Werken tijdens een hittegolf

Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.

​Een tropenrooster

Het invoeren van een tropenrooster vereist flexibiliteit. Vaak is dit in een klein bedrijf eenvoudiger in te voeren dan bij grote organisaties. Denk bijvoorbeeld aan een (tijdelijk) aangepaste werkweek van bijvoorbeeld zes uur ’s ochtends tot twee uur ’s middags. Door vroeger te beginnen ben je de extreme hitte voor en zijn mensen productiever.

​Elektrische apparaten uit

Zet apparatuur die je niet gebruikt uit. Elektrische apparaten produceren warmte. Denk hierbij ook aan verlichting in ruimtes die onnodig branden.

​Zorg voor voldoende luchtstroming

Gebruik ventilatoren en luchtroosters optimaal.
 
Airconditioning en klimaatbeheersingsinstallaties
Let erop dat airco-installaties op een zinvolle manier worden gebruikt. Laat het apparaat instellen door iemand die er verstand van heeft.
 
Maak zinvol gebruik van sunscreens 
Gebruik met name de screens aan de buitenkant van de ramen, dit scheelt één tot twee graden ten opzichte van sunscreens aan de binnenzijde. Doe de screens naar beneden vóórdat de zon op de ramen komt te staan. Zonnewering werkt namelijk ook isolerend!
 
Natuurlijke ventilatie
Naast airconditioning blijft natuurlijk ventilatie van het pand ook erg belangrijk. Het openzetten van ramen en deuren kan enorm zinvol zijn maar let wel, houd ze gesloten tijdens de uren dat het buiten warmer is dan binnen. Het plaatsen van ventilatoren kan ook zorgen voor extra verkoeling en een fris briesje. 
 
Kledingvoorschriften
Ga indien mogelijk minder strikt om met kledingvoorschriften. In sommige beroepen is het vanwege de veiligheid verboden of vanwege representativiteit ‘not done’ om bijvoorbeeld in een korte broek te werken.
 
Drink genoeg
Bij deze warmte in Nederland is het erg belangrijk genoeg te drinken. Men verliest veel vocht, wat het beste aangevuld kan worden met water drinken, ook als je geen dorst hebt. Voer eventueel tijdelijk extra drinkpauzes in.

Verlaag de vochtigheidsgraad
Bij een relatief hoge luchtvochtigheid verdampt zweet dat men produceert ter verkoeling van het lichaam minder makkelijk. Zorg daarom voor een verlaging van de vochtigheidsgraad op kantoor.
 
Plaats planten
Planten kunnen negatieve invloeden van warmte in werkruimten tegen gaan. Ze houden het klimaat gezond en stabiel.

​Wat is nu precies te warm?

Volgens de Arbowet mag de temperatuur op de werkplek niet nadelig zijn voor de gezondheid van de werknemer, maar er wordt geen specifieke waarde genoemd. Niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of we het te warm hebben: ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, de kleding en de fysieke inspanning spelen hierbij een rol. Sterkte!
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Lees meer

 • BHVer worden als je al EHBOer bent?
  BHVer worden als je al EHBOer bent?
  Heb je al een EHBO-diploma op zak en word je ook verantwoordelijk voor het ontruimen van je organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Volg dan een BHV-cursus Brand en Ontruiming en word allround BHV’er!   
 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 
 • BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  Hoe zit het nu precies met bedrijfshulpverlening? Wat is wel en niet verplicht? En waar moet je aan voldoen als werkgever?
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Elk bedrijf in Nederland is namelijk verplicht zich voor te bereiden op noodsituaties. Het is daarom handig, en wordt vaak geëist, om een bedrijfsnoodplan te hebben. Want met een bedrijfsnoodplan kan bedrijfsschade en menselijk leed zoveel mogelijk beperkt worden.
 • Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Je moet er toch niet aan denken: er breekt brand uit en de mensen in het gebouw – je collega’s en jullie bezoekers -  raken in paniek. Ze weten maar één ding: ze willen er zo snel mogelijk weg. Maar door de angst kunnen ze niet meer helder denken, door de rookontwikkeling zien ze de uitgangen niet meer en door hun haast om weg te komen duwen ze anderen omver.
 • Wie doet wat als het erop aankomt?
  Wie doet wat als het erop aankomt?
  Dat BHV’ers onmisbaar zijn bij een ontruiming is bekend. Als mensen in geval van nood zo snel mogelijk het pand moeten verlaten, zijn het de BHV’ers die dit in goede banen leiden. Maar weet je ook dat er behalve die BHV’ers op de werkvloer nog veel meer mensen betrokken zijn bij bedrijfsveiligheid? Weet jij wat hun rollen, taken en verantwoordelijkheden zijn?

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen