Flauwvallen: hoe ga je hiermee om?

Flauwvallen is vaak onschuldig, maar kan wel eng of vervelend zijn. Daarom is het goed om ook een EHBO cursus te volgen, zodat je adequaat kunt handelen in noodsituaties, zoals bij flauwvallen. In dit artikel leggen we uit wat flauwvallen is, hoe je het herkent en wat je kunt doen om iemand te helpen die flauwvalt.

Wat is flauwvallen?

Bij flauwvallen verlies je kort je bewustzijn. Dit gebeurt wanneer er tijdelijk te weinig bloed naar je hersenen gaat. In de meeste gevallen is het niet gevaarlijk. Je komt vanzelf weer bij na een paar seconden tot een paar minuten. Je lichaam heeft dan zelf je bloeddruk weer omhoog gebracht.

Wat zijn oorzaken van flauwvallen?

Flauwvallen kan verschillende oorzaken hebben, dit zijn onder andere:

Als reactie op pijn of emoties 
Denk hierbij aan schrik en angst, bijvoorbeeld wanneer je bloed ziet of een ongeluk ziet gebeuren. Ook vallen mensen soms flauw wanneer ze hun idool zien. Het hart gaat dan langzamer kloppen en de bloedvaten worden wijder. De bloeddruk daalt, waardoor de hersenen even minder bloed krijgen. 

Te snel opstaan
Je kunt ook flauwvallen wanneer je te snel opstaat. Je lichaam past zich dan niet snel genoeg aan: er komt dan tijdelijk meer bloed in je benen, terwijl er minder naar je hersenen gaat. Hierdoor ontstaat een zuurstofgebrek. 

Warmte
Warmte kan leiden tot flauwvallen wanneer je ook te weinig gegeten of gedronken hebt. Of wanneer je lang gestaan hebt. Door een te lage bloedsuikerspiegel krijgen je hersenen te weinig zuurstof. 

Medicijnen en ziekten
Tenslotte kunnen ook medicijnen en ziekten flauwvallen veroorzaken. Denk aan medicijnen tegen een hoge bloeddruk en antidepressiva en ziekten als diabetes, de ziekte van Parkinson en hartproblemen. 

Wat zijn symptomen van flauwvallen?

Er zijn een aantal lichamelijke reacties die aangeven dat iemand kan gaan flauwvallen. Sommige zijn zichtbaar voor anderen, andere symptomen merk je alleen als je zelf flauwvalt. Zo kun je last hebben van: 
  • Een licht gevoel in je hoofd
  • Zwart zien voor je ogen
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Bleekheid
  • Zweten
  • Oorsuizen

Hoe help je iemand die flauwvalt?

Het kan even schrikken zijn wanneer iemand flauwvalt. Maar als je weet wat je kunt doen om het slachtoffer te helpen, zul je minder stress ervaren. Bovendien heb je dan meestal geen extra hulp nodig van een professionele zorgverlener. 

Valt iemand in je omgeving flauw? Volg dan deze stappen: 
  • Stap 1: Bell 112 bij:
    - Bewusteloosheid (wegraking)
    - Flauwte in combinatie met pijn op de borst of last van hartkloppingen
    - Flauwte in combinatie met hevige buik- of rugpijn
  • Stap 2: Bij bewusteloosheid moet ook altijd de AED worden gehaald
  • Stap 3: Instrueer het slachtoffer te gaan liggen om een wegraking te voorkomen. Zorg er hierbij voor dat hij niet valt. 
  • Stap 4: Maak knellende kleding los.
  • Stap 5: Zorg voor frisse lucht
  • Stap 6: Het slachtoffer mag pas eten of drinken wanneer hij weer volledig alert is én niet misselijk.
  • Stap 7: Laat het slachtoffer 10 minuten liggen. Til alleen de benen op (30-60 graden) als zeker is dat er geen trauma heeft plaatsgevonden.
  • Stap 8: Krijgt het slachtoffer nadat hij overeind komt opnieuw klachten? Laat hem dan nog eens 10 minuten liggen.

Meer leren over hulpverlening binnen je bedrijf?

Wil je meer weten over hoe je hulp verleent aan iemand flauwvalt of bewusteloos raakt en dit goed toepast? Word BHV’er! Als bedrijfshulpverlener kun jij levens redden. Zo leer je in onze BHV basiscursus precies wat je moet doen in onveilige situaties, zoals bij ongelukken en brand.
 
Bekijk de BHV basiscursus

Lees meer

  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.