Wat doet een coördinator BHV?

Coördinator BHV

Als het op structuur en duidelijkheid aankomt in stressvolle situaties, is de rol van Coördinator BHV onmisbaar. In deze functie werk je intensief samen met het Hoofd BHV. Je zorgt ervoor dat de bedrijfshulpverlening operationeel blijft, je coördineert de inzet van bedrijfshulpverlening en je geeft sturing aan de ploegleiders BHV. Een functie waarbij goede concentratie, stressbestendig zijn en praktisch denken centraal staan!

TIP! Ben jij Hoofd BHV'er, coördinator BHV of wil jij dit worden? Schrijf je dan in voor onze kennissessie Veiligheidscultuur.

Jouw rol binnen de bedrijfsnoodorganisatie

Bij een calamiteit zorg je ervoor dat alle activiteiten goed en gestructureerd verlopen en ben je het aanspeekpunt voor alle hulpdiensten. Ook geef je leiding aan de ploegleiders BHV of BHV’ers. Je overlegt met het Hoofd BHV en bepaalt samen of er bij een bedrijfscrisis hulp nodig is van het Crisis Management Team.
>> Als Coördinator BHV kun je de veiligheid binnen je organisatie vergroten door het organiseren van toolboxmeetings

Taken & verantwoordelijkheden van een Coördinator BHV

 • Uitvoering geven aan het veiligheidsbeleid 
 • Opstellen en onderhouden van een veiligheidsbeheersplan 
 • Gedeelde verantwoordelijkheid van budgetten en het operationeel houden van de bedrijfshulpverlening door opleiden, trainen en oefenen
 • Samenwerken met het Hoofd BHV 
 • Coördineren van inzet ploegleiders BHV of BHV’ers
 • Aanspreekpunt voor hulpdiensten 
 • Communicatie met het crisis management team (CMT) 

Welke skills heb je hiervoor nodig?

Goed mee kunnen denken en samen kunnen werken op beleidsniveau en het filteren en doorgeven van informatie in een stressvolle situatie horen echt bij deze functie. Maar ook goed leidinggeven en het toepassen van de juiste gesprektechnieken zijn vaardigheden die je bij deze rol nodig hebt. Daarnaast blijf je goed trainen, want vaardigheden die je nodig hebt bij een calamiteit, leer je niet in een dag.

Opleiding

Om Coördinator BHV te worden, volg je eerst een BHV basiscursus van twee dagen. Daarna ga je verder met de uitgebreidere opleiding voor BHV Coördinator. Hierbij gaan we in op de theorie en praktische vaardigheden die nodig zijn om deze functie goed uit te kunnen voeren. We oefenen verschillende scenario’s waarbij je het hoofd koel moet houden en de juiste informatie moet doorgeven. Denk hierbij aan een reanimatie, bommelding, een explosie of bijvoorbeeld een hevige brand. Het einddoel van de opleiding is dat je in staat bent de bedrijfshulpverlening op een goede manier operationeel te houden en dat je de BHV-inzet tijdens een calamiteit goed kunt coördineren. 

Samen trainen

Zijn er binnen jouw organisatie meerdere medewerkers die opgeleid moeten worden? Denk dan eens aan een incompany-training op jouw eigen locatie. Een optimale samenwerking begint immers met samen trainen. Bovendien levert dit je ook nog eens voordeel op in de cursuskosten per deelnemer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Blijven trainen

Een organisatie staat nooit stil en het is erg belangrijk dat je als Coördinator BHV meebeweegt met de veranderingen die je organisatie ondergaat. Ook kan deze functie complexer worden, naarmate je organisatie verandert en groeit. Ieder jaar volg je daarom een herhalingscursus om je vaardigheden én kennis uit te breiden. Daarnaast evalueer en train je de inzet van de bedrijfsnoodorganisatie met een jaarlijkse ontruimingsoefening, eventueel aangevuld met bedrijfsspecifieke scenario-oefeningen.

Meer informatie?

Wil je meer weten weten over de functie van Coördinator BHV en hoe je jouw organisatie helpt met een veilige werkomgeving? We helpen graag. Vraag hieronder een vrijblijvend adviesgeprek. Of wil je meer weten over de andere rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie? Bekijk dan onze pagina over alle rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
 

Lees meer

 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.