Flauwvallen: hoe ga je hiermee om?

Flauwvallen is vaak onschuldig, maar kan wel eng of vervelend zijn. Daarom is het goed om ook een EHBO cursus te volgen, zodat je adequaat kunt handelen in noodsituaties, zoals bij flauwvallen. In dit artikel leggen we uit wat flauwvallen is, hoe je het herkent en wat je kunt doen om iemand te helpen die flauwvalt.

Wat is flauwvallen?

Bij flauwvallen verlies je kort je bewustzijn. Dit gebeurt wanneer er tijdelijk te weinig bloed naar je hersenen gaat. In de meeste gevallen is het niet gevaarlijk. Je komt vanzelf weer bij na een paar seconden tot een paar minuten. Je lichaam heeft dan zelf je bloeddruk weer omhoog gebracht.

Wat zijn oorzaken van flauwvallen?

Flauwvallen kan verschillende oorzaken hebben, dit zijn onder andere:

Als reactie op pijn of emoties 
Denk hierbij aan schrik en angst, bijvoorbeeld wanneer je bloed ziet of een ongeluk ziet gebeuren. Ook vallen mensen soms flauw wanneer ze hun idool zien. Het hart gaat dan langzamer kloppen en de bloedvaten worden wijder. De bloeddruk daalt, waardoor de hersenen even minder bloed krijgen. 

Te snel opstaan
Je kunt ook flauwvallen wanneer je te snel opstaat. Je lichaam past zich dan niet snel genoeg aan: er komt dan tijdelijk meer bloed in je benen, terwijl er minder naar je hersenen gaat. Hierdoor ontstaat een zuurstofgebrek. 

Warmte
Warmte kan leiden tot flauwvallen wanneer je ook te weinig gegeten of gedronken hebt. Of wanneer je lang gestaan hebt. Door een te lage bloedsuikerspiegel krijgen je hersenen te weinig zuurstof. 

Medicijnen en ziekten
Tenslotte kunnen ook medicijnen en ziekten flauwvallen veroorzaken. Denk aan medicijnen tegen een hoge bloeddruk en antidepressiva en ziekten als diabetes, de ziekte van Parkinson en hartproblemen. 

Wat zijn symptomen van flauwvallen?

Er zijn een aantal lichamelijke reacties die aangeven dat iemand kan gaan flauwvallen. Sommige zijn zichtbaar voor anderen, andere symptomen merk je alleen als je zelf flauwvalt. Zo kun je last hebben van: 
 • Een licht gevoel in je hoofd
 • Zwart zien voor je ogen
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Bleekheid
 • Zweten
 • Oorsuizen

Hoe help je iemand die flauwvalt?

Het kan even schrikken zijn wanneer iemand flauwvalt. Maar als je weet wat je kunt doen om het slachtoffer te helpen, zul je minder stress ervaren. Bovendien heb je dan meestal geen extra hulp nodig van een professionele zorgverlener. 

Valt iemand in je omgeving flauw? Volg dan deze stappen: 
 • Stap 1: Bell 112 bij:
  - Bewusteloosheid (wegraking)
  - Flauwte in combinatie met pijn op de borst of last van hartkloppingen
  - Flauwte in combinatie met hevige buik- of rugpijn
 • Stap 2: Bij bewusteloosheid moet ook altijd de AED worden gehaald
 • Stap 3: Instrueer het slachtoffer te gaan liggen om een wegraking te voorkomen. Zorg er hierbij voor dat hij niet valt. 
 • Stap 4: Maak knellende kleding los.
 • Stap 5: Zorg voor frisse lucht
 • Stap 6: Het slachtoffer mag pas eten of drinken wanneer hij weer volledig alert is én niet misselijk.
 • Stap 7: Laat het slachtoffer 10 minuten liggen. Til alleen de benen op (30-60 graden) als zeker is dat er geen trauma heeft plaatsgevonden.
 • Stap 8: Krijgt het slachtoffer nadat hij overeind komt opnieuw klachten? Laat hem dan nog eens 10 minuten liggen.

Meer leren over hulpverlening binnen je bedrijf?

Wil je meer weten over hoe je hulp verleent aan iemand flauwvalt of bewusteloos raakt en dit goed toepast? Word BHV’er! Als bedrijfshulpverlener kun jij levens redden. Zo leer je in onze BHV basiscursus precies wat je moet doen in onveilige situaties, zoals bij ongelukken en brand.
 
Bekijk de BHV basiscursus

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.