MOOC: Een platform van experts voor experts

Afgelopen najaar, om precies te zijn op 25 september, lanceerde BHV.NL zijn allereerste MOOC. Misschien weet je dat nog, misschien was je zelfs een van de deelnemers. Maar mocht het je ontschoten zijn, dan fris ik je geheugen graag even op: MOOC staat voor Massive Open Online Course, een online cursus waarvoor iedereen zich gratis mag inschrijven. De MOOC van BHV.NL ging over de BNO, de Bedrijfsnoodorganisatie, een onderwerp waarvan iedereen het belang onderschrijft. En dit jaar doen we het vanaf 7 mei nog even dunnetjes over met een tweede MOOC: Zelfs een BHV'er kan verrast worden
Een van de grote voordelen van een MOOC is de interactiviteit: deelnemers leren van en met elkaar. Ze komen niet alleen wat halen maar zeker ook brengen. En dat wordt door de deelnemers, stuk voor stuk experts op hun vakgebied, bijzonder op prijs gesteld.

Innovatief in de branche

Simon Meerveld is innovatiemanager bij BHV.NL, en een van de initiatiefnemers en drijvende krachten achter de MOOC. In de branche is BHV.NL de eerste opleider die een MOOC uitgeeft. Een MOOC is een van de nieuwe manieren van leren die beter aansluiten bij hoe werkende mensen zich willen ontwikkelen dan de standaard klassikale lessen. De afwisseling van filmpjes, animaties, tekstpagina’s, opdrachten en wekelijkse nieuwsbrieven houden het leren boeiend en actief. De verschillende leervormen doen een beroep op verschillende leerstijlen en spreken daardoor veel mensen aan.  Maar het allergrootste voordeel van een MOOC is de interactie tussen de deelnemers en de begeleiders (docenten en moderatoren) en tussen de deelnemers onderling. Want hoe goed een docent ook is, het is zeker zo interessant om als experts onderling met elkaar te kunnen praten. 

Hoog niveau kennis en deelnemers

Simon Meerveld: ‘Er hebben zo’n 120 mensen deelgenomen aan de MOOC, uit allerlei branches; variërend van de chemische industrie tot de gezondheidszorg. Mensen die werken op een hoog niveau in de organisatie. Hoofden BHV, HRM-managers, Preventiemedewerkers. Klanten van BHV.NL maar ook niet-klanten. Dat kan bij een MOOC: het is een gratis online cursus en iedereen is welkom. 

We hebben voor deze eerste MOOC bewust gekozen voor een onderwerp met een vrij hoog abstractieniveau. Bedrijfsnoodorganisatie is een breder onderwerp dan Bedrijfshulpverlening. Theoretischer ook, en dat is een belangrijk criterium. Je kunt heel veel met een MOOC bereiken maar praktische vaardigheden moet je gewoon oefenen. Je leert zwemmen door te oefenen in een zwembad, niet uit een boekje of met een e-cursus. Dat geldt ook voor bedrijfshulpverlening: de vele vaardigheden die daarbij horen, leer je alleen door ze te oefenen onder leiding van een gecertificeerde instructeur. Met beleidsmatige theorie is dat heel wat anders, dat kan prima met een MOOC. Sterker nog, een MOOC faciliteert dat deelnemers op elkaar reageren en van elkaar leren, bij elkaar bepaalde zaken herkennen en ervaringen en tips uitwisselen, bijvoorbeeld over elkaar aanspreken op gewenst gedrag in plaats van op dingen die fout gaan. Bij dilemma’s, ethisch lastige onderwerpen als wat je zou doen als iemand een niet-reanimeren ketting draagt, merkte je hoe goed de deelnemers elkaars bijdragen lazen en daarop reageerden.’ Er werden zelfs procedures en andere documenten gedeeld.

Social learning: kennis halen en brengen

 ‘Een MOOC is een vorm van social learning waarbij de deelnemers kennis komen halen én brengen. En dat heel leuk vinden. Het is geweldig om je kennis en expertise te kunnen delen met mensen die dagelijks met dezelfde problematiek bezig zijn als jij, en het is fijn om van andere te horen hoe zij bepaalde zaken aanpakken. Bij BHV.NL pretenderen we niet dat we alle kennis in pacht hebben. We komen een heel eind, maar de echte experts zijn de mensen in de praktijk. Met onze MOOC faciliteren we dat die experts met elkaar in gesprek komen, ervaringen delen en horen hoe het elders gaat.’

Uit de evaluaties blijkt dat de eerste MOOC geslaagd is. Natuurlijk had de MOOC wat kinderziektes en zijn er zaken die een volgende keer beter kunnen: de tijdsindicatie bijvoorbeeld, en de informatie vooraf over wat er van de deelnemers verwacht wordt. Maar unaniem kwam naar voren dat de deelnemers veel geleerd hebben, inhoudelijke kennis die ze direct in praktijk kunnen brengen. Het gemiddelde cijfer dat ze de MOOC gaven was een 8, en driekwart zegt de volgende keer weer mee te doen aan een MOOC. 

Simon Meerveld: ‘Als BHV.NL zijn we blij met deze score en met de positieve en opbouwende feedback die we hebben gehad. Daar hebben we veel van geleerd. Zeker voor mensen die verantwoordelijk zijn voor het inrichten van hun eigen bedrijfsnoodorganisatie, is sparren met collega-experts een prachtige manier om zich te blijven ontwikkelen. We zijn alweer aan het nadenken over andere MOOCs. Dat doen we niet alleen; we betrekken daar heel nadrukkelijk ook onze klanten bij. En we blijven bezig met het ontwikkelen van andere innovatieve vormen van leren, apps en adaptieve e-learning. Er is zoveel meer mogelijk dan het traditionele klaslokaal!’

INNOVATIE BIJ BHV.NL

BHV.NL heeft zichzelf ten doel gesteld om op een vernieuwende manier aantrekkelijke veiligheidsoplossingen te blijven aanbieden. Met mooie innovaties sluiten wij dicht aan bij jouw wensen en ambities. De nieuwste technologische ontwikkelingen passen wij toe in onze producten en diensten.

Lees meer

 • BHVer worden als je al EHBOer bent?
  BHVer worden als je al EHBOer bent?
  Heb je al een EHBO-diploma op zak en word je ook verantwoordelijk voor het ontruimen van je organisatie bij calamiteiten en het blussen van een beginnende brand? Volg dan een BHV-cursus Brand en Ontruiming en wordt allround BHV’er!   
 • Werken tijdens een hittegolf
  Werken tijdens een hittegolf
  Extreme hitte! Het werken in een te warme omgeving heeft invloed op onze werkprestaties en op onze gezondheid. Met onderstaande tips kunnen jij en je werknemers en/of collega’s deze hinder voor zijn of beperken tot een werkbare situatie.
 • Week van de teek
  Week van de teek
  Elk jaar krijgen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten! Lees snel onze tips over hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je kan doen als je gebeten bent.
 • Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Wat is volgens de Arbowet verplicht?
  Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) in het leven geroepen. In die wet zijn verplichtingen voor zowel werkgevers als werknemers vastgelegd. 
 • Is VCA verplicht?
  Is VCA verplicht?
  Nee, een VCA is niet verplicht. Maar een VCA-certificaat wordt wel steeds vaker door opdrachtgevers geëist. Dit heeft te maken met de regels die de Arbowet aan bedrijven stelt. 
 • BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  BHV verplicht? Wat zegt de wet?
  Hoe zit het nu precies met bedrijfshulpverlening? Wat is wel en niet verplicht? En waar moet je aan voldoen als werkgever?
 • Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Is een RI&E verplicht voor mijn bedrijf?
  Het antwoord op die vraag is duidelijk: ja, een RI&E is verplicht. Sinds 1 januari 1994 is de RI&E verplicht (Risico Inventarisatie & Evaluatie) voor alle werkgevers vanaf 1 FTE. 
 • Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Is een bedrijfsnoodplan verplicht?
  Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Elk bedrijf in Nederland is namelijk verplicht zich voor te bereiden op noodsituaties. Het is daarom handig, en wordt vaak geëist, om een bedrijfsnoodplan te hebben. Want met een bedrijfsnoodplan kan bedrijfsschade en menselijk leed zoveel mogelijk beperkt worden.
 • Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Is een ontruimingsoefening verplicht?
  Je moet er toch niet aan denken: er breekt brand uit en de mensen in het gebouw – je collega’s en jullie bezoekers -  raken in paniek. Ze weten maar één ding: ze willen er zo snel mogelijk weg. Maar door de angst kunnen ze niet meer helder denken, door de rookontwikkeling zien ze de uitgangen niet meer en door hun haast om weg te komen duwen ze anderen omver.

info@bhv.nl

024 373 09 77
Bel ons terug
.
BHV.NL maakt gebruik van cookies om het bezoek aan onze website gemakkelijk te maken. Daarnaast vind je sneller wat je zoekt en bieden we jou relevante informatie. Door op 'OK' te klikken ga je hiermee akkoord. Klik hier voor de instellingen, meer informatie en onze privacyverklaring.
Cookies uitschakelen