Wat te doen bij een tekenbeet

Elk jaar worden er in Nederland 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen. En in juni en juli piekt het aantal meldingen van een tekenbeet op de de tekenradar. Daarom is het doen van een tekencheck extra belangrijk! Ben je veel in het groen of in de natuur, dan loop je een verhoogd risico op een tekenbeet. Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.

Extra goed opletten dus!

Zaak om extra goed op te letten dus, want door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. Teken zitten voornamelijk buiten in het bos, en dat je daar extra risico loopt is logisch, maar uit een derde van de meldingen blijkt dat je ook in je eigen achtertuin en in stadsparken gebeten kan worden. Één op de 5 tekenbeten vindt plaats binnen het stedelijk gebied; dat zijn 300.000 tekenbeten per jaar! Opvallend is dat deze teken minder vaak de bacterie bij zich dragen die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. 

Hoe voorkom ik een tekenbeet?

Zoek je een omgeving op waar het risico op teken groot is, neem dan de volgende tips in acht:
 • Mijd plekken met hoog gras, dichte begroeiing, bladeren en struikgewas
 • Zorg voor kleding met een lichte kleur die de huid goed bedekt. Hierop valt een teek goed op
 • Neem een tekenpincet of tekenverwijderaar mee. 
 • Controleer naderhand altijd het lichaam op teken. Een teek zoekt bij voorkeur plaatsen op zoals in de nek, achter de oren, onder oksels, in knieholtes en liezen. 

​Wat doe ik als ik een tekenbeet heb?

 • Pak een tekenklem of tekenpincet en verwijder de teek zo snel mogelijk. Zorg dat je niet in het achterlijfje knijpt en probeer de teek niet te verdoven met alcohol, olie, nagellakremover of zeep. Dit  zorgt ervoor dat de teek gaat braken, waardoor je risico loopt bacteriën binnen te krijgen. Bekijk ook de video onderaan deze pagina. Ben er snel bij want binnen 24 uur heeft een tekenbeet vrijwel zeker geen gevolgen!
 • TIP: schrijf op waar en wanneer je gebeten bent. Meld hier je tekenbeet bij tekenradar 
 • Zekere voor het onzekere? Bewaar de teek en laat hem voor €70,- onderzoeken op Borrelia/Ziekte van Lyme. Klik hier voor meer informatie
 • Hou de beet nog 3 maanden in de gaten en let op eventuele ziekteverschijnselen zoals hieronder beschreven.

​Ga naar de huisarts als:

 • Je de teek zelf niet verwijderd krijgt
 • De teek 24 uur of langer in je huid heeft gezeten
 • Je klachten krijgt; bijvoorbeeld een grote rode ring of vlek om de tekenbeet, griepverschijnselen, tintelingen of gewrichtsklachten

Voorlichtingsvideo over tekenbeten & de ziekte van Lyme

In deze video van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kun je zien waar teken voorkomen en hoe ze op mensen overstappen. Ook is in beeld gebracht hoe je jezelf kunt controleren en hoe je een teek moet verwijderen. 
 

​Meer leren over het verlenen van eerste hulp?

Leer alles wat je aan eerste hulp kan bieden, of juist moet laten! Volg een EHBO cursus bij BHV.NL. Onze cursus wordt afgesloten met een Oranje Kruis examen en het diploma is 2 jaar geldig.
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

EHBO incompany

Wij geven ook EHBO incompany cursussen. Bekijk hiernaast het aanbod.
Incompany cursus
Basis EHBO
Voor iedereen die doortastende eerste hulp wil kunnen verlenen tijdens een calamiteit.
 
Incompany cursus
EHBO aan kinderen
Voor medewerkers van kinderdagverblijven, jeugdzorg, onderwijsinstellingen en (gast)ouders.
 
Incompany cursus
EHBO in en om het water
Voor medewerkers bij een zwembad en iedereen die te maken kan krijgen met ongevallen in en om het water.
 

Lees meer

 • Versoepeling richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Versoepeling richtlijnen reanimatie en hulpverlening tijdens de Corona COVID-19 pandemie
  Steeds meer hulpverleners vragen zich af hoe ze in deze tijd tijdens de COVID-19 crisis nog hulp kunnen verlenen. Lees snel verder.
 • De meerwaarde van een lotusslachtoffer tijdens een training
  De meerwaarde van een lotusslachtoffer tijdens een training
  Je hebt er vast al eens over gehoord of gelezen: een lotusslachtoffer. Maar wat is het nou eigenlijk? En waarom zou je een lotusslachtoffer inzetten tijdens een BHV of EHBO training?
 • Ontruimen tijdens de corona Covid-19 pandemie
  Ontruimen tijdens de corona Covid-19 pandemie
  Er is al veel geschreven over hoe te reanimeren en hulpverlenen tijdens de Corona Covid-19 pandemie. Maar hoe zit dat in geval van een ontruiming bij een calamiteit? 
 • Het toetsen en beoordelen van jouw BHV'ers
  Het toetsen en beoordelen van jouw BHV'ers
  Natuurlijk, er zijn behoorlijk wat organisaties waar je een BHV- of EHBO-opleiding kunt volgen. Dichtbij, of juist wat verder weg. Goedkoop of wat duurder. Met voldoende of uitstekende beoordelingen. ​Jij bepaalt welke criteria voor jouw bedrijf of instelling doorslaggevend zijn bij de keuze voor een opleider. Maar mogen we je toch even onze visie op een goede BHV- of EHBO-opleider geven?
 • De rol van preventiemedewerker
  De rol van preventiemedewerker
  In het kader van onze nieuwe cursus preventiemedewerker, gaan we wat dieper in op de rol van preventiemedewerker. Want weet jij wat er allemaal wordt verwacht van een preventiemedewerker? 
 • Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Rollen en taken binnen de bedrijfsnoodorganisatie
  Een van je verantwoordelijkheden als organisatie is het inrichten van je bedrijfsnoodorganisatie. Met een adequaat ingerichte bedrijfsnoodorganisatie, afgestemd op de veiligheidsrisico's in jouw organisatie, ben je voorbereid op het moment dat zich tijdens werkzaamheden een calamiteit voordoet. Daardoor zijn de veiligheid en bedrijfscontinuïteit geborgd. Hierbij komen er verschillende vragen boven. Wat is een bedrijfsnoodorganisatie bijvoorbeeld, hoe ziet die eruit? Welke rollen zijn er en welke taken horen daarbij? Maar ook: hoe hou je de bedrijfsnoodorganisatie op peil? En hoe kan BHV.NL je daar dan bij helpen?
 • Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Modulair trainen: een betaalbare cursus op maat voor jouw organisatie
  Alleen die modules volgen die voor jouw organisatie van belang zijn. Modulair trainen bij BHV.NL is niet duurder, maar wel effectiever.
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening
  Elke levensfase vraagt om andere hulpverlening. Op zowel emotioneel, communicatief en sociaal vlak. Ontdek welke aandachtspunten er zijn en waar je rekening mee moet houden.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen