Arbovisie 2040: hoe staat het met jouw veiligheidsbeleid?

Onze maatschappij wordt steeds dynamischer en dat heeft een groot effect op de veiligheid van werkend Nederland. Om rekening te houden met deze veranderingen, groot of klein, is het belangrijk om ieder jaar even de balans op te maken en te kijken hoe het is gesteld met het veiligheidsbeleid van je organisatie. Ook op de lange termijn is het goed om voorbereid te zijn op de komende ontwikkelingen. Daarom heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie, in opdracht van de overheid, de Arbovisie 2040 in het leven geroepen. In dit artikel lees je er alles over.
Er zijn enorm veel stappen gezet om een goed arbobeleid neer te zetten voor werknemers en werkgever. Maar nog niet alle problemen zijn opgelost. Nog steeds overlijden er te veel mensen als gevolg van blootstelling aan belastende factoren op het werk. Werkdruk en burn-out-klachten nemen toe en er is een forse stijging op het gebied van sociale veiligheid. Ook komen er nieuwe uitdagingen op ons af, zoals flexibilisering van de arbeidsmarkt, globalisering, robotisering en demografische ontwikkelingen. 

Arbovisie 2040

Om ook in de toekomst veilig en gezond te kunnen werken, is een visie voor de aankomende jaren van belang. Daarom gaat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een open dialoog aan om een nieuwe Arbovisie te ontwikkelen tot aan 2040. De verwachting is dat deze nieuwe visie in 2021 wordt geïntroduceerd. Er komen verschillende thema’s aan bod in het arbobeleid. Zo zal er gekeken worden wat werkgevers en werknemers aan preventie kunnen doen, welke ondersteuning is er nodig vanuit de arbodienst, hoe kan naleving en handhaving worden verbeterd, wat zijn de belangrijkste risico’s van de toekomst en hoe kunnen we ons daarop voorbereiden? Het doel van de visie is om ook de komende twintig jaar de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen, waarbij rekening gehouden wordt met ontwikkelingen als het stijgen van de pensioenleeftijd, robotisering of de opkomst van kunstmatige intelligentie op de werkvloer.

Jouw veiligheidsbeleid up-to-date

Alle reden dus om het veiligheidsbeleid voor je organisatie eens goed onder de loep te nemen. Sowieso is het goed om alle punten uit je veiligheidsbeleid jaarlijks te evalueren en even de balans op te maken. Hoe staat het met de gestelde doelen en waar ga je je volgend jaar op richten? Iedere verandering in je organisatie kan gevolgen hebben voor de bedrijfsnoodorganisatie, je risico-inventarisatie en -evaluatie en je bedrijfsnoodplan. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een aanbouw of verbouwing van je bedrijfslocatie, verloop in je personeel, nieuwe regel- en wetgeving of een verandering in je directe omgeving. In het kader van de Arbovisie 2040 is het goed om ook nu al te kijken of het nodig is je integrale veiligheidsbeleid te actualiseren en alvast de anticiperen op komende ontwikkelingen.

Sparren over jouw veiligheidsbeleid?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het opstellen, evalueren of aanpassen van je veiligheidsbeleid? Of heb je vragen over de Arbovisie 2040? Neem dan contact met ons op, wij helpen graag.

>> Wat zijn jouw veiligheidsambities en waar ga jij in 2023 op inzetten?

Lees meer

 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.