Werken tijdens een hittegolf

Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.
Is werken bij hoge temperaturen niet te voorkomen? Dan moet je als werkgever in ieder geval:
  • kijken of de duur van het werk verkort kan worden
  • kijken of werkzaamheden in de warmte afgewisseld kunnen worden met werkzaamheden op koelere plekken
  • persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen 
  • Koele dranken aanbieden

​Een tropenrooster

Het invoeren van een tropenrooster vereist flexibiliteit. Vaak is dit in een klein bedrijf eenvoudiger in te voeren dan bij grote organisaties. Denk bijvoorbeeld aan een (tijdelijk) aangepaste werkweek van bijvoorbeeld zes uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags. Door vroeger te beginnen ben je de extreme hitte voor en zijn mensen productiever.

​Elektrische apparaten uit

Zet apparatuur die je niet gebruikt uit. Elektrische apparaten produceren warmte. Denk hierbij ook aan verlichting in ruimtes die onnodig branden.

​Zorg voor voldoende luchtstroming en ventilatie

 
Airconditioning en klimaatbeheersingsinstallaties
Let erop dat airco-installaties op een zinvolle manier worden gebruikt. Laat het apparaat instellen door iemand die er verstand van heeft. 
 
Maak zinvol gebruik van sunscreens 
Gebruik met name de screens aan de buitenkant van de ramen, dit scheelt één tot twee graden ten opzichte van sunscreens aan de binnenzijde. Doe de screens naar beneden vóórdat de zon op de ramen komt te staan. Zonnewering werkt namelijk ook isolerend!
 
Natuurlijke ventilatie
Naast airconditioning blijft natuurlijk ventilatie van het pand erg belangrijk, vooral om coronabesmettingen tegen te gaan. In gebouwen zonder mechanisch ventilatiesysteem kan het zinvol zijn en is het aan te raden om regelmatig ramen en deuren open te zetten. Let wel, houd ze zoveel mogelijk gesloten tijdens de uren dat het buiten warmer is dan binnen. Zet de ramen vooral in de ochtend bij het betreden van de ruimte open of wanneer je met meerdere mensen bij elkaar in dezelfde ruimte bent geweest. Het RIVM raadt momenteel het gebruik van staande ventilatoren en tafelventilatoren af, omdat deze alleen lucht verplaatsen en geen lucht verversen. 

Kledingvoorschriften
Ga indien mogelijk minder strikt om met kledingvoorschriften. In sommige beroepen is het vanwege de veiligheid verboden of vanwege representativiteit ‘not done’ om bijvoorbeeld in een korte broek te werken.
 
Drink genoeg
Bij deze warmte in Nederland is het erg belangrijk genoeg te drinken. Je verliest namelijk veel vocht, wat het beste aangevuld kan worden met water drinken, ook als je geen dorst hebt. Voer eventueel tijdelijk extra drinkpauzes in.

Verlaag de vochtigheidsgraad
Bij een relatief hoge luchtvochtigheid verdampt zweet dat je produceert ter verkoeling van het lichaam minder makkelijk. Zorg daarom voor een verlaging van de vochtigheidsgraad op kantoor.
 
Plaats planten
Planten kunnen negatieve invloeden van warmte in werkruimten tegen gaan. Ze houden het klimaat gezond en stabiel.
RIVM hitte en gezondheid

​Wat is nu precies ‘te’ warm?

Volgens de Arbowet mag de temperatuur op de werkplek niet nadelig zijn voor de gezondheid van de werknemer, maar er wordt geen specifieke waarde genoemd. De wet stelt dat de temperatuur op de werkplek de veiligheid en gezondheid van werknemers niet mag schaen. Niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of we het te warm hebben: ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, de kleding en de fysieke inspanning spelen hierbij een rol. Sterkte!

Wil jij veilig werken?

Wil jij weten hoe je het beste kunt handelen in het geval van een calamiteit? Volg dan een BHV-cursus. Je kunt ook een EHBO-cursus volgen. Hier leer je hoe bepaalde symptomen kunt identificeren en hoe je met bepaalde ziektebeelden om kunt gaan. 
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

  • Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Ploegleider versus coördinator: wie doet wat precies?
    Een BHV-organisatie bestaat vaak uit meerdere rollen. Zo heb je naast de BHV’ers en een Hoofd-BHV, ook een coördinator en ploegleider. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee? Dat vragen veel BHV’ers zich af. Tijd om op een rijtje te zetten welke taken en verantwoordelijkheden zij precies hebben. Zo kun je meteen checken of dit iets voor jou is! Want ook hoe je als BHV’er kunt doorgroeien naar deze rollen, ontdek je hier. 
  • Taken & verantwoordelijkheden van de verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    Taken & verantwoordelijkheden binnen de bedrijfsnoodorganisatie
    De bedrijfsnoodorganisatie bestaat uit een team van medewerkers die zich graag inzetten voor de veiligheid
    van de organisatie. Dit houdt in de preventie van bedrijfsongevallen, het coördineren van een ontruiming, het
    verzorgen van essentiële communicatie tijdens noodsituaties en adequaat reageren bij ongevallen. Om dit alles effectief te organiseren zijn er verschillende rollen met specifieke verantwoordelijkheden vastgesteld. Die zijn noodzakelijk voor een goed functionerende bedrijfsnoodorganisatie en een optimale samenwerking van het
    team, medewerkers en eventuele hulpdiensten.
  • 5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    5 tips voor het werven van BHV’ers intern
    Als werkgever wil je de BHV-organisatie goed op orde hebben. Dat is tenslotte jouw verantwoordelijkheid. Bovendien wil je dat medewerkers en bezoekers veilig zijn, ook in het geval van een calamiteit. Denk aan een ongeval, brand of iemand die onwel wordt. Om in die allereerste cruciale minuten accuraat op te treden, heb je bedrijfshulpverleners (BHV’ers) nodig. Maar, hoe motiveer je collega’s om die rol op zich te nemen? Een uitdaging waarmee veel bedrijven worstelen. Wij delen tips! 
  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.