Wat doet een EHBO’er?

Wat is EHBO?

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. Maar wat betekent dit concreet? Wat is EHBO en waarom is het van belang? Daar vertellen wij je graag meer over. Een EHBO cursus bestaat uit verschillende onderdelen. Het gaat hier niet enkel om het verzorgen van wonden. Een EHBO cursus voor bedrijven behelst veel meer dan dat. Vaak wordt een EHBO cursus gecombineerd met een volledige BHV cursus (Bedrijfshulpverlening). Natuurlijk kunnen er bij jouw onderneming dezelfde ongelukken of ziektevallen ontstaan als in het alledaagse leven, maar toch ziet een EHBO cursus voor bedrijven er anders uit dan de reguliere versie. 

De betekenis van EHBO

Wat is de betekenis van EHBO? Eerder hebben we al uitgelegd dat de afkorting EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. Eigenlijk is deze benaming niet helemaal correct omdat er ook eerste hulp wordt verleend bij ongevallen, maar ook bijvoorbeeld hulp bij letsels met gevolg. EHBO betekent eigenlijk hulp die geboden kan worden in afwachting van professionele eersthulpverleners, zoals ambulancemedewerkers. Nu je de vragen “wat is EHBO?” en “wat betekent EHBO?” goed kunt beantwoorden, kunnen we nu dieper ingaan op de vraag “waarom is EHBO belangrijk?”.

Waarom is EHBO belangrijk?

EHBO is belangrijker dan menig persoon denkt. Een EHBO cursus geeft je zelfvertrouwen en leert je omgaan met crisissituaties. Zo kun je iemand goed helpen en misschien zelfs wel iemands leven redden! We geven nu een aantal praktische situaties waarin EHBO van levensbelang kan zijn:
 • Ernstige bloedingen: Bij ernstige bloeding is eerste hulp absoluut noodzakelijk. Ernstige bloedingen resulteren namelijk vaak in een verward of bewusteloos persoon. Dit kan al door een snee met een keukenmes gebeuren.
 • Hartstilstand: Zodra iemand een hartstilstand krijgt, ligt de overlevingskans op slechts 10 tot 20%. Wanneer er direct hulp wordt geboden, bijvoorbeeld met EHBO, dan verdubbelen de kansen voor het slachtoffer.
 • Ziekenhuizen: Ziekenhuizen zijn tegenwoordig steeds verder weg. Daar zijn meer ambulanceposten voor in de plaats gekomen, maar toch duurt het dus langer voordat iemand bij het ziekenhuis is. Eerste hulp is dan onmisbaar.
 • Stikken: Stikken is dodelijk. Maar wist je dat met een vrij eenvoudige ingreep, zoals het geven van buikstoten, de ergste gevolgen voorkomen kunnen worden? Dat leer je allemaal in een EHBO cursus van BHV.NL.
 • De meeste ongelukken vinden thuis of op het werk plaats: Dat is ook logisch, want daar spendeer je vaak de meeste tijd. Iemand met EHBO vaardigheden in de buurt is dan ook van essentieel belang.
 • Kalmte: Naast leren hoe je moet ingrijpen ben je ook rustiger in een crisis. Hierdoor kun je je hoofd koel houden en de juiste handelingen blijven ondernemen. Dat is de betekenis van EHBO!

EHBO’er (Eerste Hulp Bij Ongevallen)

Jouw belangrijkste taak is het verlenen van eerste hulp bij ongevallen in de organisatie waarbij je (spoedeisende) eerste hulp verleent in afwachting van professionele hulpverleners zoals de ambulancezorgverlening. Er zijn heel veel soorten ongevallen. Het kan gaan om een klein letsel waarbij je een verband op de juiste manier moet aanleggen, maar het kan ook gaan om het adequaat handelen in acute situaties met (levensbedreigende) verwondingen. Ook het herkennen van een ziektebeeld behoort tot jouw vaardigheden. Daarbij kun je goed omgaan met emotionele reacties van slachtoffers of omstanders.

Jouw rol binnen de bedrijfsnoodorganisatie

Bij calamiteiten richt jij je vooral op eventuele gewonden of slachtoffers en geef je aan hen eerste hulp, zodat je collega’s uit de bedrijfsnoodorganisatie zich kunnen richten op andere belangrijke taken zoals ontruiming of het bestrijden van een brand. Ook ben je in staat om een slachtoffer te verplaatsen over een korte afstand. 

Taken & verantwoordelijkheden

 • Eerste hulp verlenen aan slachtoffers
 • Ziektebeelden herkennen
 • Slachtoffers verplaatsen

Welke skills heb je hiervoor nodig?

Als EHBO’er heb je uitgebreide kennis van het verlenen van eerste hulp en van het menselijk lichaam. Je weet precies welke handelingen je moet verrichten bij een verwonding, maar ook bij andere ziektebeelden. Je bent besluitvaardig en stressbestendig en kunt goed omgaan met emotionele reacties van het slachtoffer of van omstanders.

Opleiding

Tijdens de opleiding trainen we vanzelfsprekend het verlenen van eerste hulp in de praktijk. We kijken ook naar het herkennen van ziektebeelden en het doortastend kunnen optreden bij een calamiteit. Door het oefenen met scenario’s leer je op een praktische manier welke handelingen je moet verrichten. Denk hierbij aan het beoordelen van het bewustzijn van een slachtoffer, het handelen bij een slachtoffer met hevig bloedverlies of het kunnen verplaatsen van een slachtoffer.

​Welke opleidingen kan je doen?

Samen trainen

Zijn er binnen jouw organisatie meerdere medewerkers die opgeleid moeten worden? Denk dan eens aan een incompany-training op jouw eigen locatie. Een optimale samenwerking begint immers met samen trainen. Bovendien levert dit je ook nog eens voordeel op in de cursuskosten per deelnemer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Blijven trainen

Na het volgen van een basiscursus tot EHBO’er is het belangrijk om te blijven trainen. Door het steeds opfrissen van je kennis en te blijven oefenen met eerste hulp handelingen en het herkennen van ziektebeelden, geef je altijd de juiste hulp aan een slachtoffer. Ook krijg je hierdoor steeds meer zekerheid bij het geven van eerste hulp en leer je steeds beter om situaties juist in te schatten. Door jaarlijks een herhalingscursus te doen, kun je je EHBO-certificaat verlengen.

Het Oranje Kruis EHBO instructeur worden of meerdere instructeurs opleiden?

Bij BHV.NL kun je ook opgeleid worden tot EHBO instructeur. Het is zelfs mogelijk om meerdere instructeurs op te leiden voor jouw organisatie. Na het volgen van deze opleiding ben je erkend Oranje Kruis instructeur en ontvang je een officieel instructeursdiploma van Het Oranje Kruis. Bekijk hier meer informatie.

Meer informatie?

Wil je meer weten weten over de functie van EHBO’er en hoe je jouw organisatie helpt met een veilige werkomgeving? We helpen graag. Vraag hieronder een vrijblijvend adviesgesprek aan of bekijk alle EHBO trainingen

Lees meer

 • hesjes bhv
  Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
  Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
   
 • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.