Laat insecten je zomer niet vergallen

Heerlijk, die zomer! De deuren gaan open en we gaan massaal naar buiten. Helaas zien we in het zomerseizoen niet alleen luchtig geklede mensen, maar ook muggen, bijen, wespen en andere dieren die je liever niet in je buurt hebt. Heb je last van jeuk, roodheid van de huid of een plaatselijke zwelling? Dan is er waarschijnlijk sprake van een insectenbeet. In dit artikel leggen we je uit wat je dan moet doen. Wil je meer weten over EHBO, volg dan een EHBO cursus

Tekenbeet

Take on Me is een vrolijk niets-aan-de-hand-liedje van de band a-ha. Teek on Me klinkt hetzelfde, maar is wat minder leuk. Ieder jaar lopen ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders een tekenbeet op. Vooral in juni en juli is het vaak raak. Ben je in die maanden vaak in de natuur, dan loop je extra risico.
 
We beschreven al eerder uitgebreid hoe je een tekenbeet kunt voorkomen. En wat je kunt doen als je tóch te grazen bent genomen door een teek. Je leest er alles over in dit artikel.

Gebeten door een mug

Ben je net bijna in slaap, hoor je ineens het geluid van een mini-vuvuzela vlak bij je oor. Probeer met een bloeddorstige mug in de buurt nog maar eens in slaap te komen. Helaas houden muggen het niet bij het produceren van een irritant geluid alleen: ze willen ook nog weleens bijten. Meestal is dat onschuldig, maar fijn is anders. Een paar tips als je gebeten bent:
  • Probeer niet te krabben.
  • Koel de plaats waar je gebeten bent
  • Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol ,aloë vera of calendula (lees voor gebruik de bijsluiter).
  • Na enkele dagen zijn de jeuk en de plek verdwenen

Wespensteek

Wespen hebben – vooral in augustus – de neiging om van jouw drankje of zoetwaren te proeven. We weten allemaal wel dat je, wanneer er een wesp in de buurt is, niet wild met je armen moet zwaaien. Maar tussen weten en doen zit een verschil.

Wat je wél kunt doen na een wespensteek:
  • Koel de plaats van de steek
  • Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter).
  • Bij een steek in een vinger: verwijder eventuele ringen van de vinger, om te voorkomen dat de ring door zwelling niet meer af kan.
  • Wordt de plek waar je bent gestoken erg dik? Bel dan de huisarts. 
  • Een wespensteek kán gevaarlijk zijn. In de volgende gevallen moet je meteen in actie komen.
Bel 112 bij:
  • Een steek in de mond of keel.
  • Zuig ondertussen op een ijsblokje.
  • Bij een allergische reactie.
  • Denk hierbij aan hevige benauwdheid, shockverschijnselen of een zwelling in de hals. Beschik je over een adrenalinepen (EpiPen)? Gebruik deze dan bij gezwollen lippen of benauwdheid. Lees voor gebruik de bijsluiter.  

Bijensteek

Wespen lijken wel een beetje op bijen, al zijn bijen niet alleen in de zomer actief. Een bijensteek kun je hetzelfde beschouwen als een wespensteek, dus de tips hierboven zijn ook op bijensteken van toepassing. Een bij laat zijn angel achter in de huid. Verwijder de angel met een pincet. Je kunt de angel ook met je nagel of de stompe zijde van een mes eruit strijken

Hoornaar

Een hoornaar ziet eruit als een XXL-versie van een wesp. We zien ‘m ook steeds vaker in Nederland. Ben je gestoken door een hoornaar? Naar hoor. Een paar tips als je gestoken bent:
  • Koel de plaats van de steek
  • Gebruik eventueel een zalf tegen huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter).
  • Bij een steek in een vinger: verwijder eventuele ringen van de vinger, om te voorkomen dat de ring door zwelling niet meer af kan.
  • Wordt de plek waar je bent gestoken erg dik? Bel dan de huisarts.
  • Heb je veel pijn? Neem een pijnstiller. 
​Een hoornaarsteek kan gevaarlijk zijn. Daarom nog wat belangrijke aandachtspunten. Bel in de volgende gevallen 112:
  • Als je in korte tijd meerdere keren bent gestoken door een hoornaar
  • Bij een steek in de mond, tong of keel. Zuig ondertussen op een ijsblokje
  • Bij een allergische reactie.Denk daarbij aan hevige benauwdheid, shockverschijnselen of een zwelling in de hals. Beschik je over een adrenalinepen (EpiPen)? Gebruik deze dan bij gezwollen lippen of benauwdheid. Lees voor gebruik de bijsluiter.  

De eikenprocessierups

In de zomermaanden zijn veel eikenbomen versierd met rood-witte waarschuwingslinten. Dat betekent dat er in de boom een nest eikenprocessierupsen is gevonden. Dat lijken onschuldige diertjes die de polonaise lopen, maar ze kunnen wel voor problemen zorgen. De minuscule brandhaartjes van de rups zweven door de lucht en veroorzaken problemen met de huid, ogen en luchtwegen.
 
Uitslag van eikenprocessierups kun je herkennen aan (kleine) rode bultjes of vlekken. Vaak zijn het meerdere kleine plekjes bij elkaar. Bij uitslag kun je het volgende doen:
 
  • Was de kleren waarin de brandharen zitten op 60 graden Celsius.
  • Strip de huid met plakband of kleefpleister.
  • Spoel de huid of ogen met lauw water
  • Verlicht de jeuk door te koelen. Je kunt ook gel, zalf of crème gebruiken met menthol, aloë vera of calendula.

Kwallenbeet

Op een mooie dag is er weinig fijner dan een dagje strand. Maar er is heel veel fijner dan een kwallenbeet. Als je gestoken bent door een kwal, leidt dat vaak tot hevige, brandende jeuk, een rode huid, zwellingen en soms blaren. Soms heeft het misselijkheid, braken of duizeligheid tot gevolg. Verder kunnen kwallenbeten stoornissen in het bewustzijn en van de ademhaling veroorzaken.

Ben je gestoken door een kwal of ander zeedier? Wij adviseren het volgende:
  • Bel 112 wanneer overgevoelig reageert op de steek. Denk hierbij aan stoornissen in het bewustzijn en / of de ademhaling.
  • Schraap zo mogelijk eerst aanwezige netelcellen weg of
  • Heb je veel pijn? Hou het gestoken lichaamsdeel onder een hete douche of dompel het lichaamsdeel minimaal 20 tot 30 minuten in een emmer met heet water tot de pijn zakt.
  • Is er geen heet water aanwezig? Koel dan de plek met bijvoorbeeld een coldpack. Je kunt ook spoelen met zeewater, maar koel niet met ander (zoet) water
  • Bel de huisarts wanneer de pijn niet zakt en wanneer het slachtoffer gestoken is bij de ogen. Wrijf in dit geval niet in de ogen.
  • Ga naar de huisarts wanneer een heftige reactie optreed
  • Wrijf niet met zand of met handdoeken op de plaats

Volg de basiscursus van BHV.NL

Laat een insectenbeet- of steek je dag niet vergallen. En zorg dat je weet wat je moet doen, wanneer je - of iemand in je omgeving - toch gebeten of gestoken is. Met een EHBO-cursus van BHV.NL ben je overal uitstekend op voorbereid.

Lees meer

  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.
  • 5 inspirerende manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Ter inspiratie: 5 manieren om aan de slag te gaan met BHV
    Wil je in jouw organisatie aan de slag met BHV omdat je veiligheid een belangrijk thema vindt, maar weet je niet hoe? Of besteed je al regelmatig aandacht aan dit waardevolle onderwerp en ben je op zoek naar ideeën voor de afwisseling? Dan is dit artikel voor jou. Hier vind je namelijk 5 manieren om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met BHV in jouw organisatie. Ter inspiratie!
  • Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een efficiënt en goed georganiseerd BHV-team? Oefen samen!
    Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf. Ben jij als BHV’er, ploegleider, coördinator of hoofd BHV verantwoordelijk voor een veilige werkvloer? Dan weet je hoe belangrijk het is dat in noodsituaties BHV’ers blindelings op elkaar kunnen vertrouwen en het team als een geoliede machine functioneert. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door samen te oefenen.  
  • Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Veiligheid in het voortgezet onderwijs: De prioriteiten
    Het voortgezet onderwijs is een belangrijke fase in het leven van jongeren, waarin ze niet alleen academische vaardigheden ontwikkelen, maar ook hun identiteit vormgeven en sociale interacties aangaan. In hoeverre heb jij nagedacht over de verschillende aspecten van veiligheid op een middelbare school? Organiseer veiligheidstrainingen en zorg ervoor dat leerlingen en personeel vertrouwd raken met de noodprocedures. In dit artikel lichten we verschillenden vormen van veiligheid op school toe, om je te helpen ervoor te zorgen dat jouw school veilig is en blijft.
  • Waarom ontruimingsoefeningen nodig zijn in woonzorglocaties
    Waarom ontruimingsoefeningen belangrijk zijn in woonzorgcentra
    Woonzorglocaties bieden een thuisbasis aan verschillende doelgroepen, waar zorg en ondersteuning centraal staan. Met liefdevolle aandacht zorgen de medewerkers voor ouderen met verschillende zorgbehoeften, mensen met psychische aandoeningen, en hen die in de laatste fase van hun leven palliatieve zorg nodig hebben. Wat doe je als er brand uitbreekt in je woonzorglocatie? 112 bellen natuurlijk en de bewoners in veiligheid brengen. Maar hoe doe je dat snel en effectief? Bereid je organisatie goed voor op zo’n situatie en oefen een ontruiming regelmatig.
  • Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Een blik op bedrijfsveiligheid in de toekomst
    Wil je in de dynamische en complexe wereld van werk proactief kunnen reageren op veranderingen op het gebied van veiligheid? Ervoor zorgen dat jouw organisatie blijft voldoen aan de verplichtingen en dat het plan van aanpak up-to-date is? Dan is het belangrijk om te weten wat de toekomst brengt. In dit artikel zetten we mogelijke toekomstige ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de veiligheid op een rij.
  • Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Veiligheid blijvend op de agenda: in vijf stappen op weg naar jullie veiligheidsambitie
    Wil je ook een stap verderzetten en met een gedegen plan veiligheid nog meer op de kaart zetten in jouw organisatie? In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen aan de slag gaat met het behalen van jullie veiligheidsambities.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.