Werken tijdens een hittegolf

Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.

​Een tropenrooster

Het invoeren van een tropenrooster vereist flexibiliteit. Vaak is dit in een klein bedrijf eenvoudiger in te voeren dan bij grote organisaties. Denk bijvoorbeeld aan een (tijdelijk) aangepaste werkweek van bijvoorbeeld zes uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags. Door vroeger te beginnen ben je de extreme hitte voor en zijn mensen productiever.

​Elektrische apparaten uit

Zet apparatuur die je niet gebruikt uit. Elektrische apparaten produceren warmte. Denk hierbij ook aan verlichting in ruimtes die onnodig branden.

​Zorg voor voldoende luchtstroming

Gebruik ventilatoren en luchtroosters optimaal.
 
Airconditioning en klimaatbeheersingsinstallaties
Let erop dat airco-installaties op een zinvolle manier worden gebruikt. Laat het apparaat instellen door iemand die er verstand van heeft.
 
Maak zinvol gebruik van sunscreens 
Gebruik met name de screens aan de buitenkant van de ramen, dit scheelt één tot twee graden ten opzichte van sunscreens aan de binnenzijde. Doe de screens naar beneden vóórdat de zon op de ramen komt te staan. Zonnewering werkt namelijk ook isolerend!
 
Natuurlijke ventilatie
Naast airconditioning blijft natuurlijk ventilatie van het pand ook erg belangrijk. Het openzetten van ramen en deuren kan enorm zinvol zijn maar let wel, houd ze gesloten tijdens de uren dat het buiten warmer is dan binnen. Het plaatsen van ventilatoren kan ook zorgen voor extra verkoeling en een fris briesje. 
 
Kledingvoorschriften
Ga indien mogelijk minder strikt om met kledingvoorschriften. In sommige beroepen is het vanwege de veiligheid verboden of vanwege representativiteit ‘not done’ om bijvoorbeeld in een korte broek te werken.
 
Drink genoeg
Bij deze warmte in Nederland is het erg belangrijk genoeg te drinken. Men verliest veel vocht, wat het beste aangevuld kan worden met water drinken, ook als je geen dorst hebt. Voer eventueel tijdelijk extra drinkpauzes in.

Verlaag de vochtigheidsgraad
Bij een relatief hoge luchtvochtigheid verdampt zweet dat men produceert ter verkoeling van het lichaam minder makkelijk. Zorg daarom voor een verlaging van de vochtigheidsgraad op kantoor.
 
Plaats planten
Planten kunnen negatieve invloeden van warmte in werkruimten tegen gaan. Ze houden het klimaat gezond en stabiel.

​Wat is nu precies te warm?

Volgens de Arbowet mag de temperatuur op de werkplek niet nadelig zijn voor de gezondheid van de werknemer, maar er wordt geen specifieke waarde genoemd. Niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of we het te warm hebben: ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, de kleding en de fysieke inspanning spelen hierbij een rol. Sterkte!
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  BHV’er ben je niet alleen op je werk voor de veiligheid van je collega’s, maar ook privé is het relevant om BHV-kennis te hebben en te weten hoe je moet handelen. Want je wilt toch niet machteloos moeten toekijken als iemand in jouw omgeving iets overkomt? 
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 
 • De werking van het BHV-team
  De werking van het BHV-team
  BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? 
 • BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat veiligheid voor je werknemers, bezoekers en klanten goed geregeld is, omdat wij hier dagelijks mee bezig zijn. Helaas merken wij dat er nog veel onduidelijkheid is over welke verplichtingen je als organisatie hebt.
 • BHVer worden als je al EHBOer bent?
  BHVer worden als je al EHBOer bent?
  Heb je al een EHBO-diploma op zak en word je ook verantwoordelijk voor het ontruimen van je organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Volg dan een BHV-cursus Brand en Ontruiming en word allround BHV’er!   
 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen