Het vaak onderschatte belang van een preventiemedewerker

Het is weer zover: de week van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Natuurlijk is dit onderwerp altijd belangrijk voor iedere organisatie. Deze lijst met risico’s moet namelijk altijd up-to-date zijn, zodat je veiligheid op de werkvloer kunt waarborgen. En daarom is dit een mooi moment om de persoon die de RI&E opstelt eens extra aandacht te geven: de preventiemedewerker. Het hebben van een preventiemedewerker is verplicht voor iedere organisatie waar medewerkers werken. Maar waarom is een preventiemedewerker zo belangrijk en hoe kun je ervoor zorgen dat deze collega binnen jouw organisatie goed is opgeleid? Dat lees je hier.  
Hoe werf je een preventiemedewerker? Vaak is dit een collega die al langere tijd in dienst is of de eigenaar van het bedrijf. Het voordeel hiervan is dat deze persoon de organisatie (intern) goed kent en daardoor weet hoe het bedrijf opereert. De directeur of eigenaar stelt de preventiemedewerker aan, natuurlijk in samenspraak met de medewerker. Heeft jouw organisatie een OR? Dan moet deze de aanstelling ook goedkeuren. Daarna kan de medewerker aan de slag! Een preventiemedewerker brengt alle risico’s in kaart als het gaat om arbeidsveiligheid. Dat doet deze opgeleide collega met een RI&E. Uit deze inventarisatie en evaluatie blijkt of de veiligheid is gewaarborgd. Zo niet? Dan gaat de preventiemedewerker aan de slag met een plan om dit wél goed te organiseren. Vaak zie je dat daarvoor ook externe experts worden geraadpleegd.

De kracht van een preventiemedewerker

Waarom is een preventiemedewerker nou zo van belang? Hiervoor zijn meerdere redenen. Het begint met het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Dit heeft vaak als gevolg dat medewerkers langer bij de organisatie blijven werken, wat fijn is in de krappe arbeidsmarkt van dit moment. Ook zijn medewerkers productiever en is er een stuk minder ziekteverzuim. Het terugdringen van arbeidsongevallen voel je als ondernemer dus ook in je portemonnee. Dat doet ons denken aan een leuke quote van één van onze trainers: “Je vindt een veiligheidsopleiding duur? Probeer eens een arbeidsongeval.”

Aan de slag met een RI&E

Een Risico-inventarisatie en -evaluatie somt alle risico’s op die er binnen het bedrijf zijn en hoe deze te voorkomen of te verminderen zijn. Dit houdt in dat een RI&E per branche verschillend kan zijn, omdat het gaat om bedrijfsspecifieke risico’s. Een RI&E kent vier stappen: voorbereiding, inventarisatie, evaluatie en het maken van een plan van aanpak.

Wat daarbij goed is om te weten, is dat een RI&E intern kan worden opgesteld, maar altijd getoetst moet worden. Dit kan door iemand die Hoger Veiligheidskundige is (HVK). Als die er intern niet is, haal je er een externe veiligheidskundige bij. Een RI&E heeft geen houdbaarheidsdatum, maar het is wel verstandig om deze up-to-date te houden. Denk aan nieuwe risico’s die kunnen ontstaan, bijvoorbeeld bij een nieuw pand, een aangepast productieproces of een pandemie.

De voordelen van de RI&E op een rijtje:
 • je hebt alle risico’s helder in beeld;
 • je kunt doelgericht maatregelen treffen;
 • je weet welke restrisico’s blijven openstaan;
 • je voorkomt ziekteverzuim.
Kortom: voordelen genoeg. En dat is dan ook meteen het bewijs dat een preventiemedewerker bijzonder waardevol is.

Train jouw preventiemedewerker

Natuurlijk valt of staat de rol van een preventiemedewerker met de juiste kennis. Om ervoor te zorgen dat de veiligheid gewaarborgd blijft binnen jouw bedrijf, bieden wij de cursus preventiemedewerker aan. Deze kwalitatieve en zeer leerzame opleiding duurt in totaal drie dagen en verbindt theorie en praktijk met elkaar. Daarnaast bieden wij een masterclass preventiemedewerker: ideaal voor medewerkers die geïnteresseerd zijn in deze belangrijke rol maar niet weten wat het precies inhoudt, maar ook voor preventiemedewerkers die hun kennis willen opfrissen.

Altijd de juiste kennis paraat

Het is belangrijk om kennis up-to-date te houden. De wereld, je organisatie en daarmee risico’s veranderen snel. Wij zorgen ervoor dat de cursussen meegaan met de wetgeving en de veranderingen op gebied van veiligheid. Denk aan alle aandacht op dit moment voor psychosociale arbeidsbelasting, werkdruk, pesten op de werkvloer en intimiderend gedrag. In onze cursussen trainen we meteen de soft skills op dit vlak. Er is in de cursus ook ruimte om met actuele onderwerpen te werken, zodat de inhoud aansluit op zaken die spelen binnen een bedrijf. We geven ook bronnen mee die preventiemedewerkers kunnen raadplegen om hun kennis op peil te houden. Een herhalingscursus is niet verplicht, maar zoals je ziet wel waardevol.

Meer informatie?

Wil jij meer weten over een cursus tot preventiemedewerker, of ben jij aangewezen als preventiemedewerker voor jouw organisatie? Bij BHV.NL kun je een cursus volgen tot preventiemedewerker. Wil je meer informatie over de mogelijkheden van de cursus, of een van onze andere cursussen? Neem dan contact met ons op.

Lees meer

 • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
 • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
  Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
 • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
  Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
  Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
 • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
  Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
 • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
  Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.
 • Een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
  8 tips voor een veilige onboarding: aandacht voor veiligheid op de werkvloer
  Veel mensen vinden het spannend, die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s zich snel thuis voelen, de organisatie leren kennen en hun werk goed kunnen uitvoeren, organiseren steeds meer bedrijven een ‘onboarding’. Eén belangrijk onderwerp wordt tijdens deze dag echter vaak vergeten: veiligheid. Zowel fysiek als mentaal. Zorgen voor goede voorlichting is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om een veilige en gezonde werkvloer te waarborgen. Breng veilig werken dus vanaf dag 1 onder de aandacht! 
 • 5 trends die impact hebben op de veiligheid in jouw organisatie
  5 trends die impact hebben op de veiligheid in jouw organisatie
  Hoe vaak check jij de staat van veiligheid in jouw organisatie? Misschien denk je dat je dit maar één keer goed hoeft te regelen, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk altijd ontwikkelingen die invloed hebben op veilig werken. Welke? We bespreken hier de belangrijkste van dit moment.
 • Vergis je niet: dit is de financiële impact van een bedrijfsongeval
  Vergis je niet: dit is de financiële impact van een bedrijfsongeval
  Het is dé nachtmerrie van iedere werkgever: een bedrijfsongeval. Wellicht een cliché, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Elke onderneming gaat gepaard met veiligheidsrisico’s. In sommige sectoren zijn de risico’s groter dan gemiddeld, maar over het algemeen geldt dat overal waar mensen werken calamiteiten op de loer liggen. In dit artikel lees je meer over bedrijfsongevallen: hoe vaak komen ze voor? Wat zijn de financiële gevolgen? En wat kan je doen om het te voorkomen?
 • 6 redenen om géén BHV’er te worden – en waarom die niet kloppen
  6 redenen om géén BHV’er te worden – en waarom die niet kloppen
  Er bestaan nog misvattingen over het belang van bedrijfshulpverlening (BHV) en de rol van het BHV-team. In dit artikel zullen we zes veelvoorkomende redenen behandelen waarom sommige mensen besluiten om geen BHV'er te worden, en waarom deze redenen niet helemaal kloppen.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
Fijn dat je onze website bezoekt. Als je op ‘OK’ klikt, ga je akkoord met het feit dat wij cookies gebruiken. Wil je weten waarom? Lees onze cookie- en privacyverklaring.
Cookies uitschakelen