6 redenen om géén BHV’er te worden – en waarom die niet kloppen

Er bestaan nog misvattingen over het belang van bedrijfshulpverlening (BHV) en de rol van het BHV-team. Sommige mensen zijn terughoudend om zich aan te melden als BHV'er vanwege onjuiste overtuigingen over hun verantwoordelijkheden en de noodzaak van hun rol. Maar laten we samen deze misvattingen ontrafelen en ontdekken waarom jij de perfecte BHV’er zou kunnen zijn!

1. ''Er gebeurt toch nooit iets''

Ja, het is waar dat niet elke dag een noodsituatie zich voordoet, maar onverwachte incidenten kunnen altijd gebeuren. Als BHV'er heb jij de waakzame ogen die de veiligheid op de werkvloer bewaken. Door snel en adequaat te handelen, kun je noodsituaties voorkomen of zelfs levens redden als het noodlot toeslaat.

2. ''Als er iets ergs gebeurt, bel ik gewoon 112''

Het is waar dat 112 de noodknop is die professionele hulpverleners oproept, maar in noodsituaties telt elke seconde. Als BHV'er kun je eerste hulp bieden voordat de professionele hulptroepen arriveren en heb je een belangrijke rol in het informeren van de professionele hulpverleners. Jouw reactie kan het verschil maken tussen leven en dood.

3. ''Ik ben bang om iets verkeerd te doen''

Angst is een menselijke emotie, en het is begrijpelijk dat je wat zenuwen hebt. Echter onze BHV-cursussen zijn speciaal ontworpen om mensen op te leiden in het omgaan met noodsituaties. Ze rusten je uit met de juiste kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen.

4. ''Er zijn vast andere mensen die kunnen helpen aanwezig''

Soms zullen er andere mensen zijn en soms ben je alleen, maar als BHV’er ben je speciaal getraind om direct en kalm te kunnen handelen in noodsituaties. Als BHV’er ben jij de steunpilaar waarop anderen vertrouwen tijdens een crisis.

5. ''Het kost mij weer extra tijd en moeite om zo'n cursus te doen''

Toegegeven, BHV-trainingen vragen wat van je tijd en energie. Maar wat is belangrijker dan de veiligheid van jou en je collega's? Bovendien, zijn BHV'ers niet alleen beter voorbereid op noodsituaties op het werk, maar ook op noodsituaties in hun dagelijks leven. 

6. ''Ik weet eigenlijk niet hoe het op mijn werk geregeld is/mijn werkgever begint er nooit over''

Dit is jouw kans om initiatief nemen! Start het gesprek met je werkgever en ontdek samen de BHV-mogelijkheden op jouw werkplek. Dit zou wel eens het begin kunnen zijn van een veiliger en gezonder werkomgeving voor iedereen. Daarnaast toon je betrokkenheid en verantwoordelijkheid door te vragen naar het beleid.

Conclusie

Hoewel er verschillende redenen zijn waarom mensen aarzelen om BHV'er te worden, zijn deze zorgen vaak gebaseerd op onjuiste aannames. Het belang van BHV'ers kan niet worden onderschat, en hun aanwezigheid kan het verschil maken bij noodsituaties op de werkplek. Laten we vaarwel zeggen tegen die misvattingen en BHV’ers omarmen. Volg nu ook een BHV-cursus bij BHV.NL want door met zekerheid te handelen maak jij het verschil. 
 

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.