Wat doet een Crisis Management Team?

Wat is crisis management?

De betekenis van crisis management is een verzameling van acties om noodsituaties te kunnen voorspellen, beoordelen, analyseren en voorkomen. Onder crisis management verstaan we alles wat je doet om een crisis binnen je organisatie te voorkomen of te beheersen. Een crisis is een grootschalige dreiging of ongewenste gebeurtenis die de bedrijfscontinuïteit verstoort. Dit kan een interne crisis binnen de organisatie zijn, maar ook een crisis die van buitenaf is ontstaan. In het geval van een crisis komen ook de lokale hulpdiensten of mogelijk ook de veiligheidsregio in actie.

Crisis Management Team

Wanneer je lid bent van een Crisis Management Team (CMT), hou je je bezig met het voorkomen en beheersen van een crisissituatie. Een crisis is een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een organisatie ernstig verstoord raakt. Crises worden gekenmerkt door vier elementen:
  • substantiële dreiging voor de organisatie;
  • een verrassingselement;
  • hoge mate van onzekerheid;
  • korte beslistijden.
Dit kan om interne of externe crisissen gaan zoals een grote brand, een bommelding, een gewelddadig misdrijf of een pandemie. Je komt in actie als er een grootschalige dreiging of onveilige gebeurtenis plaatsvindt in jouw organisatie. Een gedegen beleid en effectieve communicatie in een crisissituatie staan centraal bij deze rol.

Het CMT bestaat meestal uit de directie van een organisatie en een hoofd BHV. Je hebt als CMT vaak contact met de lokale hulpdiensten en de veiligheidsregio.

Jouw rol binnen de bedrijfsnoodorganisatie

Je weet nooit wat er kan gebeuren in een bedrijf. Vaak zijn het onverwachte gebeurtenissen waar je direct alert op moet reageren. Als CMT crisis management team ben je zo goed mogelijk voorbereid op de meest uiteenlopende calamiteiten. Mocht er een crisis plaatsvinden, dan doe je er alles aan om de impact van de crisis te beperken en om imagoschade te voorkomen. Ook zorg je ervoor dat de belangrijkste processen in je organisatie bij een crisis zo veel mogelijk door kunnen gaan. Als CMT houd je overzicht, ondersteun je tijdens de crisis de bedrijfsnoodorganisatie en heb je aandacht voor nazorg.

Taken & verantwoordelijkheden van het CMT

  • Het in kaart brengen van de verschillende fases voor elke mogelijke crisis met de do’s en don'ts
  • Zorgdragen voor effectieve communicatieprocedures
  • Opstellen crisisplan
  • Samenwerking met hulpdiensten
  • ​Het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit en het beperken van imagoschade tijdens een crisis

Welke skills heb je hiervoor nodig?

Het woord zegt het al: crisis. Dat betekent dat je tijdens een calamiteit onder grote druk staat, waarbij je in een split second de juiste beslissing moet nemen, goed moet communiceren en coördineren, terwijl je nuchter en kalm blijft. Het opstellen van een noodplan om de veiligheid en bedrijfscontinuïteit te waarborgen is bovendien een belangrijke vaardigheid van een CMT. In onze opleidingen word je op alle fronten getraind om je deze vaardigheden eigen te maken. We kijken bijvoorbeeld naar de verschillende fases van een crisis, het maken van een praktisch crisisplan en een goede samenwerking met hulpdiensten.

Welke opleidingen kan je doen?

Om jezelf te ontwikkelen op het gebied van crisis management en in de rol van crisis management team, kun je de volgende opleidingen doen:

Samen trainen

Zijn er binnen jouw organisatie meerdere medewerkers die opgeleid moeten worden op het gebied van crisis management? Denk dan eens aan een incompany-training op jouw eigen locatie. Een optimale samenwerking begint immers met samen trainen. Bovendien levert dit je ook nog eens voordeel op in de cursuskosten per deelnemer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Blijven trainen

Een organisatie staat nooit stil en het is erg belangrijk dat je als CMT crisis management team meebeweegt met de veranderingen die je organisatie ondergaat. Je moet altijd voorbereid zijn op grote calamiteiten. Op de hoogte blijven van maatschappelijke ontwikkelingen en eventuele dreigingen is hierbij cruciaal. Samen met de andere leden heb je regelmatig crisis management overleg over hoe de bedrijfscontinuïteit en veiligheid en mogelijke crises gewaarborgd blijft. Daarnaast volg je ieder jaar een herhalingstraining, waarbij geoefend wordt met mogelijke scenario’s.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de functie van Crisis Management Team en hoe je jouw organisatie helpt met een veilige werkomgeving? We helpen graag. Vraag hieronder een vrijblijvend adviesgesprek aan of bekijk alle crisismanagement trainingen. 

>> Weet jij al waar jij in 2023 op in gaat zetten? Laat je inspireren door de veiligheidsaanpak van andere organisaties.

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.