Kerstboom, thuis of op kantoor? Zo hou je het veilig!

Het is bijna kerst. Nu een groot deel van Nederland deels of volledig thuiswerkt, maakt iedereen het al vroeg gezellig in huis. Bij het versieren voor kerst, hoort vaak ook het optuigen van de kerstboom. Nu wordt er niet alleen thuis een boom versierd. Steeds meer bedrijven kiezen er ook voor om de kerstsfeer binnen te halen door het opzetten van de kerstboom.
Helaas is dit ook de maand waarin veel mensen massaal verlengsnoeren aan elkaar knopen om de boom en versieringen op de gewenste plekken van lampjes te voorzien. Dit leidt elk jaar weer tot kortsluiting en brand. Daarnaast wordt bij het plaatsen van de Kerstboom vaak ook weinig rekening gehouden met vluchtwegen. Kortom: het creëren van een gezellige kerstsfeer kan ook zorgen voor extra veiligheidsrisico's.

Kunst of echt?

Nemen we een echte boom of kiezen we toch voor een kunstkerstboom? En hoe zit het met het milieu, welke boom belast het milieu het minst? Ga je voor een lekker ruikende echte boom of kies je voor een boom die jaren meegaat? Over smaak valt niet te twisten. Over de brandveiligheid willen we wel wat zeggen.
 
Een verse, echte kerstboom waarvan het vochtgehalte goed op peil is gehouden zal niet snel vlam vatten. Het gevaar zit hem juist in de bomen die men heeft laten uitdrogen: een kerstboom bevat namelijk veel hars. Dit is erg brandgevaarlijk. Een uitgedroogde boom kan al vlam vatten door de warmte van brandende kerstverlichting. Geef de boom daarom altijd voldoende water. Ook bomen zonder kluit moet je water geven om uitdroging te voorkomen. Plaats de boom nooit te dicht bij een verwarming, hierdoor droogt een kerstboom sneller uit.
 
Kunstbomen bevatten brandvertragende stoffen waardoor deze bomen niet snel in brand komen te staan. Toch is het raadzaam om nooit de lampjes te laten branden als er niemand bij is, want de goedkopere soorten zijn meestal iets brandbaarder dan de duurdere variant.

Voorkom kerstgevaar

Wat je keuze ook wordt, hou rekening met de volgende punten en voorkom vervelende ongelukken en calamiteiten tijdens de feestdagen.
 
  • Zorg dat de kerstboom een stabiele voet heeft en niet kan overhellen of omvallen
  • Zet een kerstboom nooit in de buurt van een radiator van de centrale verwarming of een open haard
  • Plaats nooit kaarsjes in de kerstboom. Gebruik kaarsen alleen in een windlicht en zorg ervoor dat het windlicht hoog genoeg is
  • Gebruik eventueel brandvertragende middelen op kerstversiering en bomen
  • Dek motorgedeeltes en adapters van kerstdecoraties nooit af met een wattenlaag of een andere afdekking. Ze hebben afkoeling nodig.
  • Sluit een verlengsnoer (met stekkerblok) nooit aan op een verlengsnoer. Dat veroorzaakt warmte en kan leiden tot kortsluiting en/of brand.
  • Zet je kerstboom op een veilige afstand van verlichting. Halogeenlampen en spots verhitten en veroorzaken ontvlamming. Let hier ook goed op bij guirlandes en wandversiering.
  • Hou op tafel theelichtjes ver weg van tafeldecoraties en papieren servetten. Gebruik liever katoenen servetten en tafellakens.
  • Zet een kerstboom nooit in een vluchtroute of voor een nooduitgang!
  • Zorg dat er niemand kan struikelen over versiering en snoeren
  • Zorg ook tijdens de kerstperiode, waarin meer dan gemiddeld collega’s vrij zijn, voor voldoende aanwezige bedrijfshulpverleners. Mocht het misgaan dan is er in elk geval voldoende kennis en kunde aanwezig om een calamiteit in de kiem te kunnen smoren.

 

Fijne en veilige feestdagen gewenst! 

Veilig in het nieuwe jaar

Helaas is er niet alleen sprake van brandgevaar rondom de kerst. Het hele jaar door kunnen er calamiteiten ontstaan. Het is daarom slim om ervoor te zorgen dat jij, jouw collega's of jouw medewerkers veiligheid kunnen waarborgen. Wil jij meer weten over ons cursusaanbod, of heb jij een inhoudelijke vraag? Neem dan contact met ons op.

Lees meer

  • hesjes bhv
    Hesjes voor de bedrijfsnoodorganisatie: Hoe zit dat?
    Bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkvloer in Nederland. (Hoofd-)BHV’er, en ploegleiders en zijn getrainde medewerkers die bij een noodsituatie zoals brand, ontruiming, of een medisch incident, direct kunnen ingrijpen om de veiligheid van andere werknemers te waarborgen. Een belangrijk aspect van de herkenbaarheid en effectiviteit van de bedrijfsnoodorganisatie is het dragen van een hesje in een specifieke kleur. In dit artikel beschrijven we de kleuren van hesjes, wat er precies verplicht is, en welke kleur geassocieerd wordt met verschillende rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie.
     
  • 10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    10x handige hulpmiddelen voor BHV-teams bij een ontruiming
    Whoooop. Het alarm in het bedrijfspand gaat loeiend af. Tijd voor de getrainde BHV’ers om te gaan ontruimen. De slow whoop, noodverlichting, vluchtwegaanduiding en verzamelplaats zijn meestal wel aanwezig. Maar wist je dat er nog meer handige hulpmiddelen zijn die de taak van BHV’ers tijdens een ontruiming een stuk makkelijker maken? We delen ze hier met je!
  • Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    Dit zijn de verschillen tussen een hartinfarct, hartstilstand en hartfalen
    In de volksmond worden de termen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand vaak door elkaar gehaald. Ontdek in dit artikel de verschillen. 
  • Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Dit zijn de verschillende soorten brandwonden
    Brandwonden worden ingedeeld in verschillende gradaties, elk met hun eigen kenmerken. In dit artikel gaan we dieper in op deze gradaties en hun onderscheidende eigenschappen.
  • Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    Schaafwond? Een kusje erop helpt niet altijd, lees daarom deze tips!
    In je kinderjaren heb je vast wel eens een schaafwond opgelopen. Een kusje erop van je moeder of vader kon de ergste pijn verzachten. Maar voor een goede behandeling van schaafwonden is meer nodig dan alleen dat. We vertellen je graag wat erbij komt kijken.
  • Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Vechten, vluchten of bevriezen: hoe reageer jij als BHV’er op angst?
    Iedereen reageert anders op angst. Maar hoe reageer jij in een noodsituatie? Gelukkig kun je deze automatische reacties trainen door noodsituaties regelmatig te oefenen. Het resultaat? Minder kans op bevriezen, aarzeling of paniek en meer zekerheid in handelen.
  • 5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    5 redenen waarom microlearning jouw organisatie veiliger maakt
    In de moderne wereld is tijd schaars en uitgebreide cursussen zijn niet altijd haalbaar of effectief. Voor essentiële kennis, zoals veiligheid en bedrijfshulpverlening, is er nu een oplossing: microlearning.
  • Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    Als bhv’er maak jij het verschil, ook thuis en onderweg!
    In dit artikel nemen we je mee in vier situaties buiten werk waarin jouw BHV vaardigheden van onschatbare waarde zijn.
  • Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Waarom bhv jouw beste goede voornemen is!
    Verrassingen zijn onvermijdelijk, maar met de juiste voorbereiding sta jij altijd stevig in je schoenen. Ontdek in dit artikel waarom BHV jouw goede voornemen zou moeten zijn voor 2024.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.