Werken tijdens een hittegolf

Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.

​Een tropenrooster

Het invoeren van een tropenrooster vereist flexibiliteit. Vaak is dit in een klein bedrijf eenvoudiger in te voeren dan bij grote organisaties. Denk bijvoorbeeld aan een (tijdelijk) aangepaste werkweek van bijvoorbeeld zes uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags. Door vroeger te beginnen ben je de extreme hitte voor en zijn mensen productiever.

​Elektrische apparaten uit

Zet apparatuur die je niet gebruikt uit. Elektrische apparaten produceren warmte. Denk hierbij ook aan verlichting in ruimtes die onnodig branden.

​Zorg voor voldoende luchtstroming

Gebruik ventilatoren en luchtroosters optimaal.
 
Airconditioning en klimaatbeheersingsinstallaties
Let erop dat airco-installaties op een zinvolle manier worden gebruikt. Laat het apparaat instellen door iemand die er verstand van heeft.
 
Maak zinvol gebruik van sunscreens 
Gebruik met name de screens aan de buitenkant van de ramen, dit scheelt één tot twee graden ten opzichte van sunscreens aan de binnenzijde. Doe de screens naar beneden vóórdat de zon op de ramen komt te staan. Zonnewering werkt namelijk ook isolerend!
 
Natuurlijke ventilatie
Naast airconditioning blijft natuurlijk ventilatie van het pand ook erg belangrijk. Het openzetten van ramen en deuren kan enorm zinvol zijn maar let wel, houd ze gesloten tijdens de uren dat het buiten warmer is dan binnen. Het plaatsen van ventilatoren kan ook zorgen voor extra verkoeling en een fris briesje. 
 
Kledingvoorschriften
Ga indien mogelijk minder strikt om met kledingvoorschriften. In sommige beroepen is het vanwege de veiligheid verboden of vanwege representativiteit ‘not done’ om bijvoorbeeld in een korte broek te werken.
 
Drink genoeg
Bij deze warmte in Nederland is het erg belangrijk genoeg te drinken. Men verliest veel vocht, wat het beste aangevuld kan worden met water drinken, ook als je geen dorst hebt. Voer eventueel tijdelijk extra drinkpauzes in.

Verlaag de vochtigheidsgraad
Bij een relatief hoge luchtvochtigheid verdampt zweet dat men produceert ter verkoeling van het lichaam minder makkelijk. Zorg daarom voor een verlaging van de vochtigheidsgraad op kantoor.
 
Plaats planten
Planten kunnen negatieve invloeden van warmte in werkruimten tegen gaan. Ze houden het klimaat gezond en stabiel.

​Wat is nu precies ‘te’ warm?

Volgens de Arbowet mag de temperatuur op de werkplek niet nadelig zijn voor de gezondheid van de werknemer, maar er wordt geen specifieke waarde genoemd. Niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of we het te warm hebben: ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, de kleding en de fysieke inspanning spelen hierbij een rol. Sterkte!
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • Versoepeling richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Versoepeling richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen. Lees snel verder.
 • De meerwaarde van een lotusslachtoffer tijdens een training
  De meerwaarde van een lotusslachtoffer tijdens een training
  Je hebt er vast al eens over gehoord of gelezen: een lotusslachtoffer. Maar wat is het nou eigenlijk? En waarom zou je een lotusslachtoffer inzetten tijdens een BHV of EHBO training?
 • Ontruimen tijdens de corona Covid-19 pandemie
  Ontruimen tijdens de corona Covid-19 pandemie
  Er is al veel geschreven over hoe te reanimeren en hulpverlenen tijdens de Corona Covid-19 pandemie. Maar hoe zit dat in geval van een ontruiming bij een calamiteit? 
 • Wat te doen bij een tekenbeet
  Wat te doen bij een tekenbeet
  Elk jaar worden er in Nederland 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen. Lees onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Het toetsen en beoordelen van jouw BHV'ers
  Het toetsen en beoordelen van jouw BHV'ers
  Natuurlijk, er zijn behoorlijk wat organisaties waar je een BHV- of EHBO-opleiding kunt volgen. Dichtbij, of juist wat verder weg. Goedkoop of wat duurder. Met voldoende of uitstekende beoordelingen. ​Jij bepaalt welke criteria voor jouw bedrijf of instelling doorslaggevend zijn bij de keuze voor een opleider. Maar mogen we je toch even onze visie op een goede BHV- of EHBO-opleider geven?
 • De rol van preventiemedewerker
  De rol van preventiemedewerker
  In het kader van onze nieuwe cursus preventiemedewerker, gaan we wat dieper in op de rol van preventiemedewerker. Want weet jij wat er allemaal wordt verwacht van een preventiemedewerker? 
 • Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Een van je verantwoordelijkheden als organisatie is het inrichten van je bedrijfsnoodorganisatie. Met een adequaat ingerichte bedrijfsnoodorganisatie, afgestemd op de veiligheidsrisico's in jouw organisatie, ben je voorbereid op het moment dat zich tijdens werkzaamheden een calamiteit voordoet. Daardoor zijn de veiligheid en bedrijfscontinuïteit geborgd. Hierbij komen er verschillende vragen boven. Wat is een bedrijfsnoodorganisatie bijvoorbeeld, hoe ziet die eruit? Welke rollen zijn er en welke taken horen daarbij? Maar ook: hoe hou je de bedrijfsnoodorganisatie op peil? En hoe kan BHV.NL je daar dan bij helpen?
 • Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Alleen die modules volgen die voor jouw organisatie van belang zijn. Modulair trainen bij BHV.NL is niet duurder, maar wel effectiever.
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen