Ontruimingsoefeningen: jaarlijks herhalen
Hoe weet je of jouw BHV’ers na verloop van tijd nog steeds weten wat zij moeten doen bij een ontruiming? Is jouw ontruimingsplan nog wel actueel? Je kunt daar achter komen door jaarlijks te oefenen met ontruimingen. BHV.NL adviseert je dit te doen en in sommige gevallen is het zelfs verplicht. Wij vertellen je graag over het nut en de noodzaak hiervan.
Voordelen van jaarlijks ontruimen:
- Je BHV’ers weten precies wat ze moeten doen
- Vaardigheden worden vergroot door opbouw in moeilijkheid en complexiteit
- Goede controle op je ontruimingsplan
- Je voldoet aan hetgeen is vastgelegd in het ontruimingsplan
- Geen verrassingen in noodsituaties
Goed ontruimen vraagt om oefenen
Oefening baart kunst, en in het geval van bedrijfsveiligheid kan dat het verschil tussen leven en dood betekenen. Hoe vaker je BHV’ers oefenen met ontruimingen, hoe vaardiger zij hierin worden. Daarnaast is er een opbouw in de complexiteit en moeilijkheidsgraad van ontruimingsoefeningen. Door jaarlijks een fase hoger te gaan in het oefenen wordt de verantwoordelijkheid van de BHV’ers steeds een stukje vergroot, totdat zij uiteindelijk geheel zelfstandig tot ontruiming kunnen overgaan.
Veranderingen in wet of gebouw
Ook verandert de wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid regelmatig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Arbowet, maar ook aan regels op het gebied van openbare orde en veiligheid. Dan is het goed dat jouw BHV’ers weten wat er dan veranderd is en wat dat betekent voor ontruimingen. Ben je verhuisd of is het pand waarin je werkt onlangs verbouwd? Ook dan is het raadzaam het ontruimen opnieuw te oefenen. Daarbij kun je dan het beste de complexiteit in het oefenen opnieuw opbouwen, omdat er bij verhuizing of verbouwing veel verandert.
Wat staat er in jouw ontruimingsplan?
Als er in het gebouw waarin je werkt een brandmeldinstallatie aanwezig is die volgens NEN2535 is gebouwd, dan kan in het opgestelde ontruimingsplan staan dat je minimaal eens per jaar moet oefenen met ontruiming. Doe je dat niet, dan kan dit consequenties hebben als zich calamiteiten voordoen bij een daadwerkelijke ontruiming in een noodsituatie. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen! Weet jij wat er in jouw ontruimingsplan staat?
Meer weten?
Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk gesprek of vraag een vrijblijvende offerte aan. We helpen je graag!
Lees meer
-
Veilig werken in de kouDe winter is eindelijk aangebroken. Werk jij in de buitenlucht of op een (te) koude werkplek? Dan kan de kou invloed hebben op jouw prestaties. Werken in de kou kan zorgen voor onderkoeling of bevriezing. Je krijgt zere vingers of tenen of wordt er zelfs ziek door. Belangrijk dus om de juiste kleding te dragen en maatregelen te nemen!
-
-
-
-
-
-
-
-