Is EHBO verplicht?

EHBO is verplicht als uit de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is gebleken dat de kans op een ongeval in jouw organisatie groter is dan bij een gemiddeld bedrijf. Wanneer dat niet zo is, is het niet nodig om opgeleide EHBO'ers te hebben in je bedrijf. BHV'ers zijn dan voldoende. 
Sinds de invoering van de derde fase Arbowet 1994 is het niet meer verplicht dat in ieder bedrijf EHBO’ers aanwezig zijn. Iedere organisatie moet wel beschikken over een of meer BHV’ers. Een BHV’er is opgeleid in het bieden van ‘levensreddende eerste handelingen’. Als de risico’s in het bedrijf groter zijn dan normaal gesproken en de BHV’ers daardoor over onvoldoende deskundigheid beschikken, moet die deskundigheid worden uitgebreid met een maatwerkopleiding of EHBO-opleiding. Dat is dus de situatie waarbij EHBO verplicht is.

Opleiding, geldigheid en herhaling

Een erkende EHBO-cursus is een pittige opleiding want je leert alles wat bij het verlenen van eerste hulp bij ongevallen komt kijken. Behalve levensreddende handelingen bij het slachtoffer zijn dat ook zorgen voor professionele hulp, omgaan met emotionele reacties en het herkennen van risicofactoren. Er wordt o.a. aandacht besteed aan het voorkomen van (meer) slachtoffers, stoornissen van het bewustzijn en de ademhaling, hartstilstand en bediening AED, brandwonden, botbreuken, ontwrichting, kneuzing en verstuiking. Natuurlijk is oefenen een wezenlijk onderdeel van de opleiding. Cursisten die slagen voor het examen, ontvangen het EHBO-diploma en een EHBO-draagpas, die twee jaar geldig zijn.
 
Na die twee jaar moet het EHBO-diploma verlengd worden. Want alleen als je de kennis en vaardigheden regelmatig opfrist, kan de hulp op de juiste manier verleend worden. 

Zoals gezegd, EHBO is niet verplicht in een bedrijf. Het hangt af van de risico's binnen jouw organisatie of het nodig is om opgeleide EHBO'ers te hebben of dat BHV'ers voldoende zijn.Toch is het opleiden van EHBO'ers wel iets om over na te denken, ook wanneer het niet verplicht is. Het is namelijk altijd waardevol om medewerkers te hebben die weten hoe ze moeten handelen in geval van een ongeval. 

Welke EHBO-cursus past bij jou en/of je medewerkers?

BHV.NL verzorgt op meer dan 60 locaties door heel Nederland EHBO-(herhalings)cursussen en EHBO-cursussen aan baby’s en kinderen. Wij leiden op voor de examens van het Rode Kruis en Het Oranje Kruis. Wil je weten  welke cursus het beste bij je past? Ontdek hier het verschil tussen de EHBO-cursussen van het Rode Kruis en Het Oranje Kruis.
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

Veelgestelde vragen

Is EHBO verplicht voor bedrijven?

Het hebben van opgeleide EHBO-ers is verplicht als uit de RI&E is gebleken dat de kans op een ongeval in jouw bedrijf groter is dan gemiddeld. Als dat niet zo is, zijn BHV'ers voldoende.

Wat is EHBO?

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. In een EHBO cursus leer je alles over het verlenen van eerste hulp. Dit omvat levensreddende handelingen, optreden bij calamiteiten, welke vormen van eerste hulp je kunt verlenen en hoe je veelvoorkomende ziektebeelden kunt herkennen.

Voor wie is een EHBO cursus geschikt?

Een EHBO cursus is geschikt voor iedereen die wil leren helpen bij calamiteiten. Met de juiste kennis kun je het verschil maken tussen leven en dood. Mensen met EHBO-kennis zijn daarom heel belangrijk. Draag je zorg voor baby's of kinderen? Dan kun je ook een speciale cursus EHBO aan baby's en kinderen volgen.

Is er ook een EHBO cursus die specifiek is voor EHBO bij baby's en kinderen?

Eerste hulp verlenen aan baby's en kinderen vraagt om andere EHBO vaardigheden. Daarom hebben we ook een cursus kinder EHBO Rode kruis waarin je deze vaardigheden leert. 

Kan ik ook een online EHBO cursus volgen?

Ja je kunt ook een online EHBO cursus volgen, namelijk de EHBO basiscursus met e-learning. Je gaat hierbij zelf online met de theorie aan de slag en volgt daarna een lesdag waarbij je leert hoe je moet handelen. 

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.