Week van de teek

De lente, en dus het seizoen van de teek, is officieel weer begonnen. Deze week is het de Week van de Teek en wordt er extra aandacht besteed aan (het voorkomen van) tekenbeten. Want volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgen mensen in Nederland jaarlijks ruim een miljoen tekenbeten.

Extra goed opletten dus!

Zaak om extra goed op te letten dus, want door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. Teken zitten voornamelijk buiten in het bos, en dat je daar extra risico loopt is logisch, maar uit een derde van de meldingen blijkt dat je ook in je eigen achtertuin en in stadsparken gebeten kan worden. Één op de 5 tekenbeten vindt plaats binnen het stedelijk gebied; dat zijn 300.000 tekenbeten per jaar! Opvallend is dat deze teken minder vaak de bacterie bij zich dragen die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. 

Hoe voorkom ik een tekenbeet?

Zoek je een omgeving op waar het risico op teken groot is neem dan de volgende tips in acht:
 • Mijd plekken met hoog gras, dichte begroeiing, bladeren en struikgewas
 • Zorg voor kleding met een lichte kleur die de huid goed bedekt. Hierop valt een teek goed op
 • Neem een tekenpincet of tekenverwijderaar mee. Een tekenpincet kun je via deze link bestellen.
 • Controleer naderhand altijd het lichaam op teken. Een teek zoekt bij voorkeur plaatsen op zoals in de nek, achter de oren, onder oksels, in knieholtes en liezen. 

​Wat doe ik als ik een tekenbeet heb?

 • Pak een tekenklem of tekenpincet en verwijder de teek zo snel mogelijk. Zorg dat je niet in het achterlijfje knijpt en probeer de teek niet te verdoven met alcohol, olie, nagellakremover of zeep. Dit  zorgt ervoor dat de teek gaat braken, waardoor je risico loopt bacteriën binnen te krijgen. Bekijk ook de video onderaan deze pagina. Ben er snel bij want binnen 24 uur heeft een tekenbeet vrijwel zeker geen gevolgen!
 • TIP: schrijf op waar en wanneer je gebeten bent. Meld hier je tekenbeet bij tekenradar 
 • Zekere voor het onzekere? Bewaar de teek en laat hem voor €70,- onderzoeken op Borrelia/Ziekte van Lyme. Klik hier voor meer informatie
 • Hou de beet nog 3 maanden in de gaten en let op eventuele ziekteverschijnselen zoals hieronder beschreven.

​Ga naar de huisarts als:

 • Je de teek zelf niet verwijderd krijgt
 • De teek 24 uur of langer in je huid heeft gezeten
 • Je klachten krijgt; bijvoorbeeld een grote rode ring of vlek om de tekenbeet, griepverschijnselen, tintelingen of gewrichtsklachten

Voorlichtingsvideo over tekenbeten & de ziekte van Lyme

In deze video van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kun je zien waar teken voorkomen en hoe ze op mensen overstappen. Ook is in beeld gebracht hoe je jezelf kunt controleren en hoe je een teek moet verwijderen. 
 

​Meer leren over het verlenen van eerste hulp?

Leer alles wat je aan eerste hulp kan bieden, of juist moet laten! Volg een EHBO cursus bij BHV.NL. Onze cursus wordt afgesloten met een Oranje Kruis examen en het diploma is 2 jaar geldig.
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte (max. 6x per jaar) en vul je mailadres in. Of volg ons via social media:

EHBO incompany

Wij geven ook EHBO incompany cursussen. Bekijk hiernaast het aanbod.
Incompany cursus
Basis EHBO
Voor iedereen die doortastende eerste hulp wil kunnen verlenen tijdens een calamiteit.
 
Incompany cursus
EHBO aan kinderen
Voor medewerkers van kinderdagverblijven, jeugdzorg, onderwijsinstellingen en (gast)ouders.
 
Incompany cursus
EHBO in en om het water
Voor medewerkers bij een zwembad en iedereen die te maken kan krijgen met ongevallen in en om het water.
 

Lees meer

 • scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  scenario's waar je als BHV'er op voorbereid bent
  BHV’er ben je niet alleen op je werk voor de veiligheid van je collega’s, maar ook privé is het relevant om BHV-kennis te hebben en te weten hoe je moet handelen. Want je wilt toch niet machteloos moeten toekijken als iemand in jouw omgeving iets overkomt? 
 • taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  taken en verantwoordelijkheden van een BHV'er
  Een goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie is sterk afhankelijk van de kennis en kunde van de BHV’ers in een organisatie. 
 • De reden waarom je BHV'er wil worden!
  De reden waarom je BHV'er wil worden!
  Bedrijven zijn verplicht om de veiligheid te waarborgen en bedrijfshulpverlening goed geregeld te hebben. Om deze reden is een organisatie altijd blij met een medewerker die BHV’er wil worden want dan voldoet zij aan de wettelijke verplichting. Maar 
 • De werking van het BHV-team
  De werking van het BHV-team
  BHV’ers zijn opgeleid om te handelen in geval van calamiteiten, maar opleiden alleen is niet voldoende. Hoe zorg je nou voor een goed werkend, op elkaar ingespeeld en actief en betrokken BHV-team? 
 • BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  BHV: dat wil je toch geregeld hebben?
  Wij vinden het de normaalste zaak van de wereld dat veiligheid voor je werknemers, bezoekers en klanten goed geregeld is, omdat wij hier dagelijks mee bezig zijn. Helaas merken wij dat er nog veel onduidelijkheid is over welke verplichtingen je als organisatie hebt.
 • BHVer worden als je al EHBOer bent?
  BHVer worden als je al EHBOer bent?
  Heb je al een EHBO-diploma op zak en word je ook verantwoordelijk voor het ontruimen van je organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Volg dan een BHV-cursus Brand en Ontruiming en word allround BHV’er!   
 • Werken tijdens een hittegolf
  Werken tijdens een hittegolf
  Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen