Wat doet een preventiemedewerker?

Wat is een preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker is een medewerker binnen de organisatie die de werkgever ondersteunt op het gebied van preventie, bescherming en veilig en gezond werken.

Wat doet een preventiemedewerker?

Voorkomen is beter dan genezen, daar weet je als preventiemedewerker alles van! In deze rol help je je werkgever bij het bereiken van zo optimaal mogelijke arbeidsomstandigheden, zodat je collega’s op een fijne en veilige manier hun werk kunnen doen. Een goed arbobeleid en bedrijfsveiligheid staan bovenaan jouw lijst en je houdt je dagelijks bezig met het verkleinen van arbeidsrisico’s. Hiervoor werk je nauw samen met Arbodeskundigen en de ondernemingsraad.

Jouw rol binnen de bedrijfsnoodorganisatie

Als het op goede en veilige arbeidsomstandigheden aankomt, ben jij de aangewezen persoon om de organisatie daarover te adviseren. Zo zorg je voor een veilige en gezonde werkomgeving en help je natuurlijk eventuele risico’s zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het jouw taak om een goede Risico-inventarisatie en -evaluatie te schrijven, die past bij jouw organisatie.

Taken & verantwoordelijkheden van een preventiemedewerker

Wat doet een preventiemedewerker nou eigenlijk? 
 • ​Ondersteunen, informeren en adviseren van de organisatie bij het bereiken van veilige en zo optimaal mogelijke arbeidsomstandigheden
 • Voorkomen van onnodige uitval van medewerkers
 • Opzetten en continu optimaliseren van het arbobeleid
 • Schrijven en actueel houden van een Risico-inventarisatie en -evaluatie op maat en zorgen voor de juiste uitvoering hiervan

Welke skills heb je hiervoor nodig?

Om een bekwame preventiemedewerker te zijn, heb je verschillende vaardigheden nodig. Preventiemedewerker taken variëren van goed kunnen adviseren tot het ontwikkelen van gedetailleerde plannen van aanpak. Maar wat doet een preventiemedewerker nog meer? Je moet ook kwaliteitsgericht, omgevingsbewust en communicatief vaardig zijn. En niet te vergeten mensen kunnen overtuigen, omgaan met weerstand en je goed kunnen inleven in de situatie van de medewerkers. Preventiemedewerker taken zijn dus heel divers en het is een behoorlijk pakket aan vaardigheden die je goed moet oefenen en blijven trainen.

Opleiding

In de opleiding voor preventiemedewerker krijg je handvatten om in de praktijk aan de slag te gaan en brengen we je de theoretische basis bij rondom arbobeleid en wet- en regelgeving. Door veel te oefenen met voorbeeldscenario’s leer je bijvoorbeeld het adviseren van een leidinggevende of directeur, het presenteren van een plan van aanpak of het schrijven van een Risico-inventarisatie en
-evaluatie. Ook leer je hoe je goed inzicht krijgt in de arbeidsomstandigheden binnen je eigen organisatie. 

Welke opleidingen kan je doen?

Om jezelf te ontwikkelen tot de rol Preventiemedewerker, kun je de volgende opleidingen doen:

Samen trainen

Zijn er binnen jouw organisatie meerdere medewerkers die opgeleid moeten worden? Denk dan eens aan een incompany-training op jouw eigen locatie. Een optimale samenwerking begint immers met samen trainen. Bovendien levert dit je ook nog eens voordeel op in de cursuskosten per deelnemer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Blijven trainen

Een organisatie staat nooit stil en het is erg belangrijk dat je als preventiemedewerker meebeweegt met de veranderingen die je organisatie ondergaat. Daarnaast kunnen ook regel- en wetgeving veranderen of misschien worden er dingen aangepast in de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) of het Arbobeleid. Daarom word je ieder half jaar bijgeschoold op de meest essentiële competenties. Denk hierbij aan gesprekstechnieken, aanspreken op regels en procedures, omgaan met weerstand, overtuigen, wet- en regelgeving of het volgen van een masterclass. Zo weet je zeker dat je de organisatie op de juiste manier ondersteunt. 

Meer informatie?

Wil je meer weten weten over de functie van preventiemedewerker en hoe je jouw organisatie helpt met een veilige werkomgeving? We helpen graag. Vraag hieronder een vrijblijvend adviesgeprek. Of wil je meer weten over de andere rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie? Bekijk dan onze pagina over alle rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie

>> Weet jij al waar jij in 2023 op in gaat zetten? Laat je inspireren door de veiligheidsaanpak van andere organisaties.

Veelgestelde vragen

Wat is een preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker is een medewerker binnen de organisatie die de werkgever ondersteunt op het gebied van gezond en veilig werken.  En elke organisatie is verplicht om een preventiemedewerker te hebben

Wat doet een preventiemedewerker?

In de Arbowet staan drie wettelijke taken van een preventiemedewerker, namelijk:
 1. Het ondersteunen van de werkgever bij het realiseren van zo optimaal mogelijke arbeidsomstandigheden. 
 2. Nauw samenwerken met en adviseren van Arbodeskundigen.
 3. Mede uitvoeren van de Arbomaatregelen. 

Lees meer

 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
 • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
  Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.