​Menselijk handelen brandoorzaak nummer 1

In 2015 vielen in totaal 31 dodelijke slachtoffers bij 27 woningbranden. Twee op de drie woningbranden wordt veroorzaakt door menselijk handelen. De Brandweeracademie verzamelt al deze data en presenteerde in Jaaroverzicht fatale woningbranden 2015 dat in 15% van de woningbranden onvoorzichtigheid bij het koken de oorzaak is. Een defect apparaat is met hetzelfde percentage tevens een grote veroorzaker. Echter, roken is de grootste boosdoener: 30% van de woningbranden is daaraan gelinkt.

​Brandveiligheid bewaken

Om je eigen woning zo brandveilig te houden, is de eerste, wellicht voor de hand liggende tip, vuur veilig te gebruiken. Maak kaarsen uit als je een kamer verlaat en laat geen brandende sigaret op de asbak liggen. Een tweede advies is apparatuur stofvrij te maken. Reinig regelmatig het filter van de wasdroger en laat geen stof in de stekkerdozen achter de bank zitten. Als derde: zet apparatuur uit als je het huis verlaat. Laat de wasmachine niet draaien als je er niet bent, zorg dat de televisie uitstaat en laat geen telefoonoplader in het stopcontact zitten. Zorg daarnaast voor voldoende ruimte op de vluchtweg. Veel spullen blokkeren deze weg of maken de kans op brand zelfs groter.

​Vluchten of blussen?

Wetende dat je slechts drie minuten hebt om jezelf en medebewoners in veiligheid te brengen, is het belangrijk te beslissen wat je nou zelf gaat blussen of wanneer je vlucht. Beginnende brandjes zijn zelf te bestrijden met water, een blusser of een blusdeken. Is de brand groter dan een voetbal? Breng jezelf en je huisgenoten dan zo snel mogelijk in veiligheid. Als je buiten staat, bel je 112.

Kun je het gebouw niet kan verlaten, probeer dan bij een raam aan de straatkant te gaan staan zodat de brandweer je ziet. Kun je niet meer door de rook heen kijken? Blijf laag bij de grond, want rook stijgt op. Maak indien mogelijk een paar doeken nat en houd deze voor je neus en mond. Maar wat je ook doet: ga nooit terug een brandend gebouw in!

​Wil jij een brand leren blussen en het verschil maken?

Als bedrijfshulpverlener leer je adequaat handelen bij acute noodsituaties.
Bronnen:
http://verkleindekansopbrand.nl
http://www.ifv.nl/advieseninnovatie/Documents/20160405-BA-Jaaroverzicht-fatale-woningbranden-2015.pdf
http://www.ifv.nl/advieseninnovatie/Documents/20150827-BA-Gebrand-op-inzicht.pdf
http://www.brandpreventieweek.nl

Lees meer

 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 
 • BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  Hoe zit het nu precies met bedrijfshulpverlening? Wat is wel en niet verplicht? En waar moet je aan voldoen als werkgever?
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Het antwoord op deze vraag is duidelijk: Elk bedrijf in Nederland is verplicht zich voor te bereiden op noodsituaties. Het is daarom handig, en wordt vaak geëist, om een bedrijfsnoodplan te hebben. Want met een bedrijfsnoodplan kan bedrijfsschade en menselijk leed zoveel mogelijk beperkt worden.
 • Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Je moet er toch niet aan denken: er breekt brand uit en de mensen in het gebouw – je collega’s en jullie bezoekers -  raken in paniek. Ze weten maar één ding: ze willen er zo snel mogelijk weg. Maar door de angst kunnen ze niet meer helder denken, door de rookontwikkeling zien ze de uitgangen niet meer en door hun haast om weg te komen duwen ze anderen omver.
 • Wie doet wat als het erop aankomt?
  Wie doet wat als het erop aankomt?
  Dat BHV’ers onmisbaar zijn bij een ontruiming is bekend. Als mensen in geval van nood zo snel mogelijk het pand moeten verlaten, zijn het de BHV’ers die dit in goede banen leiden. Maar weet je ook dat er behalve die BHV’ers op de werkvloer nog veel meer mensen betrokken zijn bij bedrijfsveiligheid? Weet jij wat hun rollen, taken en verantwoordelijkheden zijn?
 • Samenwerken loont!
  Samenwerken loont!
  Hoe verleen je zo snel en zo goed mogelijk hulp aan een of meerdere slachtoffers en hoe werk je daarbij zo goed mogelijk samen? Hoe voorkom je dat iedereen naar elkaar blijft kijken en mensen te laat in actie komen? Wie neemt de leiding en zorgt dat ook de anderen doen wat ze moeten doen?
  Het antwoord is simpel: ga gezamenlijk trainen en oefenen. Want alleen dan raak je zo op elkaar ingespeeld dat je elkaar in noodsituaties feilloos weet te vinden.
   

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen