Wat doet een EHBO’er?

Wat is EHBO?

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. Maar wat betekent dit concreet? Wat is EHBO en waarom is het van belang? Daar vertellen wij je graag meer over. Een EHBO cursus bestaat uit verschillende onderdelen. Het gaat hier niet enkel om het verzorgen van wonden. Een EHBO cursus voor bedrijven behelst veel meer dan dat. Vaak wordt een EHBO cursus gecombineerd met een volledige BHV cursus (Bedrijfshulpverlening). Natuurlijk kunnen er bij jouw onderneming dezelfde ongelukken of ziektevallen ontstaan als in het alledaagse leven, maar toch ziet een EHBO cursus voor bedrijven er anders uit dan de reguliere versie. 

De betekenis van EHBO

Wat is de betekenis van EHBO? Eerder hebben we al uitgelegd dat de afkorting EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. Eigenlijk is deze benaming niet helemaal correct omdat er ook eerste hulp wordt verleend bij ongevallen, maar ook bijvoorbeeld hulp bij letsels met gevolg. EHBO betekent eigenlijk hulp die geboden kan worden in afwachting van professionele eersthulpverleners, zoals ambulancemedewerkers. Nu je de vragen “wat is EHBO?” en “wat betekent EHBO?” goed kunt beantwoorden, kunnen we nu dieper ingaan op de vraag “waarom is EHBO belangrijk?”.

Waarom is EHBO belangrijk?

EHBO is belangrijker dan menig persoon denkt. Een EHBO cursus geeft je zelfvertrouwen en leert je omgaan met crisissituaties. Zo kun je iemand goed helpen en misschien zelfs wel iemands leven redden! We geven nu een aantal praktische situaties waarin EHBO van levensbelang kan zijn:
 • Ernstige bloedingen: Bij ernstige bloeding is eerste hulp absoluut noodzakelijk. Ernstige bloedingen resulteren namelijk vaak in een verward of bewusteloos persoon. Dit kan al door een snee met een keukenmes gebeuren.
 • Hartstilstand: Zodra iemand een hartstilstand krijgt, ligt de overlevingskans op slechts 10 tot 20%. Wanneer er direct hulp wordt geboden, bijvoorbeeld met EHBO, dan verdubbelen de kansen voor het slachtoffer.
 • Ziekenhuizen: Ziekenhuizen zijn tegenwoordig steeds verder weg. Daar zijn meer ambulanceposten voor in de plaats gekomen, maar toch duurt het dus langer voordat iemand bij het ziekenhuis is. Eerste hulp is dan onmisbaar.
 • Stikken: Stikken is dodelijk. Maar wist je dat met een vrij eenvoudige ingreep, zoals het geven van buikstoten, de ergste gevolgen voorkomen kunnen worden? Dat leer je allemaal in een EHBO cursus van BHV.NL.
 • De meeste ongelukken vinden thuis of op het werk plaats: Dat is ook logisch, want daar spendeer je vaak de meeste tijd. Iemand met EHBO vaardigheden in de buurt is dan ook van essentieel belang.
 • Kalmte: Naast leren hoe je moet ingrijpen ben je ook rustiger in een crisis. Hierdoor kun je je hoofd koel houden en de juiste handelingen blijven ondernemen. Dat is de betekenis van EHBO!

EHBO’er (Eerste Hulp Bij Ongevallen)

Jouw belangrijkste taak is het verlenen van eerste hulp bij ongevallen in de organisatie waarbij je (spoedeisende) eerste hulp verleent in afwachting van professionele hulpverleners zoals de ambulancezorgverlening. Er zijn heel veel soorten ongevallen. Het kan gaan om een klein letsel waarbij je een verband op de juiste manier moet aanleggen, maar het kan ook gaan om het adequaat handelen in acute situaties met (levensbedreigende) verwondingen. Ook het herkennen van een ziektebeeld behoort tot jouw vaardigheden. Daarbij kun je goed omgaan met emotionele reacties van slachtoffers of omstanders.

Jouw rol binnen de bedrijfsnoodorganisatie

Bij calamiteiten richt jij je vooral op eventuele gewonden of slachtoffers en geef je aan hen eerste hulp, zodat je collega’s uit de bedrijfsnoodorganisatie zich kunnen richten op andere belangrijke taken zoals ontruiming of het bestrijden van een brand. Ook ben je in staat om een slachtoffer te verplaatsen over een korte afstand. 

Taken & verantwoordelijkheden

 • Eerste hulp verlenen aan slachtoffers
 • Ziektebeelden herkennen
 • Slachtoffers verplaatsen

Welke skills heb je hiervoor nodig?

Als EHBO’er heb je uitgebreide kennis van het verlenen van eerste hulp en van het menselijk lichaam. Je weet precies welke handelingen je moet verrichten bij een verwonding, maar ook bij andere ziektebeelden. Je bent besluitvaardig en stressbestendig en kunt goed omgaan met emotionele reacties van het slachtoffer of van omstanders.

Opleiding

Tijdens de opleiding trainen we vanzelfsprekend het verlenen van eerste hulp in de praktijk. We kijken ook naar het herkennen van ziektebeelden en het doortastend kunnen optreden bij een calamiteit. Door het oefenen met scenario’s leer je op een praktische manier welke handelingen je moet verrichten. Denk hierbij aan het beoordelen van het bewustzijn van een slachtoffer, het handelen bij een slachtoffer met hevig bloedverlies of het kunnen verplaatsen van een slachtoffer.

​Welke opleidingen kan je doen?

Samen trainen

Zijn er binnen jouw organisatie meerdere medewerkers die opgeleid moeten worden? Denk dan eens aan een incompany-training op jouw eigen locatie. Een optimale samenwerking begint immers met samen trainen. Bovendien levert dit je ook nog eens voordeel op in de cursuskosten per deelnemer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Blijven trainen

Na het volgen van een basiscursus tot EHBO’er is het belangrijk om te blijven trainen. Door het steeds opfrissen van je kennis en te blijven oefenen met eerste hulp handelingen en het herkennen van ziektebeelden, geef je altijd de juiste hulp aan een slachtoffer. Ook krijg je hierdoor steeds meer zekerheid bij het geven van eerste hulp en leer je steeds beter om situaties juist in te schatten. Door jaarlijks een herhalingscursus te doen, kun je je EHBO-certificaat verlengen.

Rode Kruis EHBO instructeur worden of meerdere instructeurs opleiden?

Bij BHV.NL kun je ook opgeleid worden tot EHBO instructeur. Het is zelfs mogelijk om meerdere instructeurs op te leiden voor jouw organisatie. Na het volgen van deze opleiding ben je erkend Rode Kruis instructeur en ontvang je een officieel instructeursdiploma van het Rode Kruis. Bekijk hier meer informatie.

Meer informatie?

Wil je meer weten weten over de functie van EHBO’er en hoe je jouw organisatie helpt met een veilige werkomgeving? We helpen graag. Vraag hieronder een vrijblijvend adviesgesprek aan of bekijk alle EHBO trainingen

Lees meer

 • De Prestatiemeter: meet de effectiviteit en ontwikkeling van jouw bedrijfsnoodorganisatie
  De Prestatiemeter: meet de effectiviteit en ontwikkeling van jouw bedrijfsnoodorganisatie
  Jij wil de bedrijfsveiligheid in jouw organisatie verbeteren. Dat is natuurlijk de belangrijkste reden om onze trainingen te volgen. Maar, vindt deze verbetering ook plaats? Is de bedrijfsveiligheid écht verbeterd en waardoor komt dat? En hoeveel is deze dan verbeterd? Wij kunnen ons voorstellen dat je behoefte hebt aan meer inzicht in de effectiviteit van jullie bedrijfsnoodorganisatie (BNO). Zodat je zeker weet dat je met de juiste dingen bezig bent en dat alle inzet het gewenste effect heeft. Speciaal hiervoor heeft BHV.NL de prestatiemeter ontwikkeld. Zo passen we ons programma nóg beter op jouw organisatie aan.
 • De voordelen van eigen veiligheidstrainers in jouw organisatie
  De voordelen van eigen veiligheidstrainers in jouw organisatie
  Wist jij dat je collega’s in jouw organisatie kunt laten opleiden tot trainer? Namelijk op het gebied van BHV, EHBO en ongewenst gedrag. Of misschien wil je zelf wel als BHV’er, ploegleider of coördinator trainer worden. Waar je ook voor kiest: het opleiden van eigen trainers in je organisatie biedt meerdere voordelen. Op het gebied van financiën, tijd, goed werkgeverschap én veiligheid. Benieuwd hoe dat zit? In dit artikel lees je er alles over.
 • Een ode aan alle BHV'ers
  Valentijnsgedicht
 • De rol van de Nederlandse Arbeidsinspectie
  De Nederlandse Arbeidsinspectie maakt werken veiliger, gezonder en eerlijker
  De Nederlandse Arbeidsinspectie wil maar één ding: eerlijk, gezond en veilig werk, en bestaanszekerheid voor iedereen. Een stabiele inkomstenbron hebben en jezelf goed voelen dus. Deze organisatie is niet voor niets onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar hoe pakt de Nederlandse Arbeidsinspectie deze missie aan en wat is hun rol precies? En wat moet jij als werkgever of organisatie écht weten? Dat lees je hier. 
 • KEN ÉN TRAIN DE 5 FASES VAN BHV TIJDENS EEN CALAMITEIT
  Ken en train de 5 fasen van BHV tijdens een calamiteit
  Ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid binnen jouw organisatie of inzetbaar als BHV’er? Dan is het van belang dat je de vijf fases kent van een inzet van bedrijfshulpverlening. Voor de eerste drie fases is meestal genoeg aandacht, alleen de laatste twee worden nog weleens vergeten. Zonde! Want dat zijn precies de onderdelen waarmee jij goed voor BHV’ers en medewerkers zorgt. De oplossing? Trainen.
 • Brand kun je niet voorkomen. Dit kunnen we samen wél doen!
  Brand kun je niet voorkomen. Dit kunnen we samen wél doen!
  Voorkomen is beter dan genezen, luidt een in hulpverlenerskringen veelgebruikt spreekwoord. In het geval van brand is dat ook zo, maar helaas gaat die vlieger niet op. Een brand kun je namelijk niet voorkomen. Zoals de onzinkbaar geachte Titanic zonk, kan het veiligste gebouw ter wereld in vlammen opgaan. Daarom richten we ons bij BHV.nl op het zo klein mogelijk maken van de gevolgen van een brand.  Samen zorgen we voor veiligheid!
 • Vijf tips om jouw BHV'ers extra te waarderen
  Vijf tips om jouw BHV'ers extra te waarderen
  Een keer per jaar is het tijd om je BHV’ers eens extra in het zonnetje te zetten. En dit is niet helemaal onlogisch, aangezien alle BHV’ers er mede voor zorgen dat de veiligheid in de organisatie gewaarborgd blijft. De enige vraag die nu overblijft is: hoe zorg je ervoor dat je ze de waardering geeft die ze verdienen? In dit artikel delen wij een aantal tips om vóór en tijdens de Dag van de BHV jouw BHV’ers extra te bedanken.
 • Hoe overtuig je het MT van het belang van veiligheid op de werkvloer?
  Hoe overtuig je het MT van het belang van veiligheid op de werkvloer?
  Je kunt het echt overal lezen: een cultuur waarin veiligheid centraal staat, begint met het commitment van het (top)management. Maar wat als dat management niet zo betrokken is?
 • Het belang van een goede veiligheidscultuur binnen jouw organisatie
  Het belang van een goede veiligheidscultuur binnen jouw organisatie
  Dat veiligheid op de werkvloer belangrijk is, daar zijn we het met z’n allen wel over eens. Maar hoe zorg je er nou voor dat de veiligheid binnen de organisatie geborgd is? De veiligheidscultuur binnen jouw organisatie is allesbepalend voor of er veilig wordt gewerkt. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
Fijn dat je onze website bezoekt. Als je op ‘OK’ klikt, ga je akkoord met het feit dat wij cookies gebruiken. Wil je weten waarom? Lees onze cookie- en privacyverklaring.
Cookies uitschakelen