6 redenen om gn BHVer te worden en waarom die niet kloppen

Er bestaan nog misvattingen over het belang van bedrijfshulpverlening (BHV) en de rol van het BHV-team. Sommige mensen zijn terughoudend om zich aan te melden als BHV'er vanwege onjuiste overtuigingen over hun verantwoordelijkheden en de noodzaak van hun rol. Maar laten we samen deze misvattingen ontrafelen en ontdekken waarom jij de perfecte BHV’er zou kunnen zijn!

1. ''Er gebeurt toch nooit iets''

Ja, het is waar dat niet elke dag een noodsituatie zich voordoet, maar onverwachte incidenten kunnen altijd gebeuren. Als BHV'er heb jij de waakzame ogen die de veiligheid op de werkvloer bewaken. Door snel en adequaat te handelen, kun je noodsituaties voorkomen of zelfs levens redden als het noodlot toeslaat.

2. ''Als er iets ergs gebeurt, bel ik gewoon 112''

Het is waar dat 112 de noodknop is die professionele hulpverleners oproept, maar in noodsituaties telt elke seconde. Als BHV'er kun je eerste hulp bieden voordat de professionele hulptroepen arriveren en heb je een belangrijke rol in het informeren van de professionele hulpverleners. Jouw reactie kan het verschil maken tussen leven en dood.

3. ''Ik ben bang om iets verkeerd te doen''

Angst is een menselijke emotie, en het is begrijpelijk dat je wat zenuwen hebt. Echter onze BHV-cursussen zijn speciaal ontworpen om mensen op te leiden in het omgaan met noodsituaties. Ze rusten je uit met de juiste kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen.

4. ''Er zijn vast andere mensen die kunnen helpen aanwezig''

Soms zullen er andere mensen zijn en soms ben je alleen, maar als BHV’er ben je speciaal getraind om direct en kalm te kunnen handelen in noodsituaties. Als BHV’er ben jij de steunpilaar waarop anderen vertrouwen tijdens een crisis.

5. ''Het kost mij weer extra tijd en moeite om zo'n cursus te doen''

Toegegeven, BHV-trainingen vragen wat van je tijd en energie. Maar wat is belangrijker dan de veiligheid van jou en je collega's? Bovendien, zijn BHV'ers niet alleen beter voorbereid op noodsituaties op het werk, maar ook op noodsituaties in hun dagelijks leven. 

6. ''Ik weet eigenlijk niet hoe het op mijn werk geregeld is/mijn werkgever begint er nooit over''

Dit is jouw kans om initiatief nemen! Start het gesprek met je werkgever en ontdek samen de BHV-mogelijkheden op jouw werkplek. Dit zou wel eens het begin kunnen zijn van een veiliger en gezonder werkomgeving voor iedereen. Daarnaast toon je betrokkenheid en verantwoordelijkheid door te vragen naar het beleid.

Conclusie

Hoewel er verschillende redenen zijn waarom mensen aarzelen om BHV'er te worden, zijn deze zorgen vaak gebaseerd op onjuiste aannames. Het belang van BHV'ers kan niet worden onderschat, en hun aanwezigheid kan het verschil maken bij noodsituaties op de werkplek. Laten we vaarwel zeggen tegen die misvattingen en BHV’ers omarmen. Volg nu ook een BHV-cursus bij BHV.NL want door met zekerheid te handelen maak jij het verschil. 
 

Lees meer

 • hesjes bhv
  Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
  Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
   
 • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHVer op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHVer op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhver maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhver maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.