De deurprocedure: hoe zat het ook alweer?

We openen met zijn allen dagelijks heel wat deuren. De deur van de badkamer voor een frisse start van de dag, de deur van de auto om op je werk te komen, in het weekend misschien nog de deur van het café en ga zo maar door. Het openen van een deur doen we letterlijk in een handomdraai; het is een routineklus waar je niet echt bij stilstaat. Totdat je in een gevaarlijke situatie verzeild bent geraakt. Dan kan het juist openen van een deur het verschil maken tussen leven en dood. Het is niet voor niets dat bhv’ers de deurprocedure strikt naleven. Goed dus om nog eens op die procedure in te gaan, in het kader van de Opfrisweken.
Laten we beginnen met uit te leggen waarom er een deurprocedure is. Het openen van deuren is de sleutel tot een veilige evacuatie in noodsituaties, zoals brand. Deuren zijn de eenvoudigste en veiligste manier om een gevaarlijke ruimte te verlaten. Een deur is vaak ook de grens tussen veilig gebied en risicogebied. Je weet ook niet precies wat je achter de deur aantreft. Daarom is zorgvuldig handelen van levensbelang.

Hoe werkt de deurprocedure?

Om een deur goed en veilig te kunnen openen, is het belangrijk om eerst te bepalen wat voor soort deur het is. Het herkennen daarvan is al onderdeel van de deurprocedure. We onderscheiden twee soorten deuren: de toedraaiende (de scharnieren zijn zichtbaar) en de afdraaiende deur (geen scharnieren zichtbaar).
 • Stap 1: observeer de deur
  Door goed te kijken, kun je al snel zien welke deur je voor je hebt. Kijken doe je met je ogen; raak de deur nog niet aan! Let op rook tussen de kieren of onder de deur vandaan. Zie je rook? Dan blijft de deur dicht. Ons motto: waar rook is, is geen bhv’er. Eigen veiligheid op één!
 • Stap 2: tast af
  Bespeuren je ogen niets verdachts? Dan is het tijd om de deur af te tasten. Voel voorzichtig met de rug van je hand aan de deur, van boven naar beneden en langs de deurranden. Zijn delen van de deur heet? Dan is het niet veilig om de deur te openen.
 • Stap 3: de klink
  Als de deur niet heet is, is het tijd om voorzichtig, ook weer met de rug van de hand, te voelen of de klink heet is.
 • Stap 4: kies positie
  Als de seinen na de vorige stappen nog steeds op groen staan, bereid je je voor op het openen van de deur. Daarvoor kies je eerst een lage, veilige positie. Hoe je daarna te werk gaat, hangt af van het soort deur.

Toedraaiende en afdraaiende deur

Zie je de scharnieren, dan heb je te maken met een toedraaiende deur: een deur die bij het openen jouw kant op komt. Dit is de favoriete deur van galante mensen die de deur voor een ander willen openen. Zie je geen scharnieren, dan sta je voor een afdraaiende deur.

Stappenplan voor het openen van een toedraaiende deur

We hebben het openen van een toedraaiende deur onderverdeeld in zeven stappen. Komen ze:
 • Stap 1: Ga gehurkt of op één knie achter de deur zitten. Blijf laag bij de grond.
 • Stap 2: Zet je voet bij de opening van de deur (op ongeveer vijf centimeter afstand). Zo kan de deur niet in één keer open vliegen.
 • Stap 3: Wend je gezicht af van de deur.
 • Stap 4: Doe de deur langzaam open tegen je voet en wacht vijf tellen.
 • Stap 5: Kijk boven de deur of er rook dan wel vlammen te zien zijn. Zo niet, kijk dan voorzichtig en laag de ruimte in. Zie je wel rook of vlammen, sluit dan de deur onmiddellijk en druk een handbrandmelder in.
 • Stap 6: Roep naar binnen: ‘Is daar iemand?’ Bij rook en een ‘ja’ als antwoord, vraag je de persoon om naar de deur te kruipen. Zonder rookvorming hoeft de persoon niet laag te blijven.
 • Stap 7: Bij geen gehoor sluit je de deur, informeer je je ploegleider en zet je de ontruiming door.

Stappenplan voor het openen van een afdraaiende deur

Bij een afdraaiende deur is de procedure nét iets anders. We vallen met de deur in huis: hieronder volgen de stappen.
 • Stap 1: Ga gehurkt of op één knie voorbij de deur aan de zijde van de klink achter de deur zitten. Blijf laag bij de grond.
 • Stap 2: Wend je gezicht af van de deur.
 • Stap 3: Open de deur op een kier en wacht vijf tellen.
 • Stap 4: Kijk boven de deur of er rook dan wel vlammen te zien zijn. Zie je rook of vlammen, sluit dan de deur onmiddellijk en druk een handbrandmelder in. Zo niet, kijk dan om het hoekje de ruimte in. Doe dit onder klinkhoogte.
 • Stap 5: Roep naar binnen: ‘Is daar iemand?’ Bij rook en een ‘ja’ als antwoord, vraag je de persoon om naar de deur te kruipen. Zonder rookvorming hoeft de persoon niet laag te blijven.
 • Stap 6:  Bij geen gehoor sluit je de deur, informeer je je ploegleider en zet je de ontruiming door.
We hopen dat je dit artikel nuttig vond. Van lezen kun je veel leren, maar de beste manier om je kennis op peil te houden is herhalen en oefenen. In onze BHV Herhalingscursus worden al je kennis en vaardigheden uit de BHV Basiscursus weer afgestoft. In één dag ben jij – of zijn je medewerkers - weer perfect getraind om handelend op te kunnen treden op de momenten waarop het nodig is. Een veilig gevoel, toch?

Lees meer

 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.
 • Een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
  8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
  Veel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht! 
 • 5 trends die impact hebben op de veiligheid in jouw organisatie
  5 trends die impact hebben op de veiligheid in jouw organisatie
  Hoe vaak check jij de staat van veiligheid in jouw organisatie? Misschien denk je dat je dit maar één keer goed hoeft te regelen, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk altijd ontwikkelingen die invloed hebben op veilig werken. Welke? We bespreken hier de belangrijkste van dit moment.
 • Vergis je niet: dit is de financiële impact van een bedrijfsongeval
  Vergis je niet: dit is de financiële impact van een bedrijfsongeval
  Het is dé nachtmerrie van iedere werkgever: een bedrijfsongeval. Wellicht een cliché, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Elke onderneming gaat gepaard met veiligheidsrisico’s. In sommige sectoren zijn de risico’s groter dan gemiddeld, maar over het algemeen geldt dat overal waar mensen werken calamiteiten op de loer liggen. In dit artikel lees je meer over bedrijfsongevallen: hoe vaak komen ze voor? Wat zijn de financiële gevolgen? En wat kan je doen om het te voorkomen?
 • 6 redenen om géén BHV’er te worden – en waarom die niet kloppen
  6 redenen om géén BHV’er te worden – en waarom die niet kloppen
  Er bestaan nog misvattingen over het belang van bedrijfshulpverlening (BHV) en de rol van het BHV-team. In dit artikel zullen we zes veelvoorkomende redenen behandelen waarom sommige mensen besluiten om geen BHV'er te worden, en waarom deze redenen niet helemaal kloppen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
Fijn dat je onze website bezoekt. Als je op ‘OK’ klikt, ga je akkoord met het feit dat wij cookies gebruiken. Wil je weten waarom? Lees onze cookie- en privacyverklaring.
Cookies uitschakelen