Arbovisie 2040: hoe staat het met jouw veiligheidsbeleid?
Onze maatschappij wordt steeds dynamischer en dat heeft een groot effect op de veiligheid van werkend Nederland. Om rekening te houden met deze veranderingen, groot of klein, is het belangrijk om ieder jaar even de balans op te maken en te kijken hoe het is gesteld met het veiligheidsbeleid van je organisatie. Ook op de lange termijn is het goed om voorbereid te zijn op de komende ontwikkelingen. Daarom heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie, in opdracht van de overheid, de Arbovisie 2040 in het leven geroepen. In dit artikel lees je er alles over.
Er zijn enorm veel stappen gezet om een goed arbobeleid neer te zetten voor werknemers en werkgever. Maar nog niet alle problemen zijn opgelost. Nog steeds overlijden er te veel mensen als gevolg van blootstelling aan belastende factoren op het werk. Werkdruk en burn-out-klachten nemen toe en er is een forse stijging op het gebied van sociale veiligheid. Ook komen er nieuwe uitdagingen op ons af, zoals flexibilisering van de arbeidsmarkt, globalisering, robotisering en demografische ontwikkelingen.
Arbovisie 2040
Om ook in de toekomst veilig en gezond te kunnen werken, is een visie voor de aankomende jaren van belang. Daarom gaat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een open dialoog aan om een nieuwe Arbovisie te ontwikkelen tot aan 2040. De verwachting is dat deze nieuwe visie in 2021 wordt geïntroduceerd. Er komen verschillende thema’s aan bod in het arbobeleid. Zo zal er gekeken worden wat werkgevers en werknemers aan preventie kunnen doen, welke ondersteuning is er nodig vanuit de arbodienst, hoe kan naleving en handhaving worden verbeterd, wat zijn de belangrijkste risico’s van de toekomst en hoe kunnen we ons daarop voorbereiden? Het doel van de visie is om ook de komende twintig jaar de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen, waarbij rekening gehouden wordt met ontwikkelingen als het stijgen van de pensioenleeftijd, robotisering of de opkomst van kunstmatige intelligentie op de werkvloer.
Jouw veiligheidsbeleid up-to-date
Alle reden dus om het veiligheidsbeleid voor je organisatie eens goed onder de loep te nemen. Sowieso is het goed om alle punten uit je veiligheidsbeleid jaarlijks te evalueren en even de balans op te maken. Hoe staat het met de gestelde doelen en waar ga je je volgend jaar op richten? Iedere verandering in je organisatie kan gevolgen hebben voor de bedrijfsnoodorganisatie, je risico-inventarisatie en -evaluatie en je bedrijfsnoodplan. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een aanbouw of verbouwing van je bedrijfslocatie, verloop in je personeel, nieuwe regel- en wetgeving of een verandering in je directe omgeving. In het kader van de Arbovisie 2040 is het goed om ook nu al te kijken of het nodig is je integrale veiligheidsbeleid te actualiseren en alvast de anticiperen op komende ontwikkelingen.
Sparren over jouw veiligheidsbeleid?
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het opstellen, evalueren of aanpassen van je veiligheidsbeleid? Of heb je vragen over de Arbovisie 2040? Neem dan contact met ons op, wij helpen graag.
>> Wat zijn jouw veiligheidsambities en waar ga jij in 2022 op inzetten?
>> Wat zijn jouw veiligheidsambities en waar ga jij in 2022 op inzetten?
Lees meer
-
-
De veiligheidsgame: hoe organiseer je dit en wat is daarbij nodig?Wil jij meer bewustzijn en betrokkenheid creëren bij medewerkers als het gaat om veilig werken? Dat kan nu op een bijzonder leuke manier! De Veiligheidsgame van BHV.NL is namelijk een spelvorm die je kunt inzetten om dat in één week voor elkaar te krijgen.
-
-
-
-
-
-
-