Hoe werkt een ontruimingsoefening?

Het is belangrijk regelmatig te oefenen met de uitvoering van je ontruimings- of bedrijfsnoodplan. Wij adviseren om jaarlijks een ontruimingsoefening te organiseren zodat jouw BHV’ers hun kennis up to date houden. Het kan van levensbelang zijn dat zij snel en adequaat kunnen handelen, en dat kan alleen als zij regelmatig oefenen. Je BHV’ers leren een ontruiming goed te begeleiden en wij ondersteunen hen daarbij. Naarmate je BHV’ers meer ervaren zijn, wordt de oefening complexer en werken de BHV’ers zelfstandiger.

Keuze uit verschillende scenario's

Aan de hand van een of meerdere scenario’s testen we de procedures die in jouw ontruimingsplan zijn vastgelegd. Er zijn verschillende scenario’s waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van welke het beste bij jouw organisatie past. Ook een combinatie van scenario’s is mogelijk als je de geënsceneerde noodsituatie complexer wilt maken. Daarnaast laat een ontruimingsoefening zich prima combineren met een incompany cursus of workshop. Neem contact op met BHV.NL voor de mogelijkheden of bekijk de fases waarin ontruimingsoefeningen worden onderverdeeld.

De fases van een ontruimingsoefening

Een ontruimingsoefening is onder te verdelen in verschillende fases. Hoe hoger de fase, hoe hoger de complexiteit en moeilijkheidsgraad. Je kunt kiezen welke fases je tijdens een ontruimingsoefening wilt uitvoeren. Ben je net verhuisd naar een nieuwe locatie of heb je nog niet eerder een ontruimingsoefening gedaan? Dan is een tabletop, Fase 0 en Fase 1 wellicht geschikt. Heb je al vaker geoefend, dan zijn Fase 2, Fase 3 of Fase 4 bijvoorbeeld geschikt.
 

Fase 0

Communicatieoefening | Doornemen ontruimingsplan met BHV-organisatie
 
Deze fase is een theoretische communicatie oefening waarbij het ontruimingsplan wordt doorgenomen met de BHV-organisatie. Daarnaast wordt een ronde gemaakt door het gebouw om de preventieve voorzieningen onder de aandacht te brengen.

Table-top oefening
Bij een table-top oefening leggen we een grote plattegrond op tafel waardoor je situaties overzichtelijk kunt beoordelen en diverse scenario’s ‘droog’ kunt oefenen. Zo krijg je een goed beeld van mogelijke knelpunten tijdens een ontruiming.

NIEUW! Digitale Table-top oefening 
Om toch te kunnen oefenen in deze tijd, organiseren we nu een digitale Table-top oefening. Lees hier meer over de digitale table-top oefening.
 

Fase 1

Fysieke ontruiming | Datum en tijdstip worden vooraf aangekondigd
 
Voorafgaand aan deze oefening is er een voorbespreking met de organisator van de oefening, bijvoorbeeld het hoofd BHV. Er worden zoveel mogelijk details besproken en de ontruiming wordt uitgevoerd onder leiding van een instructeur. Deze fase is aan te raden als je organisatie nieuw is of je bijvoorbeeld recent bent verhuisd.
 

Fase 2

Fysieke ontruiming | Dag of week wordt aangekondigd, maar niet het exacte tijdstip
 
Net als bij Fase 1 is er bij deze fase een voorbespreking. Alleen heeft de instructeur een minder leidende, maar meer waarnemende rol.
 

Fase 3

Fysieke ontruiming | Dag of week wordt niet vooraf aangekondigd
 
In deze fase wordt de ontruimingsoefening zo realistisch mogelijk uitgevoerd, zonder voorbespreking. De instructeur komt onaangekondigd en onopvallend naar jouw organisatie en start de oefening. De uitvoering van de ontruiming is in handen van jouw BHV-organisatie. Je kunt er ook voor kiezen om een lotusslachtoffer in te zetten.
 

Fase 4

Fysieke ontruiming | Externe hulpdiensten worden betrokken
 
Ook in deze fase heeft de instructeur een waarnemende rol en inzet van een lotusslachtoffer mogelijk.

Wie is er betrokken bij een ontruimingsoefening?

Wie betrokken is bij de ontruimingsoefening hangt af van de fase waarmee je oefent: alleen BHV’ers of alle medewerkers. Nog geen ontruimingsprocedures? Wij helpen je graag!

Bij een complete ontruiming (fase 1 t/m 4) zijn je medewerkers (en eventuele bezoekers) maximaal 12-15 minuten van hun werkplek af. Gemiddeld neemt de oefening voor je BHV’ers 3 uur in beslag (de totale duur is afhankelijk van de ontruimingsfase waarmee je oefent). 

Een ontruimingsoefening is inclusief:
  • Voorbespreking (fase 1 en 2)
  • Toetsen van voorzorgsmaatregelen
  • Begeleiden van de ontruiming
  • Evaluatie van de ontruiming
     
In onze aanpak is over het zakelijke belang van jouw onderneming nagedacht!

HULP NODIG BIJ EEN ONTRUIMINGSOEFENING?

BHV.NL is allround dienstverlener op het gebied van bedrijfsveiligheid. Bij het organiseren van een ontruimingsoefening helpen en adviseren wij je graag. Wij kunnen jouw BHV'ers ondersteunen in het oefenen, organiseren, begeleiden, observeren en evalueren van ontruimingsoefeningen. Neem direct contact met ons op via: 024 - 373 0977 of stel je vraag via het offerteformulier.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.