Ontruimingsoefeningen in fases

Bij een ontruiming gebruik je een ontruimingsplan als handboek. Hierin is nauwkeurig beschreven wat iedereen in geval van een calamiteit moet doen. Tijdens een ontruimingsoefening worden deze procedures getest. Je BHV'ers worden bij een ontruimingsoefening begeleid door een ervaren instructeur.
  • Table Top
  • Fase 0 - Communicatieoefening
  • ​Fase 1 - Ontruimingsoefening
  • Fase 2 - Ontruimingsoefening
  • Fase 3 - Ontruimingsoefening
  • Fase 4 - Ontruimingsoefening
  • Waarneming

Ontruimingsoefeningen zijn onder te verdelen in de volgende fases:

Table Top

Bij een table top oefening leggen we een grote plattegrond op tafel waardoor je situaties overzichtelijk kunt beoordelen en diverse scenario’s ‘droog’ kunt oefenen. Zo krijg je een goed beeld van mogelijke knelpunten tijdens een ontruiming. Hiervoor maken we gebruik van een spelvorm om het gesprek over jouw BHV-organisatie goed op gang te krijgen.
 

Fase 0

Communicatieoefening | Doornemen ontruimingsplan met de BHV-organisatie

Deze fase is een theoretische communicatieoefening waarbij we het ontruimingsplan doornemen met de BHV-organisatie. Daarnaast maken we samen een ronde door het gebouw om de preventieve voorzieningen onder de aandacht te brengen.
 

Fase 1

Fysieke ontruiming | Datum en tijdstip worden vooraf aangekondigd

Voorafgaand aan deze oefening hebben we een voorbespreking met de organisator van deze oefening in jouw organisatie, bijvoorbeeld het hoofd BHV. Hierbij bespreken we zoveel mogelijk details. Tijdens de oefening voeren we de ontruiming uit onder leiding van onze instructeur. Deze fase raden wij bijvoorbeeld aan als je organisatie nieuw is of als je onlangs bent verhuisd. Hierbij is vaak slechts een deel van je medewerkers betrokken, bijvoorbeeld een bepaalde afdeling of een deel van het gebouw.
 

Fase 2

Fysieke ontruiming | Dag of week wordt aangekondigd, maar niet het exacte tijdstip

Ook hierbij hebben we een voorbespreking met je contactpersoon en stemmen we af hoe de oefening er precies uit gaat zien: welke scenario’s oefenen we en wanneer doen we dat, wie zijn er betrokken etc. Tijdens de oefening heeft onze instructeur een minder leidende, maar meer waarnemende rol.
 

Fase 3

Fysieke ontruiming | Dag of week wordt niet vooraf aangekondigd

Een ontruimingssituatie wordt in deze fase zo realistisch mogelijk uitgevoerd, dus er is geen voorbespreking. Onze instructeur komt onaangekondigd en onopvallend, dat wil zeggen niet herkenbaar als medewerker van BHV.NL, naar jouw organisatie en start de oefening. Hij heeft deze dag vooral een waarnemende rol. Je kunt ervoor kiezen om bij deze oefening gebruik te maken van een lotusslachtoffer. De uitvoering van de ontruiming is in handen van jouw BHV-organisatie.
 

Fase 4

Fysieke ontruiming | Externe hulpdiensten worden betrokken

Ook in deze fase heeft onze instructeur een waarnemende rol en is inzet van een lotusslachtoffer mogelijk.
 

Waarneming

Heb je de planning en organisatie van de ontruimingsoefening liever in eigen hand, maar wil je wel graag objectief laten beoordelen hoe de ontruimingsoefening verloopt? Dan kun je ervoor kiezen een of meerdere waarnemers in te schakelen, afhankelijk van de grootte van de organisatie. Zo kunnen de BHV’ers zich volledig op de ontruimingsoefening concentreren en hoeven zij zich niet bezig te houden met het verloop van het proces.
 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen