Wat doet een EHBO’er?

Wat is EHBO?

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. Maar wat betekent dit concreet? Wat is EHBO en waarom is het van belang? Daar vertellen wij je graag meer over. Een EHBO cursus bestaat uit verschillende onderdelen. Het gaat hier niet enkel om het verzorgen van wonden. Een EHBO cursus voor bedrijven behelst veel meer dan dat. Vaak wordt een EHBO cursus gecombineerd met een volledige BHV cursus (Bedrijfshulpverlening). Natuurlijk kunnen er bij jouw onderneming dezelfde ongelukken of ziektevallen ontstaan als in het alledaagse leven, maar toch ziet een EHBO cursus voor bedrijven er anders uit dan de reguliere versie. 

De betekenis van EHBO

Wat is de betekenis van EHBO? Eerder hebben we al uitgelegd dat de afkorting EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. Eigenlijk is deze benaming niet helemaal correct omdat er ook eerste hulp wordt verleend bij ongevallen, maar ook bijvoorbeeld hulp bij letsels met gevolg. EHBO betekent eigenlijk hulp die geboden kan worden in afwachting van professionele eersthulpverleners, zoals ambulancemedewerkers. Nu je de vragen “wat is EHBO?” en “wat betekent EHBO?” goed kunt beantwoorden, kunnen we nu dieper ingaan op de vraag “waarom is EHBO belangrijk?”.

Waarom is EHBO belangrijk?

EHBO is belangrijker dan menig persoon denkt. Een EHBO cursus geeft je zelfvertrouwen en leert je omgaan met crisissituaties. Zo kun je iemand goed helpen en misschien zelfs wel iemands leven redden! We geven nu een aantal praktische situaties waarin EHBO van levensbelang kan zijn:
 • Ernstige bloedingen: Bij ernstige bloeding is eerste hulp absoluut noodzakelijk. Ernstige bloedingen resulteren namelijk vaak in een verward of bewusteloos persoon. Dit kan al door een snee met een keukenmes gebeuren.
 • Hartstilstand: Zodra iemand een hartstilstand krijgt, ligt de overlevingskans op slechts 10 tot 20%. Wanneer er direct hulp wordt geboden, bijvoorbeeld met EHBO, dan verdubbelen de kansen voor het slachtoffer.
 • Ziekenhuizen: Ziekenhuizen zijn tegenwoordig steeds verder weg. Daar zijn meer ambulanceposten voor in de plaats gekomen, maar toch duurt het dus langer voordat iemand bij het ziekenhuis is. Eerste hulp is dan onmisbaar.
 • Stikken: Stikken is dodelijk. Maar wist je dat met een vrij eenvoudige ingreep, zoals het geven van buikstoten, de ergste gevolgen voorkomen kunnen worden? Dat leer je allemaal in een EHBO cursus van BHV.NL.
 • De meeste ongelukken vinden thuis of op het werk plaats: Dat is ook logisch, want daar spendeer je vaak de meeste tijd. Iemand met EHBO vaardigheden in de buurt is dan ook van essentieel belang.
 • Kalmte: Naast leren hoe je moet ingrijpen ben je ook rustiger in een crisis. Hierdoor kun je je hoofd koel houden en de juiste handelingen blijven ondernemen. Dat is de betekenis van EHBO!

EHBO’er (Eerste Hulp Bij Ongevallen)

Jouw belangrijkste taak is het verlenen van eerste hulp bij ongevallen in de organisatie waarbij je (spoedeisende) eerste hulp verleent in afwachting van professionele hulpverleners zoals de ambulancezorgverlening. Er zijn heel veel soorten ongevallen. Het kan gaan om een klein letsel waarbij je een verband op de juiste manier moet aanleggen, maar het kan ook gaan om het adequaat handelen in acute situaties met (levensbedreigende) verwondingen. Ook het herkennen van een ziektebeeld behoort tot jouw vaardigheden. Daarbij kun je goed omgaan met emotionele reacties van slachtoffers of omstanders.

Jouw rol binnen de bedrijfsnoodorganisatie

Bij calamiteiten richt jij je vooral op eventuele gewonden of slachtoffers en geef je aan hen eerste hulp, zodat je collega’s uit de bedrijfsnoodorganisatie zich kunnen richten op andere belangrijke taken zoals ontruiming of het bestrijden van een brand. Ook ben je in staat om een slachtoffer te verplaatsen over een korte afstand. 

Taken & verantwoordelijkheden

 • Eerste hulp verlenen aan slachtoffers
 • Ziektebeelden herkennen
 • Slachtoffers verplaatsen

Welke skills heb je hiervoor nodig?

Als EHBO’er heb je uitgebreide kennis van het verlenen van eerste hulp en van het menselijk lichaam. Je weet precies welke handelingen je moet verrichten bij een verwonding, maar ook bij andere ziektebeelden. Je bent besluitvaardig en stressbestendig en kunt goed omgaan met emotionele reacties van het slachtoffer of van omstanders.

Opleiding

Tijdens de opleiding trainen we vanzelfsprekend het verlenen van eerste hulp in de praktijk. We kijken ook naar het herkennen van ziektebeelden en het doortastend kunnen optreden bij een calamiteit. Door het oefenen met scenario’s leer je op een praktische manier welke handelingen je moet verrichten. Denk hierbij aan het beoordelen van het bewustzijn van een slachtoffer, het handelen bij een slachtoffer met hevig bloedverlies of het kunnen verplaatsen van een slachtoffer.

​Welke opleidingen kan je doen?

Samen trainen

Zijn er binnen jouw organisatie meerdere medewerkers die opgeleid moeten worden? Denk dan eens aan een incompany-training op jouw eigen locatie. Een optimale samenwerking begint immers met samen trainen. Bovendien levert dit je ook nog eens voordeel op in de cursuskosten per deelnemer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Blijven trainen

Na het volgen van een basiscursus tot EHBO’er is het belangrijk om te blijven trainen. Door het steeds opfrissen van je kennis en te blijven oefenen met eerste hulp handelingen en het herkennen van ziektebeelden, geef je altijd de juiste hulp aan een slachtoffer. Ook krijg je hierdoor steeds meer zekerheid bij het geven van eerste hulp en leer je steeds beter om situaties juist in te schatten. Door jaarlijks een herhalingscursus te doen, kun je je EHBO-certificaat verlengen.

Rode Kruis EHBO instructeur worden of meerdere instructeurs opleiden?

Bij BHV.NL kun je ook opgeleid worden tot EHBO instructeur. Het is zelfs mogelijk om meerdere instructeurs op te leiden voor jouw organisatie. Na het volgen van deze opleiding ben je erkend Rode Kruis instructeur en ontvang je een officieel instructeursdiploma van het Rode Kruis. Bekijk hier meer informatie.

Meer informatie?

Wil je meer weten weten over de functie van EHBO’er en hoe je jouw organisatie helpt met een veilige werkomgeving? We helpen graag. Vraag hieronder een vrijblijvend adviesgesprek aan of bekijk alle EHBO trainingen

Lees meer

 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.
 • Een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
  8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
  Veel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht! 
 • 5 trends die impact hebben op de veiligheid in jouw organisatie
  5 trends die impact hebben op de veiligheid in jouw organisatie
  Hoe vaak check jij de staat van veiligheid in jouw organisatie? Misschien denk je dat je dit maar één keer goed hoeft te regelen, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk altijd ontwikkelingen die invloed hebben op veilig werken. Welke? We bespreken hier de belangrijkste van dit moment.
 • Vergis je niet: dit is de financiële impact van een bedrijfsongeval
  Vergis je niet: dit is de financiële impact van een bedrijfsongeval
  Het is dé nachtmerrie van iedere werkgever: een bedrijfsongeval. Wellicht een cliché, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Elke onderneming gaat gepaard met veiligheidsrisico’s. In sommige sectoren zijn de risico’s groter dan gemiddeld, maar over het algemeen geldt dat overal waar mensen werken calamiteiten op de loer liggen. In dit artikel lees je meer over bedrijfsongevallen: hoe vaak komen ze voor? Wat zijn de financiële gevolgen? En wat kan je doen om het te voorkomen?
 • 6 redenen om géén BHV’er te worden – en waarom die niet kloppen
  6 redenen om géén BHV’er te worden – en waarom die niet kloppen
  Er bestaan nog misvattingen over het belang van bedrijfshulpverlening (BHV) en de rol van het BHV-team. In dit artikel zullen we zes veelvoorkomende redenen behandelen waarom sommige mensen besluiten om geen BHV'er te worden, en waarom deze redenen niet helemaal kloppen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
Fijn dat je onze website bezoekt. Als je op ‘OK’ klikt, ga je akkoord met het feit dat wij cookies gebruiken. Wil je weten waarom? Lees onze cookie- en privacyverklaring.
Cookies uitschakelen