Taal en veiligheid

Bij  5 tot 10 procent van de arbeidsongevallen spelen taalproblemen een rol. Om dit probleem aan te pakken heeft De Stichting van de Arbeid een praktische handreiking door TNO laten ontwikkelen. Deze handreiking is bedoeld om taalproblemen als oorzaak van onveilige situaties op de werkvloer aan te pakken. We belichten hier een aantal onderwerpen dat in de handreiking aan de orde komt.

Waarom deze handreiking?

Taal speelt vaker een rol bij ongevallen op het werk dan je in eerste instantie denkt. Werknemers die de Nederlandse taal zowel mondeling als schriftelijk niet goed beheersen, begrijpen veiligheidsvoorschriften vaak niet. De onbegrijpelijke taal waarin deze teksten vaak geschreven zijn, helpt ook niet echt.

De handreiking Taal en veiligheidsrisico’s bevat praktische oplossingen voor situaties waarin taal een veiligheidsrisico vormt. De handreiking is bedoeld als ondersteuning voor werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers van sectoren en branches die een arbocatalogus willen maken of uitbreiden.
 

Enkele tips voor de Taal RI&E

Om in kaart te brengen hoeveel veiligheidsrisico de aanwezige mensen in jouw organisatie lopen, kun je een Taal Risico Inventarisatie & Evaluatie opstellen, zo is in de handreiking te lezen. We noemen enkele van de tips die TNO geeft voor zo'n RI&E:
  • Neem er de vraag in op in hoeverre de werknemers de voertaal beheersen;
  • Neem er de vraag in op over het taalniveau van de veiligheidsinstructies e.d. en de mate waarin de werknemers dit taalniveau beheersen;
  • Neem er de vraag in op in hoeverre werknemers met slechtere beheersing van de voertaal gevaarlijke werkzaamheden moeten uitvoeren.
     

Wat je nog meer kunt doen

Behalve het opstellen van bovengenoemde RI&E zijn er meer acties die je kunt ondernemen om de veiligheid in de organisatie te bevorderen als er sprake is van een taalbarrière. Bewustwording van mogelijke gevaren is een belangrijke stap. Dat geldt niet alleen als werknemers de voertaal niet (goed) spreken, maar ook als er sprake is van laaggeletterdheid. Daarnaast kun je begeleiding en ploegindeling bepalen aan de hand van de taalvaardigheid van de mensen.

Het is ook mogelijk om afspraken te maken over de voertaal die wordt gehanteerd in het bedrijf. Beeldtaal in plaats van schriftelijke communicatie kan ingezet worden voor veiligheidsinstructies: breng deze bijvoorbeeld via video's over.

Ten slotte kun je een BHV- of EHBO-cursus in een andere taal organiseren. BHV.NL biedt deze cursussen aan. Lees via onderstaande blokken verder over cursussen in een andere taal.
 

De volledige handreiking inzien?

Het door TNO ontwikkelde Taal en veiligheidsrisico’s  is als digitaal instrument beschikbaar. Klik hier.

Lees meer

  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.