Wat doet een Ontruimer?

Ontruimer

Een ontruimer hoeft in eerste instantie geen eerste hulp te geven of een brand te blussen. Toch is een ontruimer onmisbaar bij een calamiteit in je organisatie. Want was is de ontruimingsvolgorde bij een ontruiming? Wanneer het bedrijfspand geheel of gedeeltelijk moet worden ontruimd, is het jouw taak om dit te coördineren en ervoor te zorgen dat het op een veilige manier gebeurt. Ook het evacueren van collega’s en andere aanwezigen uit een gevaarlijke omgeving naar een veilige plaats, hoort bij jouw verantwoordelijkheid.

Jouw rol binnen de bedrijfsnoodorganisatie

De bedrijfsnoodorganisatie kan op jou rekenen als het gaat over het ontruimen en evacueren, zodat zij zich kunnen focussen op het geven van eerste hulp of het blussen van een brand. Je ondersteunt de BHV’ers door een ontruiming in goede banen te leiden.

Taken & verantwoordelijkheden

 • Kennis van het ontruimingsplan
 • Regelmatig toetsen van het ontruimingsplan
 • Aanwezigen evacueren bij een calamiteit
 • Coördineren van een gehele of gedeeltelijke ontruiming
 • Het bedrijfspand geheel of gedeeltelijk ontruimen

Welke skills heb je hiervoor nodig?

Als ontruimer moet je stevig in je schoenen staan. Je houdt overzicht bij een calamiteit, je weet altijd precies waar alle nooduitgangen en vluchtwegen zijn en je kent het ontruimingsplan uit je hoofd. Je handelt adequaat bij het evacueren van de medewerkers en communiceert op een duidelijk en heldere manier.

Opleiding

Bij de cursus tot ontruimer train je je kennis en vaardigheden in theorie en praktijk. We oefenen met scenario’s zoals een brand, zodat je het geleerde zo goed mogelijk in de praktijk kunt toepassen. Ook leer je hoe je een ontruimingsplan maakt en hoe je overzicht houdt bij een calamiteit of crisissituatie.

Welke opleidingen kan je doen?

Om jezelf te ontwikkelen tot Ontruimer kun je de volgende opleidingen doen:

Samen trainen

Zijn er binnen jouw organisatie meerdere medewerkers die opgeleid moeten worden? Denk dan eens aan een incompany-training op jouw eigen locatie. Een optimale samenwerking begint immers met samen trainen. Bovendien levert dit je ook nog eens voordeel op in de cursuskosten per deelnemer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Blijven trainen

Het is belangrijk om jaarlijks een herhalingscursus te doen, zodat je kennis en vaardigheden rondom ontruiming en evacuatie actueel blijven. Daarnaast hebben eventuele verbouwingen of uitbreidingen aan het bedrijfspand consequenties voor het ontruimingsplan. Om altijd goed op de hoogte te zijn van de indeling van het pand en het bijbehorende noodplan, is het goed om regelmatig een ronde te doen in het bedrijfspand.

Ontruimingsoefening

Om als ontruimer optimaal voorbereid te zijn op een eventuele calamiteit is het goed om jaarlijks een ontruimingsoefening te organiseren in het bedrijf. Met een ontruimingsoefening (eventueel aangevuld met bedrijfsspecifieke scenario-oefeningen) train je de inzet van de volledige bedrijfsnoodorganisatie. Tijdens een ontruimingsoefening toets je het ontruimingsplan en ontdek je hoe je als team op elkaar bent ingespeeld. Je leert over de onderlinge samenwerking, communicatie en hoe je nog beter onderling kan samenwerken.

Meer informatie?

Wil je meer weten weten over de functie van Ontruimer en hoe je jouw organisatie helpt met een veilige werkomgeving? We helpen graag. Vraag hieronder een vrijblijvend adviesgesprek aan, bekijk de trainingen of informatie over een ontruimingsoefening.

Lees meer

 • hesjes bhv
  Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
  Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
   
 • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
  Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
 • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
  In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
 • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
  Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
 • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
  In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
 • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
  Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
 • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
  In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
 • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
  In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
 • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
  Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.